Раждане вкъщи 11 (Как да подобрим майчината помощ в БГ)

• 17 864
  • 762
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Какво значи смислено ИС? Подписала съм това, което са ми дали - прочитайки го ОТ-ДО.  А не просто подписвайки го. Е, може да са ме гледали странно, че го чета, преди да го подпиша. Какво от това, всъщност? Нищо нередно не открих в него. Подписах го. Ако бях намерила такова - нямаше да го подпиша. Не съм длъжна.
Нямам против да си обединим усилията всички майки да раждат по-безопасно и по-приятно. Но да си обединявам услията да раждат по-приятно, но по-опасно - няма как да стане.
Кои сте вие - на това чакам и аз отговор.   Wink

# 421
Мулти, върни назад към линка с въпроса на жената, която имаше анална фистула. Там ще видиш и агитация, и консултантска дейност (по здравни въпроси при това). Виж също така темата за Цвети в Родилница, виж темата за убеждаването на съпруга на Цвети... Ако не видиш това, което виждам аз, значи си живеем на различни планети.

И, както вече писах, да кажем, че знам как се провеждат беседите в Янтра  Whistling

ПП. Добавих преди малко в предишния си пост - за вината, един абзац, ама заради скапания нет тука не е излязъл навреме, защото не си го цитирала. Не че е важен, но уточнявам защо според мен не се разбрахме по въпроса за тая вина  Peace

А, и още: Меги се "отчита" пред Родилница в каква позиция е било бебето на Цвети часове преди смъртта му. Нали не вярваш, че се е чула с нея да си лафят за времето Wink

И аз добавих нещо допълнително, изглежда се догонваме, затова спирам.
Чела съм постовете покрай проблемите на жената с фистулата, помня че бяха посочени примери за раждане на друга жена с подобен медицински проблем. Общо взето се борави с примери от личния опит или се дават препратки към сайтове за домашно раждане. Не съм видяла някой да се прави на доктор, или да агитира хора, които искат да раждат в болница, да не го правят. Да, изглежда живеем на различни планети. Ако си редовен потребител в алтернативния подфорум, вероятно знаеш, че в тези теми влизат да четат и пишат хора, които имат интереси и са изчели маса литература по въпросите, които се обсъждат. Така се обменя информация, дообогатяват се знанията, разширява се гледната точка и т.н. Никой не натрапва мнението си на никого, нито се опитва да агитира. Това са теми за хора с подобни интереси и желание да споделят личния си опит, който в по-голямата си част е положителен. Затова може би прави впечатление, че всичко е много розово, но не съм срещала да се твърди безусловно, че рискове няма или, че някой метод е панацея и е единственото възможно решение за всички. Влез в здравния форум и прочети колко доволни има, какви са въпросите, които се задават, и какви са резултатите от терапиите. Гледам, че някои дори се опитват да правят статистически сравнения за смъртните случаи при неасистирано и болнично раждане, при все че за първото има не повече от 20-30 случая у нас. Защо не го направят за държава, в която сравнителните групи са съизмерими?

Малко се отклоних от темата, но исках да кажа, че контекста, в който разглеждаш написаното тук (или форума на Родилница и пр.), като агитации, не е обективен. Съвсем друго е, когато някой ходи из теми, където няма личен интерес, информация или опит, само за да проповядва на хората с различна гледна точка собственото си мнение. Тогава бих приела твоята позиция.  Peace И като допълнение да ти припомня, че по-назад доста обсъждахме въпроса доколко един форум може да се разглежда като достоверен и изчерпателен източник на информация. Когато става въпрос за важни решения, всеки се информира максимално от различни и неедностранчиви източници, които могат да добавят нещо към собствената му, отсята с годините и приета като житейска гледна точка, информация. Но не и да промени коренно начина му на мислене или да му натрапи нещо неспецифично.

Последна редакция: сб, 28 май 2011, 15:39 от multimodal

# 422
Добре, аz само едно не мога да раzбера. Тука никой, примерно Berend Botje, не каzва, че е тръгнал да ражда в къщи сам и неасистиран, или ще пее мантри (или не zнам какво там, тия дето ги пишат преz пост си ги раzбират явно, аz не съм наясно), че да си помогне.
Ама zащо тогава е това искрено zаяждане с почти zлоба? И подигравки? Противничко става на моменти някак... Хайде се упокойте, който е нервен  Wink

И Klemy, да, може и 2 дни да са фатални, естествено. Затова човек (поне аz) ходя и следя какво се случва. Въпросът е, че обикновено, в повечето нормални случаи, 2 дни иzобщо не са преносване. И е нелепо да се нарича така дори. Не са просто. Термините са нещо приблиzително и ориентировъчно. Точно zатова две седмици преди или след, се смятат zа нещо напълно нормално.

И това го пиша, zащото у нас наистина доста неща не са наред, zа жалост. И както е страшно някой да "подлъже" дъщерите ви/ни да раждат неасистирано в къщи, така поне zа мен е почти толкова гадно някой да й иzреди 5 причини, че не може да роди нормално и накрая да се окаже, че нито една от тях не е реална. Ако сама си го е иzбрала, ама добре информирана, нека. Ако си ги има покаzанията zа секцио, също.
Но да й обясняват, че не може, а това да не е истина... А у нас е така, всяка втора или трета жена има 100 проблема. Да, някои си имат реални проблеми, раzбира се, както и навсякъде.
Но и доста са просто грешно посъветвани..
Или това на никой не му се струва нередно?

Писна ми и от "ние" и "вие" също така. Не сме на мач, все пак...

# 423
Джуличка, мерси за статията. Човек трябва да отсява, както във всяка една тема. За мен, е интересно, че има начин да се спаси бебето в такава ситуация, когато друго е невъзможно да се направи. Надявам се, казах го ясно.

Колкото до моята позиция конкретно - на първо място, искрени съболезнования на родителите за загубата.  Надявам се, че ще разберат истината за случилото се, ако това ще им даде утеха.
Лично аз се възмущавам, че вместо да заговори за подобряване на системата, АГ обществото използва случая, за свои цели, не безкористни. Така мисля аз.

Клеми, пак казвам, не знам кои НИЕ имаш предвид и защо питаш мен за НИЕ. Започнах да пиша в темата, защото ми се стори, че фокусът на дискусията е грешен.

# 424
Хърмаяни, може би зависи от проблема... Имам позната с много сериозен астигматизъм (дано не греша диагнозата), която е с две вагинални болнични раждания...

Наскоро четох това интервю - http://www.dnes.bg/health/2009/05/20/cezarovoto-sechenie-ubiva-liubovta.71109

"Никоя от масово разпространените „причини“ за планирано раждане не е дотам сериозна и реална причина да не се ражда вагинално, единодушни и категорични бяха лекторите на конференцията.

Нито късогледството (миопията) или други проблеми с очите, нито цезаровото сечение при предишно (предишни) раждания, двуплодна бременност, инфекции, вируси, ракови образования... неприятно, но, оказва се, самите лекари заблуждават жените...

Професор Кацулов на няколко пъти цитира случаи, показващи некомпетентността на лични лекари, които препоръчват цезарово сечение на пациентките си.

Един случай: препоръчали секцио на жена с едно око, защото „при вагинално раждане имало голям риск да загуби зрението си“.

„И коя ще е тази глупава жена, която ще се съгласи да загуби окото си или зрението си?!" Защото логично, ако зрението ще се нарушава, да няма значение с едно или две очи е жената. "Ами, тогава да правим цезарово сечение на всички жени, на 100%, по азбучен ред! Що за малоумна логика?!“, натърти проф. Кацулов."

Последна редакция: сб, 28 май 2011, 16:21 от stelt77

# 425

Може да ти е писнало, но аз категорично отказвам да се шибна в един кюп с Бащатко!  Naughty
Не ме интересува на мач ли сме, на село на площада ли сме!
Аз не намирам повечето (да не кажа всичките!) му изказвания за нормални, а напротив - ужасявам се, че такъв човек би могъл да има някакъв (па макар и онлайн) контакт с мен, със сестра ми, с дъщеря ми... във време, когато сме на опасен кръстопът, и се чудим какво решение да вземем за себе си и за нероденото си дете. ooooh!
Да пази Господ и дано по- малко хора попаднат на фанатизираните му постове в НЕТ- а! Tired

П.С. И Людмил не му отстъпва, но понеже замлъкна напоследък, за това не го споменавам.
Иначе и там нещата ме плашат.
  ooooh!

Джуличка, мерси за статията. Човек трябва да отсява, както във всяка една тема. За мен, е интересно, че има начин да се спаси бебето в такава ситуация, когато друго е невъзможно да се направи. Надявам се, казах го ясно.

П.С. Моите уважения, но не мисля, че само с гледане на клипчета или прочитане на една- две статийки със съмнителна достоверност, можеш да родиш сам вкъщи, особено при такива обстоятелства.
Съгласна ли си с мен?  Rolling Eyes

П.С. 2 Имаше още един линк, но не мога да го намеря, не знам защо.
  Rolling Eyes

# 426
Нали ти е ясно, че ако бабата е проверявала едно време разкритието, смъртността при родилки и бебета щеше да е била в пъти по-голяма? Нали знаеш какви са рисковете при този преглед?

Като отидох да раждам акушерката ми измери разкритието и беше межу 5 и 6 см.Какви точно са рисковете?

Относно преносването,на хартия може да са много блажни и да казват 2 седмици,на практика до сега не ми е известно някой да са го чакали повече от седмица.
И за да няма преносване си има подготовка,която започва месец или 2 седмици по-рано.

Последна редакция: сб, 28 май 2011, 16:21 от ОМ

# 427
Добре, аz само едно не мога да раzбера. Тука никой, примерно Berend Botje, не каzва, че е тръгнал да ражда в къщи сам и неасистиран, или ще пее мантри (или не zнам какво там, тия дето ги пишат преz пост си ги раzбират явно, аz не съм наясно), че да си помогне.

Ами защото, Сова, темата не е в чужбинския форум.

Тук се пише предимно за домашни раждания именно в България. Съветите на първа страница са за раждания в България - какъв бил законът, как да си поръчаме по Интернет пособия за раждане и т.н.

А в България домашното раждане е само неасистирано. И да - много хора са тръгнали да раждат сами и неасистирано - или се раздават масово съвети как това да стане, като при това се обещава, че рискове и случайности няма при такова раждане.

# 428
  • София
Мулти, точно по този казус Мег писа буквално "раждаме БЕЗ риск" (дори главните букви са нейни...) Тя беше писала и как според нея за рисковете не трябва да се чете, нямало смисъл...

А и помня, че в сайта на Людмил бях чела история на еджа жена от домашно родилите (седалищно предлежание), която не знаела, че черно-зелените води се дължат на мекониум (това го знам аз, дето ми предстои първо раждане) и че са типични за седалищните бебета... Същата беше описала как детето, с глава първо заклещена във влагалището, се родило с пулс, но не е можело да диша и с мъжа й са го отървали буквално на косъм (напомня ли ти това на случая Цвети)? Интересното е, че тя лично беше записала как ходила на "семинарите" на Роси - отново казвам, знам как протичат те и ти гарантирам, че агитация има, макар и с кадифена ръкавица - и контактувала с Клер, която я посъветвала "да помоли бебето да се обърне"... Но не й обяснила що е мекониум и какво се случва, ако бебето се нагълта с него ... И тази същата жена от цялата работа си направила извода, че домашното раждане създавало щит от любов над семейството или нещо от сорта. Добре де, това като подготвена жена ли ти звучи? Като безрисков случай? Била посещавала "семинари"... Какво са й казали на тоя семинари, как нищо няма да се обърка може би?

Хубаво, нека си имат философията и я разпространяват, това е свободна държава все пак. Ама да правиш семинари, да даваш съвети, да превеждаш и публикуваш статии, в които се неглижират медицински проблеми, да говориш само за розовото бъдеще, и после да въртиш очи и да викаш "не знам", като някое бебе умре... Не е гот. yanast написа защо, аз я цитирах преди страница-две.

# 429

П.С. Моите уважения, но не мисля, че само с гледане на клипчета или прочитане на една- две статийки със съмнителна достоверност, можеш да родиш сам вкъщи, особено при такива обстоятелства.
Съгласна ли си с мен?  Rolling Eyes

П.С. 2 Имаше още един линк, но не мога да го намеря, не знам защо.
 Rolling Eyes
При такъв проблем, на мен лично, не би ми хрумнало да раждам вкъщи.

Пак ще повторя, най-големият проблем, за мен е липсата на доверие (за съжаление с право) към масата медицински специалисти. Те самите трябва да положат усилие, за да се възвърне това доверие.
Не е нормално да ми обясняват, че трябва да се оперирам, защото бебето ми било седалищно до края на 7 -ми месец, без други показания Simple Smile. Така че, напълно разбирам защо хората търсят алтернатива. Естествено, наясно съм, че не са само това причините.

Не вярвам, че някой е тръгнал да ражда не асистирано само по препоръка от форум, особено ветеринарни лекари.

# 430

Може да ти е писнало, но аз категорично отказвам да се шибна в един кюп с Бащатко!  Naughty
...........

Хахаха, не очаквах тука да ми стане и zабавно, ама.... Joy
Ок, де, не те карам теб Laughing Flutter
Аz по принцип говорех  Wink
Това си беше спам, иzвинете ме другите..

# 431
Flip,кажи дамата има ли диплома за йога-инструктор?Някъде виси ли,кой я е издал?Сайта и се различава много от сайтовете на йога преподаватели.

Не вярвам, че някой е тръгнал да ражда не асистирано само по препоръка от форум, особено ветеринарни лекари.

Ти май не си чела назад.

# 432
Стелт, благодаря за статията. Също смятам, че зависи от конкретния проблем.

# 433
  • София
Не знам, не съм гледала. Човек подхожда с автоматично доверие в такива случаи и това подвежда много жени.

Сега ще кажа нещо, което е изцяло лично впечатление. Познавам жени, чиито манталитет коренно се променя след попадане в обществото на Янтра. Не възгледи за това или онова, а цялостен манталитет. Не казвам, че това е лошо. Казвам само, че има агитация.

Границата между личния избор и отговорност и това, което се случва в резултат от дискретно, но същевременно мощно чуждо въздействие, е много тънка.

# 434
Какво е "обществото на Янтра"?
Сериоzно питам, нещо съм пропуснала...

Общи условия

Активация на акаунт