ГОТВЕТЕ С - "ЧЕРПАК С МЕРАК"

  • 346 981
  • 849
  •   2
Отговори
# 345
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ХРУПКАВИ ПРЕСНИ КАРТОФИ


ПРОДУКТИ:
1кг картофи
100-150гр брашно
2склидки чесън
копър
босилек
къри
растителна мазнина
шарена сол
сол

ПРИГОТВЯНЕ:
Измиваме картофките с вода даже с четчица ги мия .Може да използваме и стари картофи,като предварително се обелят и нарежат.Отцеждаме с гевгир.На равна повърхност слагаме хавлиена кърпа и върху нея няколко пласта хартия.Изсипваме картофите и разстиламе равномерно.Поръсваме с брашното и овалваме добре картофите с него ,така че да полепне по всички страни.Оставяме така около 30 мин.В тава наливаме около един пръст растителна мазнина и загряваме във фурната.Картофите изсипваме във гевгир и леко изтръскваме неполепналото брашно,след което ги изсипваме в тавата.Печем на около 220-250 С.От време на време разбъркваме внимателно с дървена лъжица.След като се зачервят прибавяме начукания чесън,босилека,кърито,шарената сол и солта, и отново разбъркваме.
Може да поръсите с копър по желание.




ИЗТОЧНИК

# 346
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ЗАБУЛЕН ОРИЗ СЪС ПЪРЖЕН ПАТЛАДЖАН - ала Зиче


ВСЕКИ ВИД ОРИЗ КОЙТО СТЕ НАПРАВИЛИ СТАВА ДА СЕ ЗАБУЛИ СЪС ПАТЛАДЖАНА.
Много е вкусно ориза със зеленчуци ,ориз със гъби,ориз със домати,

ПАТЛАДЖАНА САМО СЕ ПЪРЖИ И ОСТАВЯ ДА ОМЕКНЕ.
В купичка или широка чаша нареждаме патладжата най доло парче и стените на купата.
Пълним с ориза като го притискаме и обръщаме в чиния.



 

# 347
  • Пловдив
  • Мнения: 614
СКРИПАЛЕЦ С ОРИЗ - ала Зиче


Ще ви предложа ориз със билка СКРИПАЛЕЦ набрана от балкана.Там местните я наричат ПЛЮСКАВЕЦ.
Листата на тази билка са страшно вкусни преди да цъфне и се правят супи ,голеници /вид родопска баница КЛИН /,ориз .

ПРОДУКТИ:
СКРИПАЛЕЦ -плюскавец /или спанак ,киселец/
2- моркова нарязан на ситни кубчета
1- кромид лук нарязан на ситно
олио
1ч.ч. - ориз
чер пипер ,
2-3 -домата /може и консерва/
сол


ПРИГОТВЯНЕ:
В голям тиган с капак слагаме олиото ,плюскавеца,кромида,моркова,и задушаваме за 2-3 минути.Прибавяме останалите продукти разбъркваме добре и доливаме вода 1,1/2 ч.ч.
къкри на слаб огън поне 5мин със затворен капак.После изключваме и оставяме на котлона да се задуши ориза.


# 348
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ТИКВЕНИ КЮФТЕТА - ала Зиче


ПРОДУКТИ:
4бр -тиквички /настъргани с кората/
4бр.-яйца
магданоз ,чер пипер ,
сол,сода бикарбонат на върха на ножа ,
и брашно колкото поеме .

ПРИГОТВЯНЕ:
Всичко се разбърква да се получи като кексово тесто.
С лажичка се сипва от сместа в сгорещено олио и се пържат.


# 349
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ИМАМ БАЯЛДЪ - ала Зиче


ПРОДУКТИ:
2-ПАТЛАДЖАНА
3 -КРОМИДА
4-ЧУШКИ
2-МОРКОВА
4-ДОМАТА
връзка магданоз
2-3 стръка -пресен чесън или 5-6 скилидки стар
олио ,чер пипер ,червен пипер,сол

ПРИГОТВЯНЕ:
Всички зеленчуци се режат на едро и се запържват с олиото в тефлонов тиган до напълно омекване.Поставят се в тавичка и се прибавят нарязания магданоз,чесъна,червения пипер,черния пипер,солта.Разбърква се хубаво и се слага във фурната да се запече до оставане на ястието само на мазнина.
Уточнение: чушката ако е печена става още по вкусно!
Това е едно от любимите ми пролетни ястия ...опитайте.


# 350
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПЕЧЕНИ ЦЕЛИ КАРТОФИ


Подбират се еднакви по възможност картофи, обелват се или се измиват много хубаво и се оставят с кората - по желание. Нарязват се на филийки, но не до края, така че долната част на картофа да остане цяла. Картофите се посоляват, поръсват се с ароматни подправки по желание, може и с галета, намазват се отгоре с майонеза, може да се сложи и по парченце краве масло и се поръсват с кашкавал. Пекат се в тавичка на 170-180 град около 30-40 мин до готовност. Между резенчетата картофи може внимателно да се поставят тънки филийки бекон, сланина, да се поръси със сух чесън или да се намажат със смачкан. Стават и като самостоятелно ядене и за гарнитура. Ефектни са. Доколкото ми е известно, рецептата е от скандинавската кухня и има различни варианти.



ИЗТОЧНИК

# 351
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ТАРАТОР С МАРУЛЯ - ала Зиче


В киселото мляко се нарязва марулята на ситно прибавя се сол,олио и вода до предпочитаната гъстота на таратора.


# 352
  • Пловдив
  • Мнения: 614
БУРАНИЯ - ала Зиче


ПРОДУКТИ:
КИСЕЛО ЗЕЛЕ
ОРИЗ
МАЗНИНА -олио, мас
червен пипер,
1глава -крумид лук
1-морков

ПРИГОТВЯНЕ:
Зелето се нарязва на ситно.Крумида и моркова също на ситно ..слагат се в тавата всичките тези продукти с вода и малко зелев сок /ориза не се слага/ и се пекат във фурната. Когато е добре вече изпекано се слага ориза и още малко водичка ако вече е извряла.Така се запича до готовност.


# 353
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПАНИРАНИ ЧУШКИ С ДОМАТЕН СОС - ала Зиче


за Панирането на чушки:

Чушките се потапят в разбито яйце после в брашно и пак в яйце ..
Пържат се в нагорещено олио.

за Соса:

Един кромид нарязан на ситно се запържва леко във олио.
Две три лъжици брашно да се запържи и то заедно с лука.
Прибавят се настърганите домати и веднага се прибавя и студена вода ,при интензивно бъркане с тел до желаната гъстота на соса.Прибавям му и листо дафинов лист ,чер пипер на зърна,и като го махна от огъна ситно нарязан магданоз.
Сервира се заедно с чушките в една чиния.



# 354
  • Пловдив
  • Мнения: 614
*здравословно* САЛАТА


розови домати
2 листа зелена салата
1 чушка
1 глава червен кромид
шепа маслини
сирене
зехтин
оцет Балсамико
сол

Нарязах зеленчуците и полях със зехтина,оцета,солта които ги разбърках предварително .


# 355
  • Пловдив
  • Мнения: 614
*здравословно* САЛАТА С МОЦАРЕЛА





моцарела
зелена салата
краставица
домат
чушка

за дресинга
оцет БАЛСАМИКО
зехтин
диетична сол

Всички продукти се измиват и нарязват в подходящ съд.Домата го беля.
Продуктите за дресинга ги слагам в едно шишенце и хубаво разклащам да се получи хомогенна смес.
При сервиране дресинга се изсипва в сос прибор и всеки си овкусява салатата.


# 356
  • Пловдив
  • Мнения: 614
*здравословно* ГРЕЧА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ И ГЪБИ


ПРОДУКТИ
1к.ч.-греча /Елда/
замразена -зеленчукова смеска по избор, аз използвах за ориз смеска
5-6 гъби какъвто вид искате аз използвах сърнела
1с.л.-зехтин
сол,чер пипер,магданоз
1-кромид на ситно нарязан

ПРИГОТВЯНЕ
Всичките продукти хубаво ги обърквам и слагам в тавичка.
Наливам малко вода около 2к-ч.
Слагам да се изпече до готовност.
Този път взех кафява Елда ...Не е много вкусно като бялата ,но пък много полезно за организма.


# 357
  • Пловдив
  • Мнения: 614
*здравословно* КРЕМ "КАРАМЕЛ"


ПРОДУКТИ
1л.- прясно мляко 0,1%
5 бр.- яйца
2с.л.-подсладител СУИТЛИ
1бр.- ванилия

за "карамела"
1с.л.-суитли в 1-2с.л.-вода
Се изсипва в тавичката в която ще печем крема.
Може да прибавите към него за цвят и нес кафе но аз го предпочитам така чисто сиропче.

Приготвяне:
Яйцата се бият до побеляване,прибавя се млякото,подсладителя и ванилията и се изсипва в тавата със сиропа.
Пече се във фурната не повече от 160-170 градуса на дигната скара една степен за около 45-50 мин.
Ако можете и на водна баня печете.
Става много хубав защото си пуска сироп и става като карамела само където няма същият аромат.Simple Smile




# 358
  • Пловдив
  • Мнения: 614
*здравословно*ПЪЛНЕН ПАТЛАДЖАН или пълнени домати


продукти
1 голям -патладжан -разрязан на две
1 глава-крумид на ситно
1 -домат-на ситно
1-морков на ситно
100гр -телешка кайма размита с вода /може и соя гранули кайма/
1/2 к.ч.-кафяв ориз или елда
малко червен пипер ,кимион ,чер пипер,магданоз ,сол
1с.л.-зехтин
кашкавал за настъргване

ПРИГОТВЯНЕ:
Патладжана се измива и се реже по дължината,посоляваме патладжана, за да излезе горчивината.
С лъжичка се вади вътрешността, нарязва се на ситно и се задушава с 1чашка вода и зехтина.
Ситно нарязаните лук, домат,кайма също прибавяме да се задушават .
Прибавяме ориза и размитата кайма варим около 5 мин.
Когато е готово осоляваме и прибавяме подправките.
Пълним патладжана и слагаме в тавичка с малко вода и зехтин на дъното.
Печем на силна фурна но тавата я покриваме със фолио за печене/да не съхне плънката/ или във йена глас тавичка със капак.
Когато е готово стържим кашкавала ,запичаме за малко да се разтопи
Плънката ми дойде малко в повече та издълбах два домата и тях ги напълних да не хвърлям материал:))))


# 359
  • Пловдив
  • Мнения: 614
*здравословно* ПЕКАНА СКУМРИЯ


продукти:
скумрия
дафинов лист
сол,чер пипер на зърна
1ч.ч.-бира /или водичка/

Скумрията я изчиствам , одрязах главата и опашката.
В подходяща тава я поставих и полях с една супена лъжица зехтин.
Вътре в коремчето сложих по един дафинов лист и зърна чер пипер.
Сипах и бирата и сложех да пека във силно сгорещена фурна.
Вадим я когато придобие хубава коричка и докато изври бирата.


Общи условия

Активация на акаунт