Машина за хляб-30 част

  • 67 649
  • 749
  •   1
Отговори
# 375
  • Разград
  • Мнения: 3 114
max-mama
, моля те някога като ти остане време да си направиш тема с рецепти в раздела с любими рецепти  bouquet Много по-лесно ще ти издирваме рецептите Peace

Ще го направя,обещавам. Hug

  И непременно си я сложи в подписа Hug  bouquet

Добре.  bouquet

# 376
  • Мнения: 1 116
Козунак не знам дали ще ми остане време да правя, но да се похваля с кифличките  от вчера, които вече ги няма Simple Smile




# 377
  • Мнения: 143
Ще може ли някой да ми каже какво бъркам в моя козунак. Или съвет как да го направя, много ще съм благодарна.
Остана ми само утре да направя последния опит.

# 378
# 379
  • Мнения: 125
Вече повече от година имам машина за хляб, и често правя и козунак Ви предлагам 2 рецепти, които ползвам:
150мл прясно мляко (топло)
2 яйца
50мл олио
40гр краве масло (предварително разтопено, но не горещо)
150гр захар
11-12гр суха мая(1 пакетче)
500гр брашно(пресято)
настъргана кора на 1 лимон
1 ванилия
ако желаете можете да добавите стафиди
бадеми за отгоре
Маята се разтваря с малко топло мляко и захар(1 ч. л.)Оставя се да се надигне. В машината за хляб слагам останалите продукти като избирам програмата за тесто и най-накрая слагам втасалата маята. След като свърши програмата, я включвам  още веднъж, но само да меси след което вадя плета и слагам във формата, и отново чакам да втаса. Мажа със жълтък, ръся обилно със захар и пека на 175 градуса.
този е от вчера и вече няма и помен: http://picasaweb.google.bg/104437997440987756045/UntitledAlbum?f … at=directlink.jpg[/img]
 днес правих другата рецепта и не можах дори снимка да направя  Mr. Green. Мъжът ми каза да правя фурна. Laughing Утре пак ще правя, че мъжа ми обещал на кой ли не козунак Simple Smile та тогава ще снимам.
Втората рецепта е за по-пухкав, "по въздушен" козунак. И си играя малко повече.

Продукти:
Закваска:
140 г брашно
250 мл топло прясно мляко
14 г суха мая
ТЕСТО

125 г захар
110 г масло
2 яйца
1 жълтък
350-400 г брашно
1 с л настъргана лимонова кора
1/2 ч л сол
сушени вишни или стафиди, може ягоди-въпрос на вкус
В купа се смесвам 140 г брашно, 250 мл топло прясно мляко, маята и 1ч. л. захар(може и две).Оставям да втасва за около 35-40 минути.След което слагам сместа в машината  като програмата е отново за тесто и прибавям се захарта, маслото (стайна температура), яйцата и жълтъка. Оставям за минута две да се омесят и добавям пресятото брашно, настърганата лимонена кора, солта и най-накрая плодовете. Следкато приключи програмата я пускам още веднъж да меси, след което оформям козунаците и оставям отново да втасват.(трябва да увеличат обема си два пъти). Мажа с разбития белтък и поръсвам със захар. Пека във предварително загряна фурна 175 градуса на вентилатор в началото,а след това на 150.
За да стане на конци козунака трябва да се меси дълго.

А това е чешки сайт, където има идеи за сплитане и форми: http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php



Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 23:15 от krea1

# 380
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Оправи си линковете, че нищо не излиза.

# 381
  • Мнения: 125
 Embarassed Прощавайте

# 382
  • Мнения: 210




[/quote]

Молете сподели как правиш, кифличките, че не ти изтича плънката. Само с течен шоколад не ми се разтече, с всичко друго имаше бледи следи от сладко и си ядем тесто само.

# 383
  • Мнения: 293
Ще може ли някой да ми каже какво бъркам в моя козунак. Или съвет как да го направя, много ще съм благодарна.
Остана ми само утре да направя последния опит.


Козуначеното тесто е капризно до толкова до колкото е твърде богато  на мазнина , захар , яйца и добавки (ядки , сушени полодове , локум и т.н.). Всичко това затормозява твърде много работата на маята (осмотичното налягане нали го обяснихме вече ).За да се помогне на тестото да втаса по-лесно се увеличава маята в рецептата и температурата в стаята , брашното се пресява няколко пъти за да се аерира добре , мазнината се добавя на части и т.н.Всичко това вече го знаеш , нали? Без да претендирам , че съм права , ако правилно съм ти разбрала рецептата , предполагам , че при теб проблема е в голямото количество на добавките - настъргана лимонова кора , стафиди,сухи плодове, локум , бадеми, орехи и др. Всъщност цялото тесто ми се струва доста утежнено – 4 яйца , 100 мл. мазнина и толкова добавки за 500 гр. брашно ....не , че няма да се получи  , но си е висш пилотаж.  Защо не опиташ по-лесен и не толкова рискован вариант – същата рецепта , но с 2 яйца , 70-80 мл. мазнина (хубаво е да се смеси мас или масло с олио) , 2-3 щипки лим. корички и 50-тина гр. стафиди.Ако обичаш бадеми или орехи , поръси ги отгоре при печенето.Tуй то от мене , ако нещо се сетиш питай.Предполагам , че никой не ти отговаря , защото общо взето всичко ти изглежда перфектно по рецептата и технологията. Късмет  newsm10

# 384
  • Мнения: 2 214
Вообще не мислих да правя никакви генерални репетиции, обаче вчера една бивша колежка звъни да ме покани да боядисваме яйца с младежи настанени в защитено жилище, някак си не ми беше удобна да отида с празни ръце и реших да им опека 2-3 козунака.
До тук добре, ама какви ги надробих newsm78, сложих двойна порця по моята си рецепта. Омесих,сплетох и сложих да втасвва,  бреееееееее чакам аз тоя козунак да втаса не иска пущината, така както си го чаках и заспах, събудих се към 6.30 сутрината, като видях часовника щях да припадна Shocked, счупих си краката да бягам от втория етаж, мислих че  тестот е вече при съседите и какво да видя, козунака таман е за печене Thinking Бая чудинка му хвърлих до като се сътя че дозата беше двойна а маята по инерция сложих еденична доза . Ако сметна, става така че козунаците са втасвали шест часа и тридесет минути.
Ето ги козунаците

# 385
  • Мнения: 1 116


Молете сподели как правиш, кифличките, че не ти изтича плънката. Само с течен шоколад не ми се разтече, с всичко друго имаше бледи следи от сладко и си ядем тесто само.

С домашно или купено сладко ги прави? Аз и друг път съм писала, че за кифлички и рула, ползвам само правено от мен сладко, купените са сгъстени с пектин и като се затопли се разтичат. Може да го объркаш със счукани орехи, те малко ще поемат от течността и е по-добре.

# 386
  • Мнения: 293
Ако сметна, става така че козунаците са втасвали шест часа и тридесет минути.

Козунаците изглеждат перфектни навъншен вид newsm10 Обзалагам се ,че са така на вкус и аромат? Техниката на забавеното втасване , обикновенно се свързва с опит за обогатяване точно на вкуса и аромата , но при хляба (поне до колкото на мен ми е известно).Няма логика обаче това да не действа и при козунаците.

# 387
  • Мнения: 767
Добро утро! Лидан, извинявай, чак сега влизам!  Hug Козунаците ги втасвах както max mama е указала - покрити с памучна кърпа на 50 градуса. Около 40-50мин. Извадих да намажа и опитах да включа само на долен реотан - нъцки #2gunfire, пак не проработи и се наложи да включа и двата, но на 100гр.След 6-7мин увеличих на 150гр. кагато добиха приятен загар отгоре, покрих с фолио и се започна чакането за опичане от долу.Засилих фурната на 180гр, но и след 10мин пак беше бял и мек - вдигах хартията, върху която беше, за това увеличих на 300гр и след още 5-10мин имаше наченки на изпечено, но трябваше да излизам и го извадих. Общо печене - около 40мин. Вътре е чудесно изпечен, мек и влажен, дори и днес не е изсъхнал.Но отивам да си купя нова фурна, че много ядове бера с тази.  Blush Опитай с тази рецепта и ако искаш, ще ти помагам през това време! Не съм рестартирала програмата месене и втасване, че много трудно се получава или пък аз не и знам чалъма. Embarassed

# 388
  • Варна
  • Мнения: 130
Креа1 ,машината ти каква марка е?

# 389
  • Мнения: 125
Машината ми е KENWOOD. Има 12 програми, капацитета и е о,700 и 0,900 кг. хляб. Много е добра, не я спирам.

Общи условия

Активация на акаунт