ГОТВЕТЕ С - "ЧЕРПАК С МЕРАК"

  • 347 200
  • 849
  •   2
Отговори
# 435
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПИДЕ





Ето и рецептата

продукти за тестото:

500 гр.бяло брашно;
1/2 кубче мая;
50 гр.маргарин;
1 с.л.сол;
1с.л.мед/течен/;
вода около 300 мл.

продукти за гарниране:

150 гр.сирене;
1 яйце;
100 мл.течна готварска сметана;
50 гр.кашкавал;
ронена чубрица;
олио;



Как се прави

Пресяваме брашното със солта в удобна купа.Натрошаваме маята , прибавяме маргарина и лъжицата мед.Разбъркваме на сухо с лъжица.Започваме омесването като сипваме постепенно студена вода.Тестото което ни трябва е меко и еластично:)Когато сме готови оставяме тестото на топло място да удвои размера си.
След като е втасало веднъж го разделяме на толкова топчета /максимум 4 бр./колкото пидета.
Аз разделих тестото на две,за да станат две големи пидета,които са достатъчни за 4-5 порции.Колкото по-широко направим кладенчето,по-тънко става след като се изпече и е по-добре.
Разточваме топката на кръгла кора с дебелина 0,5 см..
Преместваме кората в подмазана тавичка и навиваме краищата на вътре /така образуваме борд/и оформяме квадрат.
Намазваме с олио тестото и в полученото кладенче изсипваме плънката,която сме приготвили като сме объркали натрошеното сирене ,яйцето и сметаната.


Пъхваме ястието във фурната,която е предварително включена на 100 градуса,за да втаса за около 5 мин.и печем на 200 градуса до приятното порозовяване на пидето.Когато е готово поръсваме с настърган кашкавал и ронена чубрица.Пъхваме във вече изключената фурна да се разтопи кашкавала.



източник

# 436
  • Пловдив
  • Мнения: 614
РЕБЪРЦА И ПИЛЕШКИ КРИЛЦА СЪС СЛАДКО КИСЕЛ СОС





продукти:
свински ребра и  пилешки крилца
осолих ги и  натърках с червен пипер .
Една чашка бира и малко олио
Така запекох във фурната до готовност.



 Поднесох със

СЛАДКО КИСЕЛ СОС:
Захар се карамелизира и щом е готова върху нея се изсипва смес от:
кетчуп,
лют пипер(малко),може и без него
соев сос,
балсамов оцет.
Съставките са "на око".
После се бърка,докато се редуцира до желаната гъстота(като разредена боза) и се намазва месцето,като се запича на грила още малко.
Аз направо ги потопих в сладко киселия сос и даже не ги запичах, така ги консумирахме.

Безумна вкусотия  се получи.



Рецептата за сладко киселият сос я видях от Фани.


# 437
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КРОМИДЕНА ЯХНИЯ С ПАТЕШКИ ШИЙКИ





Ето какви продукти сложих

5-6 глави- кромид
1-морков
3 патешки шийки
1/2 буркан домати консерва на кубчета
5-6 с.л.-олио
шепа ориз
червен пипер
 зърна -бахар
зърна -чер пипер
2-3 -дафинови листа
сол
магданоз





ПРИГОТВЯНЕ

Кромида нарязваме на едро и задушаваме във зехтина или олио до златисто.
Прибавяме нарязаният морков ,шийките и пак  задушаваме.
Прибавяме червеният пипер и доматите.
Заливаме с вода да покрие кромида.
Така оставяме да ври около 20 мин.
Прибавяме ориза и подправките,къкри още 20-30 минути на тих огън да се разпука хубаво ориза.
Накрая преди да отстраним от огъня прибавяме магданоза.


Последна редакция: пн, 19 мар 2012, 13:37 от ЗИЧЕ

# 438
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КАРТОФИ НА ФУРНА С КИСЕЛО МЛЯКО





ПРОДУКТИ
6-7 картофа
1кофичка- кисело мляко
сол,чер пипер, копър,
масло или олио


ПРИГОТВЯНЕ
Обелих ,измих и нарязах картофите като за пържене.
В тавичка с маслото и малко водичка  прибавих картофите подправките .
Пекох до полуготовност .
Извадих залях ги с киселото мляко обърках и пак пъхнах във фурната докато киселото мляко се запече и стане като извара.
Вие решете за гарнитура или за основно ще си ги хапвате но ние сладко сладко си ги изядохме за вечеря. Party


# 439
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Пълнени варени яйца




продукти:
 4 сварени яйца,
4 резънчета шунка
 2 кисели краставички,
3 големи с.л. майонеза,
 горчица,
черен пипер,
зелена салата или магданоз за декорация.


приготвяне:
 Яйцата се разполовяват и внимателно им се вадят жълтъците.
3 от жълтъците намачкваме с вилица.
 Нарязваме краставички и шунката на много ситно.
Добавяме горчицата, майонезата и краставичките към жълтъченото пюре. Овкусяваме с черен пипер, разбъркваме добре и пълним половинките яйца.
В чиния нареждаме на дъното зелена салата и слагаме върху нея напълнените яйца.
Декорираме  като настъргваме останалият жълтък на ситно ренде или с  листенца магданоз.


# 440
  • Пловдив
  • Мнения: 614
МУСАКА с ориз *здравословно*




Почвам пак да готвя здравословните си рецепти защото по тези празници се оядох ,пък и не мога да си карам колелцето да  спортувам подобаващо и качих 5 кг. трябва да ги смъкна ,че не мога да се трая. Embarassed Blush
Ето какво си измислих днес и стана супер вкусно.
Дъщеря ми и внучката го нападнаха и не остана . Mr. Green



Продукти

1ч.ч.-неполиран ориз
шепа грах
1морков
1-кромид
2с.л.-домати от консерва
1-чушка
бяло месо пилешко
сол,чубрица,
2с.л.-зехтин

за заливката
1 яйце
3-4с.л.- кисело мляко



ПРИГОТВЯНЕ
Всички зеленчуци нарязах сложих в йена глас с бялото месо ,зехтина и малко вода.
Сложих във фурната хубаво да се задушат като ги захлупих с капака .
Ориза хубаво измих и прибавих към задушените зеленчуци,прибавих и подправките ,вода 2 и 1/2ч.ч.  и хубаво обърках.
Този ориз трябва повече време да се вари за това пробвайте дали е уврял добре.
Когато е готов се залива с яйцето и киселото мляко и се запича .

Това е да ви е сладко!


Последна редакция: ср, 29 фев 2012, 12:13 от ЗИЧЕ

# 441
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ТОРТА "НАПОЛЕОН"



Срещах по интернет рецепти за Наполеонки и реших да си я направя по мой си начин с моето любимо яйчено кремче и вид на торта.Стана по вкусна от готовия Наполеон ,..поне така казаха в къщи (аз само едно парченце хапнах и на мен ми хареса)и за нула време се изяде.




Ето как я направих

ЗА КРЕМА
продукти:
1 литър-прясно мляко
1/4 пак.-масло

1 ч.ч.-захар
3 пълни с.л. -брашно
3 - жълтъка,
ванилия
тези три неща се смесват добре с малко водичка или мляко да стане каша.

                                                     

1 литър- прясно мляко завира и се прибавя горната смес,
като е готов крема се слага 1/4 пак.-масло бърка се докато се разтопи.
Оставаме да изстине.



През това време правим 1 пакет бутер корите така....
Разрязах на две набодох с вилица да не се надуват и изпекох във фурната на 200-210 градуса.
Тъй като Много се надуха (въпреки третиране с вилицата:))))разрязах тестото наполовина за да станат по тънки кори.
Изрязах краищата на корите да станат еднакви.(запазете изрезките ще трябват за декорация)
В поднос сложих първата кора и намазах обилно с крема.
Така последователно наредих всички кори и крем като завърших с крем.(по желание може да си редите кори и крем аз наредих 4 кори)
Изрезките от корите , натроших отгоре за декорация.
Оставих за няколко часа да поеме крема преди да сервирам.



Безумно вкусна и бърза торта.

# 442
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Печени бутчета с мед и лимон






ПРОДУКТИ

Пилешки бутчета
1 лимон
 мед
1 скилидка чесън счукана
Сол
соев сос
масло


ПРИГОТВЯНЕ

Пилешките бутчета го посоляваме мажем с соев сос ,мед,чесъна и най отгоре слагаме маслото.
Лимона на колелца се нарязва и на всяко бутче редим по едно две резънчета.
Сипваме в тавата една чаша бира и покриваме с фолио.
Печем на силна фурна до готовност на месото.
Махаме фолиото и запичаме бутчетата  докато хубаво се зачерви коричката отгоре.

Много вкусни и апетитни.
***БЪРЗО ,ЛЕСНО ,ВКУСНО***

# 443
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Царевичен хляб-с полента



Ето и продуктите:

около 500 гр.бяло брашно
250 гл. полента/смес за качамак/
1 кубче мая-42 гр
1ч.л. морска сол
1ч.л. захар
400 мл. вода
3с.л. зехтин



                                                         

ПРИГОТВЯНЕ така както ЖИВЕТО, го е написала
В малък съд слагаме маята,200гр.вода,сол и захар и оставяме да втаса.След това в по-голяма купа слагаме брашното,полентата,кипналата мая,добавяме още 200 мл.вода и зехтина.
Всичко се омесва аз го месих във машината.
Меси се до меко и еластично тесто.
В подходяща тава слагаме хартия за печене и я намазваме със зехтин.
Взимаме втасалото тесто и го разделяме на две топки.
Оформяме на хляб,разрязваме отгоря 2-3 линии и намазваме с помощта на четка еднакво количество зехтин и вода.
Включваме фурната на 50 градуса и покриваме хлябовете докато повтасат още малко.
След това увеличаваме градусите на 180 и печем .



Браво и благодаря на водещите на Бон апети за рецептата!

# 444
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ЦЕЛУВЧЕНИ ТРИГУНИ



ПРОДУКТИ:
1 малък пакет- бутер кори

****
1/2ч.ч -захар
3- белкъка
няколко капки оцет
От тези продукти бием белтъците на сняг като за целувки

****
за сиропа
1к.ч.-захар
1к.ч.-вода
ванилия



ПРИГОТВЯНЕ
Нарязах бутер корите на квадрати .
Така изпекох в тава и оставих да истинат.
През това време направих целувчената смес от белтък оцет и захар .
На всеки квадрат с малка лъжичка сложих целувчената смес.
Пъхнах във фурната на най горно ниво и пекох на 150 градуса до готовност на целувчената смес.



Направих сиропа
Изсипах го в тава и в нея наредих готовите квадрати да се сиропира най долният слой на бутер тестото.
Това е ***Бързо ,Лесно,Вкусно***


# 445
  • Пловдив
  • Мнения: 614


ПИЦА


Много ми хареса тестото на Пиде и за това направих и пица с него стана трепач.Simple Smile


продукти за тестото:


500 гр.бяло брашно;
1/2 кубче мая;
50 гр.маргарин;
1 с.л.сол;
1с.л.мед/течен/;
вода около 300 мл.

Приготвяне на тестото:
Пресяваме брашното със солта в удобна купа.
Натрошаваме маята , прибавяме маргарина и лъжицата мед.
Разбъркваме на сухо с лъжица.Започваме омесването като сипваме постепенно студена вода.
Тестото което ни трябва е меко и еластично:)



Продукти за гарниране на ПИЦАТА:

доматено пюре
телешки салам,шунка,каквото искате...
сладка царевица
настърган кашкавал
може и кисели краставички но моите не ги обичат на пица
Може и гъби ,всеки по желание слага продукти за гарнирането

Разточваме топката на кръгла кора с дебелина 0,5 см..
Преместваме кората в подмазана тавичка и навиваме краищата на вътре да се получи ръбче.
Намазваме последователно с олио , доматено пюре, ръсим телешки салам нарязан на кубчета,сладка царевица и настъргваме кашкавал .
Оставяме да втаса  във фурната на 50 градуса и като е готово усилваме фурната на 200 градуса и печем до готовност.



***МОЖЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ДА СИ ЗАМЕСИТЕ ТЕСТОТО ОТ ВЕЧЕРТА И ДА СЕ ДЪРЖИ В ХЛАДИЛНИКА НО В ГОЛЯМА ТОРБА  ИЛИ ГОЛЯМ СЪД защото втасва и се надува НАМАЗАН С ОЛИО! Когато ви трябва вадите и само гарнирате по желание***

***БЪРЗО ЛЕСНО ВКУСНО***


Последна редакция: сб, 10 мар 2012, 18:54 от ЗИЧЕ

# 446
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Моята икономична рецепта за козунак



Тъй като яйцата вече са лукс реших да си сътворя козунак с малко яйца ...
малко, малко  Wink две яйца, за два големи козунака:)
Така по се търпи нали?Simple Smile...,вярно ,че козунаците не са жълти, но пък станаха неочаквано вкусни.
За Великден ще им сложа жълта боя да жълтеят  Joy hahaha
Пък и от прясното мляко спестих половината вода сложих Simple Smile)))
Голяма скрънза излезнах май:)))





Продукти за 2 големи козунака
2 - яйца единият жълтък за намазване
300 мл.-вода( това може и прясно мляко да е)
300 мл.-прясно мляко
2 щедри щипки -сол
1 ч.ч.200гр -захар
2 с.л.-зехтин
1/2 пакет масло
1 с.л.-оцет
1 кубче - мая
около1,200- 1,300кг.- брашно
сушени плодове по избор,нарязани орехи
кората на един лимон
(аз сложих сушени боровинки,едно кръгче ананас,папая,стафиди,пъпеш,орехови ядки)






ПРИГОТВЯНЕ:
*Смесих водата и млякото и го затоплих .
*Прибавих маята и разбърках да се разтвори.
*Прибавих и останалите продукти замесих меко тесто в машината.(може и на ръка)
*Месих около 20мин. и прибавих нарязаните сушени плодове и настърганата кора от лимон.(аз сложих сушени боровинки,едно кръгче ананас,папая,стафиди,пъпеш,орехови ядки)
*Хубаво омесих да се разпределят плодовете в тестото.





*Изсипах на плота върху малко брашно и започнах да прихлупвам тестото на две докато обрах брашното.
*Намазах плота с олио за по лесно оформяне на козунаците.
*След това разделих тестото на две .
*Едната част от тестото разделих на три и оформих фитили които усуках и сплетох плитка.
*Сложих в дълга форма за кекс която намаслих и леко поръсих с брашно.
*Втората част от тестото направих на 4 фитила и сплетох на плитка.
*Вторият сложих в кръгла форма която също намаслих и леко поръсих с брашно.
*Оставих да втасат завити във фурната на 50 градуса за 1ч. 10-15мин.
****Козунаците втасват бавно заради захарта в тестото,тъй ,че изчакайте търпеливо да втаса хубаво, за да е и хубав козунака.Ако не втаса добре става глетав.****
*Втасалите козунаци намазах с жълтъка,1с.л. прясно мляко,1с.л.зехтин и щипка захар и поръсих единият с кафява захар а другият с обикновена кристална захар.
*Пекох на 180 градуса до суха клечка.





***ТЕСТОТО Е С ЕДНО ВТАСВАНЕ!!!***
Опитайте може и на вас да ви хареса.Simple Smile



Последна редакция: сб, 10 мар 2012, 21:00 от ЗИЧЕ

# 447
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Спаначена торта




Тази торта като я видях  тук и полудях  Mr. Green....веднага започнах да събирам продуктите и я направих.
Такава лека, нежна и вкусна торта не бях яла до сега. Hug
Спанака не се усеща изобщо.
Става и бързо хич не е трудна. Peace





това е оригиналната рецепта копи пейс

продукти
4 яйца
2 ч.ч. захар + ванилия
200 гр спанак (аз ползвам замразен)
1 ч.ч. олио (аз слагам зехтин)
2 ч.ч. брашно + 1п. бакпулвер
заквасена сметана,подсладена със захар според вкуса
(аз сложих  4 кофички, 2 по средата, 2 отгоре, като слагам по 1 лъжица захар на кофичка; обаче колко ще да е една кофичка? може би 200гр? ще проверя и редактирам, но всъщност е много лесно да се прецени на око)






приготвяне
Спанакът се пюрира с олиото в кухненски робот. Яйцата се разбиват добре със захарта и ванилията. Към сместа се прибавя спаначеното пюре и най-накрая брашното, омесено с бакпулвера. Печем до суха клечка (фурната ми е газова и не мога да посоча градуси, при мен се опича за около 45 мин). След като изстине, разрязваме блата хоризонтално на две. От долната част изронваме около 1ч.ч. трохички (кексът се рони много приятно), с които ще покрием най-отгоре, имитирайки трети блат. Пълним със сметаната, след това отгоре и отстрани и ръсим предварително отделените трохички. Оставяме в хладилника за една нощ, макар че може да се консумира и веднага.





моите промени
Аз сложих 1 голяма кофичка заквасена сметана 400гр и една малка 200гр.  всичките 600гр.
1 кисело мляко да е от тези гъстите .
Захар към 5-6 лъжици и две ванилии
Това е моя крем за тортата,че ме примързя да отида да купя още сметана. Blush
Украсата по желание  Peace
Стана супер ,....голяма вкусотия.

# 448
  • Пловдив
  • Мнения: 614
РИБЕНА ЧОРБА


Продукти:
1 средна скумрия / може и друга риба с малко кости/
5-6 средни картофа
1 глава лук
1 домат или от консерва на вкус
2 моркова
аз сложих и 1 чуша
дивисил,сол,магданоз

за застройка
1яйце и 2-3 л. кисело мляко.


ПРИГОТВЯНЕ
Рибата се изчиства и измива хубаво и се пуска в подсолена вряща вода.
След като се свари, се изважда, за да се обезкости.
Бульонът се прецежда, за да се избистри и отново се връща в тенджерата.
 Пускат се нарязаните на дребно зеленчуци -лукът,морковите ,картофите ,чушката.
След като се сварят картофите, намачках с прибор за пасиране.
Прибавят се олио, обезкостената риба и настъргания домат или доматен сок.
 Оставя се да ври още 10 мин. и се прибавя повечко девисил и магданоз.
Накрая супата се застройва със яйце и 2-3 л. кисело мляко.

 Отделно в една по-голяма чаша си правя саламурийка /както в Балчик казват/
 Пресовам 1 глава чесън, прибавям малко сол 1 счепена на парченца червена суха чушка и оцет.
От това нещо всеки си слага колкото му е по вкуса в чинията.



източник

# 449
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Спанак в гювече



Хванахме се за зелено вече, и си направихме наша любима рецепта.
Става много лека и вкусна.
Ако искате да е диетично ястието , вместо масло сложете зехтин и обезсолено сирене.


ПРОДУКТИ
количеството на продуктите са по желание, кой колкото иска да сложи по свой вкус
спанак
сирене
масло
сол
кисело мляко при сервиране


приготвяне
Спанака се измива нарязва на едро и се бланшира за минута в подсолена вода.
Внимаваме да не си променя цвета.
Редим в гювечето ред спанак ред сирене..ред спанак ред сирене.. така до напълване на гювечето.
Най отгоре слагаме парче масло.
Захлупваме с капачетата и печем във фурната за около 20-30мин. или вие си приценете до кога да се пече.Ние го обичаме да има чорбичка, да не е сух спанака.

Аз го правя във голям глинен съд и си сипваме в чинии .
Сервира се с кисело мляко.
Това е ...в къщи много го харесват дано и на вас ви допадне.


Общи условия

Активация на акаунт