Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем!-2

• 498 704
  • 4 590
  •   1
Отговори
# 3 165
  • Бургас

Съвсем наскоро придружавах познат, който продаваше жилище, при кредитния инспектор, консултиращ купувача.
И се оказа, че под предлог да спестели пари от прехвърлянето на реалната цена, са пропуснали да обяснят последиците за продавача, ако му поискат данъчните произход на парите в банковата сметка.

По-скоро бих се изненадала, ако му бяха обяснили.
Кредитният инспектор не е юрист, някои нямат и достатъчно опит, за да знаят всичко. От друга страна не му е и работа да се намесва във взаимоотношенията между продавача и купувача. Той е там, за да продаде кредит и да съдейства за сключване на сделката. Изпадайки в подробности за възможни последици за едната страна, може да даде повод за проваляне на сделката. А както стана ясно, има план за изпълнение, който включва брой продадени кредити на месец.

# 3 166
  • София

Съвсем наскоро придружавах познат, който продаваше жилище, при кредитния инспектор, консултиращ купувача.
И се оказа, че под предлог да спестели пари от прехвърлянето на реалната цена, са пропуснали да обяснят последиците за продавача, ако му поискат данъчните произход на парите в банковата сметка.

По-скоро бих се изненадала, ако му бяха обяснили.
Кредитният инспектор не е юрист, някои нямат и достатъчно опит, за да знаят всичко. От друга страна не му е и работа да се намесва във взаимоотношенията между продавача и купувача. Той е там, за да продаде кредит и да съдейства за сключване на сделката. Изпадайки в подробности за възможни последици за едната страна, може да даде повод за проваляне на сделката. А както стана ясно, има план за изпълнение, който включва брой продадени кредити на месец.

Доколкото съм запозната, често се изповядват сделки на данъчна оценка, а разликата до пазарната цена се вписва като покупка и на обзавеждането към жилището. Така тази разлика реално се доказва пред данъчните и не би трябвало да е проблем.
Не знам дали го обясних добре. Confused Simple Smile

Здравейте. Сега с въпрос. Ще тегля кредит за покупка на жилище. Моля за мнение за ЦКБ, РББ и Алинц.
Интересува ме най-вече какви са им оценките. Кои оценяват най-високо защото трябва да гоня 100%.

# 3 167
Аз съм фен на ЦКБ, 90% дават, но поради ред причини от банките в България през годините са имали най-добри усливоя за други услуги.
Разбира се, тези, които са теглили да споделят.

# 3 168
  • София
Аз съм фен на ЦКБ, 90% дават, но поради ред причини от банките в България през годините са имали най-добри усливоя за други услуги.
Разбира се, тези, които са теглили да споделят.
Благодаря!

# 3 169
Теглила съм преди години на ЦКБ, бях много доволна. Конкретни числа не мога да се сетя. Към момента имам сметка към тях. Когато търсех къде да си отворя спестовна сметка при тях лихвата беше най-добра.

# 3 170
  • offshore & overseas
Следя ви от известно време, защото и ние обмисляме този вариант за закупуване на жилище.

От всичко изписано дотук във връзка с оценката, само едно не разбрах, каква е ползата за купувача на имот, и получател на кредита, от изповядването на ипотека по данъчна оценка (дано съм се изразила правилно)?

Толкова ли е висока таксата за банковата оценка, че да се минава към този вариант? Или ползата е друга?

# 3 171
  • Сф
ПЕстят се данъци.

# 3 172
  • Sofia
Оценката на апартамента не е голяма сума, около 120лв, но тя се прави винаги, независимо от данъчната оценка.

Поправих се, обърках се за нотариалните такси. Наистина де пести от местен данък.

# 3 173
  • Бургас
Следя ви от известно време, защото и ние обмисляме този вариант за закупуване на жилище.

От всичко изписано дотук във връзка с оценката, само едно не разбрах, каква е ползата за купувача на имот, и получател на кредита, от изповядването на ипотека по данъчна оценка (дано съм се изразила правилно)?

Толкова ли е висока таксата за банковата оценка, че да се минава към този вариант? Или ползата е друга?

При изповядване на сделката на данъчна оценка купувачът спестява от такси. И нотариалната такса и местният данък, който се плаща, са процент от сумата, посочена в акта. Това е единствената полза от подобно действие, нищо друго. Тъй като купувачите гледат да платят колкото се може по-малко за тези допълнителни разходи, това е много често срещана практика.
Таксата за оценката на банката няма нищо общо с това как ще се изповядва сделката. Обикновено е твърда цена и не зависи от размера на кредита или цената на имота.

# 3 174
Ами като пример за жилище 150 000 лв. такси,данъци и аз не знам какво към общината и нотариуса са 5000-5500 лв.  Crazy

Може ли да ме ориентирате какви са средностатист.цени за услуги, за София и за добри специалисти:
- Независим кредитен консултант да съдейства - и той от - до ли е през целия процес?
- За самия договор - консултация от опитен юрист.

# 3 175
Ами като пример за жилище 150 000 лв. такси,данъци и аз не знам какво към общината и нотариуса са 5000-5500 лв.  Crazy

Може ли да ме ориентирате какви са средностатист.цени за услуги, за София и за добри специалисти:
- Независим кредитен консултант да съдейства - и той от - до ли е през целия процес?
- За самия договор - консултация от опитен юрист.

Здравей, независим кредитен консултант са Кредитланд, безплатно е за клиента , работят с всички банки и са от-до през целия процес, ако нещо не ти хареса, просто им казваш, благодаря.Ако имаш нужда от юрист ще ти препоръчат, вероятно вече не е безплатно.

# 3 176
Моля ви за съвет. Мои близки, които не разбират от банки и Интернет да четат, ще теглят 50 000лв (за покупка на имот).  Страх ги е да теглят ипотечен (без причина, ей така заради думата ипотека) и искат потребителски кредит. Имат реални доходи. Много ли е разликата в процента между ипотечен и потребителски кредит? Коя банка бихте препоръчали?

# 3 177
Моля ви за съвет. Мои близки, които не разбират от банки и Интернет да четат, ще теглят 50 000лв (за покупка на имот).  Страх ги е да теглят ипотечен (без причина, ей така заради думата ипотека) и искат потребителски кредит. Имат реални доходи. Много ли е разликата в процента между ипотечен и потребителски кредит? Коя банка бихте препоръчали?
Здравейте! За мен разликата е голяма. На СиБанк ни предлагат ипотечен кредит с лихвен процент 3,6. Потребителските кредити мисля, че са около 6%.

# 3 178
Зависи какво разбират под "много голяма разлика",
зависи от конкретни оферти с всичките такси, застраховки,
срока на кредита и т.н. Всъщност, предполагам, че не са
много банките, готови да отпуснат 50 000 потребителски кредит.
Но за големи суми и по-дълги периоди,
ипотечният кредит е по-добрият избор.

# 3 179
  • Бургас

За да се ориентират най-добре, препоръчвам да посетят някоя банка, където да поискат да им предоставят примерен погасителен план за двата вида кредит с един и същ срок на изплащане. Така ще видят реално както разликата в месечните вноски, така и общата сума на платените към банката лихви.
В банката могат да се поинтересуват и за разходите, съпътстващи двата вида кредит и така ще могат да преценят кое е по-добрият вариант за тях.
Ако си получават заплатите по банков път, бих препоръчала да се обърнат първо към обслужващата банка. Някои работодатели имат сключени споразумения за преференциални лихви  и такси за техни служители, с обслужващата банка, така ще могат да се възползват от най-изгодната за тях оферта.

Общи условия

Активация на акаунт