(Био) зеленчукова градина 13

• 114 243
  • 748
  •   1
Отговори
# 420
  • Варна-София
amica1, да ти е здраво и живо Момчето, на патерица!  bouquet За виното, мъжа ми му казали да затопли една тенджера от самото вино и да я върне в бидона. Направи го та да видим каква я е свършил. Ще го оправим ли или ще го вкиснем. Mr. Green От дрождите колко се слага и от къде се вземат? newsm78

Загряването на тенджерата го правихме 2 пъти. Тази година не подейства.
Дрождите ги купихме от агроаптеката и на опаковката всичко е написано точ в точ. Прави се захарен разтвор с дрожди, престояват на топло едно денонощие и се добавят към виното.

# 421
  • на пъпа на Златията
Тази година брах лозето късно.Хвана го студа.Имаше разлика само от 3 дни между първото и второто бидонче.Първото си тръгна добре.Второто закъсня.Веднага затоплих помещението. Трябвало да е над 23-24 градуса.При мен беше 19-20 градуса.Метнах найлонови чували.Вълнени черги и стана.
Сега май е късно да се топли шарата. Да не се вкисне?!
Дедо слагаше мангал под бурето.Нямам спомен да е топлил шарата.Или е било още в началото.Дрожди нямаше.

# 422
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
bushkata, сега я "втаса" Simple Smile! Туряй и мен в списъка!

Харесва ми!
Който има желание - пратете по едно лс с адрес и имена. Живи и здрави да сме на пролет - ще пратя.  Peace

и аз съм в списъка Simple Smile да подсигуря материал за началника Simple Smile
ще ти дам адреса веднага, че да не забравя после Simple Smile
и ако на някой нещо съм обещала  Blush напомнете ми Hug

# 423
  • ул. "Мечтание"
Ммммм... аз искам да питам за размяната на семена... Обещах да се включа, но се оказа, че доматените семенца, които имам са малко и няма да мога да пратя на никого (догодина повече ще запазя, обещавам). Но мога ли да се наредя на опашката да ми пратите по нещичко, който има повече и има желание?  Blush

# 424
  • Варна-София
Рорик, по повод моята молба за тънкия пипер за туршия ще ти пратя по пощата сгънат адресиран до мене плик с марка, за да не се бъркаш с разходите.  
Тази система е много древна и работеща.

# 425
  • на пъпа на Златията
Ейййй,Амика.
Стига , , нищо не ми пращай.Толкова неща научаваме от теб и от този форум .За какво бъркане ми говориш.Просто още не е уточнено какво имам в излишък.Натоварено ми е тия дни.Главата ми е пламнала.Края на годината е..

# 426
  • Варна-София
Весело посрещане на Новата година.
http://prikachi.com/images.php?images/689/4199689u.jpg
Украсих си ериката. Не вярвах, че ще изкара вече трета година, че и ще цъфти.
http://prikachi.com/images.php?images/691/4199691z.jpg
Обичат по-кисела почва, а при нас водата е варовита. За да й облекча живота задължително оставям поне денонощие водата за поливане да отстои - поне да се дехлорира.

В момента се заглавичквам с едни захарчета. Преди 2 месеца ги сложих за вкореняване - розови, червени и с известно неудоволствие - бели. То пък точно те първи напират да се покажат.
http://prikachi.com/images.php?images/696/4199696m.jpg

Правите ли си цитрусова настойка? Точно сега й е времето за правене. Напролет за акари по стайните цветя (балсамини, тагетес), лятос за краста по лозите и акари по всички зеленчуци и цветя, а есенес по босилека на перваза  е незаменима. Със сигурност стои поне 6 месеца.

Последна редакция: чт, 29 дек 2011, 11:31 от amica1

# 427
Правите ли си цитрусова настойка? Точно сега й е времето за правене. Напролет за акари по стайните цветя (балсамини, тагетес), лятос за краста по лозите и акари по всички зеленчуци и цветя, а есенес по босилека на перваза  е незаменима. Със сигурност стои поне 6 месеца.
Ще си направя веднага! Само кажи, моля, подробностите?  Hug

# 428
  • Варна-София
Давала съм рецептата в предните теми.
Много е лесно.
Цитрусовите кори ги смилаш с мелачка, а аз ги нарязвам наситно. След това заливаш с топла 40 градуса Целзий вода (ако са нарязани тъкмо да ги покрие). Съдът е добре да е понапълнен догоре (за да не бягат летливите вещества). Ако е прозрачен го завиваш, за да е на тъмно и стои на топло 5 дена. След това прецеждаш (изстискваш). Отцедената настойка представлява концентрат и се пази на тъмно и хладно място. При ползване разреждаш определено количество 1:5 с вода (5-те части са за водата, ама много приблизително), добавяш малко течен сапун (функцията му е на прилепител, на 10 литра течност са достатъчни 2 с.л., или пропорционално намалени за по-малко количество, ама пак на око едно към както дойде) и пръскам листата от долната страна, където са животинките.
Концентратът стои даже половин година при плътно затапване (да не бягат етеричните масла). Лозова краста, например с няколко пръскания (2) е излекувана.

-----------------------------
Сега е време за равносметки. Разказвайте подробно до какви прозрения достигнахте през тази година. Аз от 2 години възприех на отделен лист да записвам Суперуроците от съответната година. И листът да си стои.
Един от тези уроци е, че си струва да обръщам внимание основно не на доматите, а на боба, тиквичките и краставиците - от тях се храним дълго преди доматите да узреят. Да проуча за тях най-ранните срокове за сеитба, а не да оставям нещата както дойде.

Последна редакция: чт, 29 дек 2011, 13:56 от amica1

# 429
Благодаря ти!
И за двете неща в поста ти  Simple Smile

# 430
Амика, да допълня твоя приоритетен списък-ранно зеле, дитмарско, и картофи Агата. И от двата вида има за пролетни гозби около 15, 20 май.  Wink
Хей, какво ще слагаме на празничната трапеза?

# 431
Хайде и аз при вас да не изпусна да си засадя морковчетата като миналата година.

Нощни, ако искаш мога направа разсад да ти пратя  Laughing Сериозно, баба ми го прави и като станат само си го бодвам.Колко му е  Mr. Green

# 432
  bouquet Весели празници на всички, изпуснала съм почти две теми, но все пак държа да ви поздравя  Hug

# 433
  • ул. "Мечтание"
Охо, Пате, добре дошла тук!
Изкушаващо предложение ми правиш!

# 434
Охо, Пате, добре дошла тук!
Изкушаващо предложение ми правиш!
Нали  Flutter

Общи условия

Активация на акаунт