Машина за хляб-31 част

  • 64 088
  • 750
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 782
Здравейте!
От вчера съм с машина за хляб - Мулинекс 6000. Сега правя първото си хлебче, имам доста въпроси, че в книжката нищо не пише  Rolling Eyes а аз нали съм "бързакова" реших да пробвам, преди да съм се подготвила теоритично  Laughing
Нормално ли е машината така да дими? Бъркалките с хлебчето ли се пекат? Извинявам се за тъпите въпроси, но така се получи  Blush

В тази тема може ли да се обсъждат рецепти, да се задават въпроси?

# 196
  • Мнения: 7 779
Здравейте!
От вчера съм с машина за хляб - Мулинекс 6000. Сега правя първото си хлебче, имам доста въпроси, че в книжката нищо не пише  Rolling Eyes а аз нали съм "бързакова" реших да пробвам, преди да съм се подготвила теоритично  Laughing
Нормално ли е машината така да дими? Бъркалките с хлебчето ли се пекат? Извинявам се за тъпите въпроси, но така се получи  Blush

В тази тема може ли да се обсъждат рецепти, да се задават въпроси?
зависи какъв е дима. но винаги се препоръчва преди пускането в експлоатация на
нова машина да се включи само реотана (програма печене) за няколко минути докато изгори
машинното масло (ако има такова) по реотана. оставяш капака отворен и пускаш реотана.
контейнера да е извън машината. за предпочитане е да го измиеш с хладка вода и мека гъба.
Ако успееш да издебнеш кога е последното месене на дадена програма след него може да
извадиш бъркалките. ако не успееш не се притеснявай - ще ги извадиш с готовият хляб.
после лекичко ще ги издърпаш от хляба  и.... готово. ще свикнеш.
на първа страница има рецепти и въобще най-важното за приготвяне на хляб,козунак и др.
обсъждай рецепти , изпращай снимки  ииии ........  честита машинка !!!! Laughing

# 197
  • Мнения: 7 779
Здравейте! Предварително се извинявам, ако счетете въпроса ми за спам, но просто има толкова изписано на тема хлебопекарни, че няма да ми стигне сигурно цяла седмица да го изчета Laughing Решила съм да си купя хлебопекарна и си харесах Moulinex OW 3000. Ще съм Ви страшно благодарна, ако ми помогнете в избора и споделите какво мислите за този модел   bouquet
щом си решила и ти харесва - купувай.
да не се ядосваш после ,че не си послушала себе си. Laughing #2gunfire
попрочети все пак за различните модели хлебопекарни,прецени колко човека сте в
семейството,колко хляб консумирате дневно и оттам ще прецениш най-добре какво ще ви
върши работа.

# 198
  • Мнения: 344
Здравейте! Предварително се извинявам, ако счетете въпроса ми за спам, но просто има толкова изписано на тема хлебопекарни, че няма да ми стигне сигурно цяла седмица да го изчета Laughing Решила съм да си купя хлебопекарна и си харесах Moulinex OW 3000. Ще съм Ви страшно благодарна, ако ми помогнете в избора и споделите какво мислите за този модел   bouquet
щом си решила и ти харесва - купувай.
да не се ядосваш после ,че не си послушала себе си. Laughing #2gunfire
попрочети все пак за различните модели хлебопекарни,прецени колко човека сте в
семейството,колко хляб консумирате дневно и оттам ще прецениш най-добре какво ще ви
върши работа.


Благодаря за съвета   bouquet Само аз и мъжът ми сме, затова исках по-малка машина, тъй като няма за кого да готвя чак толкова Simple Smile Първо си мислех да е Мулинкес 2000, но видях, че има недоволни и реших да е тази. Смятате ли, че ще ми върши работа?

# 199
  • Мнения: 0
Shada,  на точното място си попаднала. Тук задаваме въпроси и обсъждаме рецепти. Да не би да е попаднало брашно между машината и контейнера? И от това да дими? Винаги при първо пускане има лека миризма. Не се притеснявай. Понякога издебвам и вадя бъркалката преди печене/при мен е една/. Прочети си упътването, там подробно е описано колко меси, колко почива, колко пече и т.н. Преди да започне да пече, отваряш капака и бързо изважаш бъркалките. Но на мен не ми пречи, когато хлябът се опече с бъркалката. Предпочитам вкусен хяб, макар и не толкова красив/отдолу/.
Ditsan, благодаря за светкавичната рецепта.   bouquet

# 200
  • Мнения: 7 779

Благодаря за съвета   bouquet Само аз и мъжът ми сме, затова исках по-малка машина, тъй като няма за кого да готвя чак толкова Simple Smile Първо си мислех да е Мулинкес 2000, но видях, че има недоволни и реших да е тази. Смятате ли, че ще ми върши работа?
всяка машина ще ви върши работа - принципа е еднакъв за всички - месене,втасване
и печене. разлика има само в програмите - времетраене на месенето и втасването основно.

# 201
  • Мнения: 0
Tiama, аз съм с Мулинекс 2000. Има проблем с изпичането на горната коричка. В смисъл, че не изпича добре. И съм решила проблема като слагам фолио отгоре на прозорчето, като внимавам да не затворя отворите на вентилатора. От утре в Кауфанд има промоция на хлебопечки "Домо" за 79.99 лв. С 12 програми, 600W, до 1000гр. Гаранция 3 години. Каквато и машина да купиш, хлябът ти ще е вкусен, ароматен и без консерванти!

# 202
  • Мнения: 344
Благодаря много на всички за помощта   bouquet

# 203
  • Мнения: 148
Здравейте момичета,честити машинки на новодошлите и само вкусни неща да излизат от тях.
Shada,питай за всичко което те интересува тук има толкова отзивчиви хора и аз съм почнала като теб с въпроси.
Тиама,купи си такава машинка каквато си решила но помни че в голяма машинка може да се прави и малък хляб.Моята е мулинекс 5000,имам я от половин година.За 750,1000,1500кг хляб и съм доволна че е по-голяма въпреки че сме 2 човека дефакто/дъщеря ми не яде хляб/но мога да си замеся голяма питка /за подарък,за гости/.
Ето днес имам гости и замесих една болярска питка

# 204
  • Мнения: 383
здравейте,

искам да споделя един опит, напоследък почнах  да експериментирам със количеството мая, например за последно вече правя хляба възможно със по малко мая, намалих маята до 1 & 1/4 чл  Hug

в края на месенето отделям парче тесто(около 1чч) и го слагам в хладилника(най много за 3*4 дена), изваждам го преди да почна да слагам продуктите и го добавям към новото тесто в началото или по средата на месенето, в края на месенето пак отделям парче за следващия хляб и така до като ми омръзне Simple Smile


а резултата е неоспорим  Peace хляба чак надниква от прозореца  newsm78

Последна редакция: пн, 30 яну 2012, 13:31 от Ердинч

# 205
  • Мнения: 767
И аз четох доста за старото тесто и ролята му за подобряване качеството на изделието, но Ердинч, ти си го написал простичко и разбираемо и ти благодаря!  bouquet

# 206
  • Мнения: 125
Привет на всичките!
Много бърз въпрос, че ме притиска времето  ooooh!

Знам , че 100 пъти обсъждали сте въпроса с маята, но така и схванах .
 Значи , това е рецепта за понички:
1 и 1/3 чаша топло прясно мляко
1,5 пакетчета суха мая - т.е към 12 грама
2 с.л масло
1/2 чаша захар
2 яйца
5 чаши брашно
щипка сол

Но, нямам суха мая , а и не я ползвам  Thinking
Въпроса ми колко да сложа от живата.

# 207
  • Мнения: 0
Alyona,аз до колкото знам от компетентните хора тук 7гр. суха мая=1/2 кубче жива мая,може би към 2/3 кубче мая трябва да сложиш

# 208
  • София
  • Мнения: 10 211
Аз така не се ориентирам.Обаче на 500гр брашно слагам 1/4 кубче жива мая.
Тоест на 7гр суха слагам 1/4 жива.
1/2 жива ми се струва много за 7гр суха.

# 209
  • Мнения: 1
здравейте пак съм аз, не знам с пекарните дали е късмета на начинаещия - ама първите ми хлябове бяха перфектни - после като почна един карък  Thinking мисля, си че проблема е, че отначало ги правех с брашно на софия мел - сега ползва по евтино и ето резултата

и снимка 2 - на която вече е отрязано парче - да опитам  newsm78

Хляба стана със шупли и като тухла - т.н. наполовина спрямо друг път висок и с паралелепипедна форма... Да ли може да е от брашното? Някои знае ли Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт