КОЗУНАЦИ - 2012г. - 1

  • 98 198
  • 735
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 314
Ето и от мен един
КОЗУНАК В МАШИНА ЗА ХЛЯБ,
който винаги ми се получава


3 яйца
150 гр захар
100 мл прясно мляко
50 гр масло
3 с.л. олио
щипка сол
450 – 500 гр брашно
2 ч.л. суха мая
стафиди
Аромати – ванилия, ром, лимон

* 1- 2 с.л. алкохол /ром, водка, коняк, уиски, ракия/ - слагам в сместа с яйцата, млякото, маслото и захарта.
* Когато започне да меси се добавя постепенно олиото.
* Стафидите, предварително накиснати във вода и оваляни в брашно се добавят след звуковия сигнал.
* Ако тестото е течно, може да се добави още брашно.

# 676
  • Русе
  • Мнения: 410
Ето и моята репетиция за тази година. Ползвах рецептата на Танита.Имам обаче някои въпроси, защото ми се иска за Великден да постигна по-добър резултат.
1. На 700 гр брашно сложих 1/2 кубче прясна мая.  Това добре ли като количество, защото в рецептата е дадена 1 с.л. суха мая
2. Месих в машината за хляб на програма "Тесто". Пуснах 2 пъти да се меси, но не го оставих там да втаса, а може би трябваше newsm78
3. Оставих да втасва във фурната на около 40 градуса може би, но ми отне цели 2 часа да втаса, а друга година това е ставало за около 40 мин. Не съм ги покривала с нищо - влажна кърпа и т.н. Трябва ли?
Според мен са поразляти плитките, но на какво се дължи. Вкусни са, но нямат конците, които искам. По-скоро прилича на сладка пита. Трябва да са по-леки според мен.
Моля за съвети.

ето и снимки, за да се ориентирате





Джема, ти по коя от твоитерецепти правиш козунака? Традиционния ли? Къде мога да прочета  указанията ти от последната година? Знам, че вдяка година човек установява по нещо ново


# 677
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Да, само традиционни си правя от години.
Нищо не променям откакто съм му хванала цаката. Peace

# 678
  • Мнения: 112
Gali D, тестото разбърках и си откъснах една топка, която до сутринта не съм пипала повече Peace На сутринта оформих и сложих в студена фурна.

А днес правих Козунак с кисело мляко на Еликсир. Много пухкави и мекички станаха. Направих няколко малки пак с шаблона на lux за радост на децата.

# 679
  • Мнения: 9 926
Ето и от мен един
КОЗУНАК В МАШИНА ЗА ХЛЯБ,
който винаги ми се получава


3 яйца
150 гр захар
100 мл прясно мляко
50 гр масло
3 с.л. олио
щипка сол
450 – 500 гр брашно
2 ч.л. суха мая
стафиди
Аромати – ванилия, ром, лимон

* 1- 2 с.л. алкохол /ром, водка, коняк, уиски, ракия/ - слагам в сместа с яйцата, млякото, маслото и захарта.
* Когато започне да меси се добавя постепенно олиото.
* Стафидите, предварително накиснати във вода и оваляни в брашно се добавят след звуковия сигнал.
* Ако тестото е течно, може да се добави още брашно.

Може ли да те питам на коя програма печеш? Благодаря предварително!

# 680
  • Мнения: 7 779
Може ли да те питам на коя програма печеш? Благодаря предварително!
печеш на програма ... печене.
а ако използваш изцяло друга програма - най-често френската или основната - тя си завършва с цикъл печене.   bouquet

# 681
  • Мнения: 836
Честит празник!

Днес направих ей тъй на шега козунак с кисело мляко по рецептата на Еликсир. Пухкав и добричък излезе, щото хич не ми се разсърди затова, че освен с него, трябваше да се занимавам с куп други неща.  Laughing

Ето го и него:
http://media.snimka.bg/s1/0296/026836895.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0296/026836974.jpg?r=0

Благодаря, Еликсир!   bouquet

# 682
  • София
  • Мнения: 15 777
    Много хубави са всички козунаци.За пореден път се убеждавам,че дори и по една и съща рецепта, при всеки става различно.Това се отнася и за всичко друго де, всеки влага и по нещо от себе си.

# 683
  • Мнения: 2 850
Все не ми се получава козунака на конци, мек и вкусен става, но искам да си постигна конците. Коя рецепта да използвам, нямам машина.

Последна редакция: нд, 08 апр 2012, 20:59 от acer

# 684
  • София
  • Мнения: 18 685
Аз този уикенд направих генералната репетиция с традиционния - половината на кифли, половината на козунак, както и великденските курабийки на Сладка Хапка Simple Smile Кифличките станаха душички и се изядоха още топлички, козунакът нещо сбит ми седеше, май трябваше да го оставя да повтаса още малко Thinking Курабийките току що ги приключих - препоръчвам, лесни са, забавни за изпълнение - ако имате деца, знаете каква радост е изрязването с формички, а и стават адски много. Аз от половин доза изкарах шест тави, т.е. ще има и за нас, и за раздаване. Много са вкусни!
Стиснете ми дружно палци за Великден, че ще меся козунаци за три семейства, в чужда къща, на чужда печка и куп неща могат да се объркат, а там няма дори нет, та да ви моля за помощ Laughing Ако се изложа, ще ме бъзикат до другия Великден. Разчитам на духовната ви подкрепа Hug

# 685
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
belinda, Hug, ще се справиш, стара пушка си ти в козунакоправенето. Peace

# 686
  • Мнения: 11 607
Стиснете ми дружно палци за Великден, че ще меся козунаци за три семейства, в чужда къща, на чужда печка и куп неща могат да се объркат, а там няма дори нет, та да ви моля за помощ Laughing Ако се изложа, ще ме бъзикат до другия Великден. Разчитам на духовната ви подкрепа Hug

Не знаеш колко добре те разбирам.........Да не би да месим в една и съща къща?????? Същото положение ще е и при мен......С тази разлика,че на места мога да крада интернет от съседите......Успех от сърце!

Ноооооо.....ако не станат.....ще прескоча до Джемма - знам,че при нея ще има и козунаци, и кифлички...........

# 687
  • Мнения: 314
Може ли да те питам на коя програма печеш? Благодаря предварително!
печеш на програма ... печене.
а ако използваш изцяло друга програма - най-често френската или основната - тя си завършва с цикъл печене.   bouquet


На основната  Simple Smile

# 688
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Маме, у нашта мера ли ще месиш? Wink Абе мисля тази година кифлички да няма, сиренки ще са (от козуначено тесто пак), ама козунаци ще има, ако нещо се издъни идвай. Надявам се у нас всичко да е наред, да не се издъня и аз. Laughing hahaha И аз на две къщи ще меся, а и колегите ми напомниха, че ще чакат от моя козунак във вторник. Mr. Green

Понеже времето не го дават много топло, сериозно се замислям част от тестото да го замеся в петък вечерта късно и да го оставя в неотоплена стая со сутринта да втасва. Да си помогна за другия ден. С последната питка , която правих така процедирах и се получи убийствено добре втасала на сутринта.

Иначе пак ще направя онзи странен козунак от вечерта, дето миналата година бях писала,ч е се получи много сполучлив, но направих само 1 за проба. Тази година ще добавя и тая рецепта към традиционния, само ще увелича захарта, че не беше сладък много.  Говоря за този, не помня кой я беше публикувал в една от предишните теми:

Козунак с по-различна технология

3 ч.ч. прясно мляко
3 ч.ч. захар
1 ч.ч. мазнина (тя каза олио)
това се слага заедно разбърква се и се кипва като заври млякото се отстранява от котлона и се оставя да се охлади.

В това време кубче мая се разбърква с малко топло пр. мляко.
В друг съд се разбиват 8 яйца, настъргана кора лимон и ванилия. Когато маята е готова се пребавя към яйчената смес.
Когато млякото изстине към него се прибавя другата смес. Трябва да е в по голям съд.
Слага се капака, завива се с одеало и се оставя така цяла нощ.
На сутринта в 2 кг - 2,500 кг брашно се прибавя сместа....каза да не се шашкам че ще изглежда като пресечена супа...и се меси.
Втасва, след това се плете пак втасва отгоре се маже с белтък слага се захар и се пече в студена фурна първо на 100гр. след 10 мин се увеличават на 150 гр. Рецептата е от готвачка в стол



доза за хлебопекарната, която си изчислих аз:

150 мл прясно мляко
125 гр захар
1/4 ч олио

1/4 кубче мая или 1 суха
2 яйца
ванилия
лимонова кора
530 гр брашно

Ето го:
http://djemma.snimka.bg/family/velikden-2011.580475.23160197
http://djemma.snimka.bg/family/velikden-2011.580475.23176366

Стана точно какъвто трябва да бъде един козунак отвътре- на конци и влажен. Не прекалено, а както съм чувала от баби- като отхапеш да се отпечатат зъбите, ако разбирате какво имам предвид. От дозата за хлебопекарна, както се вижда даже можеше да изкарам 2 козунака, защото нямаше място накъде да втасва повече, щеше да изтече,, а искаше още малко втасване. Peace

Последна редакция: нд, 08 апр 2012, 21:09 от Джемма

# 689
  • Мнения: 2 850
Момичета, пак ще помоля да ме насочите към лесна рецепта, от която козунака да става на конци, но без хлебопекарна

Общи условия

Активация на акаунт