Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 26 948
  • 684
  •   6
Отговори
  • Мнения: 8 087
Заповядайте в новата тема ⚘🌷🌼🌻🌹🏵💮🌸💐🌹🥀🌺🌺
Старата също е тук, ако някой нещо е забравил:)

https://m.bg-mamma.com/?topic=1340452.720

Последна редакция: вт, 13 юли 2021, 15:59 от пеп-4o

# 1
  • София
  • Мнения: 878
От ненужните продукти за разчистване ми остана само пакет червена леща ... файнъли 🤐
Искам да си направя салата. Стъпките това ли са? Сварявам, изцеждам водата и след като изстине овкусявам с лук, сол, подходящо растително масло и оцет/лимон?
Не съм безотговорен и не разхищавам храна, но така се случи, че имах доста ваучери за един магазин през затваряне и то баш накрая вече нямаше какво полезно/нужно да вземам.

# 2
  • Мнения: 4 931
Можеш да я направиш като пастет - като отцедиш от водата, слагаш в пасатора с олио или зехтин и малко чесън и оцет или лимон.

# 3
  • Мнения: 8 087
Може и на кюфтета да я направиш като прибавяш още гъби, шунка , или нещо за уплътняване на сместа,  но тази леща не става за салата
Или на крем супа /мерджемек чорба

# 4
  • Sofia
  • Мнения: 16 656
... но тази леща не става за салата...
Категорично.  
И подкрепям горните идеи за червената леща.  Ето и моето предложение за супа -  https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_1.html
Пък за салата от леща - ползвай френската или черната (Белуга).

Последна редакция: вт, 13 юли 2021, 18:51 от Morena

# 5
  • Мнения: 3 417
Червената леща се сварява докато заври - та за каша става и не и салата.
Първата ми среща с тази леща преди десет и повече години беше разочарование . Щото обичам зрънцата да не са ми разварени и категорично смятах да не следвам рецептата на опаковката - да я варя по- кратко време и таман бързо да стане . И изтървах момента .

# 6
  • Мнения: 1 316
В Лидл нали имаше промоция на червена леща.Лакомата гъзина взе 3 пакета,защото много започна да ми харесва,но така и не е сготвих.Отворих само един пакет и половината го сготвих.Вчера видях,че не отворените пакети са за хвърляне.В отворения пакет нищо няма, а тези са с буби.
Как да ги съхранявам държа ги в шкаф,случвало ми се и с овесени ядки,големи пакети семена,ориз
Единия пакет е направо трагедия, другия няма паяжина, но и той е за коша
Скрит текст:

# 7
  • Мнения: 3 417
В Лидл нали имаше промоция на червена леща.Лакомата гъзина взе 3 пакета,защото много започна да ми харесва,но така и не е сготвих.Отворих само един пакет и половината го сготвих.Вчера видях,че не отворените пакети са за хвърляне.В отворения пакет нищо няма, а тези са с буби.
Как да ги съхранявам държа ги в шкаф,случвало ми се и с овесени ядки,големи пакети семена,ориз
Приберете във фризера - после извадете и почистете и готово .
Но когато се заредите с повече - слагате във фризер превантивно - после няма да се появят - ако пакетите са затворени добре
 И друго тези насекоми са гаранция , че варивата не са обработвани с разни химии

# 8
  • София
  • Мнения: 10 392
Записах се, благодаря

# 9
  • Мнения: 4 931
Червената леща обикновено я правя плакия - слагам нарязана глава лук да се запържи в олио. Добавям доматено  пюре и вода, за да се сготви лука. След десетина минути слагам и лещата да се свари буквално за няколко минути. Ако трябва добавям вода, но гледам да остане възможно най-гъста. Накрая слагам кимион и чесън на прах (ползвам на Котани) и готово. За по-малко от половин час е готова. Но отдавна не съм правила, беше любима на баща ми.

# 10
  • Мнения: 5 783
тези насекоми са гаранция , че варивата не са обработвани с разни химии

Насекомите си прескачат нагоре+надолу, така че няма проблем да налазят третирана стока. Не мисля, че има индустриална, която да не е обгазена. Иначе като купувам домашен боб/леща, които уж не са третирани, ги съхранявам в хладилник.

# 11
  • Мнения: 3 417
тези насекоми са гаранция , че варивата не са обработвани с разни химии

Насекомите си прескачат нагоре+надолу, така че няма проблем да налазят третирана стока. Не мисля, че има индустриална, която да не е обгазена. Иначе като купувам домашен боб/леща, които уж не са третирани, ги съхранявам в хладилник.

И как прескачат в добре затворена опаковка
 Дадох изпитан съвет . Кой как си реши така да процедира

# 12
  • Мнения: 5 783
Ами как пламва цял шкаф? Как си представяш канадска нетренирана леща, абсурд. Въобще каквато и да е. Навремето много се интересувах, че консумирахме и купувах доста. Като питах за третиране и се смееха направо.

# 13
  • Мнения: 4 931
Канадската нетренирана леща е опасно явление. А редактора - още по-опасно. Тия буболечки си ги донасяме с нещо и окупират шкафа. Предполагам, че намират миниатюрни отворчета, които не виждаме. Профилактично да се сложат във фризера ми се струва добра идея.

# 14
  • Мнения: 3 417
Явно щото рядко готвя леща и такива нападения не съм имала .
Имам една червена от доста време в буркан и все ще хвърлям - нищо ѝ няма .

Общи условия

Активация на акаунт