(Био) зеленчукова градина 13

  • 114 247
  • 748
  •   1
Отговори
# 405
  • Мнения: 854
 Hug  Благодаря! Ще се пробвам все пак!
Открих наесен невероятна ябълка - в запустял двор, почти в гора, обградена от гоемии дървета - почти изцяло на сянка, необгрижвана с години, огромна, с толкова много и такива големи ябълки, че като ги хвърляха от дървото те заболяваха ръцете като ги хванеш. Тежки, големи, сочни и с невероятен вкус. От тези дето ти капе сок по брадичката докато я ръфаш. Наистина не знам да съм опитвала такава ябълка някога!
Толкова ми се иска да успея да взема частица от нея. Утре ще вземат  да продадат или застроят мястото, никой няма да я оцени и така ще си замине Sad

# 406
  • Варна-София
  • Мнения: 428
И 100% био. Тук можеш да усетиш леката нотка на завист. Бяла завист. Както казвахме като деца "Облазявам те!".

# 407
  • Мнения: 854
 Grinning Дали не мога да разпратя калеми на желаещите, когато отида да си режа и аз? Само да се науча как точно да ги отрежа. Четох, че във влажен пясък могат да се съхранят, значи ще да може и да пътуват така?

# 408
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Честита Коледа!
След тихата бъдни вечер, на сутринта заквичаха прасетата на съседите .По стар навик  се сетих за памука в ушите.Толкова ми беше жал за животинките.
Бушката ,
Аз си пренасям цветята по следния начин.Вземам парче памук , намокрям го с вода.Слагам памука в найлоново пликче.Слагам китките и завръзвам здраво и не усещат, че пътуват.Не зная как се режат калемите.. Дали не може като се получат наново да се режат както трябва?Ако се завие и още един път цялата клонка ще са влажни и пъпките.Пътуването ще е един , два дни.
Аз се нареждам на опашката за клонче - калемче.Нека обаче да са първи майсторите.Аз не съм майстор на ашладисването , но не се отказвам.Обожавам старите сортове..Не се коси за студената земя напролет.Като спре снега , хвърли строително фолио върху земята и тя ще се затопли.Така си затоплям лехите когато ми е готов разсада а времето е съудено.Така и плевелите не растат.
Амика да каже , кое е ГМО  и кое хибрид.Предполагам че хибрида е между домат и домат , например, пипер с пипер....ГМО предполагам че е въвеждане на някакъв друг ген.Като чушкодомата например.

Последна редакция: вт, 27 дек 2011, 15:15 от rorik

# 409
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Точно така Рорик. Ето например един ГМО домат създаден от британски учени, който очакват скоро да се продава на пазара, кръстоска с гените на цветето "кученце" и опосредствано от гените на някаква бактерия.
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1080695/Purple-su … fight-cancer.html
Пълен с антиоксиданти, с много обещания за здраве и с още повече предупреждения за неочаквани последствия.
И под една от картинките пише, "Храна за размисъл. Доматите могат да са на пазара до три години - обаче не в Британия."  
Понеже статията е отпреди 3 години - оглеждайте се - тези домати може вече да са тук.

# 410
  • Мнения: 854
Ами ето - чудесно, че има кандидати.
Има време - ще чета пак какво точно клонче тябва да отрежа. Доколкото съм разбрала - младо, миналогодишно (т.е. сега е тазгодишно, догодина на пролет ще е миналогодишно). С дебелина на кутре максимум.
Като го отрежа по-голямо - да, пси самото калемене пак се реже до "чисто", скъсява се и отгоре, оставят се само няколко пъпки.
Обаче четох противоречиви мнения за времето на взимане на калема. Едното е, че се взима, преди дървото да се "събуди" и соковете да потекат. Другото е обратно - да се разбуди дървото и тогава самият калем ще има сокове и сила. На мен и двете ми звучат логично и не знам кое е правилното.
Надявам се да уточним подробностите и на пролет, като дойде време ще събера адресите на желаещите, ще направя колетчета и ще разпратя. Обичам да се чувствам полезна  Heart Eyes

п.п. Хм, чушкодомата е ГМО? Аз мислех, че е просто домат със странна форма? Бях пускала снимка по-горе - подариха ми един такъв и аз стрателно запазих семките - вкуса ми хареса. Ма ако е ГМО със сигурност няма да го садя Sad

# 411
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Сакън, аз точно за този чушкодомат не твърдя да е ГМО. Може да си е домат с особена форма - чушка, крушка и т.н.
А че може да се създаде и ГМО чушкодомат - това не го поставяме под съмнение също. Така че само един много скъп анализ може да каже със сигурност или ако е написано на етикета.

Аз съм хашладисвала успешно с калеми, взети предварително, увити в парцал и заровени на сянка (под дърво). Напролет като тръгне сокодвижението ги изваждам и си работя по правилата. Пъпките на калема се пробуждат скоро след операцията.
Като вземаш калема гледай клончетата да са от огрявана страна, добре изпечени.

Последна редакция: вт, 27 дек 2011, 16:18 от amica1

# 412
  • Мнения: 465
Добро утро! Laughing
Анн, Hug
Ах,любимата ми тема за ГМо-тата...
Ние хората с нашите желания,потребление и урбанизиран начин на живот сме виновни!
Искаме да носим по 10 фусти памучни,олиото да бъде по-евтино,крехка телешка мръвка всеки ден,да посадим царевица без плевене,бръмбари,ягодите  по седмица без да гният...
Ето-имаме го!
Сега да платим и цената на Богоравенството.
ГМО има в култури с високо търсене и икономически интерес.Една крава яде повече от мен.
За радост зарзаватът все още остава по-настрани.
Фуражите,памук и ориз-тъжна територия.
С хибридите не зная как ще се разберем.
Климатът се променя.Ако не се адаптираме ще гладуваме. Rolling Eyes
И Титинка да сподели кат рекат тиквички,краставички да не се опрашват от влага,дъжд,вятър.
Писах за моята реколта от есенни тиквички-100 пъти по-богата от летните.
И за много годишното ми кьопулу от ...зелени домати.
Да питам-ако на дивачка присадиш калем от облагородено дърво,то ще плододава само новите характеристи,без на унаследява старите,нали?
ПС.А вие на колко процента покривате нуждите на семейството си от собствената градина,само?
Бушката-Светът е много шарен откъм сортове зарзават.Например азиатската ябълко-круша...ми тяхна си е.От хилядолетия. Laughing

Последна редакция: вт, 27 дек 2011, 16:58 от Веселчето

# 413
  • Русе
  • Мнения: 25
Ани, Веселче много ви благодаря!

# 414
  • При розите и топлата вода ......!
  • Мнения: 139
bushkata, сега я "втаса" Simple Smile! Туряй и мен в списъка! Аз имам една дивачка и съм я накичила с различни сортове. Имам комшия, който има много хубава стара ябълка при нас и викат Карастоянака. Всяка година му взимам калемче, ама той ми дава едни хилалви, пък и аз сигурно съм толкова специалистка де и не ми се хваща. На другия клон съм взела от другия комшия Циганка и вече ще ражда. На третия клон ще сложа от твойта Красавица! Hug
amica1 , февруари да си отрежа калеми и да ги заровя под дръвчето, така ли? Какво направи с виното, провокира ли ферментацията? Споделяй, че и ние имаме едно, дето още слади.
Веселчето, да ти е живо и здраво Старото момче!  bouquet
анн , здраве, благополучие, пълна къща с хора и берекет!  bouquet

# 415
  • Мнения: 854
bushkata, сега я "втаса" Simple Smile! Туряй и мен в списъка!


Харесва ми!
Който има желание - пратете по едно лс с адрес и имена. Живи и здрави да сме на пролет - ще пратя.  Peace

# 416
  • Русе
  • Мнения: 25
Гелика, благодаря! Да ти се връщат хубавите пожелания!

# 417
  • Мнения: 2 033
Ани, ти си голям детектив.  Sunglasses
анн,  Hug

Днес бях в града на Ани и съм възхитена от Музея на занаятите!

# 418
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Ани, честит рожден ден на патерици.
Геликас, тези дни ходя направо болна от недоспиване. Много тежко време с тези празници, бре. А пък вчера и мъжо имаше рожден ден. Та от ден на ден все прехвърляме и още нищо не сме направили с дрождите. Но за довечера сме си обещали още от вчера, че ще ги сложим и после рано под юргана. Да видим какви ще ги накъдрим. За виното де!!!
 dancing  

А калемите може и в хладилник. Аз отрязвам всъщност клончета. Калемите се дооформят при хашладисването. От 1 клонка могат да излязат няколко калема. Въпросът е да се запазят спящи без да изсъхнат или да изгният. Това сред природата в земята е най-лесно. Дядо Господ се грижи и за температурния режим и за влажността.

... Фуражите,памук и ориз-тъжна територия...

Като отида на магазина за ориз и боб по половин час чета какъв им е произходът. Даже да пише Добруджански боб, някъде може да има печат: Произход Киргизстан. Произход Египет и т.н.
Споглеждаме се с мъжа ми и вземаме само нашенско. Да подкрепим българското!

Последна редакция: ср, 28 дек 2011, 09:00 от amica1

# 419
  • При розите и топлата вода ......!
  • Мнения: 139
amica1, да ти е здраво и живо Момчето, на патерица!  bouquet За виното, мъжа ми му казали да затопли една тенджера от самото вино и да я върне в бидона. Направи го та да видим каква я е свършил. Ще го оправим ли или ще го вкиснем. Mr. Green От дрождите колко се слага и от къде се вземат? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт