ГОТВЕТЕ С - "ЧЕРПАК С МЕРАК"

  • 347 345
  • 849
  •   1
Отговори
# 390
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Лека бисквитена торта с кисело мляко и сметана



Моето момиче TheNMaster която много обичам, ми каза тази бърза и много лека торта.
Няма варене, само редиш и става за нула време.
Трябва само да престои за да поемат биствитите и тогава да се консумира.
Едвам измъкнах едно парченце да снимам. Mr. Green Joy



ПРОДУКТИ

една кофичка заквасена сметана ,
една кофичка кисело мляко 2%
захар на вкус
две ванилийки
бисквити за торта или обикновенни
За посипване отгоре аз сложих 3 бр обикновенни вафли

ПРИГОТВЯНЕ
*Разбъркях една кофичка заквасена сметана и една кофичка кисело мляко 2%.
*Добавих захар на вкус и една две ванилийки....
*В тавичка наредих ред обикновенни бисквити (аз използвах тези за торта)-ред крем.
*Завърших с крем .
*Настъргах отгоре 3бр. обикновенни вафли.
*Сложих в хладилника да поеме...
*След два три часа е готова.

*******БЪРЗО, ЛЕСНО, ВКУСНО!********

Последна редакция: пт, 16 дек 2011, 09:44 от ЗИЧЕ

# 391
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КАРТОФЕНА ТОРТА


Това е моята рецепта:

ПРОДУКТИ
4-5 големи картофа сварени и намачкан и оставих да поизстине
Прибавих към тях
чер пипер,
чубрица,
пикантина,
сол,
магданоз на ситно
2 -яйца
ВСИЧКО ТОВА ОМЕСИХ , и разделих на две части.

ЗА ПЛЪНКАТА
100гр-телешки колбас на кубчета нарязан
1-морков предварително сварен и нарязан на кубчета(аз го варих заедно с картофите)
5- кисели краставички на кубчета
маслини нарязани
2 сварени яйца нарязани
парче сирене натрошено


ОТГОРЕ ЗА НАМАЗВАНЕ И ПОРЪСВАНЕ

1 -белтък разбит
галета
кашкавал за настъргване

ПРИГОТВЯНЕ
*Във силиконова форма намазана с олио сложих най отдолу пюрето .
*Наредих плънката една по една.
*Отгоре сложих и втората част от пюрето като хубаво притиснах и надупчих с вилица
*В чиния с която ще се пече (аз използвах дуралексова)обърнах формата . *Намазах с белтък навсякъде и поръсих галета.
*Пекох на 200 градуса
*Когато се запече настъргах кашкавал и по запекох отново.

*Тъй като ми остана материал направих и в йена тавичка с останалите продукти една кръгла торта, но предварително извадих в чинията в която пекох.

 

П.П.- (аз сгреших ,че започнах да пека в силиконовата форма ,защото в описанието не е пояснено точно ,но трябваше предварително да извадя в чиния и да си го изпека.Така нямаше да ми се развалят фигурите от силиконовата форма, но за другият път ще знам да го направя така както съм го описала горе.)
Формата ми е особена с дупка в средата но пак ще опитам с нея за да се получат фигурите.
Иначе стана много вкусно и ефектно ....еее не толкова с форми които исках ,но ще сменя снимките когато го направя както трябва.Simple Smile)))

   



Това е рецептата от която черпих идеи.Аз я нарекох Картофена торта.

Картофен кекс на ТАНЯ ДИМОВА
Сварявам картофите и след като изстинат ги намачквам.
Към тях прибавям сол ,чубрица,пикантина,яйце.
Разбърквам всичко хубаво и го разделям на две части.
Едната част слагам в намазана форма с олио и отгоре слагам сирене,салам,маслини,мариновани краставички и отгоре слагам другата смес .Притискам го добре и го надупчвам с вилица.
Разбивам 1 белтък с малко сол и го намазвам с него.
Най отгоре го посипвам с галета и пека на 180* в предварително загрята фурна.
След като го извадя от фурната настъргвам обилно с кашкавал.



# 392
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КЕМЕРКА - ПИРОГ


Предлагам ви една рецепта много вкусна и апетитна.
Рецептата е от Врачанският край до колкото знам,защото ми я даде сватята, която е родом от там.
Когато я опитах много ми хареса толкова вкусно нещо ми се видя ,че от тогава постоянно си я правим в къщи.
Когато някой от семейството ми пътува за дълго , правя кемерка ,но във вид на затворена пица и съм спокойна ,че имат вкусно ядене.
Сега пък по този начин във вид на пирог стана уникално.

ЗА ПЛЪНКАТА
ПРАЗ към 5-6 стръка
500гр.-кайма
олио
червен пипер ,
сол ,
щедро чубрица,
кимион,
чер пипер

ПРИГОТВЯНЕ на плънката

Праза се нарязва на едро и се задушава в олиото поръсен със солта.
Когато стане златист праза ,прибавям размитата кайма с малко вода да стане рядка и като я сложим да не става на едри буци.
Прибавя се и червения пипер/повечко носи на пипер/ и запържвам да остане на мазнина.
Махам от огъня и прибавям солта,чубрицата,черният пипер, кимона.
Оставям да изстине.




Замесвам тестото от

1 -яйце
0,500 мл.- пр.мляко
20 гр.- мая /половин кубче/
1 с.л.- сол
1 ч.л. -захар
1 с.л.- олио
1 с.л. -оцет
ок. 1 кг. -брашно
мазнина за мазане на пластовете

 

*Единият пирог го правих като разточих кора и сложих на дъното на тавата.
*Сложих плънката като равномерно я разпределих.
*Завих краищата върху плънката.
*От едно малко топче останало тесто разточих правоъгълник и нарязах на ленти.
*Усуках две по две и наредих отгоре на мрежа.(Може би трябваше да ги приплета но ...следващият път.)

*Така двете тави ги оставих да втасат
*Намазах със жълтък разбит с 1с.л.зехтин и 1с.л. прясно мляко
*Поръсих със маково семе и сусам.
*Пекох на 190 градуса.
*Извадих още топли и оставих на решетка да изстинат.

********Може да видите как се меси тестото и оформянето на плетеният пирог ... ето ТУК



# 393
  • Пловдив
  • Мнения: 614
БАНИЦА - ПОПАРА


Пускам рецептата така като съм я копирала от тук
защото нищо не съм променяла.
Който обича попара ще му хареса много ,защото има екстри. Party
На един дъх си го изядоха децата за закуска.

Продукти:
3-4 филии стар хляб
60-80 гр. масло
сирене - количеството е по желание , аз слагам повечко
3 яйца
1 ч.ч. прясно мляко(ако филийките ви са по-дебелички може и 1 и 1/2 ч.ч.)
1/2 ч.ч. кисело мляко
настърган кашкавал за поръсване


ПРИГОТВЯНЕ
*Филиите се нарязват на едри кубчета ,заливат се с разтопеното масло, разбърква се да се разпредели маслото навсякъде и се запичат до светлозлатисто.
*Изваждат се от фурната, поръсват се с натрошеното сирене и се заливат със сместа от разбитите яйца, прясното и киселото мляко.
*Оставя се 10-тина минути да поеме заливката и отново се запича.
*Когато е почти изпечена се наръсва с настъргания кашкавал и се връща във фурната да хване коричка.

# 394
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Шоколадов кекс с тъмно пиво


Когато видях при ГУИНЕТ този Шоколадов кекс ,така ме грабна ,че още на следващият ден набавих продукти и го направих.
Моят не стана като нейният привлекателен заради светлото какао което купих но вкуса не се промени....страхотен,ароматен и много вкусен.
Рецептата я направих точно по нейната и за това ви я предлагам в оригинал.

Необходими продукти:

    * 150 г масло, плюс допълнително за подмазване на формата за печене
    * 2 ч.ч захар
    * 4 яйца
    * 1 ч.ч бира, непълна
    * 2 ч.ч пресято брашно, препълнени
    * 3 с.л какао
    * 1 бакпулвер
    *
    * За глазурата
    * 100 г натурален шоколад
    * масло
    * 2 с.л бира


Начин на приготвяне:

Разбиваме с миксер маслото, захарта. Прибавяме яйцата. С лъжица добавяме последователно брашното и бирата,   като бъркаме внимателно.  Какаото и бакпулвера слагаме накрая. Разбиваме с миксера, докато в тестото се появят мехурчета. Аз свърших всичко това в голямата кана на робота с металния накрайник.
Изливаме готовата смес в подмазана форма за кекс или в малки формички за мъфини.
Печем в предварително загрята фурна на 170-175 градуса с обдухване до готовност. Кексът се надига доста във втората част на печенето. Проверявайте с дървено шишче дали сладкишът е изпечен, като го прободете и извадите, по повърхността не трябва да остава меко тесто.
За глазурата стопяваме шоколада  на водна баня, прибавяме  бирата и парче масло и бъркаме енергично. Заливаме изпечения кекс или го намазваме с четчица с шоколадовата смес. Украсяваме по желание със смлени ядки или захарни пръчици.

   


Тъй като аз реших в силиконова хорма да направя кекса ми дойде повечко сместа та направих и няколко мъфини.
И те станахамного сладурски.



   

# 395
  • Пловдив
  • Мнения: 614
СЛАДЪК САЛАМ И БОНБОНИ

 

 

ПРОДУКТИ
1ч.ч.-прясно мляко
1/2ч.ч.-масло
1/1ч.ч.захар
1-2с.л.-какао
***всичко това се вари да се стопи захарта и маслото

1-кутия локум нарязан на ситно
2-кутии -обикновени бисквити натрошени(ако са от малките кутии значи 4 бр.)
орехи нарязани
2-ванилии




ПРИГОТВЯНЕ

*Топлата смес се залива върху бисквитите и се разбърква хубаво
*Добавят се локума,орехите и ванилиите
*Оформят се дълги пръчки като салам и се завиват с целофан плътно
*Слагат се в хладилника на студено и се режат преди сервиране.





***От същата смес направих и бонбони***
*В средата сложих сухи боровинки които киснаха в ром 2ч.
*Направих и топчета и конусчета които овалях в пудра захар ,други в цветни пръчици,и счукани орехи.
*****Много ефектни станаха и много ,много вкусни!!!*****





# 396
  • Пловдив
  • Мнения: 614
МАСЛЕНКИТЕ - на мама


ПРОДУКТИ
2ч.ч.-пудра захар
2ч.ч.-разтопена свинска мас
5-ванилии
брашно колкото поеме (като се направи топче да не се рони ,а да става гладко и мазно)




ПРИГОТВЯНЕ
*В разтопената мас слагам пудрата захар и ванилиите.
*И започвам да добавям по малко брашно и бъркам с лъжица
*Когато вече не може да се бърка го изсипвам на плота и започвам да меся.
*От време на време пробвам да правя топчета (като се направи топче да не се рони ,а да става гладко и мазно) но да не е прекалено меко тестото
*Слагам ги в тава с хартия за печене не на голямо разстояние едно от друго
*Пека на 175 градуса
*От време на време с пръст пробвам дали са твърди и ако са твърди вадя от фурната.
*Хубаво е цвета да не се променя и да правят загар ,а да си останат белички.
*Още топли овалваме в пудра захар.

*****БЪРЗО ,ЛЕСНО ,ВКУСНО*****
**Могат да се съхраняват много дълго време**



# 397
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПЛЕТЕНИ  ПИТИ ЗА КОЛЕДА


ПРОДУКТИ

1 -яйце
500 мл.- пр.мляко
20 гр.- мая /половин кубче/
1 с.л.- сол
1 с.л. -захар
1 с.л.- зехтин
1 с.л. -оцет
около 1 кг. -брашно за средно меко тесто
олио за мазане на ръцете при оформяне.



ЗА НАМАЗВАНЕ ОТГОРЕ

1-жълтък (белтъка го слагам в тестото)
1с.л.-зехтин
1с.л.-прясно мляко
щедра щипка захар

 


ТАКА ПРИГОТВЯМ:
*В затопленото мляко разтварям маята и сипвам в машината (или в кладенче ако месите на ръка)
*От горните продукти  замесих тесто  .
*Замесеното тесто  направо го оформих.
*Разделих на една по малка и една по голяма топка.
*По малката я направих на топка и сложих в тава с хартия за печене.
*Направих тънки фитили и сплетох решетката върху топчето като промушвах фитилите последователно отгори и отдолу.
*Краищата на фитилите подпъхнах под топката.
*От голямото тесто разделих и направих 3 топки и оформих дълги фитили с на маслени ръце.
*Сплетох  дълга  плитка  да обиколи тавата и я усуках около средното топче в тавата.
*Оставих да втаса във фурната на 50 градуса като го покрих с кърпа да не съхне.
*През това време си направих тесто от една шепа брашно и малко вода за фигурите.
*Вие може фигурите да си ги оформите по желание.
*Разбърках жълтъка с 1 с.л. -прясно мляко ,1 с.л.- зехтин, и щипка захар
*Намазах втасалата пита и поставих фигурките забучени с по една клечка за зъби върху намазаното за да залепнат при печене.




*Пекох до готовност и когато извадих на решетка да изстине ,намазах с масло с четката отгоре да лъска и да стане по ароматна.

**Това еее ....лесна ,бърза ,с едно втасване ,и уникално вкусна**


# 398
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПЪЛНЕНА ПУЙКА с ориз за Коледа


Плънка:
олио 1- к.ч .
1 ч.чаша ориз ..или преценяш според големината на пуйката,
дреболиите от пуйката - нарязани,
гъби -нарязани
1 глава -лук
малко стафиди -може и без тях
сол,
червен пипер ,
щипка кимион ,
по малко 
чубрица,
магданоз,
гьозум


За пуйката :
1 -пуйка
масло за шпиковане
червен пипер ,
сол,
биричка

Приготвяне на плънката:
В олиото задушете лука, ориза и нарязаните на ситно дреболии и гъбите . Добавете стафидите и подправките и залейте с 1- ч.чаши вода. Задушете плънката на средно силен котлон, докато оризът омекне малко.

Приготвяне :
Пуйката се измива и посолява като я търкаме с ръка.
Шпикова се с масло на дълбоко. / С нож се пробожда месото и се тъпчи разреза с масло/ Особено сухото месо там се слага повече масълце.(ако е домашна пуйка няма смисъл от шпиковане)
Пълни се пуйката с приготвената плънка и се зашива с конец.
Връзваме краката и крилата също с конец (КАНАП) и мажем цялата с червен пипер , масло или олио .
Налива се малко биричка и водичка и печем под фолио хубаво завито в дълбока тава. Първо я пускаме да заври ... и после намаляваме фурната на много слабо 150 градуса и се пече цяла нощ Peace
По време на печенето от време на време я поливайте със соса от тавата.
Ако не искате през нощта да се пече ускорявате печенето с повече градуси.


   

# 399
  • Пловдив
  • Мнения: 614
БАКЛАВА


ПРОДУКТИ:
1пакет- кори "Фамилия"
500гр-орехи счукани
1пакет-125гр -масло
малко канела,шепа захар

за сиропа:

2ч.ч.-захар
2ч.ч.-вода
по желание малко настъргана кора от лимон или ванилия



ПРИГОТВЯНЕ:
*Орехите ,канелата и малко захал смесвам хубаво.
*Намазвам тавата с масло.
*Редя корите и всяка мажа с четка от разтопеното масло ,така поне 6 кори и тогава слагам плънката от смлените орехи и канелата.
*Пак повтарям 3-4кори, масло,плънка ... и свършвам с останалите кори ...
*Най отгоре се старая да е цяла кората и с нож я нарязвам .
*Заливам с останалото масло по нарязаните места .
*Пека на 150 градуса за да изсъхва не толкова да се пече.
*Накрая засилвам фурната за да се запече и порозовее.
*По желание може и повече да си я припечете.... ние така я харесваме



*Когато изстине заливам със сиропа ,но да не е толкова врял, а само топличък.
*Така баклавата трябва да престои поне 24ч за да поеме от сиропа.
*Рецептата е за традиционна баклава.

# 400
  • Пловдив
  • Мнения: 614
УШИ ,КРАЧЕ-ЧОРБА


Това е рецепта която преди време си измислих, вместо шкембе чорба ....уши чорба стана:))
Сега вече е промених с доста неща и за това ще я споделя ,защото е невероятна.
В къщи вече не искат шкембе да им правя ,само този вариант се яде.Simple Smile))))
Та така ето я и рецептата.



ПРОДУКТИ:
2 бр. свински уши
1 бр.-свинско краче
1 л прясно мляко
сол,
брашно за сгъстяване,

ЗАСТРОЙКА
1-яйце
3с.л.-кисело мляко

ЗА ПОЛИВАНЕ ПРИ ПОДНАСЯНЕ
50 г масло
1 ч.л. червен пипер

Подправките без които не може:)))
счукан чесън и оцет ,
подправка за пача и шкембе



ТАКА ПРИГОТВИХ
Сварих ушите и крачето във вода със сол.
С нож отстраних месото от хрущяла , и обезкосдтих крачето.
Нарязах месото на ситно, а хрущяла хвърлих.
Без него чорбата става много вкусна.
Ако обичате хрушял в чорба ...заедно с него нарежете и сложете.
Върнах в бульона нарязаното месце , и сипах прясното мляко.
Две, три лъжици брашно на каша сипах на струйка да се сгъсти чорбата.
Сгъстете си я по ваше желание ,ние обичаме по гъстичка.
Отстранете от огъня и застройте с хубаво разбитото яйце и киселото мляко .
При сервиране сложих по една лъжичка ,запръжката от разтопеното масло и червения пипер.
Поднесох и счукан чесън в оцет и пикантна подправка от лют пипер, отделно всеки да си овкусява порцията по желание.


# 401
  • Пловдив
  • Мнения: 614
**МОЯТ ПУХКАВ  ХЛЯБ **

 

Днес исках да направя нещо по различно като хляб ,слагах каквото ми дойде на ум дето се вика Simple Smile) и се получи убийствено вкусен хляб.
Дедко ми вика ,че такъв хляб не е ял до сега .... Каза ,че приличал на козунак с конци.Simple Smile
Радвам се за тази си рецепта , стана това което исках да се получи.

*****Препоръчвам ви я горещо защото си струва .*****





Рецептата е голяма, но пък и бързо свършва толкова е нежен и пухкав ,че няма да остане сигурна съм.Simple Smile)

Продукти за 2 хляба
1 - яйце
300 мл.-вода
300 мл.-прясно мляко
1 пълна с.л.-сол
1 пълна с.л.-захар
1 с.л.-зехтин
1 с.л.-оцет
1 кубче - мая
около 1,300кг.- брашно




ПРИГОТВЯНЕ:
*Смесих водата и млякото и го затоплих .
*Прибавих маята и разбърках да се разтвори.
*Прибавих и останалите продукти замесих средно меко тесто в машината.
*След това разделих тестото на две и оформих върху брашно 2 хляба .
*Едната част от тестото разделих на две и оформих фитили които хубаво набрашних, усуках .
*Втората част от тестото направих на 4 фитила хубаво ги набрашних и сплетох на плитка.
*Сложих върху хартия в тавата от печката и поръсих с брашно.
*Оставих да втасат завити във фурната на 50 градуса 30 мин.
*Пекох на 180 градуса до готовност.


***Ще се радвам ако и на вас ви хареса!!!***

 


Последна редакция: чт, 29 дек 2011, 23:09 от ЗИЧЕ

# 402
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПЛОДОВ КЕКС


*****Това е рецепта от мама и много си я харесвам ,защото става много нежен и пухкав кекс.*****

ПРОДУКТИ
3- яйца
1,1/2- ч.ч.-захар
1ч.ч.-олио
1ч.ч.-кисело мляко
2ч.ч.-настъргани ябълки
1 -щедра шепа грис
1- бакпулвер и малко сода бикарбонат -половин ч.л.
1ч.л.-оцет
1ч.л.-канела


ПРИГОТВЯНЕ

*Яйцата ,захарта бих до побеляване.
*Прибавих олиото ,киселото мляко и разбърках.
*Добавих ябълките ,гриса ,и пак разбърках.
*Сложих част от брашно и изсипах бакпулвера , содата , канелата , с пръст обърках в брашното.
* Добавях брашно ,докато сместа стане малко по гъсто от кексово.
*Намаслих тавата с олио и набрашних.
*Изсипах сместа и пекох на 190-200 градуса до готовност.
*По желание може да прибавите орехи към сместа.
*Още топъл поръсих с пудра захар.


# 403
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Супа топчета със спагети



ПРОДУКТИ
овкусена кайма за топчетата
1-кромид лук
1 морков
чушка
олио или масло
сол,
магданоз ,
чер пипер на зърна
 спагети на ситно натрошени (да са от тънките спагети )

За застройката
1-яйце
3с.л.-кисело мляко



ПРИГОТВЯНЕ
*Кромида,моркова ,чушката  нарязвам на ситно и задушавам в мазнината.
*Доливам вода  и като заври пускам топчетата.
*Добавям и начупените на много ситно спагети и подправките ,без магданоза.
*Оставих така да ври на тих огън до готовност на спагетите.
*Отстраних от огъня и застроих .
*Добавих магданоза .


# 404
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Хляб със суроватка (цвик)

 

Бях си подквасила домашно кисело мляко и тъй като в тенджера го подквасвам, когато взимам от млякото, се събира цвик.
Някъде бях чела,(май Лабрекс беше правила) че и цвик слагат за месене на хляб, та реших да пробвам какво ще се получи.
ХЕМ ДА НЕ ХВЪРЛЯМ МАТЕРИАЛ ,:) ...ЧЕ ЦВИКА Е МНОГО ПОЛЕЗНО НЕЩО.
Резултата една педя пухкав и ароматен хляб.Simple Smile))


ПРОДУКТИ
1 - яйце
300 мл.-Суроватка (цвика от киселото мляко)
1/2 с.л.-сол
1 ч.л.-захар
1 ч.л.-зехтин
1/2 ч.л.-оцет
1/2 кубче - мая
около 500-600 гр.- брашно



ПРИГОТВИХ ТАКА

*Маята натроших в суроватката и разбърках докато се стопи
*Сложих я в машината и всички останали продукти и замесих меко тесто.
*По същият начин и на ръка семеси.
*Оформих на топка набрашних и сложих в дълбока метална купа която хубаво намаслих.
*Покрих с кърпа и на 50 градуса във фурната втаса за 40 -50 мин.
*Увеличих на 190 градуса и пекох до готовност.


*****Хляба стана по различен от обикновеният и с един особен аромат който много ни допадна*****


 

Общи условия

Активация на акаунт