Любов и наказание /Aşk ve Ceza/ - тема 9

• 52 016
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
  • до най слънчевия бряг
Най накрая ,успях да  изгледам  серията  ,тази вечер ,нета беше  ужасен ,все едно идва от Ван ,прекъсваше на 2 минути Такава ,каша ми е в главата Но накрая стрелбата си беше истинска -този път не стреляха във въздуха ,,работата стана сериозна Дали АМ ,не е проследил Чичек ,и да я е върнал от летището ???
Пенда ,съгласна съм ,срещата между Чичек и Ясмин ,беше поне за Чичек -просветляваща А я изиграха чудесно и двете Peace
sunny67    ,точно - навлизаме в дъбоките води  ,и то стремително ,как ще се изплува нагоре ,не знам ooooh!
Много съм  #Crazy #Crazy #Crazy и утре със по свеж мозък ,ще я нищим
Лека нощ

# 106
# 107
Тц,сега гледах трейлъра и си мисля,че Ясето пак няма да научи истината за Ч и С.За предателя-по-скоро е Шахи,от колкото Ешреф.Не съм изгледала снощната серия,само я прочетох,после ще се включа с коментари.Сега хубав слънчев ден   bouquet

# 108
  ДОБРО УТРО НА ВСИЧКИ!

# 109
  • София
Добро Утро!
Хубав и ползотворен ден на всички!

Просто не ми се мисли за филма - аз очаквах доста по - напрегната серия, но явно сценаристите искат да ни изцедят.
Чичек май разбра, че няма никакъв начин, по който да остави Саваш до себе си.
Шахнур - еййййййй дане обиждаме кобрите вече! Много подло същество. (а всъщност може и да е е променила до някъде кой знае?!?!?)
АМ - оставам без думи!
Ясемин - май доста ще се стресне... Сцената с Чичек - много важна и силна.
Назан - дано и дойде ума в главата...

Мисля си че след тези епизоди с любов вече ще ни опъват нервите със сълзи... за съжаление винаги е така в сериялите Sad

# 110
Нали казват , че утрото е по мъдро от вечерта , та и аз така . Вече съм сигурна ,че Шахи е в основата на предателството . Тя видя , че С и Ч  се съюзиха и намериначин с един коршум два заека да разкара Я и да вйрне Китка. Сега Чичек ще е принудена да не излиза от вкъщи. Ужасна е.
За АМ и съпругата му просто не искам да пиша , защото една червена точка ще ми е молко направо се Blush от думите които си мисля за тях.

За момичетата , които предположиха , че Надя е влюбена в Саваш  smile3501

# 111
Добро утро !Хубав ден !Страхотна маса сте спретнали  Simple Smile
За стрелбата и аз мисля ,че е дело на АМ ,но провокиран от бабка .Тя не може току така да се промени ,хайде хоп ставам добра и си искам  Ясемин за снаха,тц.Не случайно образа й  е като на черен гарван

# 112
Добро утро и слънчев ден желая на всички мацки!

Аз също сядам на масата и благодаря за вкусотийките и кафенцето!
Изтървах снощната серия и сега ще наваксвам! Коментара ми по-късно!

# 113
  • Германия
Ей, кога успяхте да изпишете 9 страници Shocked
Относно серията съм в шок, но съм убедена, че Шахнур стои зад всичко, толкова добра не можеше да стане/ да преме ЯСето и майка ѝ, да разреши на Чичек да замине/, ако нямаше нещо наум, всичко е запланувала тя предварително с цел да изплаши и Ясето, и Саваш. Може и Ясето да разбере вече за брака, защото на трейлъра не ги дават заедно със Саваш, тя плаче в къщи и излиза на прозореца. Аз очаквах АМ да се появи на вечерята и да каже нещо от сорта, дойдох да видя зет си, но чак такова нещо не предполагах, хихихи ще видим какво ни очаква Peace

# 114
Привет пак Hug Heart Eyes Mr. Green  ... ето и обещаното инфо ... дълго е.. sorry за което Embarassed, но поне дано да ви е интересно Wink Hug Peace .

1) ПО напред в епизодите , Фидан защити Чичек да следва мечатaтa си да стане учителка и да работи, като каза тази поговорка
"Bana bir harf/kelime öğretenin kırk yıl kölesi olurum"="На научилия ме на една буква/дума ще съм роб 40 години."
Това е в пряка връзка с програмата за подпомагане на образованието на момичетата в страната (BBOG=Baba beni okula gönder).

Вчера точно преди да започне новия епизод, поka3аха една от най-новите реклами на тази кaмпания: учител, класна стая, деца. Учителят пита(имената ги карам малко по памет): Али- тук, Мехмет - тук, Омер- тук,  Аyshe - тук, Фатма, Leyla, Нур ...(няма отговор). В следващия кадър дават как едно от момичетата е с булченска рокля, нагримирано , седнало на едно легло (подразбира се, че ще я омъжват или са я вече)... гледа тъжнo, тъпо u He Ha Mя,cTo.
Фразата, k/o cлeDBa e "Нейното място не е тук, а в класната стая".
И накрая призива "Татко пусни ме на училище".

Мисля, че изводите са очеваДни Peace.

И това е едно от мнoгoто неща в този филм, к/о го правят уместен u много на място u BpeMe проект, к/о си позволява да разчEпка проблемните ситуации в днешна TR. Аз честно с/м направо yчудена как са го пуснали този филм ... като се има предвид и че се говори открито за наркотиоците, за Вaн(кюрдскияT проблем е изключително наболял и реален в днеshно време, още повече и именно сега след като AKP(Adalet ve Kalkınma Partisi=The Justice and Development Party=Партия на справедливостта и развитието) ръководи страната вече n- години и тяхната адженда и основна цел влизанеTo на TR в EU; което не е непременно лошо или добро, но средностатистическия турчин го е еня за EU, но както и да е.... .

Та с две думи, филмът е страхотен, НО трЕбе се знае инфо от извора и да се гледа на него като на социален проект, а не само като красивата или не либоф между cTpuH(k)a Жасмин(к)а и Мурат Whistling Mr. Green Wink.

Отплеснах се Embarassed ... продължавам  Party Whistling Laughing...

==========================================

2) ТРадиции около кончината човешка : обклело.  Дрехите HE са в тъмни, убити цветове като преобладаващият цвят HE е черният. HO За жените - при посещение на гробища задължително кърпа(забрадка, шамия, шал) на главата; може и да не покрива напълно косата, но задължително наметнат на главата. Това е израз на уважение, смирение etc. В такъв момент цветът на дрехата няма значение,  но косата трябва да е покрита (тълкуването и идеята e в тозu момент на тъгa да не се показва основната женска прелест, косата.)

3) За честта вече сме говорили толкова много пъти, но да, бащата(в случая Ахмет Моран , или на english най ша му отива moron hahaha Joy Whistling Mr. Green (i.e. морон,слабоумен), ама карай Joy) си вярва , че той си изпълнява дълга cu като пази щерка си дори това и да означава да и вземе живота.  В този край(или сред тази етническа група), в cлучаите когато се стигне до такава развръзка се процедира именно така: при "провинение" женско, девойката се наказва от баща и, брат и , чичо и. И те наистина си вярвата, че кръвта на момичето пречиства грехът и. В конкретния случай,  AM дори не намира за нужно и необходимо да се извини на дъщеря си, защото той не е направил  нищо лошо: тя му отговори, противопостави му се, той и защити евентуална загуба на честта Crazy ooooh! Whistling като уж случайно в момент на оправдана ярост я гръмна. 
Знам как звучи, ама хората си вярват (то си има и поговрка даже и на БГ за тази цел "Ако са ти мили рогата, не се бий с агата"). Майката е безмълвна буква, защото и тя самата е израстнала с този модел на поведение.

(**да се чете с разбирането, че не всичкото Вански или кюрдсkи бащи са като нашия AM, има и тако, и вако Wink Peace).

4) За подаръка ШАЛ: в TR (а и в др. мюсюлмански страни(това е условно определение; по скоро страни, в к/о по-голямата част от населението изповядва религията Islam)), когато се взима булка, дава булка, различни поводи , празници и посещение , най-традиционнияT подарък е ШАЛ(кърпа, шамия, забрадка) за жена.  Когато се взима булка, свекървата и подарява трелици(домашна изработка) плюс още 150 неща И задажително традиционна кърпа направена от тензух (tülbent/tulbent=тюлбент) с pъ4Ho обшити краища(http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=tulbent&um=1& … p;sa=N&tab=wi)
(**независимо колко е богато семейството, по-късно може да се купи и скъпа, орогинална , маркова кърпа, но първият подарък е тензухената кърпа за коса; това е правилото, има и изключения разбира се Peace).

5) Някой беше споменал за пендарите, с к/о и Шахнур и Фидан се бяха накичили за срещата вселенска Whistling Mr. Green Crazy Flutter Laughing. В тези кръгове жените показват положение и финансов успех именно чрез и с бижутата. Кoгато една жена се омъжва, я накичват като елxа: злато, злато , kg злато Whistling .... плюс пари(http://img124.imageshack.us/i/277220080818012009726rm9.jpg/http://img124.imageshack.us/img124/8493/702420080818012115943ds5.jpg ), НО само златото остава за нея и никoй няма право да и го вземе. Това е нейната 'цена' и в случай на развод, тя може да напусне къщата само с това , к/о е на гърба и (затова в много случай, особено жени от под-средниостатистичски зaможни семейства си стоят така..накичени ... с 5 пръстена, тежки обици(под забрадката), пендарите загатнати и грижливо пъхнати в деколтето на домашната рокля).
А в нашия случай, Ханъм Ага показва позиции, положение (ето вижте как са се и се грuжaт за мен мъжа ми, синовете ми). Шалът е задължителен атрибут, не толкова от религиозна гледна точка, а по-скоро показва именно u пак положение(тази  баба Шахнур не е просто баба ни Айше от Марyлево, тя е Ханъм Ефенди Mr. Green Laughing, съпруга на успял мъж, тя е с положение на господарка на къщата ...т.е. слуша се нейната дума Whistling Crazy).
В този край, едно 95% са покрити жените : къде като Шахи, къде като Фидан, къде като помощничките, къде съвсем .

За сега толкоз Mr. Green ... ако се стя нещо, ще пиша по-късно Wink Hug Peace.

Последна редакция: ср, 05 май 2010, 11:27 от bz

# 115
  • Германия
bz, страхотно си описала всичко  bouquet
И аз гледах рекламата тези дни, тази борба я има в Турция от толкова много години...Мъчат се хората да променят мисленето в Анадола, било с филми, било с реклами!
Само да допълня, мисля, че задължително се слага на булката от свекървата май, 5 парички злато/ besi bir yerde/

# 116
  • планетата Земя и по точно до морето
Здравейте момичета !
Пускам ви линка, който ъплоудера krasimirem, /той качва епизодите в нитрото/ е дал в Asi-bg, за 17 серия. За тези които теглят от нитрото, това ще е временния начин за теглене докато сайта е в ремонт.
Ето го точно съобщението !

Ето ви 17 епизод с бг превод - http://tranz.it/load.php?id=ioDDwfdoS6hDY3d6531949
Временно епизодите на сериала ще се качват в Транзит, защото Нитрото е в ремонт.

Само да добавя, че тук не се изисква регистрация. Транзит е нещо подобно на докса.
Благодарности на всички, които правят възможно гледането на сериите с превод !

Хубав ден на всички и приятно гледане на тези, които са в чужбина и не могат да гледат от бокса

BZ, ти си нашето съкровище ! Сега ще изчета подробно !

Последна редакция: ср, 05 май 2010, 18:35 от Ari888

# 117
  • Plovdiv
BZ, СТРАХОТНА СИ , мила!
Чета те и все едно съм отворила енциклопедия , но не тази с научните обяснения ,
а тази , с вплетения  хумор! Четивото ти е хем полезно , хем изключително приятно
поднесено! Няма как да не го разбереш и запомниш завинаги  !
Обожавам начина , по който ни поднасяш информация за съседната ни страна -
все още непозната за мен от към политика, обичаи, култура, бит и начин на живот !
А след всички пояснения този филм "Любов и наказание" става още по-интересен.
BZ, Много си права като казваш :
 "Та с две думи, филмът е страхотен,
НО трЕбе се знае инфо от извора
и да се гледа на него като на социален проект,
а не само като красивата или не
либоф между cTpuH(k)a Жасмин(к)а и Мурат   Whistling Mr. Green Wink .

BZ, FOLEY , БЛАГОДАРЯ ВИ , МИЛИ МОМИЧЕТА !

# 118
БЗ, благодаря и аз.
Знаем или не - ти успяваш да поднесеш нещата красиво и задълбочено.
Дано да използваш този талант още по-ползотворно и удоволетворяващо те!

# 119
BZ, обичам да те чета - винаги интересно, на място, с подробности, с чувство за хумор! Hug Hug Hug Hug Hug
Благодаря ти!  bouquet  bouquet  bouquet

Филмът е  повече от страхотен! И всички в тази тема го оценяват!
Не успях да изгледам снощния епизод, само изчетох темата, затова няма да коментирам! Ще се включа след няколко дни, след празниците! Party Party Party
На всички приятни почивни дни!

Общи условия

Активация на акаунт