Здравословно хранене за децата - 4

  • 38 721
  • 786
  •   1
Отговори
  • Мнения: 5 713
За мазнините
Разликата между животински и растителни мазнини
Пълноценно хранене и здравословни техники да готвене
Рецепти за здравословно хранене  
Здравословно детско меню  
Детското хранене по света  
Оформяне вкуса на бебето и малкото дете
Как възпитавате в здравословно хранене децата си?
Инфо за рецептурниците и храните в детски кухни, ясли и градини  
За нездравословните мазнини в нашето меню
Черен списък на храни и хранителни продукти - Бг
Генно модифицираните храни  
Генно-модифицираните храни  
ВРЕДНИТЕ ХРАНИ ЗА ДЕЦАТА НИ  
Плодове и Зеленчуци  
за здравословното хранене  
Какво се крие в храната на децата ни  
минерална вода
НИТРАТИ  
За нитратите  
Ограничавате ли децата си относно някои храни и напитки?
Вредно ли е какаото?
Закуската
Нездравословната храна в детските ясли, градини...
Промяна на храненето в ДГ и ясли - Работна тема, I част
Натриев Глутамат, Маргарин, Подсладители и други вредни съставки в храните - 1
Натриев Глутамат, Маргарин, Подсладители и други вредни съставки в храните - 2
за здравословното хранене
За аспартама
За консервантите
Детска интернет страница " Младите кулинари на ЕС "
"Оцеляване в химичния свят на храните" - как да се справим
Връзка между хиперактивност при децата и оцветители за храни
Натриев Глутамат, Маргарин, Подсладители и други вредни съставки в храните - 3
Моля кажете за флуорираното мляко
Фурна Класанови
Как можем да променим това? - за менюто е детските градини
Как да създадем положителни навици при децата за сладкото?
Вегетарианството и децата
Вегетарианството и децата-2
Каква риба хапват вашите деца?
Ядем само сладко
Близо до бебето
Мами вегетарианки
повече информация за сладките неща
Технология за правене на сладолед.
Нови скрити химикали в храните
за храните и главоболието.
Он лайн магазин Биозона
Правилно хранене за здраве и дълголетие
Хранене според Аюрведа
Таблица за здравословно комбиниране на храните 7стр, пост на Людмил
Здравословно хранене-BB Team
Мястото на плодовете
Фитнес и здравословно хранене за учениците
Приятели на Земята
Сайт относно млякото
Да спиш с врага
Е-станадартите на EU подредени по номер
Биологично земеделие
ГМО в България
ГМО информация
"За зелето и кралете"
телегония
Меласата
Калция
Ленено, сусамово и други брашна
Сайт Здравница
За технологиите на производство
Био за всеки
Рекламата - порочният път към детската душа и болестите
Био млечен десерт
Био онлайн бутик
Сравнителен тест на сирена
Биосвят
Гликемичен индекс на храните
Сладките измамници
Сушените плодове
Земя на заем-сурови рецепти
Магията на суровата храна-сурови рецепти

Книги:
"Здравословна кухня за деца- 52 брилятни идеи как да премахнем вредните храни"
"Хранене на детето от раждането до 3 - годишна възраст" от Хеда Уелфорд
"Здравословно детско хранене от 1 до 6 год"
"Храненето на детето" - 8 книги / Бон Апети /
"Мамо, нахрани ме правилно!" СофПрес

Защо трябва да се храня здравословно






Автор: Дай Ходжис
Издател: Просвета

Рецепти:
меки курабийки с тиква
домашно мюсли

Трик:
" За да премахнете следите от химическите препарати, с които често се злоупотребява, измийте обилно пресните плодове и зеленчуци. Може да се използва и мека четка. В последната вода прибавяйте малко оцет. По този начин се унищожават микробите."


Топ 20 на наистина нездравословните храни
Независимо какво казват рекламите, има някои храни, които всъщност изобщо не са полезни. И в случая не става дума само за някой и друг натрупан излишен килограм или изгубена фигура, пише Zdrave.bg.
Скептичните към списъка трябва да помнят, че все пак става дума за конкретно съдържание и мярка, а не за храната изобщо:

1. Дъвчащи бонбони
Те съдържат голямо количество захар, добавки, оцветители и друга химия.

2. Чипс
Една "перфектна" комбинация от въглехидрати и мазнини в красива обвивка от оцветители и вкусови ароматизатори.

3. Сладки газирани напитки
Те са смес от захар, химия и газ. Колата например е известна като средство за... премахване на ръждата. Газираните напитки са вредни най-вече заради високата си концентрация на захар и затова само пет минути след като сте утолили жаждата си с тях, отново изпитвате нужда от течности.

4. Шоколадови десертчета
Те са безброй на вид, но всеки един е съчетание на прекалено много калории, добавки, генетично модифицирани продукти, оцветители и ароматизатори.

5. Кренвирши и пресни салами
Месните деликатеси съдържат т.нар. скрити мазнини (свинска кожа, сланина и др.), които са "облечени" в набухватели, ароматизатори и оцветители. Много производители на месни изделия използват т.нар. трансгени - около 80% от кренвиршите и пресните колбаси изобщо се състоят от трансгенна соя.

6. Мазно месо
То спомага за образуването на холестеролните плаки върху стените на съдовете, което провокира възникването на сърдечно-съдови заболявания.

7. Майонезата
е изключително калоричен продукт, който съдържа голямо количество мазнини и въглехидрати, оцветители, подсладители и т.н. Към тази група продукти могат да се отнесат и кетчупът и различните сосове и подправки, които съдържат генномодифицирани продукти, оцветители и вкусови заместители.

8. Юфка за бързо приготвяне
Тя няма нищо общо с домашната юфка, а е чисто "постижение" на химическата индустрия с всички негативни последици от това.

9. Сол
В прекомерно количество тя повишава кръвното, нарушава солно-киселинния баланс в организма, способства за натрупването на токсини. Без да се отказвате от нея, постарайте се да ограничите употребата й.

10. Алкохол
Дори в минимални количества затруднява усвояването на витамините. Освен това е изключително калоричен.

11. Зърнена закуска
Зърнените закуски се славят със своята полезност и хранителни качества и дори се препоръчват за отслабване, но често някои от тях съдържат прекалено много захар и сол, а всички витамини в продукта са изкуствени.

12. Дъвчащи десертчета
Те наистина могат да съдържат полезните за здравето овес и ядки, но в тях има и много сироп, млечен шоколад и други съвсем не полезни продукти.

13. Кисело мляко с добавени парченца плодове
Обезмаслен все още не значи полезен. В киселото мляко има захар, царевичен сироп или изкуствени подсладители. По-добре се купувайте "обикновено" кисело мляко и сами си нарязвайте в него парченца плодове.

14. Хляб
Вкусният хляб не винаги е полезен за здравето. Пълнозърнестият също може да съдържа царевичен сироп и трансмазнини. Прекомерната му употреба няма как да не се отрази на фигурата ви точно в обратната на желаната посока.

15. Сандвичи
Чести ги определят като "леки", но всъщност те съдържат захар, протеини и твърде много бял хляб.

16. Плодов сок
Дори 100% плодов сок (с редки изключения) съдържа захар, а често и фруктоза. Известно е, че прекалено голямото количество фруктоза способства за повишаването на нивото на холестерола и води до затлъстяване. Няма да намерите и нито един сок, в който да няма стабилизатори.

17. Енергийни напитки
Те са създадени да попълват организма с електролити, въглехидрати и други полезни вещества, но съдържат много захар - до 30 г в опаковка.

18. Салати в заведенията за бързо хранене
Ако ще избирате между двете злини, по-добре все пак си поръчайте двоен чийзбургер, отколкото пилешка салата.

19. Замразени продукти
Няма нищо лошо в замразените плодове или зеленчуци. Но те погрешно се смятат за "леки" и "полезни". За да се запазят полезните качества на замразяваните храни е необходима специална технология на бързо и дълбоко замразяване, която не е сред най-популярните в нашата част на света, защото оскъпява доста продукта.

20. Диетична сода
Всъщност тя съдържа изкуствени заместители на захарта - например аспартам, който е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта.


Принципът на дъгата
Здравословното хранене на вашият малчуган може да се осъществи успешно, ако ежедневно следвате простото правило на дъгата. Представете си цветовете на дъгата, а след това помислете кои плодове и зелечуци отговорят по цвят на тях. Със сигурност няма да успеете всеки божи ден да давате на детето си от синьото и от лилавото, но спазването на този принцип в най-общи линии ще допринесе за здравословното му хранене:

Червено – ябълки, череши, вишни, ягоди, диня, червени картофи, домати
Оранжево – портокали, праскови, сладки картофи, моркови
Жълто – банани, пресен фасул, круши
Зелено – авокадо, зелен боб, тиквичка, манго, папая
Синьо – боровинки
Лилаво – грозде, патладжан

Към това добавете зърнени храни – хляб, ориз или пълнозърнести каши, както и месо/протеини – пилешко, тофу или леща – това е всичко, което ви е необходимо за дневното меню със здравословна и пълноценна храна за растящото дете.

Старите теми:
Здравословно хранене на деца от 3 до 7 годишна възраст
Здравословно хранене за децата - 2
Здравословно хранене за децата - 3

# 1
  • Мнения: 7 803
загледах се в топ 20 на нездравословните храни, та искам да питам:
какво им е на салатите в заведенията за бързо хранене?
какво им е на сандвичите?
диетична сода? не съм виждала и чувала, нали е само газирана вода  Rolling Eyes откъде ще има и подсладители?
замръзени продукти? за готивите манджи е ясно, но замръзен грах примерно?

# 2
  • Мнения: 19 297
Джо, за салатите сигурно се има предвид сосовете. Те имат разни боклуци вътре.
Диетична сода сигурно са всички газирани напитки. И щом е диетична значи е с подсладители. Иначе газираната вода си е о.к.

# 3
  • Мнения: 7 803
сладки газирани напитки са отделна точка, за това не разбрах какво се има предвид под диетична сода  newsm78

# 4
  • Мнения: 5 713
Това някой беше го пуснал още в първата тема.
Ако искате и мислите, че не е много точно,  мога да го махна. И без това е бая информацията на първа страница.

# 5
  • Мнения: 3 869
Явно проблемът със содата е в превода Simple Smile
На американски английски "сода" са всички газирани безалкохолни напитки, а повечето от тях съдържат плашещи количества захар, оцветители и други "красоти". Диетичните варианти обикновенно са подсладени с аспартам и подобни.

Иначе сода в нашенския смисъл на газирана вода не съдържа захар, но пък не е подходяща за деца заради газирания си състав Simple Smile

Ако човек си вземе домати и краставици в заведение за бързо хранене, най-много да са нарязани преди 2 часа и да не са в най-полезния си вид, но това не е такъв проблем. Проблем е когато салатата е обилно полята с дресинг, дори и безцветен да е (като много от салатите в Хепи)

Сандвичите - в Балев Био има страхотни сандвичи от пълнозърнест хляб с малко захтин, само със зеленчуци или комбинация с някакво сирене. На тези сандивичи всичко им е ок.
Обаче на сандвич от хляб/питка то бяло пшенично брашно с набухватели, намазан с маргарин, вътре със салам и/или кашкавал пълни със соя и растителни мазнини определено всичко не му е наред! На сандивичите във веригите за бързо хранене също много неща не са им наред, като хлебчетата май са най-малкия проблем. Ако инцидентно детето яде някой санвич от качествени продукти, това е ОК, но ако сандвъчит замества основно хранене редовно, това най-малкото ще доведе до запек. Все пак вариантите за сандвичи не са толкова много колкото за приготвени ястия.

# 6
  • Мнения: 7 803
ми значи да се уточни, че става въпрос за ГОТОВИ или купешки сандвичи, щото само сандвичи изобщо не е правилно и е объркващо.
в макдоналдс например салатите са без дресинг, слагаш си сам по желание. и въпреки това все си мисля, че по-добре малко дресинг отколкото некъв мазен бургер, дето не знае от какво е даже.

# 7
  • Мнения: 19 297
Вашите блендери смилат ли на фин прах цели какаови зърна? Моят не може да се справя и сега не знам на какво да ги оползотворя. Остават парченца като камъчета и са доста не приятни. Ако ги накисна дали ще се мелят по-лесно?

# 8
  • Мнения: 3 869
Солей, имаш ли наоколо електрическа кафемелачка? С нея се смилат прекрасно; не точно на фин прах, понеже имат какаво масло в тях и това след известно мелене просто ги превръща на хомогенна смес, но се пулочава много добре за приготвянето на школад или бисквити.

# 9
  • Мнения: 395
Много полезна информация давате  Hug
Малко встрани от темата, но да питам как съхранявате пресните моркови. Напоследък като купя моркови, много бързо омекват. Държа ги в чекмеджето за зеленчуци в хладилника. Лятото ми бяха дали моркови от село и докато не свършиха (1 месец в хладилника) си бяха твърди. Помня на времето баба ми цяла зима държеше морковите в пясък в мазето.

# 10
  • Мнения: 3 869
Забелязала съм, че колкото по-малки са морковите, толкова по-бързо омекват. Аз също ги съхранявам в едното от двете чекмеджета за плодове и зеленчуци, като гледам да попивам влагата, която се събира там. От 2 месеца купувам основно био-моркови и те ми издържат по-дълго време, но пак зависи в какво състояние съм ги купила. Българските са по-дребни и по-престоели напоследък, затова взимам холандски - те са много едри и се запазват много по-дълго време в хладилника.

# 11
  • Мнения: 19 297
Аз ги държа в торбичка в хладилника и се запазват дълго време свежи. Забелязала съм, че има моркови, които не омекват целите и не почерняват, а направо започват да се разлагат/изгниват откъм върха или им се появяват такива меки петна по повърхността. Това са моркови с повече нитрати според мен. На био морковите никога не ми е ставало така. Те си стават целите меки като сушени. Същото става и с чушките.

Мег, откъде купуваш холандските био моркови?

Вчера правих баница само с праз и малко маслини. Добре стана, но се чудих каква мазнина да й сложа. Накрая сложих обикновено слънчогледово олио, защото другия вариант беше зехтин или краве масло.
Кажете каква мазнина е подходяща за печене на баница? Зехтин не сава, нали?
Нерафинирано кокосово масло няма да сложа, защото ще мирише ужасно на кокос.

Мислех да търся обезмирисено, но къде?

# 12
  • Мнения: 395
Баници правя с всякакви плънки - праз, настъргани моркови, картофи, тиквички... Ползвам за целта зехтин помаче (става за висока температура). Вземала съм олио от царевица, мисля да пробвам и едно от гроздови семки.

# 13
  • Мнения: 685
Soleil*  има резон това, което казваш за морковите.
Когато правех баници слагах, както зехтин, така и съм експериментирала с олио от гроздови семки, рапично. Щом слагаш маслини в баницата, какво пречи да добавиш зехтин...  Simple Smile

# 14
  • Мнения: 2 805
Изпуснах Ви  Wink,
че си публикувах отговора в края на другата тема, след като Вери беше пуснала новата.

Soleil* , там съм  ти отговорила за Ехинацеята  Peace

Много обичам баница, за съжаление с кисело мялко, което хич не се препоръчва. Аз я правя с масло - домашно.
Царевично олио също. Използваме такова, вместо слънчогледово.

Тези масла - рапично, ленено и т.н. стават ли за термична обраотка или не се препоръчва? (ама как си зададох въпроса)

Общи условия

Активация на акаунт