Основи на релактацията и кърмене на осиновено дете

от Kelly Bonyata, BS, IBCLC


Релактация или предизвикана лактация (за тези, които не са раждали бебетата си) е по принцип двустранен процес

   1. Вие ще учите (или показвате отново) на бебето си как да се храни на гърдата ви и трябва да представите това по възможно най-приятния начин. Ако имате проблеми със сученето на бебето си, вижте Помощ – бебето ми не иска да суче! (Help -- My Baby Won't Nurse!)
   2. Едновременно с това вие трябва да развиете (за първи път или не) производството на млякото. За да потече млякото се изисква да стимулирате зърното (или чрез кърмене на бебето, или ръчно, или чрез изпомпване или като комбинация от изброените) и премахване на млякото (когато има мляко за премахване). Ако бебето ви ще суче, чести и редовни кърмения (даже и ако бебето се учи в началото) ще бъдат много полезни.

Ако бебето ви е на 4 месеца или по-малко, ще бъде по-лесно да започнете релактация. Също така, ще е лесно, ако лактацията ви вече е било установена (често и ефективно кърмене и/или изпомпване) по време на първите 4-6 седмици от раждането на детето. Все пак, майки с по-големи бебета, майки-осиновителки, които никога не кърмили също могат да имат добри резултати с постоянство. Помнете, че кърменето не е само хранене с мляко. Детето ви ще получи много ползи от кърменето, дори да нямате достатъчно мляко.


Ако бебето ви има желание да суче, тогава го кърмете често (поне на всеки 2-3 часа). Също така предлагайте гърдата си за утеха по всяко време, когато имате възможност – след като се наяде бебето, когато то не е гладно, когато иска да заспи или когато се събуди, въобще винаги когато бебето иска да суче, за да се успокои. Даже и ако бебето ви въобще не получава мляко в началото, кърменето ще бъде сигнал за гърдата ви да произведе мляко.

Какво, ако бебето ви не иска да суче? Продължете да настоявате – някои бебета се завръщат към гърдата, след много месеци хранене с бутилка. Даже и ако не сте в състояние да убедите бебето да суче, имате възможността да установите мляко в гърдата си чрез изпомпване и даване на млякото с шише или чаша (това се нарича изключително изпомпване “exclusive pumping”).

Ако бебето ви не се кърми добре (или ако все още не засуква въобще), изпомпването ще направи много за увеличаване на млякото. Даже и ако бебето да изглежда, че се храни добре с кърма, допълнителното изпомпване ще ускори процеса на релактация. Вижте също Установяване и поддържане на мляко, когато бебето не се кърми (Establishing and maintaining milk supply when baby is not nursing) за повече информация.

Също така може да пожелаете да видите Скритите препятствия в Здравословното хранене с мляко (Hidden Hindrances to a Healthy Milk Supply), за да видите дали има други фактори, които могат да възпрепятстват притока ви на мляко.

Измислете начин да давате храната на бебето си по алтернативен начин(вместо с бутилка), като “nursing supplementer” (метод на дохранване на бебето, при който тръбичка се закрепва на зърното на майката, а другият край е отведен в торбичка с мляко, прикрепен на врата на майката), спринцовка за хранене, пръст от ръкавица или топване в млякото на пръст и бебето го облизва, мека чаша, лъжица, капкомер или т.н. Ако бебето ви суче добре, този “nursing supplementer” би ви бил от голяма полза: ще подтикне бебето ви към сучене на гърдата ви чрез подаване на постоянен поток от мляко (изцедено и/или адаптирано), докато то стимулира гърдите ви да произвеждат повече мляко. Прочетете повече за “nursing supplementers” в забележките към “Induced Lactation and Adoptive Nursing

Някои майки използват билкови добавки, като сминдух или Бенедиктински трън (пресечка) за стимулиране притока на мляко. Обикновено може да ги закупите от магазините за здравословна храна, билковите магазини и евентуално в някои големи супермаркети или аптеки. За повече информация вижте Какво е средство за увеличаване на млякото? Нуждая ли се от такова? ...Билки за увеличаване на кърмата(What is a galactagogue? Do I need one? ...Herbal remedies for in … asing milk supply). Също така има и няколко лекарствени средства, които могат да се предпишат от лекар, които спомагат притока на кърма. Тези билкови или медицински начини за стимулиране на млякото няма да са от особена полза, ако не се съчетаят с редовно кърмене и/или изпомпване на млякото.

В заключение, свържете се с лидер от Ла Лече Лига или консултант по лактацията (La Leche League Leader или Lactation Consultant/IBCLC), лично , ако това е възможно, който ще има опит с релактацията. Ще бъде хубаво да имате лична подкрепа, когато решите да преминете през това начинание.


Преведе Миленка от www.kellymom.com