Коледни пости 2011

  • 39 776
  • 537
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 343
Благодаря ви на всички за хубавите пожелания! Hug

Току-що сложих една зеленчукова супичка да се вари, изпарява ми се желанието за готвене към края на постите. Simple Smile
danilu, само да вметна, че медът не е животински продукт, тъй като пчелите са безгръбначни. Simple Smile

Хубава вечер ви желая!   bouquet

# 511
  • The point of no return
  • Мнения: 840
Честит Игнажден!

Аз днес направих постните сармички по тази рецепта, ако някой иска да пробва нещо различно
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/postni_sarmii_kato_na_baba

Станаха много вкусни, само препоръчвам да се слага по-малко зелева чорба, че може да киселеят накрая Peace

Дайте идея за сосче, което да е постно, че намирам само такива с кисело мляко и яйца, мерси предварително Grinning

# 512
  • Мнения: 343
Дайте идея за сосче, което да е постно, че намирам само такива с кисело мляко и яйца, мерси предварително Grinning

Какво сосче ти трябва? Аз правя чеснов и доматен най-често по време на постите. Simple Smile

Чесновия сос: нарязвам на ситно няколко скилидки чесън, няколко ореха, слагам щипка сол, по 1 с.л. зехтин и лимонов сок, ситно нарязан копър и 2-3 филии предварително накиснат във вода и отцеден хляб. После пасирам всичко и става чудесен сос. Ако сложа повече хляб става гъсто и може да се ползва като разядка или гарнитура.

Доматен сос: взимам 1 по-голям буркан домати, обелвам ги, пасирам или настъргвам на ренде, добавям щипка захар и слагам на котлона с малко зехтин, докато се поизпари водата, подправям и готово. Simple Smile Може да добавиш лук или чесън по желание.

# 513
  • Мнения: 324
Roya, ето няколко предложения и от мен:


„Млечна” салата
Авокадо 2бр./може и 1/
½ чаша вода
Сол
Пресен босилек
Сок от 1 лимон
Малко орехи
Всички продукти се пасират/блендират и към тях се добавя 1 ситно нарязана краставица.
Аз сложих копър вместо босилек


Сурово предястие
Слънчогледово семе
Зехтин
1-2 скилидки чесън
Сол
Подправки
Лимон/може и оцет/
Малко вода
Всичко се блендира, докато стане на пюре.
Може да се добави нарязана краставица.

И двете рецепти са от нета, но не съм на моя комп и не мога сега да кажа откъде точно съм ги взела, за което се извинявам!


И още нещо от  тук
СУРОВОЯДСКА „МЛЕЧНА” САЛАТА

Нужните продукти:
150 г суров слънчоглед, накиснати за 7-8 часа в студена вода
150 г ядки сурово кашу, накиснати за 7-8 часа в студена вода
1 лимон
1 кг курнишони или кисели краставички
1 връзка копър
2-3 скилидки чесън
50 г орехи за поръсване
Студено пресован зехтин
Хималайска сол
Начин на приготвяне:
Пасирайте ядките и чесъна. Добавете малко вода, ако е много гъсто. Добавете наситнен копър, зехтин, лимонов сок. Пасирайте отново, добавете наситнени краставички, счукани орехови ядни и сол на вкус, и сервирайте.
 


И в трите рецепти може да се пропусне краставицата и да се използват просто като сосче.

Аз вчера хапнах броколи със сосчето от втората рецепта – голяма вкусотийка.

# 514
  • Пловдив
  • Мнения: 5 214
Правих я суровоядската млечна салата:  много вкусно стана!  Peace

# 515
  • Мнения: 355
Здравейте!
Опитах преди два дни да постна рецептата за питката, но нета ми се скапа и не можах.
Ето я:
Обреден хляб – Иглика Мишкова,
етнолог, куратор от Националния етнографски музей в София

Тя разказва, че в различните краища на България има типични местни ястия, но бобената чорба, сармичките, сухите чушки, пълнени с боб, баницата с тиква, обредния хляб, виното, меда и плодовете са задължителни.
Хлябът е най-важната част от традиционната трапеза. Замесвал се от най-възрастната жена в семейството и е носител на многобройни религиозни вярвания. В миналото замесването на обредния хляб е било съпроводено от много условности и изисквания, като например какво да бъде брашното, колко пъти да се пресее, да се приготви с мълчана изворна вода, донесена от млада мома или скорошна невеста, да се приготви с квас.

600-700 гр. Брашно
1 кубче прясна мая (колкото кибритена кутийка)
400 мл. хладка вода
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. оцет.
3 с.л. зехтин
Замесете рядка кашица от маята, захарта, солта, оцета и водата с малко от брашното. Оставете да шупне за десетина минути. Пресейте брашното в голяма купа, направете кладенче на дъното и изсипете закваската. Замесете меко тесто, накрая добавете зехтина и месете, докато поеме мазнината. Остватете да втаса докато удвои обема си.
Премесете отново, отделете част от тестото за декорация. Основната част направете на кръгла питка, поставете в нея монета и оставете да втаса отново. Към отделеното за декорация тесто добавете още малко брашно, оформете на продълговати пръчици и украсете питката според вашите представи и умения.
Изпечете на 200˚С, докато бухне и стане златиста – около 40 мин.

Хлябът с мая е постен и може да се поднесе на Бъдни вечер. Основното на празника, са не толкова задължителния брой ястия, а по-скоро времето, отделено за нас и нашето семейство, както и почитта към вярата, основните ценности и традициите.

Наскоро слушах шеф Петров да обяснява, че ако към ябълков сладкиш се добави една круша, ароматът на ябълките се обогатява. Точно това смятам да направя със сладкиша на Бъни. Отгоре ще го поръся със счукани орехи.


# 516
  • Мнения: 355
Ето и един доматен сос, който си харесах миналата година. За съжаление нямам автор.

Доматен сос(разядка) за Бъдни вечер
2 глави кромид лук се запържват(задушават по желание) с 3-4 моркова.След като омекнат сипвам при тях две консерви домати от по 400 гр. Оставам да поври сместа около 20 мин.След това слагам сол и 1 равна с.л. брашно за сгъстяване.Махам съда от котлона и слагам 1-2 глави чесън.След това пасирам сместа хубаво и връщам на котлона само да кипне.Като изстине леко се слага задължително 1 ч.л. захар.След това се овкусява по желание.Може да се добави още сол, черен пипер, желателно е и малко оцет. Престоява един ден в хладилника.

# 517
  • Мнения: 354
Аууу, браво за "Млечната" салата. След час се прибирам и я пробвам веднагически. Че вече отвсякъде се уморих да си "измислям" разнообразие в менюто Simple Smile

# 518
  • София
  • Мнения: 12 645
Ето и от мен една рецепта:

Салата "Любовен кладенец"

В центъра на голяма, кръгла чиния слагаме ситно нарязан магданоз, а около него посолен и нарязан на колелца лук. Около лука подреждаме в кръг колелца от червени домати, после кръг от печени, обелени и нарязаничервени чушки и тук-там маслинки. Подправяме с повече зехтин и оцет.

# 519
  • Мнения: 1 775
В края на поста искам да ви пожелая една тиха и вълшебна Коледа с вашите близки около трапезата, в уюта и топлината на дома ви, с искри от светлина в очите и вяра в бъдещето!  Hug

Надявам се за всички този пост е бил пречистващ и умиротворяващ, всеки за себе си е преоткрил смисъла му и удовлетворен ще посрещне празника. Нека има повече усмивки и доброта между хората.

# 520
  • Мнения: 2 551
Прекрасно пожелание, Be Light!

Ето и няколко изречения, които обичам да си припомням винаги в навечерието на Бъдни вечер и Рождество Христово.Те са на св. Ефрем Сириец (ІV в.) и винаги ме карат да се замисля:

„Днешният ден е ден на спасение. Той ни учи на мъдрост.

Днешната нощ носи мир и тишина на вселената.

Тази нощ принадлежи на Кроткия. Нека всеки да превъзмогне своята ярост и суровост.
 
Тази нощ принадлежи на Смирения. Нека всеки да обуздае гордостта си и да смири високомерието си.

Днес е възсиял денят на милостта. Нека никой не преследва другия с отмъщение за нанесената му обида.

Настъпил е денят на радостта. Нека никой да не причинява печал и скръб.

Това е ден на благоволението. В него няма място за жестокосърдечност.

Това е ден, безоблачен и ясен. Нека всеки обуздае гнева, нарушаващ мира и хармонията.

Това е денят, в който Бог е слязъл сред грешниците. Нека се засрами праведникът, който лицемерно се гордее пред грешника...

Днес Самото Божество се е вселило в човешката природа, за да се устреми и тя към всичко свято”.



Щастлива и благословена Бъдни вечер на всички!

Тази вечер започнах приготвянето на коледните сладки. Спрях се на тази рецепта - http://vkusnoteka.blogspot.com/2010_12_01_archive.html Надявам се утре вечер усилията ми да се увенчаят и със същия визуален ефект.  Peace

# 521
  • София
  • Мнения: 565
simpatikonia, Be Light , благодаря ви! Заредихте ме с топлина и Коледно настроение.


 Аз не пиша много напоследък, защото все няма време. Но като се замисля, май основната причина е, че нямам настроение за готвене. Вече горе- долу измислих менюто за Бъдни вечер и Коледа и мисля да се развихря там. Simple Smile

 Благодаря ви, че ви има! Присъединявам се към предишните пожелания и добавям от себе си здраве,     обич между хората, мир в душите и щастие в сърцата. Бог е любов. И нека всеки усети Божията благодат върху себе си!

# 522
  • Мнения: 304
Be Light, simpatikonia, Наде и аз благодаря от сърце Simple Smile


Цитат
Тази вечер започнах приготвянето на коледните сладки. Спрях се на тази рецепта - http://vkusnoteka.blogspot.com/2010_12_01_archive.html Надявам се утре вечер усилията ми да се увенчаят и със същия визуален ефект.  Peace

Simple Smile аз също подготвих тестото тази вечер по тази рецепта, но твоята е много по-подробна и ще ми е полезна утре. Нищо, че разчитам на помощ от моя дребчо Wink  да направим сладките.

Желая на всички  Любов и Светлина.

Последна редакция: пт, 23 дек 2011, 05:08 от Шанта

# 523
  • София
  • Мнения: 921
здравейте,
Ние на Бъдни вечер ще сме при едните родители, а на Коледа при другите. Такава ни е традицията от години.
За Бъдни вечер реших тази година и аз да се отчета и ще приготвя- зелеви сърмички с ориз и стафиди, лозови сърмички с киноа и зеленчуци и чушки пълнени с боб.
А на Коледа ще занеса Сурова шоколадово-плодова торта.

Пожелавам на всички весели Коледни и новогодишни празници.
Страхотна тема беше тази и се надявам и по другите пости пак да се включвам.
И не забравяйте да си намислите желания- на Коледа ствата чудеса.
Изкарайта най-незабравимите, пълни с много усмивки и топлина празници!

# 524
  • София
  • Мнения: 900
 Здравейте:)
 Наистина много хубави слова, които докосват душата на върващия..мен, обаче ме натъжиха, защото  тези чудни празници вече втора година ще споделя с човек, който не спазва доста от тези повели..и ще предизвика у мен емоции, които трудно ще овладея, защото лесно се паля..ама това е положението. Вкъщи поне ни е мирно, спокойно и щастливо Simple Smile Това е най-големият подарък за мен - моето семейство!
 И аз днес ще правя сладки, а и утре и в другиден, ще украсявам и с глазура. Намислила съм и баница да точа по тази рецпта , за пръв път ще ми е, но мъжът ми ще помага, той е правил няколко пъти. Няма да приготвям всички ястия, защото ще сме у свекърите, ще готвят и баби и етърва и кой ли не:) Смятам и колачета да направя, ето тези
 Пожелавам на всички много семейна топлина и щастие около празничната трапеза!

Общи условия

Активация на акаунт