Ето и рецептата
продукти за тестото:
500 гр.бяло брашно;
1/2 кубче мая;
50 гр.маргарин;
1 с.л.сол;
1с.л.мед/течен/;
вода около 300 мл.
продукти за гарниране:
150 гр.сирене;
1 яйце;
100 мл.течна готварска сметана;
50 гр.кашкавал;
ронена чубрица;
олио;
Как се прави
Пресяваме брашното със солта в удобна купа.Натрошаваме маята , прибавяме маргарина и лъжицата мед.Разбъркваме на сухо с лъжица.Започваме омесването като сипваме постепенно студена вода.Тестото което ни трябва е меко и еластично:)Когато сме готови оставяме тестото на топло място да удвои размера си.
След като е втасало веднъж го разделяме на толкова топчета /максимум 4 бр./колкото пидета.
Аз разделих тестото на две,за да станат две големи пидета,които са достатъчни за 4-5 порции.Колкото по-широко направим кладенчето,по-тънко става след като се изпече и е по-добре.
Разточваме топката на кръгла кора с дебелина 0,5 см..
Преместваме кората в подмазана тавичка и навиваме краищата на вътре /така образуваме борд/и оформяме квадрат.
Намазваме с олио тестото и в полученото кладенче изсипваме плънката,която сме приготвили като сме объркали натрошеното сирене ,яйцето и сметаната.
Пъхваме ястието във фурната,която е предварително включена на 100 градуса,за да втаса за около 5 мин.и печем на 200 градуса до приятното порозовяване на пидето.Когато е готово поръсваме с настърган кашкавал и ронена чубрица.Пъхваме във вече изключената фурна да се разтопи кашкавала.
източник