Значи първо за брашното от просо. Аз го купувам от диетичните магазини и винаги съм го намирал там. Например последното изглеждаше така:
Захарта може да бъде кафява въпреки, че напомням в бозата тя е редуцирана вече и не е опасна така както в необработено състояние. Може да ползвате фруктоза, мед и всякакви други подсладители. Въпрос на вкус.
Според класиката бозата от просо е истинския оригиналния вариант. Но тя става наистина чудесно и от пшеница например.
Овкусителите на 1 чаша боза (250 мл):
- канела - 1/2 чаена лъжица;
- какао - 1 или 2 чаени лъжици (може и повече тука е въпрос на вкус, особено ако ще добавяте бита сметана, какаото може да се увеличи още повече);
- кафе - напомням само за възрастни - до 1/2 чаена лъжица - ако ще се добавя бита сметана може и цяла лъжица (хипертониците да забравят да тая добавка в бозата);
- сусама първо се препича, след това се смила - до 1 препълнена чаена лъжица;
- препечен арабски аромат (счукан карамфил, бахар, индийско орехче, канела - всичко това препечено и после хубаво смляно в блендера) - до 1/3 чаена лъжица;
и т.н.