С удоволствие прочетох и споделената от Мишанка информация за обреден хляб с мая. Лятото правих на няколко пъти хляб с жива закваска, не с мая... вкусничък е.
Аз постих само последните 10 дни, като преди това не употребявах месо. На суровоядство съм предимно. При глад за сладко, сушените плодове са ми достатъчни.
Все пак всичко е въпрос на избор
Аз приготвям зелевите сарми с булгур. Много добре се допълват вкусовете им! Мъжът ми много повече хареса сармите с булгур от колкото с ориз. Правя ги с с праз, булгур, понякога и гъби, копър... Булгура не търпи продължителна термична обработка, защото се скашква и става лепкав и неприятен. При задушаването, добавям и от зелевия сок.
Боб със зеле на фурна (кукузел), също е невероятна вкусотия. Сварява се боба, задушава се леко зелето с лук, червен пипер и малко доматен сос. Смесват се и се запичат с малко течност във фурната. Става и с кисело и с прясно зеле. Ако го правите с прясно, поради липса на кисело, може да го подкиселите с лимонов сок или лимонтозу.
fio , много интересни предложения! Ще се възползвам от тях и в бъдеще. Сигурно сте обсъждали Скордаля, която също е подходяща за пости. Опитвала съм я със среда сух хляб вместо с галета.
От постните сладкиши на прима виста ми излизат баница с халва, тиквеник, ябълковия сладкиш с настъргани ябълки и суха смеска от грис и брашно (може да си има име но не го знам )
Пожелавам ви весели празници!