Що за хора не ваксинират децата си?

• 49 836
  • 1 044
  •   1
Отговори
# 315
Между другото, за тези, които все обясняват как в Европа било еди как си и там, едва ли не, не се ваксинирали, ето това е пълин списък на Световната Здравна Организация от 1980 до 2008 с прекъсвания в проценти колко % са ваксинирани в национален мащаб. Ами във всички европейски страни е 90% и нагоре за всички ваксини, които в БГ се поставят. Проверете сами:

http://www.childinfo.org/files/Immunization_Summary_2008_r6.pdf

# 316
gergandi, Искаш да кажеш, че само малцинствата не позлват бг мама ли? Не е така. "Малцинствата", които не ваксинират, не са малцинства /евреи, арменци и т.н) а цигани и не може да се твърди, че само те не ползват интернет и заради тях е изкривена анкетата. Има много бели българи, които не ползват компютър и език, не задават въпроси на докторите и водят децата за ваксиниране. Циганите не ваксинират по културни причини специфични за тяхната общност, а останалите хора, поради изследването, което са направили, поради материалите, които са прочели, което изисква знание на езици, култура, достъп до интернет и т.н-т.е характертистики на образованите и/или будни хора. Според статистиката в тази анкета излиза, че и в двете групи-ваксиниращи и не, над 76% са с висше образование, което не е вярно за общата популация.

# 317
gergandi, Искаш да кажеш, че само малцинствата не позлват бг мама ли?
Не твърдя такова нещо никъде в поста си. Ромското население, както и мюсюлманските мелцинства не ползват Интернет в такава степен, както българите и останалите етнически групи в България, а също така, и сред двете групи има голям процент необразовани, например сред българските турци има доста хора, които не ползват свободно български, например (това последното го четох покрай статистиките от последните избори).

# 318
gergandi, Искаш да кажеш, че само малцинствата не позлват бг мама ли?
Не твърдя такова нещо никъде в поста си. Ромското население, както и мюсюлманските мелцинства не ползват Интернет в такава степен, както българите и останалите етнически групи в България, а също така, и сред двете групи има голям процент необразовани, например сред българските турци има доста хора, които не ползват свободно български, например (това последното го четох покрай статистиките от последните избори).

Вярно е, че циганите ползват по-малко интернет, но те са малко хора, първо, и второ при тях неваксинирането не е свързано с фактора образование, а с фактора културни особености. За турците не съм чула да не ваксинират, така че тях не можем да ги борим. Когато се прави статистика за нещо трябва много да се внимава за объркващите фактори, и да се мери едно и също нещо-в случая връзка ваксиниране-обрзователно ниво, и да не се намесват други възможни конфаундери, като връзка ваксиниране-принадлежност към определена етническа или религиозна група и т.н.   

# 319
  • София
katiABV, изчисли какъв процент от неваксиниращите са с висше образование или висше+  в групата на неваксиниращите, после изчисли какъв процент от ваксиниращите са с висше в групата на ваксиниращите и стигащ до 76%. Отделно има малка група на избиращите отделни ваксини, които не съм изчислявала, но ако искаш ти можеш да го направиш. Елементрана статистика е това, като за първи курс. Peace

Тц. Не става, тъй като, както вече се разбрахме, за да се направи този точно извод трябва да имаш пълна група. А ти я нямаш - в групата на неваксиниращите имаш голяма дупка, която при това не е случайна, а с bias. С други думи, за да изчислиш какъв е процента на хората с висше / висше+ отделно в групата на неваксиниращите, трябва към антиваксинаторките (които, както се разбрахме, са 50-на) да прибавиш всички цигани и др. нискограмотни и неграмотни персони, които не са ваксинирали децата си. И едва тогава да изчислиш какъв е процента на високообразованите отделно в групата. Подозирам силно, че ще получиш процент, близък до 0 в рамките на статистическата грешка.
Другото, което ти правиш, се нарича не статистика, а стакмистика.

Последна редакция: чт, 29 апр 2010, 20:50 от katiABV

# 320
  • Sofia
Офффффффф, айде като не знаеш нещо, поне чети!
КАРДАРАШИ!
Тази дума чувала ли си я?
А знаеш ли какво значи?
Айде като научиш, пак ела да си почешем клавиатурите.
 Tired

А забелязала ли си по колко сателитни чинии са им накацали по покривите?
А какви палати се издигат насред копторите?
А какви коли карат?
А по колко кила злато имат, особено кардарашите?
Искам да ви кажа, че въпросната прослойка не е никак за подценяване, а това, което вие си мислите за тях само ме натъжава, защото докато ние ги мислим за нищо неразбиращи, едва ли не говеда, те си плетат хубавичко кошниците, а ние тук се дръгнем бетер тях на площадО У ФакултетО.
 Tired

Офф и от мен.
Думичката много добре знам какво значи.
Хайде сега ти покажи познания и кажи така както си построила изреченията за кого се отнасят многото сателитни чинии?
А колите?
А златото преди думичката особено, която предполага, че тези, за които говориш преди нея също имат "кила злато"?

Ако не си се изразила така, че да бъдеш разбрана можеш просто да се извиниш за недоразумението.
Не боли и няма странични ефекти!

# 321
katiABV , започнх това, че тази анкета е пълна с конфаундери и не може да се изчисли нищо точно. Но според тези данни резултата е точно какъвто съм казала, че е и това се смята лесно. И е статистика на базата на тези цифри. Твоето е стъкмистика-да изчисляваш какво може би би било:)

# 322
Между другото, за тези, които все обясняват как в Европа било еди как си и там, едва ли не, не се ваксинирали...

Герганди, мила, кой го казва това?  Shocked
Останалите - моля ви, кажете ми, че разбирате, но нарочно се правите на луди, опитвайки се да завъртите нещата както ви харесват.
Не е възможно да не разбирате, не мога да го повярвам.

ХОРАТА В ТЕЗИ СТРАНИ ИМАТ ОРАВОТО НА СВОБОДЕН ИЗБОР!
НИКОЙ НЕ СЕ ДЪРЖИ С ТЯХ КАТО С КАТОРЖНИЦИ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ НАРЕДЯТ ЧИННО ЗА ВАКСИНИРАНЕ!!!

Ето това е, което искаме!
И ок, да приемем, че сме само 50 човека в цяла България тези, които не искаме да ваксинираме.
Какъв е проблемът тогава?
От 50 човека, живеещи в нормални жилища, хранещи се здравословно и поддържайки строга хигиена, зарази няма да пламнат!
Искаме си правото на избор, не еди кой си да спре да ваксинира!

# 323
  • София
ПП
Понеже докато съм писала се е появила цяла полемика:
В другата част, общо взето, няма съзнателно внесен bias, или е пренебрежим. С други думи, смело можем да предположим, че форумът не е отворен само за образованите. Напротив. Общото ниво на грамотност на потребителите е потресаващо ниско. С други думи, можем смело да предположим, че ССФ има средно или малко над него образование. Което горе- долу отговаря на средното за възрастовата група, която е таргет на форум, насочен към майки, образование. Т.е. няма някакво особено изкривяване в "общото". От друга страна, знаем със сигурност, че една голяма част - не знаем точно каква, но сме сигурни, че е статистически значима, ако не и - както е твърде вероятно - мажоритарна - от специфичната група на неваксиниращите е с твърде ниско образование и клоняща към нула степен на грамотност. И като такива изобщо не са потребители на този форум - но въпреки това са в групата на родителите - при това именно на онези, които избират да не ваксинират децата си. С други думи, в тази група сме внесли предварително bias само с избора на начин на извършване на анкетата. И това следва да се отчете, ако желаем изобщо да се занимаваме с нещо що- годе смислено, а не само да запълваме времето.
 Mr. Green

# 324
Между другото, за тези, които все обясняват как в Европа било еди как си и там, едва ли не, не се ваксинирали, ето това е пълин списък на Световната Здравна Организация от 1980 до 2008 с прекъсвания в проценти колко % са ваксинирани в национален мащаб. Ами във всички европейски страни е 90% и нагоре за всички ваксини, които в БГ се поставят. Проверете сами:

http://www.childinfo.org/files/Immunization_Summary_2008_r6.pdf

Защо мислиш,4е сме неосведомени?
Нали затова се дават примери с тези страни,4е хората,които не ваксинират с нищо не пре4ат на хората,които го правят.Плюсът е,4е не се издевателства върху децата и родителите.
 Относно статистиките на СЗО,имам доста резерви спрямо тях,но това е друг въпрос.

# 325
Офф и от мен.
Думичката много добре знам какво значи.
Хайде сега ти покажи познания и кажи така както си построила изреченията за кого се отнасят многото сателитни чинии?
А колите?
А златото преди думичката особено, която предполага, че тези, за които говориш преди нея също имат "кила злато"?

Ако не си се изразила така, че да бъдеш разбрана можеш просто да се извиниш за недоразумението.
Не боли и няма странични ефекти!

Силно се съмнявам, че знаеш, но както и да е.
Освен това не съм се изразила неправилно.
Изразила съм си се много точно.
Има гета, които се състоят главно от коптори, без канализация, без ток, без течаща вода и т.н.
Но в тях не всички къщи- палати са на кардарашите.
Има много богати цигани, които не са кардараши.
А също така, дори и най- обикновените цигани имат злато.
При тях това е традиция и въпрос на чест, но айде да не се ограмотяваме точно в тази тема що е то циганска йерархия и има ли почва у нас.
Ако толкова искаш да знаеш, пусни си тема, а аз лично ще дойда да те просветля.  Laughing

И не на последно място - говорех за циганите, които са грамотни и имат възможност да ползват Интернет.
А те не са никак малко.
Другите, необразованите и живеещи в полу- землянки не съм ги коментирала и нямам намерение.
Но знайте едно - това, което виждате от далече в гетата, съвсем не е това което в действителност се случва вътре в къщите им.
Повече няма да обяснявам, който разбрал - разбрал.
 Tired

# 326
  • Русе
  Доколкото разбрах от дългата и тромава полемика на кати, неваксинираш - значи си елементарен,неграмотен, нечистоплътен.  
katiABV - ще се изненадаш, колко далеч от истината си. Логиката, определено не ти е силната страна.

# 327
Джулс, знаеш, че аз подкрепям свободния избор (но информирания!) и знаеш отношението ми към българската здравна сисетма.
Иначе, имаше напред, а и в другите теми за ваксините, изказвания, обвързващи западните страни и САЩ, като по-развити по отношение на сазнателността спрямо рисковете от ваксините и по-нисък процент на неваксинирани, понеже там хората по-често избирали да не ваксиниран, тъй като никой не ги принеждава.
Аз не вижда връзка между свободата на избора и промента на покритието на ваксинирането, затова цитирах статистиката - дори в страни, където имаш избор (или поне частичен), процентите са също много високи.

Иначе, за циганите сигурно си права - аз съдя по едно комплексно социологическо изследване върху ромите, което наскоро направиха едни доста стабилни социолози, но аз лично никога не съм влизала в къща нито на беден, нито на богат циганин.

# 328
  • София
katiABV , започнх това, че тази анкета е пълна с конфаундери и не може да се изчисли нищо точно. Но според тези данни резултата е точно какъвто съм казала, че е и това се смята лесно. И е статистика на базата на тези цифри. Твоето е стъкмистика-да изчисляваш какво може би би било:)

Не, не става дума за това дали изчисляваш точно или неточно.
А за това, че говориш пълни глупости.
С подобни "анализи" не би могла да влезеш в у-т, изобщо не говорим за идеята да вземеш изпит.

Това малко напомня на класическия въпрос "Ти вчера пак ли беше мъртво пияна"? Има право на отговори да и не. Няма друг. Пробвай се да отговориш - да видиш какви невероятни тълкования следват.

Или, ако, представи си, на анкетата беше отговорила само ЕДНА антиваксинаторка - 50 души сте, сигурно се познавате, можете да се наговорите - и нито една с по- ниско от висше + образование - на същия принцип ти щеше да заключиш, че 100% от антиваксинаторките са с образование висше +.

Моля те, не говори такива смешни неща... всички твърдения след подобни разсъждения олекват.

И, което е по- лошо, не само твоите, но и на хора, които дори частично споделят някое твое мнение - тези... хм, несериозни неща хвърлят сянка на съмнение в/у всяко друго изказване.

ПП
Аз НЕ съм изчислявало какво би било. Направих обосновано предположение, но цифрите, които приложих - ВСИЧКИ - са базирани на данните, които се виждат тук.

# 329
  • Sofia
Джуличка, нямам никаква нужда да ме ограмотяваш, уверявам те. Кои думички са ми известни оЧЕВАДно няма как да знаеш.
Мисля, че съвсем коректно и логично съм обяснила тезата си, без да си служа с обиди.
Можеш да си по коректна в постовете и тезите си, няма нужда от грубости!
Надявам се, че имаш достатъчно възпитание за това.

ПП. Извинявам се на авторката за спама, съжалявам, че допринесох за него! Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт