Необичайно казване на "р"

• 2 749
  • 16
  •   1
Отговори
  • София
Не знам дали темата е за този подфорум. Ако не е, моля за извинение и се надявам, че модераторите ще я сложат където й е мястото.

Искам да споделя как малката ми дъщеря започна да казва "р" и да помоля за мнения, най-вече от логопеди, каквито знам, че пишат в този форум.

Дъщеря ми е на 4 години и 4 месеца. Говори много правилно, като от 2,5 годишна говори "като дърто", както се изказа един познат. Wink Преди около седмица започна да казва много отчетливо "р". Дотогава го заместваше с "л" или с някакъв хъркащ звук, както всички малки деца. Явно е била много впечатлена и щастлива от този факт. Ние, разбира се, също я поощрявахме да пробие с това "р" най-после. Но няколко дена по-късно, след като беше свикнала с това, че вече изговаря "р"-то, забелязах, че тя замества (почти) всяко "л" с "р". Отначало ни беше смешно. Аз, разбира се, я поправям веднага. Тя повтаря думата, но отново с "р" вместо "л".  Confused Сега обаче, след като тя продължава та заменя "л" с "р", започвам да се чудя дали всъщност да се пристеснявам или не. Нямам представа какво повече бих могла да направя от това да я поправям, да я карам да повтаря правилно думата, да й обяснявам, че буквата "л" си я има независимо от "р" и под. Тя очевидно толкова се старае да говори правилно, че направо си се престарава... Думи като "гоРяма", "наРи", вРюбили", "разваРям"... Ужас!  ooooh! Но! Тъй като е фенка на Уинкс, забелязвам, че имената на Флора и Блум не се бъркат при никакви обстоятелства...  hahaha

Ще съм благодарна за мнения и съвети как да си върна "л" на мястото му. Или е въпрос на време и ще се върне само.

bouquet

# 1
Ще мине. Просто е очарована от възможностите си и се престарава  Wink
Майка ми още пази детски книжки, надписани от мен самата- "на ЕРи"   Crazy

# 2
  • София
И моята дъщеря щом се научи да изговаря "р", започна да заменя с него "л". Не се притеснявай, отминава.
Права е Елиас. Детето е гордо с постижението си.

# 3
И моето момченце имаше този проблем и точно когато започна първи клас.Заведохме го на логопед,защото се претисних,че ще има проблем с правописа.Отговорът беше
Просто е очарован от възможностите си и се престарава  Wink

.П.П.елиас,той си изписваше думите правилно,въпреки,че престараването му продължи почти до края на първи клас.

# 4
  • София
Можете да зададете въпроса и в тази тема Консултация с логопед - тема 3

# 5
  • София
Много ви благодаря!  Hug

Сега вече по-спокойно ще чакам да се нарадва на Ръкането.

bouquet

# 6
Имам такова познато момиченце, мисля, че проблемът отмина с времето. (Много беше сладка, викаше на майка ми рерьо Гаря  Grinning)

# 7
  • София
Имам познато такова "момиченце" на 35 години  Naughty
Чудя се къде са били родителите й, че не са взели мерки, докато е била малка. Ужасен говорен дефект е, то направо нищо не й се разбира...
Просто има неща, които не са за подценяване.
Ако продължи по-дълго време - взимай мерки  Peace

# 8
  • София
Явно не е толкова безобидно, както изглежда на пръв поглед.  Thinking Не съм и предполагала, че е толкова разпространено това заместване.

Аз продължавам да я поправям. Тя даде малко заден ход с Р-ъкането, то ест днес, например, не го казва толкова отчетливо и толкова ръмжащо. Същевременно някои от "л"-тата си се върнаха по местата им, но понякога пак заменя звуците. Явно ще има движение от типа нагоре-надолу/напред-назад, докато си хване златната среда. А аз ще положа всички усилия "средата" да е обективната такава, а не изместена в полза на един или друг звук.  Peace

Благодаря на всички за съпричастността и споделените мнения, съвети и опитности!
 newsm51

# 9
Имоята дъщеря така слагаше "р" на всяко "л", но след около месец се отказа и сега си говори както трябва. Наистина ако продължи повечко време това, трябва да се потърси логопед.

# 10
Незнам за Р и Л,но моята дъщеря казва френско Р,което мен много ме дразни,защото и аз и баща й говорим така,и аз цял живот съм била бъзикана и имитирана заради това. Crossing Arms
При нас проблемът е друг-тя слага вместо С ,когато е в началото на думата З,но не винаги-например казва зъбирам,вместо събирам,или зъблека,вместо съблека ooooh!Ужас.Колко пъти сме казвали,и преповтаряли,ама на...Така,че със съвет не мога помогна.Дано да е временно,ако не-на логопед.Успех Hug

# 11
  • Варна
Две от децата ми /каката и единия близнак/ казваха френско Р. Всичко се оправи, но с логопед, като бяха по на 7г.
Може да се консултираш с логопед, но всеки ще ти каже да изчакаш до І клас. До 4-5 година децата оформят говора си тогава ще проличи дали имат нужда от специалист. Другото което е, ако има родител с дефект, дацата го копират. Родителят не може да участва в упражненията, обаче. Трябва да е правилно говорещ.

Забелязала съм доста майки не осъзнават, че детето има проблем, казваш им и те пак своето. Говоря за приятелки. С 300 зора накарах комшийката да заведе момчето си/ІІ кл. е/на логопед, вместо Л казва УЪ и лошото, че така го пише. Грешка в говора може да затрудни писането и общуването в бъдеще.
Логопеда може да оправи всичко, не само Р-то.

# 12
  • София
Нормално е. Май ако не всички, поне повечето деца минават през такъв етап.

# 13
Смятам, че това е период, който ще отмине. Но ако нещата не се подобряват с помощта на семейството, то посетете логопед.

# 14
Детето е умно и си е направило асоциация, че както е заменило л  със р , така трявба да прави и обратното по пътя на логиката.

Не се притеснявай излишно, а пък за логопед съвсем не е .

Общи условия

Активация на акаунт