ДЮКАНСКИ ВКУСНОТИИ ПО ИСПАНСКИ И ОЩЕ НЕЩО...

  • 408 349
  • 728
  •   1
Отговори
# 225
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ПЛАНИНА ОТ ИЗКУШЕНИЯ



Нарекох така рецептата, защото съдържа продукти, които обожавам. Може да се направи за едно ядене или на хапчици за похапване, като огладнеете.

3 белтъка
200 г пуешка кайма
дюканско сирене*

Направете малки питки от белтъците: 1 белтък – 1 питка. Запечете за миг шунката от двете страни в тефлонов тиган. Нарежете дюканското сирене на филийки.



И сега е много лесно: започнете да строите планината. Питка, шунка, дюканско сирене и пак, като завършите с питка.

   

Направих грешката да сложа всичко това в МВ, но стана течно. Така че не го правете и вие. Консумирайте студено.



Източник


-----------------------------------------------------------------------------------------------
*Девойката има рецепта за правене на режимно сирене от извара, която ние си знаем от години  и правим.

# 226
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ДВУЦВЕТЕН СЛАДКИШ



По същата рецепта можете да си направите двуцветни мъфини.

За светлата част:

1 яйце
1 супена лъжица извара
2 супени лъжици овесени трици
3 супени лъжици обезмаслено прясно мляко на прах
1 чаена лъжичка бакпулвер
2 супени лъжици течен подсладител
есенция ванилия

За тъмната част: същите продукти като за светлата плюс 1 супена лъжица обезмаслено какао

Продуктите за всяка част разбийте с миксер поотделно.

В силиконова форма сипете първо светлата част, след това тъмната, като нито изглаждате, нито бъркате, за да не се смесят двете части.

Печете 15-20 минути на 200 градуса.

Източник

# 227
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ДЮКАНСКИ ХЛЯБ С МЛЯКО НА ПРАХ



3 супени лъжици обезмаслено мляко на прах
1 супена лъжица Маисена
1 яйце
1,5 супени лъжици извара или Ескуиза
щипка сол
подправки “Иберийски вкус” /чесън на прах, лук на прах, черен пипер, босилек, смляна червена чушка и всичко, което обичате/
1 пакетче газификанте /бакпулвер, но в две отделни пакетчета; в едното има сода, в другото - киселина/
1 пакетче бакпулвер*
семенца сусам** и ленено семе за украса

Смесете много добре всички продукти, без семената. Изсипете в силиконова форма, украсете със семената и печете в МВ за около 15 минути. Аз го запекох след това и във фурната за няколко минути на програма Грил.

Източник

----------------------------------------------------------------------------------------------------
*На практика се получават 2 пакетчета бакпулвер. Не знам какво би се получило, трябва да се изпробва.
**Сусамът не е режимен.

# 228
  • Испания
  • Мнения: 37 503
МЛЯКО С “ОРИЗ”



6 супени лъжици обезмаслено прясно мляко
2 супени лъжици Ексуиза
2 супени лъжици овесени трици
кората на 1 лимон или есенция лимон
канела
подсладител

В чаша сипете млякото и затоплете в МВ заедно с кората от лимона /ако използвате есенция, я добавете след това при приготвяне на сместа/.

Отделете кората, изсипете млякото в купа, добавяйки останалите продукти, без канелата. Разбъркайте добре.

Изсипете сместа в силиконова форма и печете 3 минути на максимална мощност. Оставете да изстине. Сложете в хладилника. Преди консумация поръсете с канела.

Източник

------------------------------------------------------------------------------------------
Количеството трици е 2 супени лъжици, защото според новите издания на книгата на различни езици, триците се въвеждат плавно. Може да увеличите на 3 лъжици и да съобразите с увеличаването и на другите продукти. Или пък, ако имате и нещо друго, приготвено с трици, да си "наваксате" третата лъжица от друга храна.

# 229
  • Испания
  • Мнения: 37 503
САНДВИЧ МИКС



За филиите:
2 супени лъжици овесени трици
1 супена лъжица пшенични трици
1 супена лъжица извара или Ескуиза
1 белтък или 1 яйце
1 чаена лъжичка бакпулвер

За пълнежа:
пуешка шунка
Ескуиза или извара

Разбъркайте всички продукти за филиите и разделете сместа на две части, които печете в МВ по 3 минути всяка.

За сандвича сложете едната изпечена филия върху алуминиево фолио, върху нея пуешка шунка, отгоре Ескуиза или извара. Захлупете с другата филия и печете 10 минути във фурната на 200 градуса.

Източник

# 230
  • Испания
  • Мнения: 37 503
СОС БЕРБЕКЮ



3 супени лъжици кетчуп лайт /ако в БГ няма кетчуп без захар, можете да си направите домашен/
1 чаена лъжичка дижонска горчица
1 чаена /супена – според вкуса/ лъжичка течен подсладител
1 чаена лъжичка винен оцет /от бяло вино/
1 чаена лъжичка настърган лук

Смесете всички продукти и... да ви е сладко!

Източник

# 231
  • Испания
  • Мнения: 37 503
САЛАТА ОТ ХРУПКАВО ПИЛЕ



1 парче бяло месо от пиле
1 яйце или 1 белтък
1 супена лъжица овесени трици
маруля айсберг
парченца обезмаслено сирене
парченца дюкански хляб, който сте запекли
сухи подправки
настърган морков
оцет
сол

Панирайте пилешкото месо в яйцето и триците. Запечете във фурната 10  минути на 180 градуса.

През това време измийте марулята, накъсайте я и я смесете със сиренето, моркова и парченцата запечен хляб.

Когато пилешкото месо се запече, нарежете на парченца и го смесете с останалите продукти.

Овкусете с оцета, сухите подправки /според вкуса на всеки/ и посолете.

Може да използвате и неспоменати продукти, които обичате. Например, домати чери, сварено яйце, аспержи...

Източник

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Обезмасленото сирене може да замените с извара, варено яйце или какъвто решите режимен продукт.

# 232
  • Испания
  • Мнения: 37 503
МУСАКА



1 голям патладжан
400-500 г пилешка или пуешка кайма
1 консерва смлени домати
1 глава лук
2 скилидки чесън
подправки: 1 чаена лъжичка червен пипер, 1 чаена лъжичка канела, 1 чаена лъжичка босилек, по малко риган, мащерка и черен пипер

За бешамел:
250 мл обезмаслено прясно мляко
1 супена лъжица с връх Маисена
есенция масло
по желание индийско орехче

Нарежете патладжана на дълги парчета. Посолете и оставете да престоят. Изцедете отделената вода, за да премахнете горчивия вкус.

Нарежете фино лука и чесъна. В тефлонов тиган сипете 100 мл вода, сложете лука и чесъна и ги варете до омекване.



Сложете парчетата патладжан във фурната за около 10-15 минути на 180 градуса. Идеята е да омекнат.

Когато лука в тигана омекне, добавете каймата, бъркайки, докато не промени цвета си.



Поръсете с подправките и сипете консервата домати. Този момент е важен, защото придава характерния вкус на мусаката.



Докато се готви ястието в тигана, направете бешамела. В чаша сипете 2-3 супени лъжици вода и разтворете Маисената. Бъркайте, докато получите гладка смес. В тенджера затоплете прясното мляко и преди да заври, добавете Маисената малко по малко, бъркайки непрекъснато. Посолете леко, поръсете с черен пипер и индийско орехче, ако ви харесва.

Когато всичко е готово, започнете да редите мусаката в тавичка.



Първо, основа от патладжани. Препоръчвам ви да покриете малко и стените на тавичката, не само дъното.
След това, пласт от каймата със соса, след това – бешамел.



Повторете, докато свършат продуктите. Предполагам, като повторите, това ще се случи. Препоръчвам да се завърши с бешамел.

Поръсете с обезмаслен настърган кашкавал*. Печете на 180 градуса.


Източник

--------------------------------------------------------------------------------------------------
*За БГ заменете с обезмаслено сирене за мазане или извара, или застройка от кисело мляко и яйце.

Аз правя мусака на бърза ръка. В доста голям тефлонов тиган слагам нарязан лук и каймата, която си пуска сос или каквото има за пускане.  Wink Посолявам, поръсвам с черен и червен пипер, кимион, къри, шафран. Прибавям нарязани на кубчета тиквички или патладжани, предварително посолени и изцедени. Добавям малко вода. Понякога слагам и домати и моркови. Като се посвари всичко, изсипвам в тавичка, запичам във фурната, заливам с кисело мляко и яйца и допичам. Става много вкусно.

Последна редакция: ср, 20 юли 2011, 01:08 от smileys

# 233
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ПИЦА С ТОФУ



125-140 г твърдо тофу*
1 яйце или 2 белтъка
1 чаена лъжичка смлян риган
1 чаена лъжичка с връх Маисена
есенция масло

Сложете в канчето на миксера всички съставки /соевото сирене, яйцето или белтъците, ригана – чаена лъжичка, за да отнеме дъха на сиренето – Маисената/.



Разбийте добре с миксера, докато не останат бучици. Получава се твърдо тесто.

Разтеглете го върху хартия за печене с помощта на шпатула възможно с еднаква дебелина. Помнете, че в средата може да се окаже по-малко изпеченено, а в краищата – хрупкаво, затова не оставяйте повече тесто в средата.



Печете 15 минути на 180 градуса, след което го обърнете с помощта на друг лист хартия за печене и печете още 5-10 минути.



Наредете отгоре режимни продукти, които обичате. Съветвам ви да използвате резенчета домати, не настъргани, това ще придаде ефекта на истинската пица/. Печете 10 минути.



*Ако тофуто не е твърдо, тестото ще стане течно и тогава може да го използвате за палачинки, което е добре, но не е това, което искаме да постигнем.

Източник

# 234
  • Испания
  • Мнения: 37 503
КАНЕЛОНИ С ТОФУ И КАЙМА



За пастата:

2 жълтъка
500 г меко тофу
1 чаена лъжичка риган
1 чаена лъжичка Маисена
1 скилидка чесън
сол
1 парче обезмаслено топено сирене /за БГ Ескуиза или извара/

За пълнежа:

400 г режимна кайма
2 средно-големи глави лук
2 скилидки чесън
5 супени лъжици смлени домати
подправки на вкус: аз сложих черен пипер, малко кимион и малко червен пипер

За бешамел:

1 чаена лъжичка Маисена
100 мл обезмаслено прясно мляко
2 капки есенция масло

За пастата

Сложете в чашата на миксера всички продукти за пастата. Когато получите компактна маса, с помощта на шпатула изравнете върху хартия за печене, с която сте застлали тавата на фурната. Колкото е по-тънко, толкова по-добре.



Печете 15 минути по средата на фурната на 180 градуса. Обърнете с помощта да друг лист хартия за печене /отлепвайте малко по малко/ и печете още 5 минути.

Ако ви е останало още от сместа, повторете манипулацията. На мен ми излизат два листа паста.

След това изрежете малко от краищата на листа паста /много са вкусни и си хапвам така/ и нарежете на квадрати /горе-долу с еднакви размери/. На мен ми излизат 12 квадрата.



За пълнежа

В тефлонов тиган нарежете лука и чесъна, залейте с малко вода и оставете на огъня, за да омекнат. Добавете каймата и когато промени цвета си, прибавете доматите.



Намалете силата на огъня и оставете да поври. Когато поизври отделеният сос и получите компактна маса, изсипете я в чашата на миксера и разбийте добре.



За бешамела

Направете го с изброените продукти. Как да направите бешамел, вижте в тази рецепта?

Приготвяне на канелоните

Слагайте от каймата върху квадратите паста. Завийте на рула. Подредете в съд за печене във фурна.

Залейте канелоните с бешамела. Може да поръсите с настърган обезмаслен кашкавал.*



Гратинирайте във фурната няколко минути и... Готово!




Източник

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Може да настържете варено яйце и да намажете с Екзуиза.

# 235
  • Испания
  • Мнения: 37 503
Една рецепта, която търся от доста време.  Laughing

КОНФИТЮР ОТ ДОМАТИ



Продукти, за да напълните бурканче от 250 г:

1 кг зрели домати
100 мл течен подсладител /може да ви се струва много, но за готовия продукт е добре като количество/
1 лимон

Сложете в тенджера повече вода, затворете я и я сложете на котлона да заври добре.

През това време подгответе лимона. Измийте го добре и настържете цялата кора, след което изстискайте сока.

След като водата в тенджерата е завряла добре, сложете доматите да поврат 1-2 минути. Извадете ги и ги залейте със студена вода.

Следва да ги обелите.

Разрежете обелените домати на четири, извадете белите им части, както и семките. Е, работа си е това, но лесно се прави с пръсти.

В тефлонов тиган сложете изчистените вече четвъртинки домати, кората и сока на лимона и подсладителя.

Варете на силен огън, докато се редуцира, като разбърквате от време на време.



Източник

# 236
  • Испания
  • Мнения: 37 503
КОШНИЧКИ СЪС СУРИМИ



цикория
сурими /настъргано/

за червения сос:

1 препълнена чаена лъжичка кетчуп лайт /без захар/
извара или Ексуиза
1 белтък на сварено яйце /жълтъкът придава друг вкус на соса, който не е подходящ в случая/
3-4 супени лъжици обезмаслено прясно мляко
щипка сол

Пасирайте много добре всички продукти за соса, докато стане не много гъст. Ако стане много гъст, добавете още малко прясно мляко, ако е рядък, добавете извара/Ескуиза или още варен белтък.

Внимателно отделете листата цикория, за да не се счупят. За съжаление, по-големите външни листа, които ни вършат работа, са и по-чупливи.

Когато приготвените листа са вече измити, започнете да пълните кошничките: сложете чаена лъжичка сос, после – чаена лъжичка настъргано сурими.

Източник

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Не зная дали в България продават цикория. Ако няма, бихте могли да използвате по-големи листа от салата или по-малки от прясно зеле.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Кошнички със сурими /снимани заедно с терините/

   

Последна редакция: сб, 30 юли 2011, 23:53 от smileys

# 237
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ЯЙЦА С МОРСКИ ПЪЛНЕЖ



За две яйца:

2 сварени яйца
4 супени лъжици обезмаслено сирене за мазане
1 консерва риба тон в собствен сос
2 парчета пушена сьомга
пресен копър

Сложете в купа и разбръкайте рибата тон, обезмасленото сирене за мазане и ситно нарязания копър.

Разрежете яйцата на две половинки по дължина. Извадете жълтъците и ги прибавете към рибата тон, намачквайки ги.

Напълнете половинките белтъци със сместа и сложете отгоре парче сьомга.

Източник

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Аз бих украсила отгоре с белена сварена скарида или ядка от мида.

# 238
  • Испания
  • Мнения: 37 503
МОРКОВЕНИ КРОКЕТИ



1 голям морков/малки парченца пиле/пълнеж, който харесвате
1 средно-голяма глава лук
1 супена лъжица Маисена
150 мл вода
150 мл обезмаслено прясно мляко

За панировката:

1 белтък
1 супена лъжица овесени трици
1 супена лъжица пшенични трици
1 чаена лъжичка Маисена

Настържете моркова и лука. Сложете ги в тефлонов тиган с малко вода и ги сварете.

В чаша сипете водата, прясното мляко и Маисената. Бъркайте, докато не останат топчета. Изсипете в тигана с моркова и лука, които вече са се сварили и продължете да бъркате до получаване на хомогенна смес. Дръпнете от огъня и оставете да изстине.

Взимайте с лъжица от сместа в тигана и с мокри ръце оформете крокети. Може да нямат много хубава форма, но накрая ще ги дооформите.

Първо потопете крокета в разбития белтък, след това го поръсете леко с Маисена, следва овалване в сместа от овесени и пшенични трици. Може да прибавите към триците и предпочитани от вас сухи подправки.

Сега отново може да дооформите крокетите.

Печете 15 минути на 180 градуса. Обърнете и допечете само 2 минути, като внимавате да не изгорят.

Източник

# 239
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ТЕРИНИ* СЪС СУРИМИ



8 рулца от раци
2 супени лъжици обезмаслено сирене за мазане
малко лимонов сок
сол
черен пипер
ситно нарязан магданоз

Нарежете много ситно суримито.

В купа смесете сиренето, солта, черния пипер, лимоновия сок и магданоза. Добавете суримито.

Насипете сместа в силиконова форма или индивидуални силиконови формички, или стъклена чаша, като я притиснете добре.

Сложете в хладилника. Извадете непосредствено преди сервиране.

Източник


----------------------------------------------------------------------------------------------------
*Чудите се какво всъщност е теринът? Той е малко познат на родната домакиня, но все по-често употребяван в кулинарията у нас. Теринът всъщност може да се брои за френският братовчед на нашенския гювеч.

С този термин се означава готварският съд, в който се приготвят определен вид ястия. Обикновено теринът е правоъгълен или овален, средно дълбок, с плътно прилепнал глинен капак.

С разширяване значението на термина, така се нарича и ястието, приготвено и сервирано в терин. Когато се нареже на парчета, теринът се нарича патé.

За правене на терини се използват вече и силконови форми, индивидуални формички или чаши, като се притиска добре направеният терин, изстудява се и после се обръща при сервирането в чинията. Можете също така да използвате и индивидуални форми без дъно. Как изглеждат подобни форми - в края на рецептата

-------------------------------------------------------------------------------------------------------


Последна редакция: сб, 30 юли 2011, 23:51 от smileys

Общи условия

Активация на акаунт