ДЮКАНСКИ ВКУСНОТИИ ПО ИСПАНСКИ И ОЩЕ НЕЩО...

  • 408 548
  • 728
  •   2
Отговори
# 375
  • Испания
  • Мнения: 37 503
СОС С КАПЕРСИ



2 супени лъжици настърган домат
4 супени лъжици обезмаслено прясно мляко
7 малки кисели краставички
12 каперси
сол
черен пипер

Смесете домата с мляко.

Добавете 10 мл вода и ситно нарязаните краставички. Варете 15 минути, считано от момента на завиране.

Посолете, поръсете с черния пипер. Прибавете каперсите.

Сервирайте веднага.

Източник

# 376
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ТИКВИЧКИ, ПЪЛНИ С МЕРЛУЗА



2 средно-големи тиквички
300 г филета от мерлуза /без кожа и без кости/
1 по-голям стрък пресен лук или 2 по-малки*
1 супена лъжица царевично нишесте
250 мл обезмаслено прясно мляко
щипка сол
щипка индийско орехче
щипка черен пипер

Измийте много добре тиквичките и отрежете двата им края. Нарежете ги на големи парчета по дължината им. С нож или белачка махнете ивици от кората, за да изглеждат по-ефектно.

Сложете в МВ за 10 минути на максимална мощност, за да се сготвят. Изчакайте да изстинат и с помощта на малка лъжичка издълбайте внимателно вътрешността им, която нарежете на ситно.

Обелете и настържете лука. Сложете го в тефлонов тиган с малко вода и на котлона, за да омекне.

Добавете мерлузата, накъсана на парченца.

След като рибата е почти готова, прибавете вътрешността на тиквичките. Добавете и царевичното нишесте. Разбъркайте добре и варете още няколко минути.

Сипете в тигана прясното мляко и бъркайте с дървена лъжица, за да получите един лек бешамел.

Добавете щипка сол, индийско орехче и черен пипер.

Наредете цилиндрите тиквички в тавичка върху хартия за печене. Напълнете ги със сместа от тигана.

Запечете във фурната.

Източник

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
*Пресен лук, но когато вече има по-голяма глава.

# 377
  • Испания
  • Мнения: 37 503
КОРОНА ОТ ПЕЧЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ



2 патладжана
5 тиквички
2 червени чушки
2 жълти чушки
4 г агар-агар*
200 мл домашен доматен сок или 200 мл пилешки бульон
1 стрък босилек
сол
черен пипер

  • Нарежете патладжаните и тиквичките на парчета по дължина.
  • Изпечете зеленчуците във фурна на 180 градуса.
  • Извадете чушките, когато се изпекат, сложете в плик или в затворена салатиера, за да може да ги обелите по-лесно.
  • В тенджера разбъркайте агар-агара /желатина/ с доматения сок или бульона.
  • Кипнете и оставете да ври 2 минути.
  • Посолете и поръсете с черен пипер.
  • Вземете форма, в която ще редите зеленчуците.
  • Сложете пластове червени, жълти чушки /след като вече сте ги обелили/, патладжани, тиквички.
  • Сипвайте на всеки пласт по малко от доматения сок/бульона с агар-агар/желатин.
  • Вмъквайте по малко босилек, за да добавите допълнителен вкус.
  • Когато наредите всички зеленчуци, понатиснете и покрийте с чиния с тежест отгоре.
  • Сложете в хладилника за 24 часа.
  • Извадете от формата непосредствено преди сервиране.
  • Гарнирайте с малко сос винегрет и декорирайте с листа босилек.


Източник

---------------------------------------------------------------------------------------------
*Може да се замени с желатин. За 200 г течност – 1 пакетче от 10 г желатин на прах.

Последна редакция: пн, 23 яну 2012, 22:40 от smileys

# 378
  • Испания
  • Мнения: 37 503
СОЛЕНО РУЛО С ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО И СИРЕНЕ ЗА МАЗАНЕ



150 г сварено червено цвекло
100 мл обезмаслено прясно мляко
1 яйце
90 г Маисена
1 щипка сол
скилидка чесън

За пълнежа:

200 г обезмаслено сирене за мазане със стайна температура

Разбийте с миксер всички продукти за палачинката: цвеклото, чесъна, солта, млякото, Маисената и яйцето, докато получите хомогенна смес.

Сложете на средно-силен огън тефлонов тиган с диаметър 24 см и изсипете в него сместа. Ще получите голяма палачинка с размерите на тигана. Когато започнат да излизат мехурчета от едната страна на палачинката, я обърнете. Печете 1 минута, дръпнете от огъня и оставете да изстине.

Намажете я с обезмаслено сирене за мазане. Завийте на руло.

Завийте в прозрачно домакинско фолио и сложете в хладилника или фризера, за да можете след това да я разрежете лесно.

Разрежете на порции с ширина един пръст, като отделите крайните парчета.

Източник

# 379
  • Испания
  • Мнения: 37 503
САРДИНИ НАТЮР В МВ



сардини
сол
копър
шайби лимон за украса

Изчистете много добре сардините. Сложете ги в кръгла стъклена тавичка. Поръсете с копъра.

Покрийте с друга стъклена тавичка със същия размер.

Печете 2-3 минути в МВ на 700 w мощност. Изчакайте 2-3 минути и сервирайте, украсени с шайби лимон.

Източник

# 380
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ДЮКАНСКИ СОС КЪРИ



1 яйце
½ глава лук
1 чаена лъжичка къри
1 обезмаслено кисело мляко /125 г/

Сварете яйцето. Обелете го и извадете жълтъка.

Обелете и нарежете ситно лука /може да го пасирате/.

Смесете смачкания жълтък и кърито. Добавете, бъркайки непрекъснато, киселото мляко. Прибавете лука.

Източник

# 381
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ASPIC ОТ СУРИМИ И МОРСКИ ДАРОВЕ



8 скариди
8 миди
8 парчета калмар
2 парчета сурими
желатин
½ чашка рибен бульон за разбъркване на желатина

Сварете скаридите и ги обелете.

Сварете на пара мидите и извадете внимателно ядките.

Сварете калмар и го нарежте на парчета.

Нарежете рулцата от раци малко под ъгъл.

Разтворете желатина в рибения бульон /според инструкциите на желатина, който използвате/. Преди да го използвате, изчакайте да придобие консистенцията на яйчен белтък.

Изстудете във фризера формите, които ще използвате.

Сипете 2 супени лъжици от бульона с желатина във всяка форма и разклатете, за да облее цялата вътрешна повърхност. Оставете да се стегне и повторете същото, докато получите пласт с желаната дебелина.

Наредете морските дарове, като предварително ги потопявате в бульон с желатин. Може да добавите още от бульона във формата.

Сложете в хладилника поне за 4 часа.

Извадете от формата, помагайки си при необходимост с нож, преди да сервирате.

Източник

----------------------------------------------------------

Може да използвате една по-голяма или няколко индивидуални форми. Мисля, че удачно би се получило в силиконови форми.

# 382
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ЗЛАТНО ПРАВИЛО ПРИ ЧЕТЕНЕ НА ЕТИКЕТИТЕ

Когато количеството липиди /мазнините/ и глуциди /въглехидратите/ превишава протеините, продуктът НЕ Е ПОДХОДЯЩ за режима.

Това се отнася до разрешените продукти. За толерираните трябва да видите списъка с толерирани продукти.

Да дадем един пример:

Кисело мляко 0% масленост

Протеини: 5,7
Глуциди: 7,4

Това кисело мляко е НЕПОДХОДЯЩО за режима.

Друг вид обезмаслено кисело мляко

Протеини: 4,3
Глуциди: 5,6

Също НЕПОДХОДЯЩО за режима.

Обезмаслено кисело мляко

Протеини: 5
Глуциди: 3

Това вече е ПОДХОДЯЩО, тъй като протеините са повече от въглехидратите.

Когато купувате, внимавайте с подсладените продукти и продуктите лайт, защото може да имат съставки, които да намалят загубата на тегло!

Внимавайте с продуктите, към които са добавени декстроза, малтоза, фруктоза и всички, които завършват на -ОЗА! Това са захари!

Също и такива, съдържащи нишесте, малтодекстрин и т. н. Това са калории, които съвсем не са незначителни.

Предпочитайте обикновени продукти като натурално кисело мляко с 0% масленост и добавете вие есенции/аромати, освен че ще спестите пари, ще направите “услуга” на режима си!

Източник

# 383
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ASPIC ОТ ЛАНГУСТИНИ*



¾ кг лангустини
1 глава лук
дафинов лист
магданоз
щипка сол

За желатина

½ литър бульон от сварените лангустини
30 г желатин
100 г домати
2 белтъка
листа естрагон
парченце целина
1 дл бяло вино /толерирано, по желание/

Сложете в тенджера лангустините заедно с лука, нарязан на шайби, стрък магдароз, дафинов лист и щипка сол. Покрийте с вода и сложете на котлона. Когато започне да ври, оберете с решетъчна лъжица пяната. Лангустините се сваряват за 1 минута след завиране.

Дръпнете от огъня и оставете да изстине бульона.

За желатина

В тенджера сипете половин литър от изстудения бульон, набъбналия в малко вода желатин, домата на парчета, белтъците /без да ги разбивате/ и останалите продукти.

Сложете на котлона, без да преставате да бъркате. Което започне да ври, сипете 100 мл студена вода, като я сипете на 2-3 пъти там, къдете ври, с цел да се пресече желатинът.

Варете 5 минути и прецедете през влажен тензух.

Във форма, която предварително сте изплакнали със студена вода, сипете от желатина толкова, че да се покрие дъното.

Сложете в хладилника.

Когато стегне, наредете лангустините и стръкчета подправки. Сипете още малко желатин, сложете в хладилника да стегне и завършете допълването на формата.

Оставете в хладилника за минимум 4 часа.

За да извадите от формата, топнете я за миг в гореща вода.

Източник

--------------------------------------------------------------------------------------------
*Съществуват повече от 2000 вида скариди. Най-големи са скаридите „Дъблин бей“, наричани още лангустини. Следващи по размер са кралските (или „джъмбо“) и тигровите.

**На снимката се вижда, че освен лангустините, има още продукти в желираното ястие. Превеждам точното приготвяне, както е публикувано.

# 384
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ПОЛЕЗНО ИНФО: МИДИТЕ

В наш сайт открих полезна информация за морските дарове, която би била много полезна за дюканките.

Мидите – вкуснотия от морското дъно

В световния добив на морски мекотели мидите са на второ място, отстъпвайки единствено на стридите.
Те са около 25 000 вида, обитават дъното и са разпространени почти навсякъде в моретата и океаните. Най-популярният вид, който се консумира у нас е черната морска мида (Mytilus edulis). В английските рецепти ще я срещнете като „ mussel“.

По-дребна от нея е бялата пясъчна мида (Mya arenaria) – „clam“ на английски. Тя е деликатес за средиземноморските народи, цената й достига до 25 евро за килограм. През последните години се развъжда в мидените ферми „Дълбока“.

Всепризнат световен деликатес е мидата на св. Жак, наричана още мида „Сен Жак“(Pecten maximus) - „scallop“ (англ.). Сред научните среди е популярна с името пектен или гребенка. Черупката на тази огромна мида е увековечена като емблема на „Shell“.

• Как се обработват?

За приготвянето на ястия от живи миди, преди всичко измийте раковините на течаща вода с четка. Начупените и отворените изхвърлете.

 
• Как се приготвят?

Вкусни са варени, печени, пържени*, пушени и мариновани – както и да ги сготвите, няма да сгрешите. Месото им става особено апетитно, ако ги варите в бяло вино с дафинов лист – когато черупките се отворят, то попива ароматите. Не използвайте миди, които при варенето не са се отворили.

Източник

----------------------------------------------------------------------------------------------
*Пържени не са разрешени за режима ни.

# 385
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ПОЛЕЗНО ИНФО: СТРИДИТЕ

Стридите – лакомството на французите




 От романите на Дюма и Балзак се знае, че те са любим френски деликатес, макар да има данни, че са се услаждали още на доисторическите хора. В Средновековието ги ценели почти колкото месото на пауните и лебедите. Дребничките мекотели, скрити в черупки, обитават тропическите морета.

• Как се обработват?

Отначало старателно се почистват с четка от водораслите и пясъка, измиват се, раковините се отварят с остър нож и месото се измива.

 
• Как се приготвят?

Ако ще готвите супа, залейте ги със студена вода, кипнете, прибавете ароматни корени, кромид и сол и варете на тих огън 7-10 минути. По традиция живите стриди се поднасят в една от черупките.

 
• Кулинарна хитрост

За подобряване на вкуса и за повече пикантност и свежест капнете по няколко капки лимонов сок върху месото на стридата.

Източник

# 386
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ПОЛЕЗНО ИНФО: СКАРИДИТЕ

Скаридите изобилстват на белтъчини и витамини



 Съществуват повече от 2000 вида скариди. Най-големи са скаридите „Дъблин бей“, наричани още лангустини. Следващи по размер са кралските (или „джъмбо“) и тигровите. Сред дребните видове се нареждат креветката (сладководна скарида) и кафявата и розовата обикновена скарида. Ако искате да ги сварите вкъщи, трябва да си купите пресни скариди. В търговската мрежа се продават и замразени, което означава че са сварени предварително и нямат нужда от повторна топлинна обработка. Размразяването трябва да е бавно, най-добре в хладилник за една нощ. Сварените скариди са особено приятни в салати, супи и основни блюда. Добре се съчетават със зеленчуци, ориз и соев сос. Месото на скаридите е богато на белтъчини, витамини и минерални вещества, особено на калций, фосфор, желязо и йод.

• Как се обработват?

Суровите скариди се белят, като първо се отстранява главата, а след това хитиновата обвивка. Ако главата трябва да се запази, черупката се срязва откъм корема с ножица, като разрезът стига до пръстена, който поддържа главата.
Тъмната нишка от долната страна на скаридите представлява черво, което трябва да се отстрани преди готвенето с остър нож, като се започне от главата. Ако ги варите заедно с твърдата обвивка, прибавете на 1 л вода 4 с. л. сол, а ако вече сте ги обелили, сложете само 2 с. л. сол. Времето за варене на сурови скариди е 3 минути, а на варените замразени – 5-10. Готовите скариди изплуват на повърхността.

 
• Кулинарна хитрост

Замразените скариди се размразяват (без глава и с отворена черупка) в марината от зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер.
Черупката на скаридите има по-силен аромат от месото, но не става за ядене. Затова пък могат да се начукат и да се прибавят към врящото ястие.

Източник
--------------------------------------------------------------------------

За Бъдни вечер си правих лангустини на тефлонова скара. Пекат се по една минутка от всяка страна. Много са вкусни.

# 387
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ПОЛЕЗНО ИНФО: КАЛМАРИТЕ




Апетитните морски хищници са повече от 300 вида и обитават предимно тропическите морета. Можете да ги срещнете и под името „южна сепия“. Тяхното месо е богато на аминокиселини, витамини PP и В6, и минерални вещества – желязо и йод. За храна се употребяват мускулната мантия (тялото) и пипалата.

• Как се обработва калмарът?

Измийте го под течаща вода. Размразете го само в студена – горещата оцветява тъканите. Отрежете и отделете главата заедно с вътрешностите, за да използвате тялото за пълнене. Обелете кожата. Месото на калмара е чист протеин и с него трябва да се отнасяте внимателно като със сурово яйце. Варете го не повече от 2-3 минути при бързо кипване. Колкото по-дълго го оставите в гореща вода, толкова по-жилав ще стане.


• Как се приготвят?

За да не загуби аромата и вкуса си, не режете калмара на кръгчета по-малки от 2-3 мм.

• Кулинарна хитрост

Преди да го сварите, във врящата вода (за 1 калмар – около 2 л) прибавете 1/2 лимон и 2 пакетчета черен чай.

Източник

-------------------------------------------------------------------------------
Не публикувам част от информацията, която е неподходяща за режима.

# 388
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ПОЛЕЗНО ИНФО: СЕПИЯТА

Вкусното «чудовище» на южните морета - сепията



Към рода сепия принадлежат около 30 съвременни вида, обитаващи топлите и силно солени морета. Елипсовидното сплеснато тяло с 10 пипала е по-плътно отколкото при калмарите. В кулинарията се използва по-рядко от тях и октоподите, но се цени заради особената нежност и ярко изразения вкус на месото.

• Как се обработва?

Отначало се изчиства коремчето и сепийната кост на гърба. Поставя се за 15 минути в марината от лимонов и соев сос, «Вегета» или «Пикантина» и мъничко захар. След това може да се изпържи* в малко, силно загрято олио. Дребните сепии – по 20 г, се използват за предястия, салати и шишчета. С по-едрите – по 300-600 г, се готвят основни блюда.

Източник
--------------------------------------------------------------------------------------
*Пърженето е неподходящо за режима.

# 389
  • Испания
  • Мнения: 37 503
ПОЛЕЗНО ИНФО: ОКТОПОДЪТ

Октоподът – съперник на омарите




В ръцете на опитните кулинари морското чудо – октоподът, се превръща в изумително вкусно блюдо, съперничещо успешно на престижния омар. Яде се от хилядолетия варен, печен, маринован, задушен и в сос и дори сушен.

• Как се избира?

Пресният октопод е еластичен, ухае на океан и очите му са светли.


• Как се обработва?

Първо се измива, маха се торбичката с мастилената течност, оставя се за 5-10 минути под течаща вода и се начуква с дървено чукче, за да стане крехък. Гръцките рибари веднага след улова го удрят 100 пъти о скалите. На пазара обикновено го продават вече обработен – знак за това са силно навитите му пипала. Изхвърлят се единствено очите, областта около устата и вътрешностите. Кожата се бели с ръка, натопена в морска сол.

 
• Как се приготвя?

Пипалата се изрязват, а тялото се реже на ивици. Добре е да се маринова във вино, зехтин и подправки. Едрите екземпляри след 40 минути варене оставете да изстинат във водата.

Източник

------------------------------------------------------------------------------------

Бях публикувала към рецепта с октопод:

Ако не сте варили октопод: сипете вода в тенджера и няколко дафинови листа, оставете да заври. Ако варите цял октопод, ударете го няколко пъти в дъска за рязане или в кухненския плот. Преди да го пуснете целия в тенджерата, хванете за главата, потопете и извадете от врящата вода три пъти /това се прави, за да не се обели при варенето/, потопете го целия. Варете 25-30 минути, не повече.

Общи условия

Активация на акаунт