(Био) зеленчукова градина 13

  • 114 260
  • 748
  •   1
Отговори
# 375
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Ех, зарзаватчии! Липсвахте ми.

Даде Бог да срещаме Рождество на хубав, здрав студ. Котката се напухка като глухарче и стъпя внимателно из снега. Заранта ми изтръпнаха ръцете, докато ровичках в кацата за подходяща зелка. После цепих дърва, премръзнал, и от мерак сцепих дръвника чак.
Утре да ви снимам снежния юрган на градината. Точно на юрган мяза, както е накъдрен върху буците.
Една банда врабци усилено пирува с изоставените гроздове на комшийската асма. Някога била десертна, сега е малко подивяла.

Ама зеле съм направил, ама много му разбирам, ей!

За традиционната пуйка...не е съвсем новост. Помня, че минаваше за деликатес и за дядовците ми. Бидейки по-капризна от кокошките обаче, пуйката не се налага като масово отглеждана домашна птица.

Традициите се менят. До преди 150 години и домати не сме отглеждали, и бяло вино не сме пиели, и подаръци не сме си давали. Преди 150 години традиционен поминък на някои села в Сакар е било камиларството. Де ги сега камилите? Всичко се променя. Колко му е да се наложи една традиция...
За пуйките съм, и за гъските, и за юрдечките, токачките, немите патици, гугущуци и фазани.




# 376
  • При розите и топлата вода ......!
  • Мнения: 139
Наздраве! И нашата трапеза- традиционна. Сърми лозови, сушена чушка и зелеви  с ориз и булгур. Така асорти приготвени и заедно задушени придават неповторим аромат едни на други. Късметчето отиде при любимото. Да ми е жив и здрав- заслужава си го! Simple Smile
Коледари имате ли? При нас тази вечер много! Красиво, весело.
В спомените ми въобще няма коледна пуйка. По традиция колехме прасенце и леля готвеше свинско с булгур с чекане- страшна вкусотия. Няма я леля, няма и рецептата. Cry
Още помня, че вечерта на Бъдни вечер, татко зареждаше чомлек. Ех, хубави години................
За утре съм замислила да приготвя обезкостено пълнено пиле- да видим какво ще излезе.

В тихата и свята Коледна нощ ви пожелавам да отворите душите и сърцата си за добротата, любовта и смирението! От все сърце ви желая...чудеса! Вярвайте в тях! И докато разопаковате подаръците, спрете и за момент се вслушайте наоколо...Това, което ще чуете е Любов! Приемете я в сърцата и тя ще ви топли завинаги!
Светли и Благословени празници!

# 377
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 771
...Утре да ви снимам снежния юрган на градината. Точно на юрган мяза, както е накъдрен върху буците.
...




дебел сняг = дебел комат  Hug

пийваме маврудче, хапваме печени орехчета, блестят очичките на малкото на светлината на свещите...
хубаво е  Hug

# 378
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Весела Коледа! Моите ме набедиха за майстор на пуйките и от години е все така.
От днес съм я сложила в кофа с армея, каквото стърчи съм го покрила със зелеви листа, утре ще я пека 4 часа, след втория ще сложа нарязано и леко задушено кисело зеле в тавата, след третия - ориз с дробчета и карантии в корема на пуйката и ще оставя да се зачервява.
Ха наздраве. Нашето вино още не е станало, не знам какво му става, ще добавяме дрожди, обаче виното от липа вече се пие - с тъмни виолетови оттенъци, с тежък танинов аромат и дълъг остатъчен вкус. Само за пуйка.

По традиция от свекърва ми (Поповско, Шуменско) правим комбастЪ. Ошав с кубчета от тиква. С малко канела и карамфил става много вкусна. Споменах ли, че тиквата е моя? newsm68

Аз баницата с късмети я въртя на Нова година. Как правите баница на Бъдни и да няма масълце, сиренце, млекце?

Последна редакция: нд, 25 дек 2011, 08:35 от amica1

# 379
  • При розите и топлата вода ......!
  • Мнения: 139
Честито Рождество Христово, газди! Бъдете здрави, бъдете истински щастливи, обичани и заобиколени от любимите хора!  Hug Hug Hug
Приготвихте ли гозбите?
amica1, дай рецепта за комбастЪ. И аз имам домашна тиква.  Hug Ние също имаме едно вино, което още не е готово. Леко следи още. Моят човек се притеснява да не би да се развали, а го взе специално от Петричко, защото аз обичам винце. От нашите асми виното е готово, но купеното, още има сладка жилка и не знаем какво да го правим. Дай повече инфо за тези дрожди? newsm78

# 380
  • Варна-София
  • Мнения: 428
За рецептата за комбастъ.
Изсушените плодове - 2-3 хубави шепи (ябълки, круши, сини сливи ... ) се заливат с хладка вода, оставят се да се разкиснат евентуални прахоляци и добре се измиват. Слагат се в тенджера с 2 литра студена вода. Добавих шийката на 1 тиква цигулка нарязана на кубчета и чаша захар. От мен сложих и шепа стафиди. След омекване на плодовете сложих 2 карамфилчета и 1 ч.л. канела. Ние започваме да си сервираме даже още докато е топла, а като изстине на балкона - това е класическата КОМБАСТЪ, с ударение на "Ъ".

Там в него край (Поповско) имат и един град Опака, пак с ударение на последната сричка. Чувала съм и думата "макар" да я казват "макЪр".

Ако тиквата ти е в повече, а имаш кисел компот от кайсии, свари част от нея и разбий с кайсиите - чуден нектар става. ВВВ ряпа да ядат. (Абе и ряпата е хубаво нещо, ама чак тази година го разбрах).

# 381
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Честито Рождество, зарзаватчии, мили приятели!

Да сте здрави, живи и обичани; плодородие по градините и мир в душите ви; надежда в сърцата и любов между хората; благодат по земята и радост за всички!

Излязох тая утрин да навестя пръта със сушените изкусности. Докараните до готовност и поднесени за лека закуска изглеждат така. Важно е да отбележа, че доматчето е последното от тазгодишната реколта, узряло изтърколено между ябълките. Пуснах и стръкче розмарин (ама дребно стръкче, нали, спестовност Wink). Това е новият прът - от 22/12. Очаквам да е готово по Ивановден стар стил. Носих на точилар ножовете, да да сека нещата на тънко, полупрозрачно. Тия работи не са за наяждане, но за наслада и рахат.

Градината е празна. Този невесел праз всъщност е чудесен. Вчера заедно с чашка пазарджишки ориз напълни сармичките. При рязане на така замръзналия праз  имате усещането, че режете свещ. По-късно, в зехтина в тиганчето обаче, се отпуска, и става какъвто е нужно. Странна зелка уцелих за тия сарми - дребна, но с огромни листа, нагърчени и накъдрени в няколко ката около сърцевината й. При втасването е станала жълта като лимон.

Така е то, зима, земята е завита. Тъничко юрганче, по скоро одеалце, но все пак има. По припеците се бяха показали рогца кокичетата, но ще почакат.

# 382
  • Мнения: 0
Честито Рождество на всички! Да сте живи и здрави, да посрещнем Коледата с топли сърца и пълна софра. Наздраве!

# 383
# 384
  • Мнения: 0


Пещта вече е запалена и след малко мятаме пуйките...погачата е готова, а и киселото зеле е готово и разбира се сърмичките също, май нещо вече сме поогладнели.

# 385
  • Мнения: 854
Днес нещо помръкнах. Осъзнах, след като падна снега, че едва ли ще имам възможността да направя лехи пролетта. Ми че тя земята ще е камък и тотално неподготвена (както е при мен - неползвана за земеделие и степана отгоре). Кои са най-ранните неща, които се садят и кога се садят? Това, което съм започнала с повдигнатите лехи - ми че как ще го довърша, като земята ще е замръзнала.  А когато омекне - сигурно ще е късно за много неща.
Имам готови леха и половина Sad Мисля, че са идеални - рохкава пръст, завита дебело със сено. Както и разрохкано едно друго място, но то е сенчесто и каменисто - по-скоро за експерименти е. Не зналагам на него за много продуктивност.
Та имам едно нищо. А така съм се наточила Sad....

За копаещите - един интересен уред: http://www.youtube.com/watch?v=dv-bJbVfdYg&feature=related

# 386
  • Мнения: 3 343
Честито Рождество! Бъдете здрави, щастливи, обичани и .......... събирайте сили, семена и идеи за новите ни градини  LaughingДа е плодородна и благодатна новата 2012 г. Flutter

# 387
  • Мнения: 0
Bushkata - много интересен уред....дали ще върши работа Thinking

# 388
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 771
Днес нещо помръкнах. Осъзнах, след като падна снега, че едва ли ще имам възможността да направя лехи пролетта. Ми че тя земята ще е камък и тотално неподготвена (както е при мен - неползвана за земеделие и степана отгоре). Кои са най-ранните неща, които се садят и кога се садят? ....

 Hug ще имаш време за всичко. при нас есента почвата е твърда, сбита и по-трудна за обработка. напролет, заради влагата, е като прахан  Hug

 Thinking преди Благовец няма какво да се сади направо навън  Laughing пък и след това няма за какво да се бърза. трябва като седнеш в лехата ...  Blush трибуквието  Blush да не усеща студ  Hug

на сянката с камъните какво планираш? билки и подправки може да си харесат мястото  Hug

# 389
  • Мнения: 854
Ох, успокои ме!
Значи ще успея!

Еми ето - събирам идеи за там. Билки и подправки. Записах (наиситна  Hug).
За гулията четох - май и тя там ще е добре?  А разните репи? Или на тях им трябва хубава пръст?

Аз го разрохках с една вила и сложох много, много сено. Къртицата се зае да помага и тя. За сега добре, ма напролет ще има да мърморя срещу нея.

Хареса ми начина за мерене на нужната температура на земята  Joy

Общи условия

Активация на акаунт