ГОТВЕТЕ С - "ЧЕРПАК С МЕРАК"

  • 347 374
  • 849
  •   4
Отговори
# 510
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Принцеси с кайма и пресен кромид



Нещо бързо и леко ,че в тези горещини не ми се готви .
С кромида станаха много хубави и децата много ги харесаха и така.

Продуктите са на око тъй че ще напиша само какво съм сложила
Кайма
Кимион
кашкавал на кубчета
ситно нарязан пресен кромид
още подправки по желание може да си сложите

ПРИГОТВЯНЕ
Омесих каймата с останалите продукти като добавях и водичка да стане по рядка сместа.
Така завих с фолио и оставих в хладилника да поеме подправките.Може и да не чакате направо да мажете и печете.
Мажа на филии и пека на партигрила.(може и във фурна на горно горене)


# 511
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Нещо като Гюзлеме  но не точно!




Продукти за тестото:

около 500 гр. брашно
300мл.- пр. мляко
3 с. л. -кисело мляко
1/2 кубче- прясна мая или 1 пакетче 7гр. суха мая
1 с. л. .захар
1 с. л.- сол.
1 с. л.- зехтин или мас разтопена



За плънката с кайма

400 гр.- кайма
1 глава- лук
1 шепа -настърган кашкавал
1 шепа- сирене
сол,
черен пипер ,
 магданоз
може и гъби да прибавите

Тези са със  сирена смес

натрошено  сирене
настърган кашкавал,
1-яйце
няколко стръка магданоз
малко чер пипер
Всичко хубаво се обърква




Начин на приготвяне:


В купа слагам, мая, захар и леко стопленото прясно мляко и разбърках да се стопи маята.


В по-голяма купа, добавих брашно, сол, мляко и зехтина.
Добавих  мая с прясното мляко  и омесете средно меко  тесто.
Оставете тестото , и през това време си  подгответе  пълнежа.

за плънката с кайма направете така:

В малко олио запържваме нарязания лук.
Прибавете каймата (предварително разредена с вода и хубаво намачкана) и гъби ако искате и ги запържете , добавете сол, черен пипер и магданоз.
Разбърква се и се оставя да се охлади.
След това добавете към  каймяната смес, настърганият кашкавал и натрошеното сирене.

Тестото  разделих на топки в зависимост колко големи ще ги правите.
Оформих  топки и всяка топка  разточих на кръг.
За едно гюзлеме трябват две кръгчета.

Половината от тях по големите поръсих  с плънката ( в случая със сирената плънка)  и отгоре сложих друг кръг който да е с по малък диаметър.
Прегъвам  краищата на долният кръг върху краищата на горния и притискам с вилица.












Леко с длан притиснах .



Пържих  от двете страни в  олио до готовност!



# 512
  • Пловдив
  • Мнения: 614

МНОГО ВКУСНИ ПЪЛНЕНИ ПАТЛАДЖАНИ




ПРОДУКТИ
патладжани - според това за колко човека ще се приготвя
морков - настърган
кромид - на ситно
домати настъргани - за поливане, колкото повече по добре
чесън нарязан - на вкус
олио и зехтин каквото имате
2 бахарчета смлени
дафинов лист
чер пипер
сол



ПРИГОТВЯНЕ
Патладжаните от тези кръглите и шарените ги измих хубаво и отрязах отгоре капачета.
Всеки издълбах с нож или лъжица така ,че да не се пробие отдолу и стените да са около 5 милиметра дебели.
Сложете ги в студена вода с лимон да не потъмняват.
Вътрешността нарязах на ситно и сложих в тенджерка с олио и малко зехтин.
Нарязаният кромид ,чесъна и настърганият морков, посолих ги и запържих хубаво.
Отстраних от котлона и прибавих черният пипер ,смлените зърна бахар и дафиновият лист.
Бахара даде такъв аромат на патладжана че чак и аз се изумих от експеримента си.
Обърках и захлупих да поемат подправките.
През това време настъргах доматите и към тях прибавих чесън счукан или нарязан както ви е удобно.
Осолих ,може и магданоз да прибавите аз нямах и не сложих.
От плънката отстраних дафиновият лист и с нея напълних  патладжаните и наредих в йена глас тавичка която на дъното полях малко  зехтин .
Когато свърших с пълненето на патладжана полях върху им от доматената смес обилно да има и около патладжаните не само върху тях.
Леко напръстах зехтин и сложих да се пекат във фурната.
Пекох до мазнина да остане домата около патладжана.
Патладжана се топеше в устата невероятен!
Това е вкусотията от любимите патладжани.
Дано ви хареса и на вас.


# 513
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Нектар от нектарини и круши




Днес направих нектар от нектарини и круши ,защото имах доста и започнаха да се развалят.
Та това спретнах за бърза консумация.




Продуктите са на око
нектарини -измити обелени и изчистени от костилките
круши- също обелени и изчистени
захар на вкус аз не обичам много да ми е сладко когато е натурален сока.
Вие си преценете како разбъркате захарта и опитате на вкус.





Та така плодовете се слагат в тенджера заливаме ги с вода да се покрият един пръст над плодовете да е.
Сложете захарта на вкус и включете котлона да заври.
Ври около 5 мин.Бъркайте за да се разтопи захарта.
Опитайте на сладост как е и ако иска захар добавете, ако ви е сладко водица прибавете.
Така оставете да изстине и налейте в шишета и дръжте в хладилник.
Страхотен ,ароматен и витаминозен нектар.


# 514
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Кромидена яхния с пилешки бутчета



Ето какви продукти сложих

Пилешки бутчета
5-6 глави- кромид
2-моркова
1/2 буркан домати консерва на кубчета или два настъргани домата
5-6 с.л.-олио или зехтин
червен пипер
зърна -бахар
зърна -чер пипер
2-3 -дафинови листа
сол
магданоз






ПРИГОТВЯНЕ
Кромида нарязваме на едро морковите на шайби.
 В тенджера слагаме мазнината , кромида и нарязаните пилешки бутчета на порции ,посоляваме и задушаваме  до златисто.
Прибавяме нарязаният морков и той леко да се задуши .
Прибавяме червеният пипер и доматите.
Заливаме с вода да покрие кромида.
Прибавяме  подправките и захлупваме тенджерата.
Така оставяме да къкри на слабо, докато кромида и пилешкото са готови.
Накрая преди да отстраним от огъня прибавяме магданоза.
Ако ви е рядка манджата може да сгъстите с малко разбито брашно с вода.
Аз почти не сгъстявам манджи  гледам да не слагам много вода и да се сгъстява от продуктите в нея.
Също така винаги варя на слаб огън повече време и ястията стават много по вкусни.



# 515
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПАНИРАНИ ТИКВИЧКИ



По идея на Лабрекс е рецептата.


 Тиквичка я срязах на две по дължина, после всяка половинка на по-тънички резенчета, но не до края да стане като ветрило.
 С длан притиснах да се разтворят резенчетата.
Така разтворена я сложих в чиния.
 Сложих в микровълновата, за 7-8 мин. да се изпече.
 По желание може и повече да изпечете но трудно се панира защото много омеква.
 През това време направих панировката мо моя си начин за паниране.
 2-яйца + малко вода, сол, чер пипер,брашно да стане на кашичка.
 Ветрилото хващам за дебелият край, там където не е разрязано и потапям в панировката и пържа в тиган с нагорещено олио, но не на силен огън.
 Това е моята панирана тиквичка дано ви хареса ,на нас ни се услади много.


# 516
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Тъй като вече няма място в списъка запълнила съм лимита и не мога да публикувам къде са ястията  за ваше удобство когато кликнете и да се отвори рецептата.
От страница 35 нататък няма да бъдат в  списъка на първа страница.
Съжалявам за неудобството.  
  bouquet

# 517
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Печено пиле с "панада"






ПРОДУКТИ

едно голямо пиле (моето е домашен бройлер)
подправка " панада"за пиле на "BIOSET",
червен пипер
сол,
1/2ч.ч.-бира
олио
1/2 ч. ч.-  водичка
олио за поливане ,или масло парченца се слагат върху всяка порция



Приготвяне
Пилето разфасовах на порции и леко осолих.
Хубаво овалях  с подправка " панада"за пиле и с червен пипер.
Наредих в тава и полях с  бира ,олио и малко водичка.
Покрих тавата с аломиниево фолио и пекох на 220 градуса в началото и като заври на 200 градуса  за около 2ч.


Последна редакция: сб, 20 апр 2013, 19:38 от ЗИЧЕ

# 518
  • Пловдив
  • Мнения: 614
БАНИЦА С ГАЗИРАНА ВОДА



Вижте още рецепти за баници





[/center]


Продукти
1 пакет -кори Фамилия
 1 малка газирана вода от 500мл.
 200-300 гр.-сирене
 1 масло -малко 125гр
100мл.-олио
 5- яйца





ПРИГОТВЯНЕ
Намазних леко тавата.
Започнах да редя корите, първо сложих три броя като ги нагъвах.
 Наръсих със натрошено сирене.
 Сложих две кори пак нагънати и наръсих сирене.
Така докато свършат корите.
 Нарязах баницата с нож на квадрати.
Маслото и олиото загрях докато се разтопи маслото.
 Половината от мазнината разтворих с половината газирана вода.
Полях нарязаната баница и разклатих тавата да попие в корите.
Яйцата разбих с останалото масло и другата половинка газирана вода ако сиренето ви е изкиснато добавете и солчица..
 Полях и тази смес отгоре и корите плувнаха в сместа.
Разклатих пак хубаво и сложих във фурната като я настроих на 190 градуса.
 Пекох до готовност.




 Става невероятно пухкава ,въздушна и безумно вкусна.

Последна редакция: сб, 20 апр 2013, 19:39 от ЗИЧЕ

# 519
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ХЛЯБ "БРИОШ"







Не можах да се сдържа и аз да направя неустоимият хляб на Катето .

Не-ве-ро-ятен хляб!!!

 КАТЕНЦЕ БЛАГОДАРЯ ЗА РЕЦЕПТАТА не съм яла по пухкав и нежен хляб !
Ако се сложи повече захар ще стане невероятен козунак на това ми заприлича па структора.Simple Smile
Страхотен ,страхотеннн...






Направо копирам нейната рецепта защото нищо не съм променяла!

Продукти за хляба

400 гр. брашно
2 яйца + 1 жълтък за намазване
180 мл. прясно мляко
40 гр. маргарин
1 пак. суха мая
4 с.л. захар
щипка сол
малко брашно за доомесване

Приготвяне

Омесете тесто от изброените продукти.
Става малко лепкаво, но не му добавям още брашно.
Оставете да втаса.
Омесете го втори път, на набрашнена повърхност до меко тесто, което не лепне.
Оформете го като хлебче и го сложете в правоъгълна формичка върху пекарска хартия.
Оставете го да втаса отново  намажете го с жълтъка и поръсете със сусам. Печете в предварително загрята на 180C фурна до суха клечка. Ако се запече отгоре по-рано, сложете му фолио.
Охладете на решетка.
 Поднесете с масло и любимото ви сладко!
Аз използвах желе от боровинки и  малини .

Малко се обезформи докато го извадя от формата, защото е толкова нежен и пухкав, но това е, ще си го хапнем и така.Simple Smile
Вижте ли, как попи желето в пухкавият хлебец ааа...? Hug





Последна редакция: сб, 20 апр 2013, 19:39 от ЗИЧЕ

# 520
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Мариновани бели чушки за бърза консумация




Вижте още подобни рецепти





Продукти за марината

Аз слагам на око  и опитвам  на вкус.
Когато ми хареса на вкус е готово.
Слагам оцет ,сол,вода,нарязан чесън и нарязан магданоз.
Всичко това го разбърквам да се стопи солта и е готово.




Чушките ги избърсвам хубаво с кърпа и отрязвам  дръжките и цепвам с нож връхчетата за да не се надуват и пръснат когато се пържат.
Така ги пържа в олио и веднага слагам в маринатата.
Пържете на по слаб огън защото пръскат.
Когато постоят в маринатата 2-3 ч. са готови за консумация.
Може и да си ги обелите.


Последна редакция: сб, 20 апр 2013, 19:39 от ЗИЧЕ

# 521
  • Пловдив
  • Мнения: 614


ПРОДУКТИ
свинско месо нарязано на късчета
 гъби каквито имате (моите са пънчета)
 сол
 чер пипер
 масло или зехтин



Приготвяне
Сварих за малко месото във вода и солчица.
Сложих го в йена глас тавичка и добавих нарязаните гъби ,черният пипер ,маслото и долях от бульона където е вряло месото около 1 чаша.
 Ако мислите че е безсолно добавете още солчица.
 Захлупих тавичката с капака и пекох докато останат месото и гъбите на мазнина.

Много вкусно и бързо ястие.




Последна редакция: сб, 20 апр 2013, 19:40 от ЗИЧЕ

# 522
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Гръцки чеснов сос - Скордаля с пържена пъстърва



Вижте още подобни рецепти








 ПРОДУКТИ
чесън - 8 скилидки
галета - 250 гр.
зехтин - 120 мл.
винен оцет - 70 мл.
сол - 1 ч. л.


Чесънът се пресова и към него прибавяме солта и галетата. Бъркаме до получаване на гъста смес. Добавяме оцетът и захтина постепенно, като през това време се бърка постоянно. Пасираме добре цялата смес.
Много подходящ за риба или тиквички!



източник





ПЪРЖЕНАТА ПЪСТЪРВА
 Изчистете пъстървата и цялата без да я режете,осолете и оваляйте в смес от брашно и галета. Изпържете до готовност в подходящ тиган, като сложите малко масло и олио.
 Става невероятно вкусна по този начин опитайте!
 Соса също е страхотно допълнение към рибата.


Последна редакция: сб, 20 апр 2013, 19:40 от ЗИЧЕ

# 523
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КОНФИТЮР ОТ СЛАДКИ ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ




Вижте още бързи  рецепти






Сега искам да ви предложа една невероятно вкусна рецепта видяна от една моя любима кулинарка Лабрекс.
 Преписвам рецептата защото няма какво да се променя много точна и лесна.
 Горещо ви я препоръчвам направете я аз вече не знам колко дози направих и се изяждат веднага.




ПРОДУКТИ
 500 гр сладки червени чушки
 250 мл кафява захар
 120 мл оцет (винен, всякакъв, какъвто харесвате)
 1/2 ч.л. сол
 1/2 ч. л. смлян чер пипер
 1 дафинов лист Клонче розмарин (5-7 см)



ПРИГОТВЯНЕ
 Изчистете чушките от семената и вътрешните ципи.
 Нарежете на ивички, широки около 1 см или на парченца.
 Сложете в тенджерка. Добавете солта, оцета, дафиновия лист, розмарина и захарта.
 Сложете на огъня, след като сместа заври, намалете огъня и, като бъркате от време на време, варете 25-30 мин.
 Свалете от огъня, извадете дафиновия лист и розмарина, добавете черния пипер и разбъркайте.
 Охладете и сипете в бурканче.

Аз сложих мащерка и чубрица в марличка, нямах розмарин, завих с конец и пуснах в чушките после извадих.
С тези подправки по идея на Лабрекс също стана много хубав.
Също така поварих малко повече минути да се сгъсти сосчето.
Ще купя повече чушки и ще си затворя в буркани като още топъл го налея в тях и затворя да се запечата капачката от топлият конфитюр.
Дано да стане макар че съм сигурна че няма да има проблем.

Последна редакция: сб, 20 апр 2013, 19:40 от ЗИЧЕ

# 524
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ТУТМАНИК С МАРГАРИН




Още подобни рецепти





Ето рецептата за един тутманик с маргарин.

 ПРОДУКТИ
 3-яйца ,единият жълтък отделяме за намазване
200 гр. - кисело мляко
100мл.- вода
100мл.-прясно мляко
 1 кубче - мая или 2 пакета -суха
 1ч.л.- сол
 3 с.л. - захар
 3-4 с.л.- зехтин или олио
 1щипка -сода бикарбонат
 1 с.л.- оцет
 около 1.200кг. -брашно за средно меко тесто сирене за ръсене маргарин за мазане на пластовете може да заместите  с мас или масло.


Приготвяне

 Омесих тестото в машината да е средно меко и гладко.
 НАПРАВО ОФОРМИХ!
 Разделих тестото на 4 топки.
 С точилка разточих първата на правоъгълник .
Намазах обилно с маргарин.
 Поръсих сирене.
 Разточих втората и сложих отгоре ,намазах пак обилно с маргарин и натроших сирене.
 По същият начин направих всички топки.
 Навих на руло и нарязах на парчета по един пръст дебели.
Двата края на рулото оставих в страни да ги използвам за средата.
Намазах тавата с маргарин , може и хартия в нея да сложите но да е намазана и тя .
 Започнах да нареждам парчетата прави от стените на тавата към средата ,да се получи като цвете.
 В средата сложих отделените краища от рулото , като ги усуках леко .
 С пръсти извих краищата на парчетата ето да стане така.




Покрих с кърпа. Фурната включих на 50 градуса и сложих тавата да втаса тестото.
 Когато удвои обема си,намазах с жълтък ,малко зехтин и малко прясно мляко.
Пекох на 180 градуса до суха клечка.
 Малко поприпекана отгоре но в къщи се зарадваха, защото обичат такива корички ,а аз се старая все вид да има.Simple Smile
Страхотно тутманик стана и много ,много вкусен!!!


Последна редакция: сб, 20 апр 2013, 19:40 от ЗИЧЕ

Общи условия

Активация на акаунт