(Био) зеленчукова градина 13

• 114 254
  • 748
  •   1
Отговори
# 390
  • Пазете Гор
Рано е за зарзаватчийство. Може би първи ще се включат лозарите, овощарите. Ранни пролетни резитби, такива неща. Когато времето позволява, на разкопаната земя може да се сипва по малко полуугнил тор - ако хич не сме сложили късно наесен. Изсипването на пепелника от печката на дърва е задължително.

Моят сезон се открива след повече от два месеца с подготовката на разсада за марулки, следва сеитба на грах и сеитба на доматения разсад. В периода около граха заравям прорасъл лук и чесън за зелено, сея спанак.

През отминалите сезони някои съфорумци започваха с разсадите дори през януари и добре се справяха.

# 391
Весела Коледа на всички !
Куркума, за немесоядец като мен, твоите мезета ми харесаха опасно много : ) .
Аз вече имам само празни прътове с по някоя изсъхнала лайка .
Утре сутринта ще ходя в 6 и 30 на гарата и ще се моля да има рейс, че имам много спешна работа .
Вероятно е било -15 на село, а аз с целия акъл нито вода съм спряла, нито чешми съм зазимила.
Пусти мой оптимизъм, мисля, че всичко ще е наред, но да се успокоя, да ги завия и се прибирам на топло : ) .
Аз все още имам много за обръщане,но да се постопли поне малко и пак почвам.
Иначе имам 4 тунела с 5-6 вида марули, горчица, крес, 2 вида пак чой и експериментално - зеле .
Горчицата на студеното много дръпна (последно имаше вече 4 листа),останалите неща също растат бавно и славно.

Ех,ваканция най-накрая!
Хем съм готова за почивка,получих подарък прежда и шишове,та почвам терлици и чорапи, хем нямам търпение за пролет и градина !

# 392

Честита Коледа !!!
Желая ви здраве, много здраве и най- вече здраве, и много сбъднати мечти Simple Smile

Нямаше ме, признавам си, ама се трудих над 6бр, ей като тази горе и не ми спореше + още кошнички бройката им вече ми се губи, до преди 2-3 часа...(отпреди седмица )- снимките не са от бъдещето  Joy
Куркума, аз още си имам една щайгичка с жълти доматки и 2-3 извоювани с мъка баба да не ги направи на трушия, да има дечко да си опитва Simple Smile Мезета и у нас висят, но незнам защо не им се радвам толкова колкото на доматките си Simple Smile
 Амика, аз не знам много много за сортовете, нито как се познава без ДНК анализи (не че и тези методи ги знам ,ама ...) , но е факт , че сегашният Дянков иска продуктивност норми за изпълнение едва ли не  ни връща в комунизма с преизпълняването на нормите без качество ... та този сорт дано дано да не е норма ... или ГМО,... не знам. Но пък така ще излязат на яве многонеща които поради една или друга причина не са били обявявани (имам в предвид 2 бъдещи сорта сливи)
Аз обаче съм много щастлива от "златно съкровище" наистина, откъснат домат от август още си стои в кухнята не е мръднал и за сега е вкууусен (не е като розовите гиганти и сърца лятото, но сега мммм...)
Ани, къщичката е страхотна, само да знаеш за следващият път още малко захар, за да е по- гъстичка , и аз се изучих вместо шприц с пликче да шаря с отрязано връхче, ама мъъничко и ефекта е този (снимките са с лошо качество - ще викам Авосет Wink а за нея - ами направо се гордея, че имам(е) възможността да я познавам(е)  Hug

Последна редакция: пн, 26 дек 2011, 21:59 от Тedy

# 393
  • ул. "Мечтание"
Честито Рождество Христово!

# 394
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
[.... "златно съкровище" наистина, откъснат домат от август още си стои в кухнята не е мръднал и....

Thinking странно. даже зелен да е откъснат, пак е странно.  ooooh!

за ГМО сливи ли пишеш?  ooooh! явно няма да има спасение.

Wink ще чакам баш майстрорите с кастренето, че да открадна занаята  Mr. Green

# 395
Не, st. Dobri,  не са ГМО сливи - най-обикновена селекция... а за домата - взех ги от момчето от Шумен- той си търси странности, но да са естествени - просто на нас не са ни познати
Мен страшно много ме впечатли този домат наречен "златно съкровище" (отдел;ни доматчета са му издържали до 6месеца) и по- миналата година си сях , но имаше само няколко доматчета - траяха само 2-3 месеца; сега си имах 2 кола домати - привличаха погледа на децата и "мойто чудо" го откъсна покрай "жълта крушка" - чери домат с форма на круша - исках да видя колко ще издържи , но определено съм впечатлена. Има по-дебела кожица, по- сух е (ако трябва да се яде лятно време -никой няма да му обърне внимание, ама сега   chef ). А и сега даде време да ги задържим по- дълго време на стъблата - та си имам и 2-3 зачервени доматчета от "нормалните". Много съм впечатлена и от зелените домати - вкусни са - много даже само дето цветът им е странен, но аз това търсех Wink

# 396
  • Варна-София
За жълтите домати
Моите бяха черита, но особено сладки и издръжливи.
Обаче сега изненадващо много работи са ми вкусни. Някой от форума си го беше казал - "Лете ла...но, зиме райно." Или нещо подобно.

Куркума, прав си. Вече ме сърбят ръцете за ножиците и триона. Направих снимки на един запуснат ред ябълки-палмети и "отдалеко, че да е леко" взех да разучавам какво ще махам. За мъжа ми нали ви казах, че го разжалвах от поста "резач на палмети".

Редът ще бъде следния - първо семковите, после около Трифон Зарезан - лозето, а прасковите може и последни - да набъбнат, да се види кое ще го бъде и кое не. Случвало ми се е да режа по-рано, а после здрави-прави клончета да завехнат.

# 397
Честито Рождество Христово,градинари!
Сега е времето на равносметките и плановете  Laughing
А скоро ще заровим ръце в пръстта и ще започнем да се надбягваме с недостигащото време....
И аз постоянно "размествам"растенията в градината  Joy.Решила съм тази година да си спестя култури към които няма интерес в къщи.Отнемат ми много време,по някога за сметка на такива,които са ни основни.Решила съм да си освободя време за съзерцание  Mr. Green
Но пък като си се знам-това да бодна,другото ми даде някой-хайде и него.И градината се препълва  Laughing
У дома има разделение на труда-мъжа ми се занимава с дръвчетата,аз с лозите и храстите.Е,понякога си правим ревизии един на друг  Laughing

# 398
Една книжка да ви препоръчам - хич да не се улисва човек в нея и да взима да прави нещата буквално, но дава представа за взаимосвързаността на нещата. И ни прави по-внимателни и наблюдателни.
Бил Молисън, Въведение в премакултурата.

Само дето една част от природата, а именно моята катерица, не я оцени по достойнство. А може би това е част от кръговрата - знание, книга, после постелка за леглото на катерицата  Joy
http://i054.radikal.ru/1112/78/360928596378.jpg

Тази  е следващата, която съм си заплюла.

И да вмъкна въпрос: може да се слага калем от ябълка на крушово дърво, нали?

# 399
Имаме рожденничка днес! Тя е образцова градинарка, в нейната градина няма плевели, а зеленчуците са опънати под конец! Тя първа напълни съдовете с червени капии, домати, патланжани и в темата се понесе сладостната миризма на домашно приготвена зимнина.Тя е и запалена цветарка. Нейните палми са удивителни, а сакъзите и висят дори от тавана на зимната градина.
Анн, честит празник, бъди все така усмихната и нека всички около теб да те радват! Успех и берекет през новата година!  newsm51

# 400
...И да вмъкна въпрос: може да се слага калем от ябълка на крушово дърво, нали?

на теория ДА, на практика НЕ (това според личния опит на началника Wink )
той обеща да ми бъде работник напролет Simple Smile Simple Smile Simple Smile и да присади круши и ябълки  Hug след това ще докладвам за резултатите  Hug

# 401
Кради майсторлъка и ни научи  Laughing

# 402
Кради майсторлъка и ни научи  Laughing

Началника каза, че миналата година си е играл много: круши на круши, круши на ябълки, ябълки на круши и ябълки, костилкови на костилкови.... но са се прихванали само когато са еднакви ooooh!
той цяла книга е изпратил, но моето домашно чудо не ще да я чете  Laughing

а началника показа една много специална ножица, може да реже по няколко различни начина, сменя се накрайник някакъв, и като отрежеш клончето и калема те после "заспиват" един в друг.
 Thinking дядо ми нямаше такова, а беше накарал една круша да ражда 3 вида круши и два вида ябълки  ooooh!

# 403
Ех, да можеше дядо да даде акъл сега...

# 404
  • Варна-София
Ех, Бушка, това са експерименти достойни за Мичурин, с нисък процент на прихващане, но като станат - учудват света. Избери млада подложка, за да могат соковете да се насочат правилно, защото ако хашладисаш на развито дърво някъде между клоните - никога няма да се прихване. Възможно е желаният сорт ябълка да не може да се прихване при никакви условия, затова се ползва "междинник", тоест първо хашладисваш сорт с по-голяма успеваемост и като се развие - тогава на него хашдалисваш по-капризния сорт.
Най-добре се разходи до библиотеката и се зареди с експериментаторски дух и търпение. Духа мисля, че отдавна си го носиш.

Общи условия

Активация на акаунт