Уейт Уотчърс - Рецепти

  • 11 306
  • 51
  •   1
Отговори
  • Мнения: 0
Здравейте Момичета и добре дошли в темата за рецепти на Уейт Уотчърс!

Първо ще пусна описанието на УУ Режима и след това всяка Рецепта в отделен пост. Така по-лесно ще се намират, а итака по-лесно ще могат да бъдат давани линкове към дадена рецепта, ако се наложи!


Слаби, красиви и елегантни завинаги с Уейт Уотчърс
Какво е Уейт Уотчърс?
"УУ" не е точно диета а начин на хранене, здравословен и може да се яде всичко, дори картофи, месо, шоколад, сладолет и т.н. Всеки човек има индивидуален брой точки на ден, които се изчисляват според възраста, дейността, която извършва ежедневно, ханша, талията и годините. Аз имам софтуер и мога да изчисля на всеки. Диетата се базира на седмично отслабване т.е. ако се притегля в понеделник сутринта и тогава я почна се тегля другата седмица сутринта в понеделник и до тогава трябва да съм си изяла всички точки.
Това е режим на хранене, който се базира на точки, които се изчисляват индивидуално за всеки по ред фактори: тегло, ръст, възраст,талия, ханш и ежедневна дейност (т.е. дали седя по цял ден или се движа главно и т.н.) На всеки 5-6 свалени килограма точките за деня се променят.  Диетата е с седмично засичане. Т.е. тегля се например в понеделник сутринта на гладно и започвам с диетата, значи следващия понеделник се тегля отново и засичам отслабването. Всички хранителни продукти имат определен брой точки и така всеки може сам да реши кои продукти да включи в дневния си режим. По долу в поста ще намерите главните продукти с точки, както и формулата за изчисление на точките. Тя се базира на кал. и мазнините. на дадения продукт. Тези данни се намират винаги върху опаковката на всеки продукт, така че изчислението е много бързо и лесно. Забранени продукти няма!!!
Какво може да ядете

Тази диета е гъвкав план, чийто разновидности дават възможност човек да намери най-подходящия за него начин да променя хранителните си навици. Оригиналният вариант на програмата е Flex планът. В това разклонение на програмата, участниците имат определен позволен брой точки на ден, а всяка храна има определена стойност в точки. Физическата активност има отрицателни стойности на точките и така с повече упражнеия можете и да хапвате повече, понеже така печелите точки.Създателите осъзнават и промотират необходимостта човек да се научи да контролира храненето си. Позволения брой точки за седмицата помагат на следващите диетата да го направят, като се научат да си угаждат с любими храни, без да жертват успеха от свалените килограми. Въпросът е в баланса и това е, което програмата се опитва да промотира.

Според философията на диетата хранителния режим не е единствения елемент. Тя отдава дължимото на упражненията. Когато участниците се справят с установяването на хранителния си режим се предоставя и план за упражнения. Фокусът при него пада върху прекарване на по-малко време в седящо положение и увеличаване на активността в ежедневието като изкачване на стълби, ходене пеша и т. н.

'Никой не трябва да се опитва сам' е също важна част от програмата . Тя насърчава включването в група или просто споделянето с някой, така че да можете да си помогнете взаимно.

Какво казват експертите?
Учените смятат, че въпреки промените в диетата през годините, тя е издържала изпитанието. Според тях тя предоставя нужните хранителни вещества, въпреки ограничения прием на калории. Одобрено е и наблягането на тренировките като начин за понижаване на теглото и подобряване на здравословното състояние. Относно груповия метод на насърчаване има различни мнения, но не се смята той да вреди по някакъв начин.

Диетата получава респекта на хората, занимаващи се с въпросите на здравословното хранене. Тя е балансирана, гъвкава и не ограничава. Дори ефектът да се забележи по-бавно, тази диета е безопасна и в голяма степен хората, подложили се на нея са променили коренно начина си на живот към по-добър и са задържали теглото си.

Продукти с фактор «Ситост»: все още УУ се опитват да държат в тайна главните фактори на които се базира диетата им. През последните години обаче все по-лесно откриваме разгадани формулите им за пресмятане на дневни точки и на продукти. УУ е режим на хранене, който се развива почти ежедневно. Това доказват и често променящите се аспекти, нови фактори и точки на продуктите, които се дължат на дългогодишни проучвания на диетолози, здравни експерти и куп научни специалисти. Преди години УУ въведоха продуктите със фактор ситост, които се делят на два вида: въглехидрати и белтъчини. Продуктите в двата ръздела са изключително полезни въглехидрати и белтчини с нисак състав мазнини/масленост. Тези продукти са много важни за метаболизма и обмяната на веществата напр. Овесени щдки, пълносърнести продукти, млека...и засищат много добре и не краткотрайно. Така участниците в диетата придобиват усет за порциите, от които се засищат още при практикуването на диетата в стадий на отслабване, което им помага за по късния стадии «задържане на тегло». По този начин те се научават, кои продукти засищат дълготрайно без да се отразяват на теглото. Важно е обаче тези продукти да се приемат в граници, докато наистина сте сити, а не прекомерно докато се «пръснем» от преяждане. Използването на продуктите с фактор ситост не е задължително, но е препоръчително, тъй като по този начин се избягва гладуването и атаките с глад за сладко и вредни захари и въглехидрати. Ако решите, че прекалявате с фактор ситост т.е. не може да установите достатъчната за вас порция (неможе да кажете край!!!) и това се отразява на теглото ви, имате възможността все още да претегляте продуктите си и да работите с точките за количество на дадените продукти напр. Пълнозърнест хляб 1фил. Има 1т. Т.е. 5 филии биха имали 5точки а според фактор ситост 4 точки. Естествено ако решите да използвате фактор ситост, но не използвате продуктите напълно за насищане напр. Неможе да изядете повече от  2 филии хляб си сметнете само 2т. Или ориз: 1с.л. варен ориз има 1т. А ориз до наяждане има само 4 т. Кога и как ще използвате фактор ситост зависи само от вас, количеството продукт, което поемате и вашият организъм. Някои участници с по-бавен метаболизъм използват например за вечеря само белтъчини за фактор ситост. В повечето случаи това не е от значение.
Преди УУ да обяви новости в програмата си, всяко обновение се тества за 6 месеца на произволно избрана група. Ако резултатът е ефикасен, новия аспект от диеатат се комуницира и на участниците в режима на хранене. Фактор ситост съществува от 2007 година, като 3 пъти е обновяван и всеки път се добавят нови продукти, към вече съществуващите в този раздел.
Смисълът на фактор ситост е организма ни да не гладува, за да не складира резерви във фазата на зъдържане на тегло и да се научим да се засищаме от правилните продукти, тъй като след успешната загуба на тегло, трябва да продължим да се храним здравословно, нормално и достатъчно.


Как да си изчисля дневните точки:


-ПОЛ: мъже 15 точки/ жени  7 точки
-Възраст 18-20 години 5 точки / 21-35 години 4 точки  /36-50 години 3 точки/ 51-65 години 2 точки/над 65 години 1 точки
-Килограми: притеглете се и си запишете десетиците от вашето тегло: т.е. ако сте 84 кз. си записвате 8 точки/ ако сте 102кг. си записвате 10 т. и т.н.
-Ръст: под 160 см 1 точка/ над 160 см 2 точки
-Ежедневно занимание/ движение/работа:Седнала-0т./ Стояща-2/в движение-4т./физически мн натоварваща (предимно за мъже в стрителството например)-6т.
-Искате да загубите тегло - 0точки / искате да поддържате теглото си -4точки.
-За кърмачки: пълно кърмене +10т. На ден / на кърмене и добавки/други храни+5т. На ден.



Има два вида за използване на дневните точките.
1) всеки ден си ям определения за мен брой от точки(например по 18т. на ден).
2) план везна: един ден ям 4 точки по-малко, на следващия 2 то4ки повече, после дневната
 дажба и така докато ги изям всичките на края. Примерно изглежда така:
ако имам 18 точки на ден:
1ден: 14 точки
2ден: 20 точки
3 ден: 18 точки
4ден: 16 точки
5ден: 22 точки
6ден: 20 точки
7ден: 16 точки

Всеки може да екцпериментира и да реши как за него е най добре.


Спестяване на точки
Всеки ден мога да спестявам макцимум по 4 точки. Т.е. да ям по малко, ако например в събота съм канена на гости на вечеря и искам да си похапна. Така мога да спестя за 5 дена например по 4 точки общо 20 точки, които мога да изям на веднъж. Важно е на ден да не ям по малко от -4 точки от дневната ми дажба иначе организма пуска аларма и започва да пести от всеки следващи точки мазнини за черни дни и така немога да отслабна!


Бонуси:
Ако спортувам редовно мога да спестявам точки , които мога да изям или да спестя и да ускоря отслабването.


Ето и списък на базистните продукти с точки:

всички плодове и зеленчуци имат 0 точки. Моля внимавайте с бананите, гроздето и черешите, понеже те имат мн високо съдържание на захар!

Хляб и хлебни изделия:
Черен хляб – 1 филийка 1Т.
Черен хляб ръжен пълнозърнест докато си сит 3Т.
Бял хляб – 1 филия 2Т.
Кроасан 8Т.
1 филийка сухар 0,5Т.
Козунак 1 филийка 3,5Т.
Геврече малко -2т
Геврек със сусам – 6т.
Софианка – 7,5
Розичка – 6т.

Мазила:
Мармалад 1.ч.л. (сутрин първата ч.л. няма точки) 0,5Т
Мед (2 ч.л.) 0,5Т
пастет диетичен 1с.л. 1т.
пастет нормален 1с.л. 1,5т.
Горчица -0т.

Други:
Компот 1с.л. 0,5Т.
Палачинка 3,5Т.
Грис 150 гр. 4Т.
Мляко с ориз 125 3Т.
Пудинг (шоколадов или ванилия) 125 гр. 3Т.
1 топка сладолед = 50гр. 2,5Т
Сладолед от машина 100гр. 3Т.
Леден сладолед на пръчка 1бр. 1Т.
Ескимо 4,5Т.

Мазнини:
1 ч.л. масло/маргарин 1Т.
Нискообезмаслен маргарин 0,5Т.
Майонеза 2 ч.л. 1Т.
Олио 1 с.л. 1Т.
Мас 1 ч.л. 1,5Т.

Риби:
Всички морски риби на скара докато си сит 3Т.
морска риба (сурова) 150 гр. 2т.
Всички речни риби докато си сит 4Т.
речна риба (сурова) 150гр 3т.


Меса:
Хамбурски салам 1 пар4е 20гр. 1,5Т.
Салам шпеков 20гр. 2Т.
Къофте 100гр. Само свинска 7Т.
Къофте 100 гр. Смесена кайма 6Т.
Смесена кайма сорова 30гр. 1 с.л. 2Т.
Кремвирш 100гр. 7,5Т.
Агнешко 80 гр. 4Т.
Пастет 1 с.л. 1,5Т.
Лионка 125гр. 10Т.
Телешка кайма 30 гр. 1,5Т.
Телешка пържола 140 гр. (сурова) 4,5Т.
Шунков салам 20гр. 1,5Т.
Шунка 20 гр. 0,5Т.
Свинска нискомаслена пържола на скара 120 гр. 3Т.
Свинска кайма 30гр. 2Т.

Пилешко:
Пилешки дроб 100гр. 2,5Т.
Пилешки салам или кренвирш 30гр. 1,5Т.
Пилешко бутче печено с кожа 5,5Т.
Пилешко бутче без кожа 2,5Т
Пилешки шницел 150гр. 4,5Т.
Пилешка пържола (сурова) докато се наядеш 3Т.
Гъска с кожата печена 150гр. Порция 10,5т.
Гъска без кожата печена 150гр 5т.
Пилешки дроб 100гр. Суров 2,5т.

Зеленчуци:
Царевица 50гр.(2 с.л. зрънца) 0,5Т.
Маслини  зелени 5бр. 0.5Т.
Маслини черни 1бр.  0.5т.
Боб, леща,грах 1с.л. (сурови) 0,5Т.
Спанак – 0т.
Лапад – 0т.

Бира 0,5л. 5Т.
Кола 200мл. 2Т.
Битер лимон 200мл. 1Т.
Кола 200мл. Лайт 0,5Т.
Вино бяло и розе 100мл. 1Т.
Ракия малка 50гр. 2,5Т.
кола лайт 0т.
Вино червено 100мл. 1,5т.
Мартини 50мл. 1т.
Кафе с мляко 0,5т.
1 сметанка течна 0,5т.
Портокалов сок 100% 100мл. 1Т


Други за гризкане:
Корнфлейкс 60 гр. 3Т.
Пуканки 1 шепа. (15гр.) 1Т.
Пуканки 100гр. 10Т.
Шоколад 1 квадратче 0,5Т.
Солети 5бр.-0,5т.
Слънчокглед  2с.л. необелен – 1,5т
Тиквено семе 2 с.л. необелено – 1,5т
Кашу – 5бр.1т.
Бадеми 5бр. 1т.
Орех 1 цял-1т.
Фъстъци – 4бр.1т
Лешник  5бр. 1т.
Сусам 1ч.л. 0,5т.
Кокос настърган – 1ч.л. 1т.

Картофи:
Варени картофи докато се наядеш 4Т.
Варени картофи 200 гр. 2,5Т.
Картофено пюре 2 с.л. 1Т
Пържени картофи 150гр. 9Т.
Паржени картофи за фурна 150гр. 6,5Т.

Сирена и кашкавали:
Топени сирене 30гр. 1,5Т.
Сирене крема 1 с.л. 0,5Т
Кашкавал пълномаслест 30 гр. 2,5Т.
Кашкавал нискомаслен 30 гр. 1,5Т
Овче сирене 15гр. 1Т.
Краве сирене пълномаслено 30 гр. 1,5Т
Сирене нискомаслено или растително 35гр. 1Т./50гр. 2т.

Гризинки:
Солети 5 парчета 0,5Т.
печени фъстъци със сол 5 парченца 1Т.
Чипс 1 шепа 2Т.
Зрънчо 1 шепа 1Т.
Солени бисквитки 5 бр. 2Т.
Тиквени семки 1 шепа необелени 1,5Т.
Бадеми 4бр. 1Т.
Слънчоглед 1 шепа необелен 2Т.
Орех цял 1бр. 1Т.
Бутерки бани4ки 1 бр. 150гр. 8Т.
Масленки 10гр. 2бр. 0,5Т.
Бутерка с мармалад 70гр. 5,5Т.
Бисквити слепени с шоколад 25гр. 1 бр. 2,5Т.
Меденка 1 бр. 40гр. 3,5Т.
Кекс мраморен / кръгла форма с фанта 70гр. 7Т.
Щтрудел 150гр. 4,5Т.
Сълзица 70гр. 8Т.
Пълнозърнести бисквити метро 3бр. 1,5Т

Мляко:
Кисело мляко 150 гр.2% 2Т.
Прясно мляко 250мл. Пълномаслено 3,5Т
Прясно мляко 1,5% 100мл. 1Т./ 250мл. 2,5Т.
Киесело мляко 100гр. 1,5% 1Т.
Кисело мляко 100гр. 0,1% 0,5Т.
Кокосово мляко 1с.л. 1т./ 50мл.2т.
Извара пълномаслена 100гр. 3,5т.
Извара 20% 100гр. 2т.
Извара обезмаслена 100гр. 1т.


Пица с кашкавал и домати и сирене 1 тава. 400гр. 19Т. Домашна
Пица с салам 350гр. Порция 18т.
Пица с риба тон  350гр. 16т.
Пица с шунка 350гр. 14,5т.
Пица с гъби 350гр. Порция 12т
Пица маргарита 350гр. Порция 12,5т.
Спагети само варени (докато се наядеш) 4Т.
Спагети с доматен сос и кашкавал 1 порция 6Т.
Домати с ориз докато се наядеш 4,5Т.
Картофена манджа докато се наядеш 4,5Т.
Лятна манджа докато се наядеш 1,5Т.
Боб една купа 4Т.
Леща една купа голяма 4Т.
Гъби 0т.

Плодове:
Фурми 2бр. 0,5Т.
200гр. Компот 2Т.
сушени плодове 20гр. 0,5т.
ВНИМАНИЕ!!!не прекалявайте с плодовете, особено с бананите и 4ерешите а и със смокините, понеже съдържат много захар!Така че с тях по умерено.


Харибо /гумени мечета 5бр. О,5Т.
Шоколадов бонбон 1 бр. 1Т.
Република 1бр. 5,5Т.
Яйце варено например 2Т.
Дюнер 9,5Т.
Меки4ета 1бр. 3Т.
Брашно 10гр. 0,5Т.
Захар 1 с.л. 1Т.
По 1 ч.л. на ден захар е без точки
Горчица 0т.
Доматен сок/доматено пюре 0т.
Майонеза  пълномаслена 1 ч.л. 1т.
Майонеза диетична  1с.л. 1т.
Бульон (пилешки телешки)1кубче 0,5т.
Бульон зеленчуков 1кубче 0т./2кубчета 0,5т.
Пикантина 1ч.л. 0т./1с.л. 0,5т.

Правилото 3х0
Има продукти от които може да се яде по три пъти на ден една единица продукт без да се смятат точки:
мармалад 1 ч.л. -0т
кетчуп 1с.л.
захар 1 ч.л.
мармалад диетичен 1с.л.
пилешки/телешки/зеленчуков бульон 1ч.л.
мед 1ч.л.

Това означава: или 3хмед по 1ч.л. или мед 1ч.л.+захар1ч.л. (в кафето напр)+мармалад1ч.л. и т.н. Общо казано 3 пъти от един от тези продукти общо!

Захарин има 0т. в течно и твърдо състояние независимо от количеството.[/size]


Продукти с Фактор "Ситост"
от тези продукти може да се яде на едно ядене по толкова, колкото сте сити, без да се измерва.Но внимание ДОКАТО СТЕ СИТИ, а не до преяждане, пръскане и т.н....тогава вече е било прекалено много!

За 3 точки докато сте сити:
Кисело мляко до 1,5% масленост, всички видове риби, скариди и морски деликатеси (ако се приготвят, да се смята олиото например за пържене или печене отделно), пилешки гърди, свинско месо без мазнини, телешко, телешка кайма (не смес), яйца, агнешко филе, риба тон в собствен сос, пилешка/пуешка шунка, шунка от риба, боб, царевица, грах, леща.

За 4 точки докато си сте сити:
пълнозърнест хляб, макаронени изделия, картофи, жито, булгур, грис, ориз, овесени ядки чисти без захар.

Макдоналдс
хамбургер 7т.
средна порция картофки 7т.



А ето и формулата за изчисляване на точките на продуктите:(Kaлории / 60) + (Мазнини / 9) = Точки
Обикновено на опаковката са дадени кал и мазн за 100 гр. Изчислявате си точките за сто грама и ако сте изяли по-малко или повече съответно си ги пресмятате после сами.


Ето тук може да си изтеглите Дневник-Седмичен Отчет с вграден Калкулатор за точки на продуктите+Бонус Калкулатор за
спорт

Уиндоус Виста 2007
Уиндоус 97-2003

Отчетна Тема

Последна редакция: чт, 08 апр 2010, 14:53 от weightie

# 1
  • Мнения: 0
Домашни "непържени" картофки (5Т)

1кг картофи (4Т на порция докато си сит)
1 с.л. олио (1Т)
червен пипер и сол

Картофите се избелват, нарязват се на ивички, като за пържени картофки и се слагат в една купа. Добавя се олиото, солта и пипера и се слагат в тава или на хартия за печене в предварително загряла фурна на 180-200 градуса. Печат се около 20-25 минути или по вкус и се изваждат! Добър апетит!

# 2
  • Мнения: 0

Макаронена салата (2 порции по 6,5Т)

300 гр. макарони (спирали на пример)
3 кисели краставички
подправки: сол, пипер черен, червен, магданоз, копър(може от буркана на краставичките)
2 с.л. сок от кис. крастави4ки
1 консерва риба тон в собствен сос
1-2червена камба или чушка сварена
3 с.л. майонеза
1 малък лук може и пресен

Като заври водата се слага сол и се добавят макароните. варят се 8-10 мин и се изцежда водата. През това време се нарязват си4ки останали неща на ситно, собавйа се майонезата, сока от краставичките и малко вода, може и 1 с.л. кетчуп и се разбурква с макароните. Оставя се да истине и да попие всичко. И се яде студено, като пролетна салата.

# 3
  • Мнения: 0
Спагети с доматен сос и зеленчуци за 5 т.

300гр макарони или спагети (4 т. фактор ситост)
1 с.л. зехтин или олио (1т)
1 лук
1 чушка
1/2 патладжан или тиквичка
доматен сок 200мл
домати консерва или 2 пресни домата
1 с.л. кетчуп
1 с.л. горчица
ч. пипер, червен пипер, сол, магданос, босилек и къри

Спагетите/макароните се сваряват. През това време се нарязва лука и тиквичката или патладжана на мн ситно и се запържват в олиото со златисто. Добавят се отанаилте подправки без солт аи горчицата. Като соса заври след 2 мин се добавя и солта и горчицата оставя се още минута на котлона и се добавя към макароните. По желание може да се добави пармезан или настърган обезмаслен кашкавал но то4ките се смятат отделно.

# 4
  • Мнения: 0
Макарони с песто от грах 2 порции по (6)

400 гр макарони (4 т. фактор ситост)
200гр грах (3т.)
2 ъгълчета диетично пушено сирене (2,5т)
3 скилидки чесън
1 лук
1.с.л. зехтин (1т.)
25 гр настъргано обезмаслено сирене (1т)(по желание, може и без него)
домати консерва
1 ч.л. горчица
черен пипер, сол, босилек, кориандър една щупка

Макроните се сваряват. през това време се нарязват лука и чесъна на ситно и се запържват в зехтина. След това се добавят доматите и след като поврят около минутка и останалите подправки и граха (без сиренето). Оставя се да поври около 2-3 минути и се добавя топеното сирене. Бърка се за да се стопи в соса. След това се изважда от огъня и се пасира, докато се полу4и хомогенна маса. Сервират се макароните и пестото към тях. По вкус може да се настърже и сиренето. И да се доовкуси с пипер и сол допълнително.

# 5
  • Мнения: 0
Кремсупа от картофи 4 порции по 5т.

1кг. картофи
3 с.л. сметана за горвене (диетаична ако може 2т.) недиетична 3т.
4 големи моркова
1 лук
1 праз
кориандър на прах 1ч.л.
100мл. 100%портокалов сок
целина (може и без ако не ви се намира под ръка)
черен и червен пипер, магданоз, сол и къри на прах 1/2 с.л.
2 с.л. пикантин или зеленчуков бульон 0,5т.

Картофите се обелват, наразват се на парчета, морковите на кръгчета и заедно с нарязания лук, целина и праз се слагат в съд с вода (водата да покрие продуктите с около 3 пръста) и се оставят да врят. След като се сварят всички продукти се добавят подправките, сока от портокал и сметаната и се оставя още 2-3 минути да поври. вади се от огъня и се пасира. Ако е прекалено гъста по вкус може да се долее малко вода и да поври още 2-3 мин. След като достигне желаната гъстота по вкус може да се добавят о6те подправки. Сервира се в купички и може да се добави в средата на всяка по една с.л. цедено мляко за декорация и вкус

# 6
  • Мнения: 0
Леки палачинки с домашно сладко(десет средно големи палачинки) по 1,5 т. на палачинка и 1 т. за сладкото за една порция)
Продукти
125гр. брашно (6т)
1 с.л. бакпулвер (0т)
2 с.л. захар (2т)
250 мл. нискомаслено прясно мляко 1,5% (2т.)
2 яйца (4т.)
1/2 ванилия (0т.)
2 с.л. диетичен маргарин разтопен (2т)

Продукти за сладкото:
250гр. ситно нарязани ягоди
250 гр. боровинки или малини етц.
30-40 мл лимонов сок
100гр захар 7т. (или 1/2 ч.л. течен захарин)

Приготвяне:
Брашното, бакпулвера, захарта и една щипка сол се смесват и към тях се прибавя предварително разбитата смес от яицата, млякото и маслото. Рзбива се всичко на ръка или на най-ниската степен на миксера докато се получи пенлива хомогенна маса. След това се печат палачинки от сместта в тефлонов тиган/палачинков или върху тефлонова плоча без мазнина.
Приготвяне на конфитюра: Плодовете заедно със сока от лимон и захарта се слагат в съд и чрез разбъркване се варят на слаб огън около 2 минути, докато се разтопи захарта (ако се слага течен захарин също се оставят 2 минути). Ако се слагат малини, след като се изкара сместта от ягоди, чак тогава се прибавят малините и хубаво се разбърква. За да не се раздробят.
Поднасят се палачинките с топлия мармалад.

# 7
  • Мнения: 0
Сладкиш Дунавска Вълна (с черешите и нискообезмаслената извара има общо 36 точки-на парче по 3,5 точки!)
   
Продукти за блата:
90 гр нискомаслен маргарин (9т.)
60 гр захар (4т.) или една пръска захарин течен (0т.)
3 яйца (6т)
160 гр. брашно (8т.)
2 ч.л. какао (чисто какао без захар, за готвене) (0т)
2 ч.л. бакпулвер (0т.)
340 гр праскови нарязани на парчета или черешите от един буркан компот беъ костилки (5т.) С череши става по-вкусно
Продукти за крема:
4 с.л. ванилов пудинг на прах (1т.)
250 мл. прясно мляко 1,5% (2,5т)
375 мл. обезмаслена извара  е по добре (3т.) ако не е обезмаслена има 8т. или вижте на опаковката
няколко капки течен захарин
20 гр. черен шоколад (2т.)

За блата се разбива маргарина с захарта докато захарта се стопи и постепенно се добавят яйцата разбивайки с миксера. Брашното се смесва с бакпулвера и се добавя в сместта. Сместта се разделя на две. Едната се изсипва в форма с диаметър 26см. или квадратна тава а другата смес се смесва с какаото и се изсипва отгоре. Добре изцедените череши или праскови нарязани на ситно се подреждат върху сместта и се слага да се пече на 180 градуса около 40-45 минути. Като се изпече се оставя да изтине добре. През това време се подготвя крема.  Пудинга се вари с млякото по описанието на опаковката без да се добавя захар. Оставя се след това леко да изстине. След това време се смесва към пудинга изварата  и се добавя захарина на вкус. С готовия крем се намазва блата и се слага в хладилника за около 4 часа. Добър апетит.

# 8
  • Мнения: 0
Чийз кейк с череши

Продукти
1кг. извара нискомаслена 10т./ 20% 21т/пълномаслена 31т.
4 яйца (8т.)
един буркан череши от компот без костилката (4т)
140 гр. захар (7т.)
125 гр. нискомаслен маргарин (10т.)
4 с.л. лимонов сок (0т.)
1 пак ванилия/ ван. захар (0т.)
1 пак бакпулвер (0т.)
4 с.л. грис (2т.)
1 пак ванилов пудинг на прах (2т.)
1 щипка сол
4 с.л. натрошени бадеми

Приготвяне:
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват със солта на сняг. и се оставят в хладилника да се изстудят. Маргарина се разбива  със лимоновия сок, ванилията и  захарта, докато тя се разтопи. Добавят се жълтъците с разбиване. Смесват се гриса с бакпулвера и пудинга на прах и постепенно се добавят към сместта с яицата, захарта и др. След това се изсипва изварата в една голяма купа и се добавят черешите или др. плодове. Добавя се към изварата и сместта с яйцата и се разбърква  хубаво. Накрая седобавят много внимателно разбитите белтъци и се размесва с лъжица (просто се повдига с лъжицата долната смес на горе докато се размесе, но мн. внимателно за да не спаднат белтъците). Цялата смес се изсипва в кръгла форма и се пече на предварително загрята фурна на 170гр. около 60-70 мин. докато хване тъмно златиста коричка. След като се изпече се оставя поне един час в формата за да се стегне и и се слага в хладилника поне за един час. Добър апетит.
Не съм сметнала точките на парчетата. Стават около 12 нормално големи парчета може и повече, но си ги сметнете според продуктите които сте добавили. На мъжа ми най-много му харесва с праскови, те нямат точки като са пресни. Но аз си го харесвам с череши от компот. Става и с пресни череши и с всякакви видове плодове без ягоди!

# 9
  • Мнения: 0
УУ Тирамису: 5  порции по 2т.
Продукти:
12 бишкоти (4т)
500гр диетична извара или 500гр. диетично изцедено мляко (5т)
150 гр. 0,1% кис мляко (1т)
6огр. сиерене за мазане(крема) (ексквиза 0,2%) (0,5т) може и без него. Аз го правя без него
Ванилия 1-2 капки
Захарин на вкус
14 с.л. кафе без захар.
1 с.л. какао без захар , чисто какао
1 ч.л. ванилов пудинг

нареждат се бишкотите с захарната част нагоре в една тавичка. Поръсват се с кафето да попият добре. През това другите продукти се смесват без какаото в един съд и се разбиват с ръчен миксер. Добавя се течен захарин на вкус. Добавяте, разбърквате и вкусвате. Ако не ви е достатъчно сладко, слагате още. И като е готово покривате бишкотите с крема. Поръсвате с какаото и слагате тирамисуто в хладилника за минимум 3 часа. Най вкусно е ако го направите на обяд и вечерта да се яде!

# 10
  • Мнения: 0

Грис Магия (2Т)


125мл. прясно мляко 1,5% мазнина (1Т)
125 мл вода (1Т)
2 с.л. грис
малко захарин (течен за готвене)
1/2 ч.л. бакпулвер

Слага се млякото с водата, захарина и гриса в един съд на котлона. И се бърка докато се позгасти, но не много. Като се позгасти се изсипва в един съд за миксер и се добавя бакпулвера. Разбива се с миксер на най-висока степен 4 минути. Използвайте по висок съд понеже става двоино пове4е.
Слагате го в купи4ки 2 или в една да поистине малко в хладилника. Може малко плодове да се нарежат напр. ягоди или череши и е магия  Ако не сте си изяли лъжичката мармалад ползвайте я за това! Порасете с канела и се наслаждавайте на вкуса!

# 11
  • Мнения: 0
   
Картофен Гулаш (2 порции по 5,5т)

Продукти
6 -7 средно големи картофа (4т. До ситост)
2 скилидки чесън
2 лука
600 мл. Зеленчуков бульон
500 мл. Доматено пюре
1 ч.л. ч.пипер
1 ч.л. къри
3 червени чушки и 2 зелени чушки (или камби)
2 с.л. цедено мляко (1т)
Сол, пипер червен
2 ч.л. олио или зехтин 2т.

1. Лука се реже на едри парчета, на кръгчета, картофите се белят и се режат на кубчета. Чесъне се пресова или се реже на ситно. Чушките се режат на линиики. Всичко се слага в един дълбок съд. Добавят се бильона, доматеното пюре и мазнината.
2. Добавят се подправките.
3. Оставя се да поври 25 мин и като е готово се добавя цеденото мляко, бъркайки за да не се пресече.

# 12
  • Мнения: 0
Броколи и Цветно Зеле под картофена шапка (4 порции по 6т.)
Продукти
   
1,5 кг. Броколи (замразени)
500гр зветно зеле замразено, на праченца
500мл. Зел. Бульон
50гр. Диетично топено сирене (2т)
1 ч.л. брашно. Или подпрака за сгъстяване на сос (незнам как се казва)
900гр. Сварени картофи
250мл. Прясно мляко 1,% 2,5т.
1 пресен лук
Сол, пипер
4 с.л. олио 4т.


1. Броколите и цветното зеле се варят в бульона докато поомекнат. Около 5 мин.След това се изцеждат и се слагат в тава.
2. В бульона се добавя брашното и се слада да се сгъсти леко на котлона. През това време в едно малко тиганче се слагат 2 ч.л. олио и се добавя към тях топеното сирене, да се разтопи. За 1-2 мин с бъркане. След това се добавя към бульона с бъркане и се изсипва върху зеленчуците в тавата. 3. Картофите се раздробяват, добавя се млякото към тях, останалото олио и се разбърква добре. Да не се пюрира с пасатор. След това се овкусява с пипер, сол и лука.
4. И сместта от картофи се разстила върху зеленчуците в тавата и се пече на предварително загрята фурна на 200гр. 20 минути.

# 13
  • Мнения: 0
Запечени картофи със спанак(2 порции по 6т)
Продукти:   
500гр картофи
1 кг. Спанак (може замразен)
200мл. Зел бульон
125 мл. Пр. Мляко 1,5% 1,5т.
Сол
2 ч.л. олио 2т
2 с.л. цедено мляко или пълномаслено кис. Мляко (1т)

1. Картофите белят, режат се на 4 и се варят в подсолена вода.
2. Спанака се слага в съд, добавя се зел бильон и се оставя да ври. Може да ври, докато в другия съд картофите се сварят. Като е готов спанака, се добавят 2 с.л. цедено мляко към него. Става като крем сос. И се разбърква.
2. Картофите се вадят, изцежда се водата и се раздробяват като за пюре. Добавя се към тях млякото и олиото. Сол на вкус.
3. Половината картофена смес се сипва в тава. Отгоре се застила с спанаковата смес. И върху нея се добавя останалата смес от картофи.
4. Слага се да се пече в предварително загрята фурна на 220гр. 20 минути. Докато картофите отгоре хванат леко златиста коричка.


# 14
  • Мнения: 0
Италианска картофена салата (2 порции по 4т)
500гр. Варени картофи (6т)
1 червен лук
300гр. Малки доматки пресни
2 жълти чушки
10 с.л. зел бульон (разтворен)
1 с.л. балзамико оцет
2 ч.л. зехтин(2т.)
1 ч.л. горчица
1 ч.л. мед
Магданоз, босилек, червен пипер, черен пипер, сол

1. Варените картофи се режат на кръгчета, чушките на кубчета. Лука се реже на ситно, доматите ако са малки на 4.
2. Всичко се слага в голям съд. От бульона, оцета, зехтина, горчицата, меда и подправките се прави дресинг. Размесва се добре и се добавя в съда със салатата. На вкус може да се добави още пипер или сол.
3. Оставя се 1 час да престои.

Общи условия

Активация на акаунт