Здравословно хранене за децата - 4

  • 41 070
  • 786
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 1 048
Реалист,благодаря за информацията за мазнините/маслата...като цяло си правя извода,че за готвене,тоест печене е по-добре мазнината да е рафинирана и да не е останало нищо полезно в нея,отколкото да е нерафинирана и всичко полезно да се превърне във вредно,нали така?А от нерафинираните май само кокосовото и гроздовото издържат на 200 и нагоре градуса.

Аз също,често кавам на малкия ,че дадена храна е вкусна,по-рядко полезна,че още е малък ,и че от нея се расте,стават здрави зъбките,ноктите,мускулите,красиви кожата и косата ....прави ни здрави, щастливи,умни,красиви и т.н.Не мисля,че го лъжа като му казвам това,по принцип избягвам да го лъжа за каквото и да е било,казвам избягвам,защото ми се случва понякога несъзнателно Blush

Вери сега се зачетох пак в това
Цитат
Норчи, високо процентовите черни шоколади нямат примеси като мляко. Само един, който е с портокалови кори и карамел.
Има разлика във вкуса при готвенето с какао или черен шоколад
.
и мисля ,че не си ми разбрала точно въпроса, аз исках да попитам има ли разлика дали ще приготвя аз нещо от какао(без мляко) или ще купя  висок процент или както му казват "черен" шоколад...
Аз много обичам,всичко що е свързано с шоколада/какаото,особенно ако е и по-сладичко,но се притеснявам з малко за  детето,опитвало е 1-2 пити по една малка гризка купешки шоколад и 1-2 домашно приготвено нещичко,но ме е стах да му дам така да яде ,колко иска ,както му давам от другото...и както аз си похапвам Blush

В тази тема ли се разискваше до каква възраст не бива да се дава мед?

# 46
  • Мнения: 5 714
Напротив, мисля, че те разбрах...
Да кажем шоколадов кекс- дали да сложиш какао или разтопен черен шоколад. Нали така? Да, има разлика.

# 47
  • Мнения: 489


В тази тема ли се разискваше до каква възраст не бива да се дава мед?

До 1 годинка. Вместо запис  Wink

По темата с маслата - тук не се препоръчва даването на студено пресовани олиа(?) до 1 г. В момента не се сещам защо, но мога да си погледна записките от семинара за захранване и да пиша.

Благодаря за изключително полезната информация!   bouquet

# 48
  • Мнения: 3 869
Мисис Т., моля те да хвърлиш едно око на записките и да пишеш защо не се препоръчват студено пресовани олиа до 1 г.

По принцип около годинката храната на детето трябва да е 75-80% мляко (било то кърма или АМ; в никакъв случай друго мляко). В драгата храна така или иначе се добавя съвсем малко мазнина, затова се питам защо да не е студено пресована..

# 49
  • Мнения: 19 993
Заради опасността от гъбични спори, повече пероксиди, тежки метали в студенопресованите масла, които могат да натоварят черния дроб. В небио студенопресованите  масла може да има остатъци от химически в-ва, с които е пръскано растението. При рафинирането тези вредности изчезват.
Затова се сещам аз, но да каже и Мисис Т.

Последна редакция: пт, 05 ное 2010, 17:59 от Soleil*

# 50
  • Мнения: 686
Вместо запис да попитам за мнението ви за био пилетата и откъде могат да се купят? За съжаление в малките магазинчета около дома ни няма такива.

# 51
  • Мнения: 2 829
Съвсем се обърках и с масла и с олиа... Confused

Аз зехтина го слагам 10 мин преди да сваля яденето от котлона, това правилно ли е?

# 52
  • Мнения: 19 993
Аз зехтина го слагам 10 мин преди да сваля яденето от котлона, това правилно ли е?
Ставаше въпрос само при захранването за деца под 1год. Иначе е правилен твоя метод.




Аз съм давала студенопресован био зехтин към 10 месец и се бях ошашкала, че съм навредила на детето. Питах на някои места в немски форуми и ме успокоиха, че не съм направила кой знае какво.

# 53
  • Мнения: 1 048
Аз зехтина го добавям чак като сваля от огъня,дори като поизстне малко  яденето,даже от доста време всеки си слага сам в чинията по колкото иска,че мъжа ми си претопля понякога,когато изобщо яде вкъщи Simple Smile

А иначе на малкия,аз също съм въвела зехтина преди годинка,не бех срещала до сега ,че не е добре.

Между другото ,сега като каза реалист,че студено пресованите масла трябва да са в стъклени тъмни бутилк, се върнах назад и се сетих колко други сме имали-пластмасови,стъклени,но светли/прозрачни.дори и метална-един био зехтин на Минерва,купуван от Пикадили  Sick .Вече ще внимавам

# 54
  • Мнения: 7 642
относно зехтина-тук 99% от зехтина в търговската мрежа е в стъклени бутилки,но от светли до зелени!-страната е голям производител!
има много тъмни бутилки,но цената му е 10 пъти по-висока Crazy

лично аз ,вече 2 пъти си купувам от производител-имах щастието да видя старинна преса за зехтин-едни работи се въртят,скърца,шуми,пръска....но  накрая излиза прекрасна зеленикава течност  Heart Eyesтози производител  съхранява и продава в стъклени дамаджани-като едновремешните бг дамаджани с разни плетени неща отвън

# 55
  • Мнения: 277
извинете ме, но просто ще се запиша

# 56
  • Мнения: 2 829
 А масло ползвате ли при готвене?
Аз на детето основно с масло й готвя.
Ползвам Президент или домашно, когато имам възможност.

# 57
  • Мнения: 19 993
Маслото е подходящо за нагряване. Аз правя задушен грах с малко масло или задушени зеленчуци. Но във всички манджи не слагам. По-добре ми се струва растителна мазнина.

Така и не мога да се науча да  слагам зехтин, като изстине яденето. Направо предпочитам да ям изобщо без мазнина пред вкуса на сурова мазнина в ядене  Sick

# 58
  • Мнения: 10 058
Здравейте!
Искам да се запиша и в тази тема. Винаги сме се старали да се храним здравословно вкъщи, а от седмица насам решихме да откажем месото, скоро и млечните продукти...Знам, че има отделна вегетарианска тема, но още не съм стигнала до там (имам да изчета други неща), затова искам да задам тук конкретни въпроси (не само свързани с вегетарианството).

1. Защо киселото мляко не се дава на деца? За възрастни ми е ясно...И как стои въпросът ако детето не е на кърма, а на адаптирано мляко (по-скоро мляко което е за след годинката, то не е адаптирано...) Като се замисля - детето ми не консумира сирене, кашкавал, яйца много рядко...киселото мляко е единственият млечен продукт, който обожава...Нали до 3 годишна възраст е добре да консумират млечни продукти или това е мит? Това е може би най-важният за мен въпрос...
2. Какви са най-добрите протеинови комбинации от храни, ако не се консумира месо?
3. Относно растителните мазнини - удачно ли е накрая на готвенето да прибавям зехтина? Олиото намира ли приложение в менюто на детето?
4. Този въпрос е тотално несвързан с останалите Embarassed - имам едно пакетче киноа - отворено е преди няколко месеца и не знам дали мога да го ползвам...не пише никъде срока на годност след отваряне, има ли признаци, по които да позная дали е годно за употреба?

Благодаря предварително за отговорите, ще гледам да съм полезна и аз с каквото мога Hug

# 59
  • Мнения: 2 829
Маслото е подходящо за нагряване. Аз правя задушен грах с малко масло или задушени зеленчуци. Но във всички манджи не слагам. По-добре ми се струва растителна мазнина.

Така и не мога да се науча да  слагам зехтин, като изстине яденето. Направо предпочитам да ям изобщо без мазнина пред вкуса на сурова мазнина в ядене  Sick

Ооо, с маслото не трябва да се прекалява определено  Simple Smile

Soleil* , а защо не слагаш зехтина малко преди да свалиш яденето от котлона, а не след това?
Аз никога не съм пробвала да добавям след като яденето изстне и май няма и да пробвам  Confused

Общи условия

Активация на акаунт