Домашно сирене?

  • 4 138
  • 7
  •   1
Отговори
  • Русе
  • Мнения: 691
Здравейте, мами!
Наумила съм си да си направя домашно сирене. Даже се опитах. Закупих си "Сливенска мая за сирене", в комплект с цедило и инструкция. Закупих си и домашно мляко, разбира се. Сварих, охладих, спазих точ в точ инструкцията, а именно:
1. Млякото беше с температура 35 градуса
2. добавих лъжица кисело мляко + лъжица преварена вода с 5 капки мая
3. Оставих на спокойствие 90 мин.
4. Нарязах, хъм, сиренето ( което приличаше на много гъста боза) и го оставих още 15 мин.
5. Разбърках нарязаното, хъм, сирене и оставих още 20 мин.
6. Прецедих горепоменатото "сирене" и изстисках.
7. Ами сирене в кърпата не остана грам. По-скоро млякото се беше заквасило от киселото мляко, макар процедурата да се извършваше на стайна температура.
Та въпросът  ми е къде сбърках?
Защо аджеба подсирване така и не настъпи?

# 1
  • Мнения: 2 896
Млякото за сирене не се вари, само се затопля. Мая аз слагам повече, независимо какво пише. Затоплям млякото, слагам мая, разбърквам и оставям на топло. Не режа, не го закачам повече и мляко не слагам. След 1ч. е готово  за отцеждане. Става винаги.

Последна редакция: нд, 27 дек 2009, 22:00 от acer

# 2
  • Русе
  • Мнения: 691
Много благодаря за отговора, а може ли подробности?
Например млякото щом не го вариш, значи ползваш мляко от магазина сигурно? А колко го затопляш? Колко мая слагаш? Аз тия 5 капки в упътването колко да ги увелича? И на колко топло държиш, докато се подсири?

# 3
  • Мнения: 1 313
Тук има една темичка, дано те ориентира малко.
Дано и момичетата помогнат тук  Hug

# 4
  • Мнения: 508
Здравей! Аз също си купих този комплект с маята и сиренарското цедило. Рецептата отзад е много добра. Аз вече го правих сиренето става чудесно. Но наистина млякото за сиренето само се затопля, не бива да го вариш. Мисля, че не бива да търсиш други рецепти. Тази отзад наистина е добра и подрибно описана.

# 5
  • Мнения: 508
Млякото е добре да е домашно. Това от магазина е пастьоризирано и не съм сигурна дали ще стане. След като сложиш маята го държиш на стайна температура.

# 6
  • Русе
  • Мнения: 691
Иксаш да кажеш, че не вариш домашното мляко?
Както е от кравата го подсирваш?
Ама то така не е ли опасно?

# 7
  • Мнения: 508
Не, не е опасно. И купеното сирене се приготвя със сурово мляко. Друг начин няма. Потърси ако имаш познати хора, които гледат крава или овце и от тях си вземи мляко. Така ще си по-спокойна. Иначе аз те подкрепям за идеята за домашно сирене. Аз самата реших да правя за да давам нещо истинско на детето си, а не някакво подобие на сирене което предлагат в магазините.

Общи условия

Активация на акаунт