Листопад (Yaprak dökümü) - ТЕМА 17

• 46 147
  • 732
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Каква целувка бе!?Кога!?Мале,изтървала съм ooooh!.Джеврието хубавичко си беше стегнала багажчето,ама нещата прекалено хубави ще станат,ако тя си отиде Mr. Green.Ще има още тормоз Mr. Green.
В предишната тема, накрая, има линк с целувката.Там я видях!

# 91
Каква целувка бе!?Кога!?Мале,изтървала съм ooooh!.Джеврието хубавичко си беше стегнала багажчето,ама нещата прекалено хубави ще станат,ако тя си отиде Mr. Green.Ще има още тормоз Mr. Green.
В предишната тема, накрая, има линк с целувката.Там я видях!

Ясно,напред значи,аз не гледам Grinning.

# 92
  • BG
За внушението да обясня.
.Какво учехме  едно време в училище,какво пишеше в учебниците.Как непрекъснато ни обяснява колко са лоши турците.И когато преди 15 год отидох в Турция очаквах да видя какво ли не,а то се оказа че изобщо не е това,което очаквах.Много ми хареса.И много пъти си мисля,дали цялата история на България е вярна,.както и да е.това имах предвид.
..Не сте ли слушали как някой мъж като си тормози жената и не и дава да излиза му казват --оо да го и турчина.
Ама кат гледам сега по сериалите какво става,май  не е така..
Цялата история на България е вярна, така както е вярно и че много турци са помагали на нашите револ. по време на робството. Факт е и , че  под думата турчин  се има предвид точно това, което е казано. Ти хубаво си била в Турция, ама къде по-точно, ако е някой курортен град или Истанбул, нормално е да се съмняваш Peace

# 93
  • Велико Търново
Не знам защо толкова често се споменава като причина жените да не работят това, че било "срамота" и още повече - че така било прието в Турция.
Да, като гледам сега и в "Любов назаем" го има тоя момент, но жените се опълчват на това мислене.
Обаче от друга страна, ако се върнем към "Перла", там никой не спираше жените от работа. Да не говорим пък, че в тая преуспяла фамилия те спокойно можеха да бъдат издържани от мъжете. Е, да, ама не...
Освен това - като дават разни фирми, офиси, магазини... ми вътре тия жени дето работят... те да не би да идат от съседните страни?
Не отричам, че го има това схващане в Турция, но пък и не всички мислят и живеят по този начин. Има и хора, които са разбрали, че то е остаряло и трябва да се избяга от него.
В семейство Текин, за съжаление, са възпитани консервативно и трудно преминават към начина на живот в големия град, където необходимостта от модернизиране на мисленето е голяма.

Всъщност... в показването на противоречията като че ли прозира много силен религиозно-политически момент. Романът е писан през 20-те години - точно когато Ататюрк започва да въвежда реформите и да модернизира страната. Чрез показването на тия противоречия (но вече пренесени в наши дни), може би искат да покажат, че независимо от близо 100-те години, които са минали, мисленето на хората се променя доста трудно, но че още по-трудно се живее, ако то не се промени.
Изобщо... нищо, че в сериалите въобще не се усещат каквито и да било политически елементи (може и в това да има ограничения, не знам), доста явно се показва сблъсъка между консервативното и модерното. Който в Турция от вече почти век се е превърнал в политика.

# 94
  • BG
Преди доста теми го бях казала и сега ще се повторя-само една малка, много малка част от Турция е европейска.

# 95
Добро утро на всички  Hug
Относно Ферхунде и Шефкет. Той явно няма смелост да излезе, на квартира, няма кураж и да разкара Ферхунделката. Така, че ще си седи и ще си я търпи, докато самата тя не реши да се махне. И в реалния живот познавам такива хора. Може да му е гадно, ама седи и търпи, защото, ако предприеме нещо, значи той да носи отговорност за нещата, които ще последват, а това е тежко бреме. За това някои хора предпочитат да мълчат и да търпят, вместо да се противопоставят, което за мен е абсолютно неразбираемо.  newsm78
А за ревността сте прави. Не е задължително да обичаш някой, за да го ревнуваш. Стига и това да го приемаш като собственост.  Peace
Някъде из нета срещнах текст от сорта "той не поглежда жена си, ама би застрелял всеки мъж, който се доближи до нея". То и народа е казал за тези хора, че са като куче вързано за слива, ни сливи яде, ни на друг дава да яде.  Joy Joy Joy

Последна редакция: пт, 12 мар 2010, 12:32 от Cheburashka

# 96
  • Карлово
Освен това  има хора,които ревнуват и без да обичат.Аз не те искам,но и на друга няма да те дам.Познавам от близо такава жена.Но то по-скоро е чувство за собственост,не ревност.
Точно това мисля и аз. Нали в разговор по телефона с Гюлшен заяви, че и е писнало и ще се маха, но първо ще си отмъсти.
Шефкет иска да оправдае и големите очаквания на баща си. Нали му отстъпи мястото на глава на семейството..... С подобно чувство останах, като гледах "Everbody's fine" с Робърт де Ниро.

Последна редакция: пт, 12 мар 2010, 10:48 от chanoir

# 97
  • BG
ето как живеят обикновените туркини

Не е като това, което сме свикнали да виждаме- модерните жени от Истанбул.
Рейтингите на сериалите им са благодарние на ей такива жени, чието единствяено развлечение е любимият им филм.

# 98
Ама сте едни бързачки Mr. Green Hug Hug Hug
Съгласна съм с nezemna

# 99
  • BG
От анкетата избирам 2 3, хем ще си търся не нова, а допълнителна работа, хем ще накарам Ферхунде да работи.

# 100
За внушението да обясня.
.Какво учехме  едно време в училище,какво пишеше в учебниците.Как непрекъснато ни обяснява колко са лоши турците.И когато преди 15 год отидох в Турция очаквах да видя какво ли не,а то се оказа че изобщо не е това,което очаквах.Много ми хареса.И много пъти си мисля,дали цялата история на България е вярна,.както и да е.това имах предвид.
..Не сте ли слушали как някой мъж като си тормози жената и не и дава да излиза му казват --оо да го и турчина.
Ама кат гледам сега по сериалите какво става,май  не е така..

Кой е този учебник не разбрах?  Rolling Eyes  И ако искаш да си съвсем наясно с Историята на България най-лесния начин е да почетеш повечко. Народопсихологията на туския народ можеш да разбереш и от познати и приятели  Wink

Както и друг път сме обсъждали за живота и хората в Т-я има много различни ситуации,за едни е срамота жената да работи-за други не е.За едни е нормално да пребият жена си или дъщеря си с камъни -за други не.Не е само едната крайност или другата,аз също имам много приятели от българските турци които често пътуват до Турция,някой се омъжиха там и те ми казаха,че това в сериалите е доста пресилено,обикновените хора не живеят по този начин,в такива огромни къщи и постоянно да се веят по таксита и да ходят все в супер луксозни болници и клиники.Питах ги също за чая-верно ли пият през пет минути чай? LaughingНаистина постоянно пиели чай .

newsm10

Неземна,   bouquet

# 101
И аз искам да не работя, ама не ставаааааа smile3511

# 102
  • BG
чудя се какво стана с любовта на Неджля към Оуз, нещо много бързо се изпари май Thinking

# 103
За внушението да обясня.
.Какво учехме  едно време в училище,какво пишеше в учебниците.Как непрекъснато ни обяснява колко са лоши турците.И когато преди 15 год отидох в Турция очаквах да видя какво ли не,а то се оказа че изобщо не е това,което очаквах.Много ми хареса.И много пъти си мисля,дали цялата история на България е вярна,.както и да е.това имах предвид.
Ама кат гледам сега по сериалите какво става,май  не е така..

Не намерих кой е писал това, но ме разби....Никога не си позволявам да съм груба, но това написаното просто ме принуждава. Първо написано неграмотно, второ пише пълни глупости и трето бива ли така да се излагаш....Извинявай с най-добри намерения съм, но това просто е малко в повече... Peace

# 104
чудя се какво стана с любовта на Неджля към Оуз, нещо много бързо се изпари май Thinking
Хлапачка,какво искаш newsm78 Много го обичаше той беше единствен в живота и и изведнъж-куршум да я няма,като видя трудности Whistling

Общи условия

Активация на акаунт