ГОТВЕТЕ С - "ЧЕРПАК С МЕРАК"

  • 347 017
  • 849
  •   2
Отговори
# 120
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Автентичен - РОДОПСКИ КАЧАМАК


ПРОДУКТИТЕ СА:
царевичен грис
сол, 1 пакетче масло



ПРИГОТВЯНЕ
Царевичният грис се приготвя по рецептата от опаковката му.
В тава го изсипваме и с дървена лъжица която постоянно се топи в препърженото масло се намачква и разпределя равномерно .
С обикновена лъжица правим дупчици като пак я потапяме в маслото да не залепя качамака по нея.
Щом сме готови с дупките маслото се препържва хубаво и се залива качамака.
Ние го обичаме така натурално без допълнителни неща отгоре пък и това си е автентичната Родопска рецепта.

По желание наръсете сирене , или пръжки ,или ситно нарязани и запържени месца свински да бъдат друго месо не върви.
ЯДЕ СЕ ТОПЪЛ !


# 121
  • Пловдив
  • Мнения: 614
СМИДАЛ


Тази почерпка в Родопите се е правила когато се роди детенце.
На третия ден от раждането правели „смидал” („понуда”) за здравето на детето и на майката.
Тъй като е нямало с какво друго да черпят са измислили смидаля.
Събирали се всички комшийки вечерта и започвали да чупят ситни залъчета от хляба.Колкото по ситно начупен толкова по хубав става.Така в дървени корита /нощви/ специално за тази цел се слагали натрошените хлябове.
Омесват хлебни трохи в нощви заедно с препържено олио,ванилия водичка и захар, и ги раздават на роднини и цялата махала като хрупкава ритуална храна.
За този ритуал почти не се споменава вече и за това искам да го запазя тука за да остане за поколенията.

Та майка ми я попитах как мога да си направя една чинийка да си хапна тази безумно вкусна ритуална почерпка.



За тази цел за бърза консумация ни трябва за една чинийка смидал:

5 филии -хляб
олио ,
много малко водичка
захар
1 ванилия
Всичко това на око се слага


ПРИГОТВЯНЕ
В един тиган сипваме олио да е покрито дъното.
Слагаме натрошеният на ситно хляб и бъркаме непрекъснато да се позапържи -НО ДА НЕ ПРИГОРЯВАТ ТРОХИТЕ.
Тогава сипваме много малко вода около половин кафена чаша с ванилията и поръсваме захарта /около една кафена чаша/ТРОХИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СА МНОГО МОКРИ А САМО НАВЛАЖНЕНИ!!!
Така го бъркаме хубаво за малко на котлона и го отстраняваме да не се запържи.
Когато се уверим ,че сме го объркали хубаво го покриваме с кърпа да се задуши.
Поднася се поръсено с пудра захар.


За голямо количество трохите с ванилията се поливат с препържено олио /олиото се препържва с две три трохи от хляба когато се зачервят олиото е готово/, топла водичка и захарта.
Така се обърква хубаво да се смесят трохите и напоят леко от водичката.
Завива се с кърпи да се задуши и престои поне една нощ.



Последна редакция: нд, 06 ное 2011, 12:27 от ЗИЧЕ

# 122
  • Пловдив
  • Мнения: 614
РЯДКА КАША - на баба


Това е кашата която баба ми ни правеше за закуска когато бяхме малки и много ми харесва и до сега.
За това исках да я споделя тук ,защото и моите внуци сега като им я направя я обожават.

Продукти:
1л-прясно мляко,
150гр препечено брашно ,
сол на вкус ,
30гр-масло

Приготвяне:
Брашното го препичам да добие светло златист цвят.
След това го разтварям с малко студено мляко (или вода) да стане на каша ,и се прибавя към врящото подсладено мляко при непрекъснато бъркане като гледаме да не се сгъсти много /ако брашното дойде повечко добавяме мляко/.
Ври на бавен огън 2-3 минути пак при непрекъснато бъркане.
Снема се от огъня и се пуска прясното масло като разбъркваме до стопяването му.
Сервираме чисто или с натрошено сирене.


Последна редакция: нд, 06 ное 2011, 12:28 от ЗИЧЕ

# 123
  • Пловдив
  • Мнения: 614
РОДОПСКИ СЪРМИ -на мама


Не мога за съжаление да кажа точни мерки тъй ,че всеки на око да си ги прави.Simple Smile

ПРОДУКТИ:

кисело зеле
1кромид
ориз
червен пипер но не много ,
черен пипер, малко кимьон,
олио повечко ,че носят на мазнина
при желание се слага и кайма.
вода и зелева чорба


ТАКА ГИ НАПРАВИ:
Всичките продукти ги смеси на сурово .
Вземаше с малка лъжичка от сместа, слага във зелевият лист и се зави на сърмичка.
Гледаше колкото се може по малки да са.
Нареди ги в гърнето заля с олио и зелев сок и малко вода до най горните сърми да е течноста.


Последна редакция: нд, 06 ное 2011, 12:29 от ЗИЧЕ

# 124
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ГОЛЕНИК -мамина рецепта


ПРОДУКТИ
1/2 пакет -точени кори
1кг -спанак
300гр-сирене или извара
4бр-яйца
250гр- масло



ТАКА СЕ ПРАВИ
Спанака се измива и нарязва, прибавят се яйцата и сиренето.
Сместа се разбърква.
Слагат се кори /не по малко от две на дъното/ в обилно намаслена тава , така че да е по голяма от дъното на тавата.
Изсипва се сместа като разпределяме равномерно и се загръщат краищата стърчащи от тавата , слагат се отгоре два пласта кори като капаче.
Голеника се залива обилно с масло.
Пече на печка или във фурната но само долният реотан да е включен.
След като се опече от едната страна се прехвърля в друга тава пак обилно намазана с масло за да се опече и от другата.След изваждането и от фурната се завива с кърпа за да се задуши.


ТОВА Е НЕЩОТО КОЕТО В ДЕТСКИТЕ СИ ГОДИНИ ОБОЖАВАХ КОГАТО БАБА МИ ГО ПРАВЕШЕ.



Последна редакция: нд, 06 ное 2011, 12:30 от ЗИЧЕ

# 125
  • Пловдив
  • Мнения: 614
МАЧКАНА ПАТЕРА -намачкани картофи


ПРОДУКТИ:
1кг -картофи обелени и нарязани на едри кубчета
1 глава-кромид
1 пълна ч.л.-червен пипер
сол,масло,малко олио,джоджен



БАБА ТАКА ГО ПРАВЕШЕ
Сваряваше картофите и в една тава ги намачка с вилицата.
В тенджерка във маслото и олиото запържваше кромида нарязан на ситно.
Когато е готов слагаше червения пипер и веднага доливаше една чаша вода и сол.
Заври ли водата и изсипваше върху картофите и разбъркваше енергично ,докато се смеси хубаво с картофа.
Ако е гъстичко прибавяше още топла водичка.
Сервираше със домашно кисело мляко.


Последна редакция: нд, 06 ное 2011, 12:31 от ЗИЧЕ

# 126
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КОЛАЦИ -на мама



Продукти:

3-яйца
150гр.-захар
250гр.-кисело мляко
100гр.-прясно мляко
1 1/2 кг -брашно
1с.л. равна -сода бикарбонат
100гр. -олио
300гр. -сирене или извара
олио за пържене
1С.Л. -ракия



Приготвяне:

От продуктите се меси меко тесто.Разточва се тестото един см. дебело и с чаша изрязваме кръгчета.Може и като пирожки да се направят.
Пържат се в много олио но да не е на силен огън.
Поръсват се със пудра захар по желание


ДОЗАТА Е ГОЛЯМА ТЪЙ ЧЕ ПО ВАША ПРЕЦЕНКА МОЖЕ ДА РАЗДЕЛИТЕ ПРОДУКТИТЕ НА ДВЕ ЗА ДА СТАНАТ ПО МАЛКО КОЛАЦИ.СЪЩО МОЖЕ И ДА ОМЕСИТЕ ЦЯЛАТА ДОЗА И ДА СЛОЖИТЕ ТЕСТОТО В ХЛАДИЛНИКА И ДА НАПРАВИТЕ ОТ НЕГО СЛАДКИ МЕКИЧКИ КАТО РАЗТЕГЛЯТЕ ТЕСТОТО И ПЪРЖИТЕ.


Последна редакция: нд, 06 ное 2011, 12:31 от ЗИЧЕ

# 127
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПАТАТНИК - на мама



Настъргваш сурови картофи, объркваш с настърган лук, сол, джоджен, черен пипер.Изсипваш част от сместа върху тефлонов тиган с малко олио поръсено с брашно, печеш върху котлона само отдолу на умерен огън. Докато се пече се слага отгоре резенчета масло .Слагаш един капак върху тигана, обръщаш и пататника остава върху капака, от който изсипваш внимателно да не се разчупи отново в тигана, за да се запече и от другата страна - пак така само отдолу.



Последна редакция: нд, 06 ное 2011, 12:32 от ЗИЧЕ

# 128
  • Пловдив
  • Мнения: 614
РОДОПСКИЯТ КЛИН -на мама


продукти за две големи тави:

500 гр -ориз
300-400 гр. -сирене или извара
250 гр -краве масло
5 бр -яйца
300 гр -брашно
1 ч.ч. - прясно мляко
1/2 п. - точени кори
сол



приготовление:

В съд с вода се слага оризът да се свари докато поеме водата но без да се развари.
Като поизстине се прибавят яйцата ,сиренето ,прясното мляко и сол на вкус.
Сместа се разбърква.
Слагат се кори /не по малко от две на дъното/ в обилно на маслена тава, така че да е по голяма от дъното на тавата.
Изсипва се половината оризена смес и се загръщат краищата на първата кора , слага се отгоре втората като капаче.Клина се маже обилно с масло.
Клина се пече на печка или във фурната но само долният реотан да е включен.
След като се опече от едната страна се прехвърля в друга тава пак обилно намазана с масло за да се опече и от другата.
След изваждането и от фурната се завива с кърпа за да се задуши.

Към същата смес можем да прибавим спанак ,коприва,киселец и става превъзходно.
Аз прибавих към останалата половина спанак и направих втората баница по същият начин.


Последна редакция: нд, 06 ное 2011, 12:33 от ЗИЧЕ

# 129
  • Пловдив
  • Мнения: 614
РОДОПСКИ КОЛАЦИ - на баба -"МАРУДНИЦИ"


Продукти:

2бр.-яйца
1кофичка- кисело мляко
около 500гр-брашно
1 пълна к. л. -сода бикарбонат
1ч.л.равна - сол и 1ч.л.- захар


Приготвяне:
В киселото мляко се сипва содата ,солта, захарта и се прибавя брашно като за гъст кекс ,и накрая се чукат яйцата.
Бърка се добре за да се получи гъстичко кексово тесто ако има нужда се прибавя още брашно.
Оставяме за 5-10мин. да постои.
Печем на предварително загрян сач,или тефлонов тиган в който са сипани няколко капки олио.
НЕ ги разстиламе като палачинката а само изравняваме тестото с лъжицата.
Когато са готови от едната страна обръщаме да се изпекат и от другата.
Когато ги извадим се мажат с масло.
Сервират се с мармалад,сладко,мед,а може и така чисти да се консумират.

МНОГО ВКУСНИ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА ОПИТАТЕ!


Последна редакция: нд, 06 ное 2011, 12:34 от ЗИЧЕ

# 130
  • Пловдив
  • Мнения: 614
СВАТБАРСКА СУПА


Шилешката глава /или шилешко месо/ сваряваме и я обезкостяваме.
Нарязваме месцето като за супа.
Слагаме го в бульона в който е вряла главата.
Отделно в тиган с малко масло се запържва 1 глава на ситно нарязан кромид и го прибавяме и него към бульона.
1к.ч.-ориз изчистен и измит също добавяме и оставяме да ври до разваряване на ориза.
Махаме от огъня тенджерката и правим застройката от:
1яйце и 2с.л. кисело мляко
От топлата супа прибавяме към него и енергично бъркаме да не се пресече.
Когато се затопли достатъчно го сипваме в супата и пак бъркаме.
Поръсваме с магданоз.


# 131
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КАРТОФЕНА СУПА -ала зиче


ПРОДУКТИ
3-картофа на кубчета
1кромид на ситно
3-настъргани домата /или от консерва/
1к.ч.-ориз
магданоз ,дафинов лист,чер пипер,сол
3С.Л. зехтин или олио

за застройката
1-яйце
3пълни с.л. -кисело мляко

ТАКА ПРИГОТВЯМ
Картофа,кромида,дафиновият лист ,зехтина слагам в тенджера с две чаши вода.
Ври до готовност на картофа.
Прибавям останалите продукти /без магданоза/и клока на тих огън до готовност на ориза.
Махам от огъня.
Разбивам добре яйцето с киселото мляко и от топлата супа сипвам по малко и бъркам с тел енергично.
Когато стане топла застройката на тънка струя я сипвам в супата и пак непрекъснато бъркам да не се пресече.
Тогава слагаме нарязаният магданоз.
НЕВЕРОЯТНО ВКУСНА И ЛЕКА СУПА /и топла и студена /ЗА ГОРЕЩИТЕ ДНИ!



# 132
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ДОМАТЕНА СУПА С ФИДЕ


ПРОДУКТИ
1буркан -домати консервирани или настъргани пресни
1 малък кромид на ситно нарязан
1ч.ч -прясно мляко
олио
фиде ,сол,чер пипер ,магданоз

ПРИГОТВЯНЕ
Кромида леко го запържваме в олиото.
Сипваме доматите и водичка да поврят 5 мин.
Прибавяме фидето,солта,черният пипер и прясното мляко.
Ври до готовност на фидето.

Аз понякога я застройвам с 1-яйце и 2с.л.-кисело мляко



# 133
  • Пловдив
  • Мнения: 614
СПАНАЧЕНА СУПА


ПРОДУКТИ
500гр. -спанак измит и нарязан
1/2 буркан домати на кубчета или 3-4 пресни настъргани
1к.ч. -ориз
1-кромид нарязан на ситно
1 морков на кубчета
олио на дъното на тенджерата
сол,магданоз ,чер пипер, щипка червен пипер

за застройка
1 -яйце
4-пълни с.л.-кисело мляко

ПРИГОТВЯНЕ
Задушавам в олиото кромида, спанака,моркова за около 5мин..
Прибавям доматите, червения пипер, солта ,магданоза и наливам вода.
Когато заври слагам ориза.
Когато хубаво се развари ориза махаме супата от котлона.
В купа разбивам яйцето и млякото хубаво да стане гладка смес.
В нея добавям от топлата супа и бъркам с тел енергично.
Така готовата застройка на тънка струя сипвам в супата като не прекъснато бъркам да не се пресече.
Това е една от любимите в къщи постни супи.


# 134
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ДОМАТЕНА СУПА


ПРОДУКТИ
500 гр домати (от буркан или пресни настъргани)
1 л. вода
2 шепи фиде
100 гр сирене
1чаша- прясно мляко
1 яйца
100-150 гр кисело мляко
сол,чер пипер, 2 бульона

ПРИГОТВЯНЕ
Завира се водата, прибавят се доматите и се подправя с вегета/бульон на кубче/друга подобна подправка.
Като поври 15 минути, се слага фидето.
Когато е готово, се слагат сиренето и прясното мляко (последното по желание), на тънка струйка, като се бърка, за да не се пресече (ако се пресече, много не се вижда между доматите ).
Супата се застройва с обикновена застройка от яйце и кисело мляко.
Подправя се с черен пипер и магданоз.





източник -БУ от бг мамма

Общи условия

Активация на акаунт