Служебно открита банкова сметка?!?

• 17 540
  • 107
  •   1
Отговори
# 30
НАРЕДБА № 3 ОТ 29 СЕПТЕМВРИ 2005 Г. ЗА ПАРИЧНИТЕ ПРЕВОДИ И ПЛАТЕЖНИТЕ СИСТЕМИ - прочетете я.
ето извадка:
Откриване на банкови сметки
Чл. 3. (1) Лице, което желае да открие банкова сметка на свое име и/или в полза на трето лице, подава в избраната от него банка искане за откриване на сметка, към което прилага:

1. спесимен от подписите на лицата, които имат право да се разпореждат с парите по сметката от името на лицето, откриващо сметката: подписите на тези лица трябва да са положени в присъствието на упълномощен за това служител на банката или да са заверени нотариално;

2. акта, с който са оправомощени лицата, които да се разпореждат с парите по сметката; когато се прилага фотокопие от акта, то трябва да бъде заверено с оригиналните подписи на лицата, които представляват титуляря;

3. удостоверение за регистрация на лицето, което открива сметката;

4. извлечение от учредителния акт на лицето, което открива сметката, с което се установяват правомощията за разпореждане с неговите имущества;

5. удостоверение за регистрация по БУЛСТАТ;

6. (отм. - ДВ, бр. 10 от 2007 г., в сила от 01.02.2007 г.)

(2) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 2007 г., в сила от 01.02.2007 г.) Документите по ал. 1, т. 1 - 5 не се прилагат, когато сметката се открива от физическо лице.

# 31
Тук става въпрос за юридически лица обаче и нещата са коренно различни. Naughty

# 32
Сметката трябва да бъде открита по нареждане на някой,попълва се искане подписва се договор....
Е пак е нещо, благодаря ти за отговора. Бях се притеснила сериозно.

# 33
Тук става въпрос за юридически лица обаче и нещата са коренно различни. Naughty
Къде става въпрос за юридически лица? В наредбата или в темата?
Защото в наредбата става дума и за двете.

# 34
в наредбата.

# 35
  • Ямбол
Така, разбрахме, че с общите си условия банките са си измили ръцете. Обаче този, който нарежда издаването на сметка, в случая e злоупотребил с личните данни. Те са му предоставени не за да открива сметки в банки.
Аз съветвам да не си получавате картата и да не се подписвате като титуляр на такава сметка.

# 36
Е нали университета е юридическо лице, както и всяка фирма открила сметка на името на служител,също е юридическо лице.
Освен това, в наредбата става дума и за физически лица, не само за юридически.

Така, разбрахме, че с общите си условия банките са си измили ръцете. Обаче този, който нарежда издаването на сметка, в случая e злоупотребил с личните данни. Те са му предоставени не за да открива сметки в банки.
Аз съветвам да не си получавате картата и да не се подписвате като титуляр на такава сметка.
Лошото е, че не искат подпис при откриването на служебна сметка, защото банката вече е сключила договор (да речем с работодател или университет, както е в случая). Жената обаче може да възрази и да потърси сметката на сключилия от нейно име договор с банката, тъй като няма нейното писмено съгласие. От началото на темата това се опитвам да обясна, но май не мога да се изкажа правилно  Sunglasses

# 37
това няма да помогне картата е просто една пластика сметката ще продължи да съществува.

# 38
не ми се спори вече.университета е юридическо лице,но открива сметка в полза на физическо.

# 39
Помолих Judi да се включи ако има време. Мисля че тя е юрист и ще даде адекватен отговор.
Анука, говориш наизуст. Какво като се открива сметка на физическо лице. Сметка се открива на трето лице. Аз ти цитирам наредби обнародвани от държавен вестник, ти ми цитираш общи условия на банката..............

# 40
  • Ямбол
това няма да помогне картата е просто една пластика сметката ще продължи да съществува.
Да, но за тази пластика се дължат такси. А физическото лице може да не желае да ви ги плаща или да реши, че друга банка ще му предложи по-добри условия. Изобщо титулярът не се е съгласил никъде с условията на банката и по моята логика не следва да дължи нищо, докато с подписа си не се съгласи. Какво да прави тогава със служебно откритата сметка?

# 41
Е съжелявам ако моите ви се видяха неадекватни аз приключих с тази тема. ooooh!

# 42
Няма кой да ме обори та нали тези неща са писани от юристи и са съобразени със закони,КФН,БНБ и тнт,отидете на fibank.bg,частни лица,банкови сметки,общи условия от точка 4.5 до 4.8.

Това само показва, че юристите на ПИБ са под всякаква критика (аз и преди това си го знаех  Laughing), но все се надявах, че провеждат някакво обучение на служителите си преди да ги пуснат да работят с клиенти (или най-малкото наемат за служители икономисти). Като чета изказванията на Anuca обаче вече сериозно се съмнявам  Thinking.

Не може да ти откриват сметка на твое име без твое съгласие и всяко такова действие си е директно нарушение.
Авторката на темата може спокойно да си търси правата и както СЛУЖЕБНО са и открили сметка, така  СЛУЖЕБНО и да я закрият.

# 43
scarlette4444-Първо ще кажа,че съм магистър по финанси,минава се през сериозно обучение,но за простите хорица като теб едвали това има значение,абсолютно голословни думи и никакви факти от твоя страна.Пожелавам ти такава престижна и вископлатена работа като моята,но на човек като теб едва ли.Май си доста невежа по отношение на банкови продукти,ослуги и още по малко закони и пртавила.

# 44
scarlette4444-Първо ще кажа,че съм магистър по финанси,минава се през сериозно обучение,но за простите хорица като теб едвали това има значение,абсолютно голословни думи и никакви факти от твоя страна.Пожелавам ти такава престижна и вископлатена работа като моята,но на човек като теб едва ли.Май си доста невежа по отношение на банкови продукти,ослуги и още по малко закони и пртавила.

Айде да видим, ако сестра ми или филанкишията открие сметка на мое име, как този "договор" ще издържи в съда.
Смятам, че няма да е зле да си затвърдиш знанията от магистратурата, защото нещо, някъде сериозно издишат.

Общи условия

Активация на акаунт