В (зимните) празници И делници, елате при нас на aшypе и зелници - TR 27

• 37 189
  • 735
  •   1
Отговори
# 300
  • София
...
А lületaşı не е пемза, защото тя, доколкото знам е пореста, (може и дасе бъркам newsm78) люлеташъ е като мек варовик, със снежнобял цвят В буквален превод е камък за лули

А българите пък му викаме морска пяна (наименованието сме го приели от французите). Руснаците го наричат - туф - по подобие на немците.

# 301

Бонбони. Стига със зелето  Mr. Green Hug

Честит Празник на всички празнуващи  Hug
Весела Коледа. Честито на именниците.
Весело посрещане на новата безкризисна 2010 година  Hug

# 302
  • Казанлък of all places
AAAA, сакън! Зелето и бонбоните не се изключват взаимно! Омирисахме форумОт, ей!  Hug Joy hahaha
Изпратихме гостите, Христо каза, че това е най-хубавата му Коледа до сега...

# 303
Другар(к)и изколедувахте ли се, бре  Mr. Green Laughing Wink Crazy Hug ...(за сурва има още време май Whistling Mr. Green ... у нашy сЕло е на 1 януари ... ама който иска да заповяда да го насурвакаме предварително hahaha Joy Mr. Green Laughing Hug)

Надявам се ,че всички сте си прекарали прекрасно с любимите вам хора  Hug Praynig Heart Eyes Peace.

Тук е 16 градуса, пролет ли чакаме Whistling или Нова Година не е много ясно Mr. Green ... иначе духът на празниците е във въздуха ..поне около мен (не мога се наприказвам с мойто госте ... глe'йте по кое време пиша ooooh! Whistling Mr. Green hahaha Joy).

Хайдеee именниците .. има още и така не само до догодина, ами и до след Нова Година  Mr. Green Joy... Честито на Йосиф-овците u Давид-овците !

От др. страна днес е "Денят на Бащата" в БГ : та честит празник на всички татковци !! Да са ни/ви живи и здрави  Hug Praynig Praynig  Praynig Hug !

Днес също така е и Aşure Günü=Ашуре гюню=денят на ашурето  (миналата години пак се застъпи но с др, имен ден ... а бе празници бол...кога сме зле,така да сме Hug Wink!). Дата е подвижна, но винаги е на 10 ден от 1-вия месец (Мухарpам) от календара хиджра  (**ashura (ar.) = дeceTu). Както тази година не можем се 'отървем' Whistling Mr. Green от разговор за зеуето, така миналата година в цели 3 теми се говори за това “Ашуре”  Whistling Mr. Green (сещате се кои ... все комшийски теми Laughing Wink).

На този ден се пости kakTo u Ha npeдишните 2, като тези пости не са задължителни както по времето на Рамазана, а вечерта се раздава ашурето. Обикновено се дава на по-възрастните от семейството (чичовци, стринки, баби, дядовци еtc.), съседи, приятели и така цял лунен месец (т.е. ако не сколасате да направите и раздадате днес , имате още 27 дена да го направите ... да почвам ли да изреждам кой ден на кой ще сме на гости на ашуре ... или сами ще си празнавате и доброволно ще си кажате hahaha Joy rotfImao rotfImbo Laughing Mr. Green Whistling)

C Ноевият Десерт cе празнува Авраамически наследство :
http://www.interfaithdialog.org/noah-puddings/noah-s-pudding-cel … mic-heritage.html

11:40 Когато дойде Нашата повеля и кипна пещта, рекохме: “Натовари в него от всичко по чифт, и своето семейство, освен онези, за които имаше слово отпреди, и всеки, който е вярвал.” А вярваха заедно с него само малцина.

Когато водите от големия потоп започнали да отстъпват, пророкъT Ной(Nuh/Noah) и семейството му събрали каквото било останaло в ковчега от хранителните припаси : пшеница, боб, ядки, плодове u направили вкусeн пудинг --> Noah's pudding. От тогава е останалa традицята на този ден да се поприготвя този пудинг в спомен на това, което Ной и неговите хора са преживели.

"Sharing ashure is a symbolic representation of the unity and essential relationship of humans to one another and to their Creator. The making of ashure is a common practice among Muslim and Christian people in the Middle East. In Turkey, it is customary to prepare ashure at a certain time of the year. Christian communities throughout the Middle East prepare a similar sweet wheat dish, called hedik, amah or qamhiyyi. "

http://www.tawaaustin.org/asure.htm
http://www.dialogue-international.org/2008/02/13/noahs-pudding-c … an-campus-center/
http://www.ruseinfo.net/news_25147.html

Рецепта от С.М.   Mr. Green Hug Wink (вече втора година правя ашуре по таз' рецепта и става муци Flutter Crazy bowuu  chef Mr. Green  ...миналата година беше за сефте ... oмете се 3a "0" BpeMe  Mr. Green; днес пак правих ... ами като си е хубаво, е хубаво(мойтy циганка дет' ме хвалеше нещо рано излезе в Новогодишна ваканция, жената, та за туй да си кажа аз ... не за друго Mr. Green) ... Yтре ще раздам на съседите Wink)

http://www.turkishcookbook.com/2005/07/noahs-pudding.php - Binnur’s recipe in English
http://www.turkishcookbook.com/turkce/2005/07/asure.php - TR

Прави се със/oT специално жито за ашуре (aşurelik buğday=ашурелик буъдай)(**аз си купих таман 2 опаковки – едната за сладко жито със орехи за Бъдни вечер , а другата – за ашурето Laughing Crazy):

http://www.tulumba.com/mmTULUMBA/Images/FB249384BJ656_250.jpg
http://crtgida.com/wp-content/uploads/2009/05/asure-300x298.jpg
http://www.istanbulsupermarket.com/images/ist-2632.jpg

video - http://www.e-hadi.net/Yemek-Tarifi/Asure-Tarifi-videolu.asp    Laughing 

CHuMku:
aшурe ka3aH
aшурe
aшурe 2
aшурe 3
aшурe 4
aшуре 4орба (аз лично го предпочиам , когато е гъсто и по-скоро като желе )

3аповядaйте по едно Ashure/Noah's pudding/Achoura/Aşure/Ашуpe 3a сладак weekend  Hug Heart Eyes Mr. Green Laughing Grinning Simple Smile Wink Party Crazy Hug Hug Hug (***ето защо ашурето бе турнато у заглваието на таз' тема  Mr. Green ... до'де му времето и на него Laughing)

Hug

Последна редакция: сб, 26 дек 2009, 02:39 от bz

# 304
  • Истанбул
Здравейте и от мен HugДнес на живо ще имам възможност да наблюдавам честванията във връзка с деня на Ашура,работното ми място се намира точно срещу стадиона ,където се провежда празненството.
А ЗА ашурето аз вчера приготвих и раздадох на близки и познати.Снимков материал=по-=късно,че са в телефона снимките : Mr. GreenОбаче нищо не остана ,така ,че пак ще правя=нищо ,че беше около 8 литра Mr. Green Cry Laughing #Crazy
Хайде до по=късно Hug Hug

# 305
ДОБРО УТРОООООООО

ХАЙДЕ СТАВАЙТЕ. Laughing

ХАЙДЕ ЗАПОВЯДАЙТЕ НА ЗАКУСКА

# 306
  bouquet

БЗ
благодаря, че ми напомни за Ашуре  Laughing
Има, има време още 27 дена докато го направя   Laughing нямам голяма тенджера
За сега правя коледни и новогодишни сладки и ги раздавам. Не е ашуре, но пак е севап мисля  Embarassed  Blush

Хубав ден, аз бачкам ли бачкам  Laughing Heart Eyes

# 307
Здравейте момичета. Искам и аз да се включа към вашата компания  Hug

# 308
Добр'утро банда ... аз чак сега надигам главица  Embarassed Mr. Green Laughing Wink Crazy Hug

Хайде , 4естит ден на Ашурето=Aşure Günü Mübarek Olsun.! Hug Praynig Peace

Хаки - аз искам едно кило от твоето ашуре, може ли Mr. Green Wink ! (не ти вярвам ,че нищо не е станало ... къде ти е циганката , бе, чадо  hahaha Joy Mr. Green)

С.М. - страхотна е рецептата Hug , тъй че само нея я следвам (е малко ядките са ми по-различни, но нали трябав да има индивидуалност в кулинарията  chef Joy). Каквото и да раздадеш , щом е от душа и сърце и с добра умисъл , все е севап=sevap  Hug Peace.

Добре дошла edira  Hug Laughing! Сядай, заповядай, разполагай се и разкзвай  Mr. Green Crazy. По традиция те посрешаме с

Лек ден на всички ... ние се ориентираме към покоряване на Истанбул Crazy Mr. Green Hug

# 309
  • София
Достоен празник на Ашурето ви желая.

Честит празник и на бащите !

# 310
  • Истанбул
Бз не се притеснявай,пак ще има  Heart EyesАбе остана ама аз правя 2 вида ашуре=едното с подсладител,че както го обичам =такваз въглехидратна бомба  #Crazy #Crazyнаправо не ми се мисли.Нашият диетолог=слаб като върлина и при положение ,че е любмия му десерт на сезон изяжда само една купичка.
Мащерке,не съм правила по твоята рецепта ама ще опитам HugЩото аз си го правя пригодно за моя вкус=с много плодове и по=малко зърнени  добавки,че не обичам да ям брашно ooooh! Mr. Green Heart Eyes и разбира се да е светло на цвят  Heart Eyes  bouquet

# 311
Най-искрени благопожелания за здраве и сили,
за ползотворни дела,
за топлота и доброта - дарявани и получавани,
за дни на радост с усмивки и веселие,
за мигове на сбъднати мечти.

Весела Коледа и от мен момичета.

Destiny- Ескишехир изглежда страхотно място...и този плааааж...мале мале...

# 312
Xaku - аaa виж за подсладител не се бях сетила  Whistling ... дай едно име да направя и аз едно ашуре с таквоз чудо , че си права -- >това десертно чудо е бомбичка с калории Whistling Crazy

Мимс, АннипHug Heart Eyes

Дедко - радвам се, че си пак сред нас  Peace!! Блогът е страхотен ! Попътен вятър!

ps: Исках само да добавя Heщo 3a Ашуре . На този ден се отбелязва както оцеляването на Ноевuя ковчег, така и следните събития:

- Господ приема покаянието на Адам

- Пророкът Иона/Йона(Юнус=Yunus, Jonah) се спасява , след като е бил погълнат от огромна риба
37.Сура Строените в Редици (Ас-Саффат)
142 И го глътна китът, и заслужи порицание.
143 И ако не бе от възхваляващите,
144 щеше да прекара в корема му до Деня, когато ще бъдат те възкресени.
145 Но го изхвърлихме изтощен на голия бряг.

Евангелие от Матей (12:39-41)
39. Но Той им отговори и рече: лукав и прелюбодеен род иска личби; но личба няма да му се даде, освен личбата на пророк Иона;
40. защото, както Иона беше в утробата китова три дни и три нощи, тъй и Син Човеческий ще бъде в сърцето на земята три дни и три нощи.

- Господ спасява Моисей от египетските фараони(разделянето на морето)
- пророкът Ибрахим(Ibrahim/Abrahim) е спасен от огъня (след като вавилонския цар Нимрод взима решението да го изгори)
- раждането на пророка Исмаил
- пророкът Йoсиф е спасен от кладенеца след като братята му го хвъpлят там от завист ; kakTo u и срещата с баща му пророка Иаков(Jacob/Yakup)
- приемане на покаяниеTo на пророкa Давид
- раждането на Исус u възнесението на му нeбeTo
- убийството на внука на пророка Мохамед, ХюсeuH
etc.

** Не го пиша това с религиозна или проповедническа цел, а просто за да си припомним приTчи/легенди/приказки, к/о сме чували като малки ... все мъдри разкa3и, к/о могат само да ни научат на толерантност , защото в крайна сметка във всички свещени книги пише едно и също Hug Peace .

Весели празнични дни на мало и голямо  Hug Heart Eyes Praynig Peace Hug!

Последна редакция: нд, 27 дек 2009, 11:14 от bz

# 313
  • Казанлък of all places
Хо Хо Хо!
Дойде и моя ден
за Ашурето отреден!
Сега ще го изям
на никой няма да го дам,
че аз го правя плюс това
във форма кексова, а не в тава
и става мале мила....
(добре,че съм се скрила!)

Девойки, ние пък поемаме към Кърджали, едно от любимите ми места, на гости на роднини.А в понеделник, уважаема ми госпойце Мащеркова, ще посетим родното ви мястоШумен - ако ми кажеш къде е родната ти къща, ще отида да сложа паметна плоча!
БЗ, благодаря за информацията! Аз сутринта посях ум и разум защо и как се яде яшурето и какъв ден е днес, а сега и допълнитно инфо - мерси!!
Тук пекна едно слънце...кеф! Ще пътуваме по сухо!

# 314
  • Varna
Хоп, троп, хоп троп и как ви ДелтевЪ, реши да цЪФнИИИИИИ Hug
БЗ-чето Hug
Благодарско за инфото за ашуретУУУ. МойтИ не ядЪт. Комшии както ви казах по рано за раздаване на манджи нямам- бях споменала, че се опитах няколко пъти да им занеса баници и мекички, те мЪ гледаха кЪт ИднЪ извънземнЪ, дИмек шЪ им искам нЯщу и спряФ да нося. Даже-благодаря на казаха ама гУ взеха де Joy После трябваше да Одя да си искам и чиниите, щото те не ми ги връщаха, а сервиза е Чърчил- не мож така да им оставям аз таквиз нИща на тия нИвежИ нИ едни #2gunfire А какви комшии имах на времетооо, Комшии със души и сърца. Да не сЪ Уплаквам, че поне не праЯт скандали и махленски свади теЗ сИгашнИтИ.
ЕДИРА wavey Добре си дошла. Гледам БЗ-чето ти сложила терлички много убавички, ама тя пък ги приготвила сякаш шЪ Одиш на СеверниЮ полюс. БЗ-че шЪ му сЪ изпУтят краката на мумичИтУ бе Джанъм newsm78 Ама щом така си решила да я загащиш нямам против Joy Да става майтап БЗ-че, ама ти знаЙш де Hug
Да и сложа и аз малкУ бЪклЪвЪ, да не каже, че сме стиснати, а ко шЪ каЪш. Ко шЪ каЙш, шЪ каЙш да плясна баклавата, ко сЪ мотам и аз smile3538

БожеЙЙЙ, как мИ сЪ яде сега ашурееееее Wink УсФен дЪ кажЪ- Честит Ашурейски празник и честит Татев празник newsm10
АНДЖЕТО-  Hug
Ейй, че късмет със пътуването бе мацкааа. И весело изкарванИ там thumbsup
ХАКИ- Hug
направи ли го това диетичнУтУ ашеренцИ?

Общи условия

Активация на акаунт