Раждане вкъщи 12

• 20 563
  • 844
  •   1
Отговори
# 405
- Хей, касапинът в бяло! Надявам се да имаш първите седем години и да не ми крещиш като леля на Женския пазар, както и да не грубиянстваш върху тялото и душата ми! Защото, освен че мъжът ми е кик-боксьор, брат ми е адвокат по човешките права, а татко е шеф на районното полицейско управление...  Joy  Joy  Joy
Хайде сложете си ръка на сърцето и кажете: коя от жените с разказите за домашно раждане би направила това?

Следват откъси от "есето" на Мая+Д=К&Я&Л (разказът й за неасистираното й домашно раждане е на сайта на Людмил) за конкурса за разказ или есе на тема "Правото да родиш където, с когото и както искаш", който се провежда в момента. Не прилагам линк, защото се разпознава като реклама.

Оставям без коментар.

Цитат
Цитат
Някои жени биват изнасилвани, докато раждат, защото те самите са избрали да бъде така.

Цитат
Има една широко разпространена теория, която гласи, че всичко, което ни се случва, се случва по наш избор. Абсолютно всичко. По-образно казано – ако някой ме е целунал или ми е ударил шамар, то това ми се е случило, защото аз съм го избрала. Всичко ни се случва по наш избор.

Цитат
Днес в България имаме проблем с изнасилванията над родилки по болниците.

Цитат
Черните сценарии изглеждат горе-долу така. Жена постъпва в болница за раждане. На влизане получава няколко емоционални шамара. Следват стресиращи контакти, от които се чувства неразбрана. През цялото време тя е в общо физическо и емоционално неразположение. Изваждат бебето от нея. Майката е неадекватна и неуверена в контакта с новороденото. След това й остават спомените от кошмара, а именно – неудовлетворение, яд, съжаление, тъга, вина, обвинения…

Цитат
Според теорията, която приехме, жената е избрала да мине през този ад.

Цитат
Сега става въпрос за един конкретен мисловен модел – за този, който кара някои жени да избират да бъдат насилвани. Точно той съществува от незапомнени времена. Винаги е имало жени, които са били насилвани. Дори думата „вагина” означава „ножница” и е наречена така от войници, завоеватели, които след победа са търсели „ножници” за своите „ножове”.
Всичко това води към обяснението, че днес жените избират да бъдат насилвани, защото винаги в историята е имало жени, които са го правили. А всеки наш избор неминуемо се реализира по един или друг начин. И така стигаме до парадоксалната действителност, в която жените биват изнасилвани в мирни времена при това съвсем легално.

Цитат
Да си представим, че всички жени с пораженческо мислене се променят и започнат да избират да раждат спокойно.

# 406
Вечерница, да.
Но гледах на конференцията за раждане м.г. как известни акушерки от чужбина говорят, показват и споделят знания, а отзад, където седях аз, българските акушерки и лекари ги гледаха с насмешка, пуфтяха "Глупости!" и прибелваха очи в знак на несъгласие, че изваденото рамо на бебето не е нормално нещо в хода на раждането, ако се направи сравнително лесна маневра.

За това нещо говоря и аз.
Откьде го взимат това самочувствие,не знам.
А иначе като дойдат в чужбина,не знаят и референтните стойности на хемоглобина.За друго изобщо да не споменавам.Обаче тук подвиват опашка защото се виждат колко струват.

В свои води плюят и се присмиват,а не виждат колко са жалки.

Е как да стане промяна,като трябва някой мозьците им да оперира.

Цитат
Ето нещо, което е категорично незаконно в България, а тема, в която се обсъждат незаконни действия не само, че съществува, но и се ползва с "алтернативния имунитет", за който писах
.
Хайде стига с морал.Я отвори един бг вестник и виж какви незаконности се обсьждат без да има наказани,че и някои се хвалят даже с какво са се сдобили по незаконен начин.
За щастие препорьчителния характер на ваксините в БГ ще се приеме от 2013.
Това е новина и я пиша за прьв пьт в тази тема,защото спамиш за пореден пьт.
...леко с епилепсията....

# 407
Tanid, не ме бъркаш. Убий ме, не помня кой ми беше първото опитно зайче. Все пак беше преди 20 г.
Защо мислиш, че няма да има "доброволки" за такова обучение и за опитни зайчета?
Ако се започне от полувисшите училища и се промени схемата на обучение, като излезе първия випуск и започне да работи (дори не само за домашни раждания да е обучена акушерката), с новите "технологии" на израждане ще обърка представите на старите кучета.
Ще бъде много интересна констелация.  Whistling

# 408
Затова ми се струва, че е по-лесно да се обучат "навън" , поне в на4алото. И после да им се признае сертификата, ако Германия или Холандия им го е издала съгласно тамошната практика.  Признаването май и сега не е трудно,  ако дипломата е от ЕУ.

tanid, не го мислете прекалено много. Както и да се регламентира асистираното домашно раждане, то никога няма да бъде удобно на тези, които са решили да раждат неасистирано.

А в тази тема става дума точно за хора от това тесто.

И логично жертви ще продължава да има.

# 409
  • До хладилника, който обичам
В България има задължителни имунизации и ако дете не е освободено от тях по медицински причини, неявяването на задължителна имунизация подлежи на наказание.
Не. Подлежи на глоба, не на наказание. Това са съвсем различни неща.
Вече е факт и първото дело (спечелено, вкл. обжалването) за това, че задължителните ваксини не са придружени от информирано съгласие. Въпреки че ваксинирам децата си и не-ваксинирането не ми допада, ми е интересно как ще се развият нещата.

# 410
  • София
Persona, прав си, но не знам какво предлагаш. Да се инкриминира домашното неасистирано раждане не е възможно. "Такива хора" има и ще има и това е тяхна работа. Аз по-скоро мечтая за някакъв механизъм, чрез който да не се допуска въпросните да бъдат заблуждавани за степента риск, която поемат (особено от лица БЕЗ квалификация), и  това е проблемът за мен към момента.

# 411

Глобата е административно наказание.

Вече е факт и първото дело (спечелено, вкл. обжалването) за това, че задължителните ваксини не са придружени от информирано съгласие. Въпреки че ваксинирам децата си и не-ваксинирането не ми допада, ми е интересно как ще се развият нещата.

За кое дело става дума?

Persona, прав си, но не знам какво предлагаш. Да се инкриминира домашното неасистирано раждане не е възможно. "Такива хора" има и ще има и това е тяхна работа. Аз по-скоро мечтая за някакъв механизъм, чрез който да не се допуска въпросните да бъдат заблуждавани за степента риск, която поемат (особено от лица БЕЗ квалификация), и  това е проблемът за мен към момента.

Чисто форумния механизъм го предложих тук.

Последна редакция: вт, 31 май 2011, 14:07 от Persona

# 412
  • София
Да, но с БгМамма не свършва светът. По-мащабен контрол над раздаването на медицински съвети от некомпетентни лица е нужен. Най-лесното нещо е да престанат агитациите в един форум (те вече престанаха тук и не мисля, че ще се завърнат, поне не скоро).

# 413
  • До хладилника, който обичам

Глобата е административно наказание.

За кое дело става дума?
Административно наказание, не противозаконно деяние.
Впрочем не е сигурно, че и тази глоба не подлежи на обжалване.

Познавам жената, която води делото - в Пловдив. Ако не са изнесени детайли за това, значи не е поискала това да стане, значи ще уважа мнението й. Ако не пише в темата за не-ваксинирането, не мисля да споделям детайли.

# 414

Ако се започне от полувисшите училища и се промени схемата на обучение, като излезе първия випуск и започне да работи (дори не само за домашни раждания да е обучена акушерката), с новите "технологии" на израждане ще обърка представите на старите кучета.

Има някакво залитане отново към малко розов поглед към перспективите. Въобще няма гаранция, че така обучените акушерки ще бъдат всъщност по-компетентни. Persona беше постнала тук едни впечатления на американски АГ от работата на акушерките, израждащи у дома. Имаше фрапантни случаи - като зашито влагалище.

Т.е. грешки ще правят и "новите" акушерки - затова е важно да не се създават прекомерни очаквания и да не се тръгва с голямата лъжица. По-правилният подход за мен би бил да е на малки стъпки.

Например - да се променят медицинските процедури към момента, така че да се оставят повече правомощия и отговорности на акушерките. Да се действа към промяна на учебните планове, така че те да могат да се справят с тези отговорности и т.н.

И да е ясно каква е целта, разбира се. Защото на мен все още не ми е ясно защо е по-добре раждането да се води от акушерка, а не от лекар.

# 415
jp, а към какво да залитам? Нали все пак надеждата умира последна.
Достатъчно ми е черно пред очите като кацна на летище София и сблъсъка ми с цялата жива действителност.
Много добре ми е ясно, че пътя е трънлив и Рим не е построен за 1 ден. Не си слагам розови очила просто от мерак да не виждам проблемите. Като се има предвид какъв разграден двор е правната система в тая държава, съм сигурна, че този процес ще отнеме години.

# 416
jp, а към какво да залитам? Нали все пак надеждата умира последна.

Да, но прекомерните очаквания водят лесно до разочарования и вълна в обратната посока.

(Случаят с Цвети, предшестван от обещанията за безрискови раждания, го доказва още веднъж.)

А и просто не е честно да се създават илюзорни представи за светлото бъдеще - ако не сме сигурни, че то наистина ще е такова.

В този смисъл, дай да видим каква е целта, какво реално може да се постигне и какви са стъпките към него?

Значи - аз разбирам, че ти смяташ, че е по-добре акушерките да могат да израждат самостоятелно?

Аз все още не знам защо акушерките ще са по-добри от лекарите в това отношение. Не се заяждам, просто не виждам аргумента зад това.

# 417
Tanid, не ме бъркаш. Убий ме, не помня кой ми беше първото опитно зайче. Все пак беше преди 20 г.
Защо мислиш, че няма да има "доброволки" за такова обучение и за опитни зайчета?
Доброволки да се обучат ще има. И това не ми е проблем.
Май не съм се изразила добре.  Embarassed Става въпрос за доброволки за опитно зайче при домашно раждане. Ами залогът е много голям.  Ако тотално  се оплеска работата - какъв е най-лошия възможен изxод за опитното зайче?  Дали тези жени няма да се навият поради криворазбрана "мода" или финансова невъзможност да отидат в "човешка" болница и да изберат екип? Ако е второто, то става като с тестването на нови лекарства в третия свят  Sick.... Гадно е, от чисто човешка гледна точка, не мислиш ли?   
 Ето ти още една причина да смятам, че трябва да се почне от болниците.

Christian, Престани с обидите. Като нагрубиш всички "an блок" какво точно се подобрява?

# 418
Ами като цяло образованието на акушерките тук е основано на тезата, че това е процес, който се съпровожда и се намесват само при нужда - следят тоновете на бебето, състоянието на жената, дават хомеопатия, иглотерапия ползват, топли компреси, почти не се ползват системи с окситоцин. Гледат да предпазват, не да усложняват!
Тогава не виждам къде е проблема да могат да израждат сами?
При трите ми раждания (давам пример със себе си) лекар видях само на финала точно преди да прореже главата - за да види състоянието на бебето, как е майката, дали има нужда от допълнителна помощ и какво е състоянието на плацентата.
В повечето случаи само казва "Честито!" и друго не се чува и вижда от него.
И се чака търпеливо. Ако се наложи и 40 часа ще чакат, но след като всичко с майката и бебето е наред, не пристъпват към други интервенции
Имат дистанционни електроди, което ти позволява да ходиш, да се лежиш или да катериш стълби, ако щеш и на челна стойка да застанеш.
Това е жена, която те наблюдава - тихо и кротко. Не я забелязваш кога е дошла до теб и ти казва "Справяш се чудесно!" Не те бъркат през час - следят външното ти състояние и според него проверяват дали разкритието напредва. Аз си спомням, че са ме проверявали макс 2-3 пъти за разкритие и трите пъти.
Акушерките са жени, те сами те са минали през този процес, познават по-добре женското тяло и как реагира на различни промени по себе си. Един мъж (защото жени в тази професия са рядкост) не би могъл да прояви това дълбоко вътрешно разбиране към една родилка, както една жена.
Дано ме разбереш правилно.
Не казвам, че няма нужда от лекар при едно раждане - но само като наблюдател.

# 419
  • София
...този процес ще отнеме години.
Този процес навсякъде по света е отнел години - и аз не разбирам по каква логика тук се опитваме да го надхитряваме, че да се случи тутак си. Това едно.
И второ. Промяната се случва първо на вътрешно ниво. А ние си настояваме хем да си останем същите говеда - щото да сме "себе си", хем останалата Вселена да започне незабавно да ни носи закуска в леглото и да ни изпълнява всички прищевки, че да останем доволни от "промяната". Ами, не става така... На този етап обстоятелствата обаче прекрасно позволяват да си назоваваме желанията и очакванията - и срещу това да получим възможното спрямо конкретните обстоятелства.

Като в оня виц, дето човек вървял със седмици през пустинята и накрая стигнал до кладенец. Обаче до кладенеца спял змей. Човекът събрал сетни силици и започнал да се бие със змея.
По едно време змеят го попитал:
 - Ти що щеш, ве?
 - Ми, искам да пия вода.
 - Че пий, ве, що са бийш?!?

Тъ, дайте да започнем промяната оттам да се научим да си искаме. Иначе всеки Змей ще излиза да е по-умен от нас...

Общи условия

Активация на акаунт