Готвите ли български манджи?

  • 75 908
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 1 155
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Имах предвид, че като е сготвено, ми напомня на лапад, но явно вкусът му е доста далече от този на лапада. Малко съм любопитна да го опитам, аз много обичам всичко зелено. Трябва да се поогледам дали тук при нас го има също.

# 1 156
  • Мнения: 9 052
В немската тема се маскирахме.  Карнавал!
Ние следващите 2 дена ще правим кухнята. Нова! Стискайте палци, 4е ми е нервно  Wink

# 1 157
  • Мнения: 5 710
Миналата седмица най-после реших и сготвих шкембе чорба:)
Мъжът ми даде заден още при вида му, което идеално ме устройваше, така всичко остана ексклузивно и само за мен. Позната румънка завидя и тя направи, само че по техен начин. Сложила и някакво месце вътре. И не правят 'запръжка' с червен пипер накрая, както ние, остава си бяла супата.

# 1 158
  • Мнения: 1 175
D., тези чудеса ги снимах в Маркет Баскет (този в Съмървил)

А при италианците има картофени и тиквени листа за готвене  Mr. Green

Мерси, ще го издиря и разгледам.

Ама как тиквени листа? Те са толкова мъхнати и бодливи  Shocked

# 1 159
  • Мнения: 4 310

А при италианците има картофени и тиквени листа за готвене  Mr. Green
Мда, и цвят от тиква.

# 1 160
  • Пловдив
  • Мнения: 26 986
Благодаря много, Lozeva. Сготвено изглежда много вкусно. Първото ми прилича много на лапад. Какъв му е вкуса? Доколкото може да се опише все пак.

Не не е лапад  ето поле от грелош.   само тук и в Испания се среща .. и има леко гор4ив тръп4ив вкус Peace
Това поле с грелош защо ми прилича на поле с рапица? Да не е някой близък сродник на рапицата?

# 1 161
  • Мнения: 1 101
Ами май не е рапица..не знаех какво е  но се информирах..рапицата се използва за направата на олио и фураж...докато грелошите се използват само листата..и жълтия цвят е  когато прецъфтят..и листата са станали твърди Peace

# 1 162
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Ауу, голяма излагация, чакате ме за хумуса, а пък аз на почивка  Blush

Тали, рецептата е от тук  Peace Ментов пробва няколко, тази му хареса най-много.

Хумус за масова употреба  Grinning

Продукти:
2 ч.ч. нахут (най-добре от българския вид ((т.е. дребнички зрънца))
2/3 ч.ч. сусамов тахан с добро качество (за израелско-пребиваващите мога да препоръчам марка)
сокът от 2 лимона или от 1 лимон+1 ч.л. лимонова сол (ние слагаме само лимонов сок от пресни лимони)
1 глава лук - малка или средна (опционално)
3 скалидки чесън
1/4 - 1/3 ч.л. кимион на прах
1 ч.л. сода за хляб
сол на вкус
При сервиране: магданоз и зехтин

Приготвяне:
1. Изчистваме и измиваме нахута - докато водата не стане прозрачна при плакненето
2. Накисваме го поне за една нощ в много вода - 2-3 л. На дъното се слага малко сол; Ако е топло времето, се кисне в хладилник (иначе вкисва). Ако се кисне повече от една нощ, се сменя водата.
3. Пак се плакне хубаво, докато водата не е прозрачна. Слага се в съд с вода, която да покрива нахута + 5 см отгоре. Добавя се чесън и лук (може да не се слага лука по време на готвенето, но придава вкус)
4. Започва варенето (НБ - моят мъж се страхува от тенджера под налягане и готви в обикновена): след като заври водата, намаляваме огъня и варим около 45 минути. След което прибавяме содата и варим до пълното омекване на нахута. Важно е да се знае, че при варенето НЕ се ползва сол!
 - содата намалява времето за готвене, но то зависи и от вида и възрастта на нахута (както е и с боба напр.) В рецептата пише, че отнема между половин час и час и половина, но на мен ми се струва, че отнема цяла вечност... Ако може да се спести содата - още по-добре! По време на варенето се обира с лъжица образуващата се пяна и се вади...
Водата от варенето не се хвърля!
5. Когато зрънцата нахут омекнат (да се сплескват между пръстите, когато ги натиснете), се белят от люспите. Бели се зрънце по зрънце, но ако искате да спестите - става и с потъркване с кърпа и махате отделилите се люспи
6. Нахута със все чесъна от готвенето се мели в кухненски комбайн (ок. 2 минути)  до получаването на каша - ако не е с хубава консистенция, се слага малко от водата
След това се прибавят постепенно тахана и подправките и се бърка още ок. 2 минути

7. При сервиране се слага хумус в чинийка, с лъжица се натиска леко в кръгообразно джижение, поръсва се нарязан  наситно магданоз и зехтин.

В центъра може да се сложат зрънца нахут, ако сте сварили малко повече или пр. задушени с лук гъби...

Забележка: не е траен и трябва да се яде бързо, освен това при престой се сгъстява, така че не го правете много гъст в комбайна (за разреждане ползвайте водата от готвенето)
Ето го нашия: http://mentha.snimka.bg/cooking/priklyucheniya-v-kuhnyata.350402.16213492


Последна редакция: ср, 09 мар 2011, 12:49 от Mentha

# 1 163
  • Мнения: 9 052
тиквените листа са много груби  newsm78

# 1 164
  • Мнения: 1 909
Леле, Мента... мерси за рецептата,  ама... айде за кисненето се бях подготвила психически, но за белене на мънички зрънца едно по едно... Rolling Eyes Но пък сигурно в това е чалъма Thinking

# 1 165
  • Мнения: 5 710
При нас се яде цвета на тиквата. Рано сутрин се берат, да не са отворени. После се пълнят и панират. Аз не обичам изобщо, но в Италия много ги ядат.
За тиквени листа да се ядат за 1в път чувам ... но тук ядат много листа на най-различни неща,
например биетола, което май е захарно цвекло. Ядат например и листата на обикновено плюскавиче, нещо което у нас е трева по пътя ... така че нищо чудно да ядат и листа от тиква.

# 1 166
  • Мнения: 5 462
И на мен не ми харесаха панираните цветове на тиквата .
Постно ми беше някак си на вкус . Sick

# 1 167
  • Мнения: 616
Има едно предаване, Chopped, в което няколко готвача се съзтезават, като трябва да направят ястие от няколко абсурдно съчетани съставки, та в един кръг им дадоха цветове от тиква и на всички коментарите бяха, какво да ги правим, та те на нищо нямат вкус! Mr. Green

# 1 168
  • Мнения: 1 909
Тук правят пълнени цветове от тиква - много е хубаво, фарса е само със зеленчуци и сез получава доста оригинален вкус. Панирани също правят, но явно си е до приготвянето - панировката е много лека и вкуса е доста фин. На мен ми харесват, но може би защото все съм яла домашно приготвени.   

Иначе си е малко специално, особено като за хора свикнали на сърми от кисело зеле.  Mr. Green

# 1 169
  • Мнения: 945
Една съфорумка има рецепта за паниран цвят от тиква - много добре изглежда Peace
http://lamartinia.blogspot.com/2010/09/fiori-di-zuccazucchini.html

Общи условия

Активация на акаунт