ГОТВЕТЕ С - "ЧЕРПАК С МЕРАК"

  • 347 357
  • 849
  •   1
Отговори
# 300
  • Пловдив
  • Мнения: 614
БИСКВИТЕНА ТОРТА


ПРОДУКТИ:
2 пакета- oбикновени бисквити
орехи смлени ,шоколадови стърготини,кокосови стърготини.
за крема
1 л прясно мляко
1пакет- шоколадово нишесте
1ч.ч-захар


ПРИГОТВЯНЕ:
Прясното мляко се слага на предварително загрят котлон да заври.
Нишестето се разтваря в малко вода и после се добавя към прясното мляко, като се бърка до сгъстяване.Прибавят се малко смлени орехи.
В тавичка се нареждат един ред от обикновените бисквити, и отгоре се излива нишесте, след това отново бисквити и отново нишесте.
Поръсва се с шоколадовите пръчици и кокосовите стърготини.
Може да се украси и със смлени орехи.Украсата може да бъде по ваш избор каквото имате под ръка.
Готовата торта се оставя да престои една нощ в хладилник за да се стегне и да поемат бисквитите от крема.


# 301
  • Пловдив
  • Мнения: 614
МЪФИНИ АСОРТИ


ПРОДУКТИ:
1 коф.400гр.-кисело мляко
1ч.ч.-захар
2 ч.л.- сода бикарбонат /Аз слагам един бакпулвер и 1к.л.равна - сода/
1/3ч.ч.-олио
2 1/2 ч.ч.-брашно
2бр-яйца слагат се последни
ПЛОДОВЕ ДВА ТРИ ВИДА в тези съм сложила ябълка, синя слива,боровинки и праскова

ПРИГОТВЯНЕ:
Всичко се бърка и НАКРАЯ СЕ ЧУКАТ ДВЕТЕ ЯЙЦА/много е важно това да се спази/
Гъстотата на сместа е малко по твърда от кексовото.
Сместа се изсипва в намаслените форми до средата се пълнят нареждат се сливите ябълката ,прасковата нарязани на парчета ръси се с 3-4 боровинки и се пече се на 180-200 градуса.


# 302
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ДВА ПЪТИ ПЕЧЕН СЛАДКИШ


ПРОДУКТИ:
1 коф.400гр-кисело мляко
1ч.ч.-захар
2 ч.л.- сода бикарбонат /Аз слагам един бакпулвер и 1к.л.равна - сода/
1/3ч.ч.-олио
2 1/2 ч.ч.-брашно
2бр-яйца слагат се последни


ПРИГОТВЯНЕ:

Всичко се бърка и НАКРАЯ СЕ ЧУКАТ ДВЕТЕ ЯЙЦА/много е важно това да се спази/
Сместа трябва да е малко по твърда от кексовото.Добавяте или отнемате брашно защото на по рядкото мляко иска повечко брашно,и обратното на гъсто мляко по мъничко брашно,вие преценете според това какво мляко използвате.
Сместа се дели на две равни части.
1/2 от сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тава и се пече на 180-200 градуса /аз пека на скарата от печката на най долното за втория блат като се пече понякога дигам с едно нагоре/След като се захване блата и стане твърд,/като го пипнеш да е като изпечен кекс/но без да е запечен нацяло ,вадя и мажа със сладко от боровинки. Изсипвам другата половина от сместта в която съм сложила пресни или замразени боровинки и отново пъхам във фурната.Пече се на по-слаба температура 170-180 градуса до готовност.

Сладкиша е невероятен горещо препоръчвам .
Тази рецепта е универсална и с нея можете да правите вариянти по желание.
Аз например между двата блата съм слагала и шипков мармалад,сладко от смокини,сладко от сливи.Понякога и начукани орехи слагам върху сладкото и заливам останалата половина от сместа.
Мъфините пък са фантазия...
Пека в тава 28-30 см.


   

# 303
  • Пловдив
  • Мнения: 614
МЪФИНИ СЪС СИНИ СЛИВИ


Тестото е същото като сладкиша със сливи но мъфините стават още по хубави.

ПРОДУКТИ:
1 коф.400гр.-кисело мляко
1ч.ч.-захар
2 ч.л.- сода бикарбонат /Аз слагам един бакпулвер и 1к.л.равна - сода/
1/3ч.ч.-олио
2 1/2 ч.ч.-брашно
2бр-яйца слагат се последни


ПРИГОТВЯНЕ:
Всичко се бърка и НАКРАЯ СЕ ЧУКАТ ДВЕТЕ ЯЙЦА/много е важно това да се спази/
Тестото е малко по твърдо от кексовото.
Сместа се изсипва в намаслените форми до средата се пълнят ,нареждат се сливите нарязани на парчета и се пече се на 180-200 градуса.


# 304
  • Пловдив
  • Мнения: 614
СЛАДКИШ СЪС СИНИ СЛИВИ


ПРОДУКТИ:
1 коф.400гр-кисело мляко
1ч.ч.-захар
2ч.л.- сода бикарбонат /Аз слагам един бакпулвер и 1к.л.равна - сода/
1/3ч.ч.-олио
2 1/2 ч.ч.-брашно
2бр-яйца слагат се последни


ПРОДУКТИ:
Всичко се бърка и НАКРАЯ СЕ ЧУКАТ ДВЕТЕ ЯЙЦА/много е важно това да се спази/
СМЕСТА Е МАЛКО ПО ТВЪРДА ОТ ТАЗИ НА КЕКСОВОТО.Ако трябва добавете брашно още.
Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тава и се редят половинките на сините сливи. В сливите ръся по щипка захар.Пече се на 180-200 градуса.
Сладкиша е невероятен препоръчвам опитайте.


 

# 305
  • Пловдив
  • Мнения: 614
СЛАДКИШ С ПЛОДОВЕ


Продукти:
400 г череши /всеки може да сложи плод по желание/
200 г масло
1 1/2 ч.ч. захар
4 яйца
150 мл. прясно мляко
2 1/2 ч.ч. брашно
ванилия
1 1/2 ч.л. бакпулвер
50 г бадеми

ПРИГОТВЯНЕ:
Аз имах грозде и праскови като плодове и с тях го направих.
Написала съм ви оригиналната рецепта за да прицените кой как да прави сладкиша.

Черешите се почистват от костилките. Маслото се разбива със захарта. Прибавят се яйцата едно по едно и хубаво се разбива. Сипва се млякото и ванилията. Разбърква се и се прибавя брашното, смесено с бакпулвера. Разбива се отново. Черешите се овалват в брашно. Форма се намазва с олио и се поръсва с брашно. Сместта се изсипва и отгоре се слагат черешите. Поръсват се бадемите и сладкишът се пече в предварително загрята фурна.




ИЗТОЧНИК

# 306
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПЛОДОВА ТОРТА



Продукти:

ЗА БЛАТА

125 г. масло
80 г. захар (4 с.л. с връх)
2 яйца
150 г. брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
2 с.л. прясно мляко
1 ванилия
щипка сол
Блата се пече във обръщаща се форма.Като се обърне блата е с ръбче отстрани и вдлъбнат в средата.



ЗА КРЕМА

1 ч.ч. сладкарска сметана
2 жълтъка
1/2 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. захар
2 с.л. брашно
1 ванилия
ПЛОДОВЕ /при мен праскова, грозде,смокини.../


ЗАЛИВКА С ЖЕЛАТИНА

пакетче желатин
200 г. вода
захар на вкус /вижте указанията за работа със желатина/




ПРИГОТВЯНЕ:

Маслото се разбива със захарта и яйцата и постепенно се добавят останалите продукти. Изсипва се в намаслена форма и се слага да се пече на 160 градуса до получаване на златист цвят.
Изважда се от формата и се оставя да изстине.
Кремът се приготвя, като всички продукти се смесят и се варят при непрекъснато бъркане до добиване на нужната гъстота. Оставя се да се охлади леко и се изсипва върху обърнатия блат. Отгоре се поставят нарязаните плодове и се поливат с желатина, който се приготвя според указанията на пакетчето.
Тортата се оставя в хладилник да престои поне 4 часа преди сервирането.


   


 ИЗТОЧНИК

# 307
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПАРФЕ - ала Зиче


ПРОДУКТИ:
3-яйца разделени на жълтъци и белтъци
2пакетчета -суха сметана
1 пак.-желатин
1ч.ч.-захар
2 пакетчета котешко езиче



сока от компот или сок какъвто и да е аз използвах за тази разтворим "Танг"
1пак- желатин
плодове по желание



ПРИГОТВЯНЕ:
Жълтъците,захарта ,сметаната се разбъркват.
Белтъците на сняг .
Желатина с 5 с.л. вода да набъбне и се разтопява на водна баня.
сипва се в крема и се прибавят и белтъците на сняг ...
В тава за блатове се слагат на дъното и отстрани..Заливаме с крема и слагаме в хладилника да стегне .
През това време разтапяме втория желатин и прибавяме към сока ...
Заливаме отгоре и украсяваме с плодове по желание...



СЛАГА СЕ ПАК В ХЛАДИЛНИКА ДА СТЕГНЕ ..сервира се студено.



# 308
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КОЗУНАЧЕН СЛАДКИШ - ала Зиче


ПРОДУКТИ:
1-КОЗУНАК
1 1/2 л.-прясно мляко
7-яйца
2ч.ч.-захар
1/2ч.ч.-захар за карамел

Приготвяне:
Карамелизира се захарта и се изсипва равномерно в тава.
Нарязва се козунака на филии и плътно се покрива дъното на тавата.
Разбиваме яйцата и захарта до побеляване и прибавяме прясното мляко.
Сместа изсипваме върху козунака и печем на 200 градуса до зачервяване.



# 309
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ЩРУДЕЛ СЛАДКИШ - ала Зиче


Продукти:
4бр.-ЯЙЦА
1ч.ч.-захар
1ч.ч.-брашно
Всичко това се омесва.

1кутия-обикновени бисквити или Закуска
3-4бр.-ябълки
1шепа -орехи
1пакет -масло
1/2п.-канела


Приготвяне:
Бисквитите се нареждат плътно в тавата един ред.Поливат се с разтопеното масло.
Ябълките се нарязват на кубчета омесват се с орехите и канелата и разпределяме равномерно върху бисквитите.Горе поливаме с тестяната смес и печем на 180-200 градуса
Когато е готов...
По жерание се бият два белтъка на сняг с малко захар и се маже отгоре като се запича отново.


# 310
  • Пловдив
  • Мнения: 614
СИРОПИРАНИ МИДИЧКИ


За тестото:

100 мл олио
100 мл прясно мляко + 50 мл мляко за разтваряне на маята
1 яйце
1/3 кубче прясна мая (около 10г)
1 с.л. захар
щипка сол
брашно за меко тесто

Натурално нишесте за разточване


За сиропа:

3,5 ч.ч. захар
3,5 ч.ч. вода
пръчица канела


ПРИГОТВЯНЕ:

От изброените продукти се омесва меко тесто и се оставя да си почине за 20 мин.

Отпочиналото тесто се разделя на 12 топчета.
 Всяко от тях се разточва до големина на десертна чинийка, като се поръсва с нишесте.
Така разточените кори се поставят по 4 една върху друга, като между тях се поръсва с нишесте.
Всяка от трите купчинки се разточва на тънка кора.
Поръсва се пак с нишесте и се навива на стегнато руло.
Рулата се нарязват на шайби от 1см. Всяка от тях се разточва на кръгче.
Поставят се малко счукани орехи и кръгчето се сгъва на две.
 Получава се мидичка.
Мидичките се намазват с разтопено масло и се печат в гореща фурна (180° С) до зачервяване.
За сиропа - захарта и водата се кипват и сиропа се оставя да поври 5 минути да се посгъсти заедно с пръчицата канела.
Изпечените мидички се заливат с горещ сироп.






Източник

# 311
  • Пловдив
  • Мнения: 614
СЛАДКИШ В МИКРОВЪЛНОВА - ягодов




СТАВА ЗА 3 минути
Продукти за 3 супени порцеланови купички
2бр-яйца големи ,или 3-малки
6с.л.-захар
6с.л.-какао
12с.л.брашно в него объркано 2бр. бакпулвер
9с.л.-олио
12с.л.-прясно мляко

Приготвяне:
В съд всичко се разбърква по реда в който са написани по горе продуктите.Приготвят се три купички или чаши подходящи за микровълнова.Разсипва се по равно сместа и се слата да се пекат във микровълновата на 3 мин.на най-силното печене / моето е 900/ Котато е готово се обръща в плоска чиния.Мажем отгоре със сметана,крем,извара с мед,масло с пудра захар и т.н........по желаниеГарнира се със сладко, конфитюр,плодове.

Няколко рецепти за крем :

МАСЛЕН КРЕМ

1п.-масло или маргарин
1ч.ч.-пудра захар
1 -жълтък

МАСЛЕН КРЕМ ВТОРИ ВИД
1 1/2 п. -масло
5ч.л.-сухо мляко
1ч.ч.-пудра захар

КРЕМ СЪС ИЗВАРА
300гр.-обезсолена извара
4с.л. мед
Вместо мед може да се сложи и малко пудра захар или сладко.Крема става много лек и вкусен.






******************************************************

СЛАДКИШ В МИКРОВЪЛНОВА - шоколадов


СТАВА ЗА 3 минути
Продукти за 3 супени порцеланови купички
2бр-яйца големи ,или 3-малки
6с.л.-захар
6с.л.-какао
12с.л.брашно в него объркано 2бр. бакпулвер
9с.л.-олио
12с.л.-прясно мляко

Приготвяне:
В съд всичко се разбърква по реда в който са написани по горе продуктите.Приготвят се три купички или чаши подходящи за микровълнова.Разсипва се по равно сместа и се слата да се пекат във микровълновата на 3 мин.на най-силното печене / моето е 900/ Котато е готово се обръща в плоска чиния.Мажем отгоре със сметана,крем,извара с мед,масло с пудра захар и т.н........по желаниеГарнира се със сладко, конфитюр,плодове.

Няколко рецепти за крем :
МАСЛЕН КРЕМ
1п.-масло или маргарин
1ч.ч.-пудра захар
1 -жълтък
МАСЛЕН КРЕМ ВТОРИ ВИД
1 1/2 п. -масло
5ч.л.-сухо мляко
1ч.ч.-пудра захар
КРЕМ СЪС ИЗВАРА
300гр.-обезсолена извара
4с.л. мед
Вместо мед може да се сложи и малко пудра захар или сладко.Крема става много лек и вкусен.






******************************************************

СЛАДКИШ В МИКРОВЪЛНОВА -боровинков


СТАВА ЗА 3 минути
Продукти за 3 супени порцеланови купички
2бр-яйца големи ,или 3-малки
6с.л.-захар
6с.л.-какао
12с.л.брашно в него объркано 2бр. бакпулвер
9с.л.-олио
12с.л.-прясно мляко

Приготвяне:
В съд всичко се разбърква по реда в който са написани по горе продуктите.Приготвят се три купички или чаши подходящи за микровълнова.Разсипва се по равно сместа и се слата да се пекат във микровълновата на 3 мин.на най-силното печене / моето е 900/ Котато е готово се обръща в плоска чиния.Мажем отгоре със сметана,крем,извара с мед,масло с пудра захар и т.н........по желаниеГарнира се със сладко, конфитюр,плодове.
Няколко рецепти за крем :

МАСЛЕН КРЕМ
1п.-масло или маргарин
1ч.ч.-пудра захар
1 -жълтък

МАСЛЕН КРЕМ ВТОРИ ВИД
1 1/2 п. -масло
5ч.л.-сухо мляко
1ч.ч.-пудра захар

КРЕМ СЪС ИЗВАРА
300гр.-обезсолена извара
4с.л. мед
Вместо мед може да се сложи и малко пудра захар или сладко.Крема става много лек и вкусен.


# 312
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ЛЕКА ПЛОДОВА ТОРТА


продукти:
300гр - ягоди
2 - банана
4 - кивита
боровинки ,портокал ,ябълка ,круша
какъвто плод искате и имате
2 пакета - бисквити "ЗАКУСКА"
350 гр - обезсолена извара
3 с.л - мед
1 купичка - прясно мляко

приготвяне:

Разбъркайте хубаво изварата с меда, докато се получи мека кремообразна смес.
В не много голяма тава наредете един ред бисквити, като преди това сте потопили в купичката с прясно мляко всяка от бисквитките. Намажете отгоре слой медено-изварена смес, а върху него наредете и нарязаните на колелца банани.
Повторете същата процедура още два пъти (и с останалите плодове) като следвате последователността бисквити (топнати в мляко), извара, плод.
Когато наредите и последния трети пласт плодове, можете да украсите тортата с други плодове, коксови стърготини, шоколадови пръчици и с каквото още ви се услажда.
По желание може да я залеете и с желатин който е разтворен във вода ....
Сложете я в хладилник за около час, докато стегне.


# 313
  • Пловдив
  • Мнения: 614
НАПУКАНО РУЛО С ШИПКОВ МАРМАЛАД - ала Зиче


Продукти:
4бр - яйца единият жълтък за мазане на рулото
1.1/2-ч.ч захар
1 не пълна ч.ч. - разтопена свинска мас
1ч.ч. - кис. мляко
1бр -амонячна сода ,щипка сода бикарбонат,ванилия ,
брашно ,мармалад, орехи начукани

Приготвяне:

От продуктите се меси меко тесто да може да се точи.
Дели се на две и се разточва на един сантиметър дебелина.
Маже се с мармалад и поръсва с орехи и се завива на руло но да не е плътно навито а по рехаво..поставя се в намазана тава с олио и поръсено брашно или на хартия за печене.
Мажем рулата със жълтъка.
Ръси се с захар върху намазаното с яйце руло и се пече на 200 градуса


 

Последна редакция: пн, 28 ное 2011, 22:07 от ЗИЧЕ

# 314
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ТУТМАНИК - КОПРИВНИК


За сетен път се убеждавам,че това тесто на Джема е уникално за всичко .... за баници , пити ,погачи, и други глезотийки.
Всичко което съм правила до сега става уникално вкусно , пухкаво е даже и на следващият ден.
Прияде ми се нещо със коприва и тъй като си набрах пролетта и сложих във фризера реших да направя тутманит-копривник .Така го нарекох заради това ,че прилича на тутманик, а е и с коприва.Simple Smile

********************



Замесва се тесто от:
2 яйца
250 мл пр. мляко
1 и 1/2 ч.л оцет
1 с.л захар
1/2 с.л сол
1/2 кубче мая
600 гр брашно



За намазване на пластовете
мас или олио ,маргарин ,масло,зехтин ...каквото имате

За плънката
коприва ,
150 гр. - сирене
*хубаво се разбърква*

За намазване отгоре преди печене
1 цяло - яйце ,
1к.л.-зехтин,
1к.л.-прясно мляко
*хубаво се разриват*
сусам, мак за поръсване



ПРИГОТВЯНЕ
Маята я разтварям в топлото мляко и меся средно меко тесто.
Завивам и оставям да втаса за около 10 -15 мин.(аз бърках в машината и оставих там да втаса)
След като втаса се разделя на няколко топки,(аз разделих на 4) които разточих тънко(но не като за баница).
Намазах с малко мас и зехтин кората и сложих плънка, навих на руло.
Рулата ги разрязах на три парчета .
Всяко парче цепнах по дължина до средата - не до края.
Завързах на възел.
Сложих възлите в намазана тава с мас (или застлана с пекарска хартия.)
Завих отгоре с кърпа и пъхнах във фурната на 50 градуса да втаса.
Когато удвои обема си го намазах с разбитите продукти за намазване.
Поръсих със сусам и мак.
Пекох на 180 гр до зачервяване.




Когато го натиснеш с пръст и го пуснеш тутманика си приема първоначалната форма страхотен ееее...ОПИТАЙТЕЕЕЕ...




Общи условия

Активация на акаунт