Темата е изключително полезна и актуална! Хубаво е да можеш да споделиш важни неща и рецепти за Коледните пости. А и да имаш приятна компания по време на поста.
По въпроса за борша - ще се радвам да науча от вас някоя хубава рецепта, защото съм голяма почитателка на супите. Лично аз никога не съм приготвяла традиционен борш, нито съм експериментирала върху него. Само мога да дам една идея, която може да ползвате при готвене на летни и есенни супи (включително и при борша). Аз слагам в супите по един зелен домат нарязан на кубчета (все още го продават по зеленчуковите сергии). Той придава леко кисел вкус и супичката става много приятна. Лятно време може да се прибавят джанки ( пробвала съм - зеленият фасул става вълшебен с тях).
Много ми беше интересно да прочета менюто ви за днес, затова ще споделя и моето.
На закуска сок от грейпфрут и малко овесени ядки с мед (варени, че не обичам много суровите).
За през деня си приготвих липов чай с мед и 1 суп. лъжица настърган джинджифил. Четох, че е много полезен за профилактика на простуди и грип, а също действал добре и на храносмилането. На обяд гъби с ориз и салата от марули (на работа хапваме готова храна, но има голям избор и предвид това, че много хора постят, в кухнята се съобразяват ). А за вечеря си приготвих любимата ми салата от спанак и моркови с червен лук. Основното ястие за вечеря, а и за утре е праз яхния с гарнитура от бял ориз.
По въпроса за олиото първата седмица (а също и в последната - дните от Игнажден до Бъдни вечер и Рождество Христово )- смело яжте всичко сготвено с олио и зехтин. Рождественският пост не е строг като Великия и дни на строг пост практически няма. С изключение на първата и последната седмица, се позволява да се яде риба във всички дни, без сряда и петък. Така е указано в Типика на Православната Църква. Би трябвало църковните календарчета, които се продават навсякъде да отразяват това точно, но не винаги е така.
Пожелавам леки пости на всички! Ще се включа по-нататък с някоя от моите рецепти. Само трябва да се поразровя малко из моите тефтери.