Австрия или Швейцария?

• 17 779
  • 34
  •   1
Отговори
Съпругът ми след няколко месеца започва работа в Лихтенщайн. Заминаваме цялото семейство. Предстои да вземем много решения и да уреждаме живота си там. Най-важното за момента е да решим дали да живеем в Швейцария или в Австрия. Можете ли да споделите опита си от живота в тези страни? Специално ме интересува как е уредена грижата за малки деца, тъй като имаме две момиченца на близо година и половина.
Благодаря предварително на всички, които ще се включат!!!  Hug

# 1
  • в шоки-land
здравей,  Hug Heart Eyes
пиша от Швейцария....ще ти обясня системата тук, но първо да питам, ако е удобно, защо не искате да  останете да живеете в Лихтенщайн, след като имате осигурена работа ?

# 2
Не можем да сме в Лихтенщайн - такава им е практиката. Това изобщо не стои на дневен ред, нямаме избор в случая. В Лихтенщайн живеят основно местните. Почти всички, които отиват да работят там, живеят в някоя от съседните страни, най-често в Швейцария. В нашия случай - в градчето през реката (говоря за колегите на таткото)...
Иначе само съпругът ми ще работи засега.

# 3
  • в шоки-land
ok, само питах Wink.....

тук системата е направена основно и за сега само за един работещ в семейството, т.е. обикновено майката / но може и таткото, ако майката печели повече  Mr. Green/остава с децата  до 4/5 год. възраст, когато започва задължителата детска градина....след това се мисли евентуално за започване на почасова работа....
няма детска кухня, както в Бг, т.е готвиш си сама Sunglasses....

другата алтернатива са т.нар. крипета, които са частни / има и държавни, но в тях не можеш да се вредиш  Crossing Arms ooooh!/ и са много скъпи – визирам сума от порядъка на около 100 швейц. франка на ДЕН !, но каква ще е точно зависи от доходите, които влизат в семейството...искам само да отбележа, че всеки кантон си  е сам за  себе си, т.е. може да има разлика в училищната система...казвам ти как седят нещата за кантон Цюрих...
горе долу това е в основни линии....
за Австрия само съм чувала каква е уч. система, и то не от първа ръка....дано се включи някоя мама от там с опит...ако решите за Швейцария– насреща съм за още разяснения....успех  Peace

# 4
  • Bristol
А от финансова гледна точка, няма ли да е по-евтино да живеят в Австрия?
Аз, като турист, съм останала с впечатлението, че в Швейцерия е доста по-скъпо  Thinking

# 5
Аз бих посочила като евентуален проблем намирането на жилище в Швейцария.  Но пък не знам как стои въпроса в Австрия, затова не мога реално да сравня. 

# 6
Моят бивш хазяин - германец, женен за италианка, каза че предпочита в Австрия да живее тя с децата, а той си работи в Германия. Нямам повече сведения защо така са решили, само знам че той знае къде е най-евтино в района, в който живее и е доста пресметлив човека. То като всеки германец де. Mr. Green Също така ми е казвал, че според него там са най-добрите лекари в Европа, здравеопазването е на доста добро.
Според мен проучете разни местни сайтове - хран. стоки, услуги, и да прецените как точно стоят нещата.  Peace

# 7
Не можем да сме в Лихтенщайн - такава им е практиката. Това изобщо не стои на дневен ред, нямаме избор в случая. В Лихтенщайн живеят основно местните. Почти всички, които отиват да работят там, живеят в някоя от съседните страни, най-често в Швейцария. В нашия случай - в градчето през реката (говоря за колегите на таткото)...
Иначе само съпругът ми ще работи засега.

Не е ли най_добре в град4ето през реката при колегите. Все пак Ще си сама с две малки деца по цял ден. Добре е да има някой познат наблизо... Винаги Ще може да отско4иШ до Австрия или Германия за пазаруването, ако е по_евтино там.

# 8
Зайо,да ви имам проблемите  Hug

Лично аз бих препоръчала Австрия. Швейцария е страшно скъпа (майката за съпруга ми живее там и го знам от личен опит). Освен това ще е добре да се информирате и за данъчния режим на двете страни, за съжаление тук не мога да ви помогна. При всички случаи ще плащате данъците там, където живеете постоянно, а не където работи съпругът ти. Това също е фактор, който не е за пренебрегване. В Швейцария е доста скъпа и здравната осигуровка. Не знам как стоят нещата с Австрия в това отношение, защото с немския не съм на "ти". От значение може да се окаже и цената на детските градини, с близнаци разходите винаги са "двойни", както добре знаеш.   Heart Eyes
Дано споделят други момичета, евентуално може да попиташ и в темичките по държави.

# 9
Зайо, предполагам знаеШ, 4е ве4е има страШно много информация  в нет_а. Виж например този сайт http://www.german-way.com/expat.html

# 10
Австрия. Наистина е ужасно скъпо в Швейцария, за безумната скука да не говорим  Laughing

# 11
Благодаря на всички, които се включихте до момента!  Hug

Основният ни извод от събраната до момента информация (главно от вътрешната мрежа на компанията и разговори с колеги, които са там) е, че в Австрия данъците били доста високи, а в Швейцария ниски. За цената на живота - обратното. И в крайна сметка като се теглела чертата излизало почти едно и също. Особено ако живееш в Швейцария, а пазаруваш в съседните страни. Имам усещането, че в Швейцария, в градчето през реката, ще е най-добрият избор. Едва ли е случайно, че всички го предпочитат...

Все още се надявам да се включи някоя мама от Австрия, за да каже какво е положението с детските градини. На нас основният ни проблем е, че сме учили немски, но не достатъчно... та се налага да се ограничим с източниците на английски.

amei, благодаря за подробностите! Същото общо взето ни го каза колега на мъжа ми, а после го прочетох и из документите от интранета на компанията. В нашия случай говорим за кантон Сен Гален, където детските градини са от ... 5 годишна възраст  Shocked. Бих искала децата да се социализират доста по-рано, нямах търпение да ги пусна на ясла тук и като разбрах, че и там няма да ни се получи, ми докривя. Ама здраве да е. Има и други форми, ще минем на тях.

gioia., много благодаря за линка  Hug. При първа възможност ще му се отдам.

# 12
Сетих се, че за Швейцария можеш да разгледаш този сайт http://www.comparis.ch/. Доста подробна информация предлага за новодошли, както и симулатор на данъците според дохода и според кантона.

# 13
Наистина е ужасно скъпо в Швейцария, за безумната скука да не говорим  Laughing

Joy

# 14
  • в шоки-land
Наистина е ужасно скъпо в Швейцария, за безумната скука да не говорим  Laughing

Joy

kъде е скука  newsm08 ? трябваше да дойдеш снощи с нас, такъв купон му ударихме в Цюриха Mr. Green, че още ме държи Crazy Crazy Crazy.....я не пускайте такава дезинформация моляяяяяяя Naughty Joy

Общи условия

Активация на акаунт