Домашно сирене?

• 4 138
  • 7
  •   1
Отговори
  • Русе
Здравейте, мами!
Наумила съм си да си направя домашно сирене. Даже се опитах. Закупих си "Сливенска мая за сирене", в комплект с цедило и инструкция. Закупих си и домашно мляко, разбира се. Сварих, охладих, спазих точ в точ инструкцията, а именно:
1. Млякото беше с температура 35 градуса
2. добавих лъжица кисело мляко + лъжица преварена вода с 5 капки мая
3. Оставих на спокойствие 90 мин.
4. Нарязах, хъм, сиренето ( което приличаше на много гъста боза) и го оставих още 15 мин.
5. Разбърках нарязаното, хъм, сирене и оставих още 20 мин.
6. Прецедих горепоменатото "сирене" и изстисках.
7. Ами сирене в кърпата не остана грам. По-скоро млякото се беше заквасило от киселото мляко, макар процедурата да се извършваше на стайна температура.
Та въпросът  ми е къде сбърках?
Защо аджеба подсирване така и не настъпи?

# 1
Млякото за сирене не се вари, само се затопля. Мая аз слагам повече, независимо какво пише. Затоплям млякото, слагам мая, разбърквам и оставям на топло. Не режа, не го закачам повече и мляко не слагам. След 1ч. е готово  за отцеждане. Става винаги.

Последна редакция: нд, 27 дек 2009, 22:00 от acer

# 2
  • Русе
Много благодаря за отговора, а може ли подробности?
Например млякото щом не го вариш, значи ползваш мляко от магазина сигурно? А колко го затопляш? Колко мая слагаш? Аз тия 5 капки в упътването колко да ги увелича? И на колко топло държиш, докато се подсири?

# 3
Тук има една темичка, дано те ориентира малко.
Дано и момичетата помогнат тук  Hug

# 4
Здравей! Аз също си купих този комплект с маята и сиренарското цедило. Рецептата отзад е много добра. Аз вече го правих сиренето става чудесно. Но наистина млякото за сиренето само се затопля, не бива да го вариш. Мисля, че не бива да търсиш други рецепти. Тази отзад наистина е добра и подрибно описана.

# 5
Млякото е добре да е домашно. Това от магазина е пастьоризирано и не съм сигурна дали ще стане. След като сложиш маята го държиш на стайна температура.

# 6
  • Русе
Иксаш да кажеш, че не вариш домашното мляко?
Както е от кравата го подсирваш?
Ама то така не е ли опасно?

# 7
Не, не е опасно. И купеното сирене се приготвя със сурово мляко. Друг начин няма. Потърси ако имаш познати хора, които гледат крава или овце и от тях си вземи мляко. Така ще си по-спокойна. Иначе аз те подкрепям за идеята за домашно сирене. Аз самата реших да правя за да давам нещо истинско на детето си, а не някакво подобие на сирене което предлагат в магазините.

Общи условия

Активация на акаунт