Наумила съм си да си направя домашно сирене. Даже се опитах. Закупих си "Сливенска мая за сирене", в комплект с цедило и инструкция. Закупих си и домашно мляко, разбира се. Сварих, охладих, спазих точ в точ инструкцията, а именно:
1. Млякото беше с температура 35 градуса
2. добавих лъжица кисело мляко + лъжица преварена вода с 5 капки мая
3. Оставих на спокойствие 90 мин.
4. Нарязах, хъм, сиренето ( което приличаше на много гъста боза) и го оставих още 15 мин.
5. Разбърках нарязаното, хъм, сирене и оставих още 20 мин.
6. Прецедих горепоменатото "сирене" и изстисках.
7. Ами сирене в кърпата не остана грам. По-скоро млякото се беше заквасило от киселото мляко, макар процедурата да се извършваше на стайна температура.
Та въпросът ми е къде сбърках?
Защо аджеба подсирване така и не настъпи?