(Био) зеленчукова градина 17

• 103 805
  • 744
  •   1
Отговори
# 570
Извинете ама много работа има в една селска къща.
Четох , че змиите надушват миризмата на огън и пепел от километри. Продават някакъв репелент за влечуги, който е направен от дървени обгорели парченца напоени с някакви масла. Вчера запалих газовата горелка и обгорих тревата покрай оградата откъм поляната и на местата , от където могат да влизат. Да им замирише на пожар. Мисля да накисна малко дървени въглища в някакво евтино олио и после да го разсипя покрай оградата, а пък пепелта от огнището пак там на ивица ще разпръсна. Дано да помогне и ако има ефект ще споделя. Иначе препаратите  за змии са доста скъпи.
Нова , това което прави семе на лука се кърши при върха още в момента , в който га забележиш, за да става лука по-едър и да не се образуват много главички. Можеш и сега да го откършиш и дано не си изпуснала момента. Другото за лука, което знам от бабите комшийки е , че като започнат  да пожълтяват листата и да „ляга” на една страна е добре да се утъпче с крака за да налее по-големи глави. Най-хубав лук ми става на мене между морковите, хем предпазва морковчетата да не ги яде червейчето, хем лука става по-едър.
Хайде днес  ще хвана фотоапарата да направя малко снимки и ще се опитам утре да ги кача.

# 571
marietta04 добре дошла.   bouquet
И аз се боря със змии ( които сама си докарах в двора). Та какво използвам - четох иаз нета, че бягали от чесън- пообиколила съм двора с него. Премахнах естественото лулчиране, наръсих с нафталин. Гледам да поддържам двора в идеална чистото. Всеки лист да се отстранява своевременно , а при мен са много дърветата- магнолии, сливоподобни и какво ли не. Храстите са повдигнати над земшта, за да мога да гледам за пълзящи твари

# 572
Имам един въпрос, какво плодно дръвче мога да си засадя близо до къщата, което не прави твърде големи корени, за да не влязат, така да се каже в мазето? И на какво разстояние горе долу ще е добре да е от къщата?

# 573
  • Варна-София
Мама Гали, препоръчвам ти праскова, като се спазят без отклонение обичайните инструкции по изкопаването на дупката за овошки - примерно широка 1х1 м, да се тори с 8-10 кг добре угнил оборски тор, който да бъде добре размесен с горната пръст, с която се запълва дупката. Създаването на идеални условия в дупката ти гарантира, че дървото няма да излезе от нея.

Ако не се спази това, ще се случи както при обикновените дръвчета от самосев - пускат корени надълбоко и нашироко, за да докопат хранителни вещества.

Като копахме основите на къщата, изкопът мина точно през такива дупки на праскови. Нито един корен не беше излязъл от приготвената дупка.

# 574
  • гр.Монтана
Имам един въпрос, какво плодно дръвче мога да си засадя близо до къщата, което не прави твърде големи корени, за да не влязат, така да се каже в мазето? И на какво разстояние горе долу ще е добре да е от къщата?

преди 10г аз съм насадил 2 райски  ябълки   от към източната страна на  къщата , едната е на разстояние 1м  от къщата  , но короната порасна и пречи , другата е на 2м от къщата  и е по добре . на височина станаха над 5м, като им режа по малко отгоре през  година . корените им  не са на дълбоко на тези дръвчета . тази  зима измръзнаха  при под -30гр, но гледам че са покарали от  основното стъбло .  а   също имам и праскова  и нектарина  на такова разстояние , но добре е някоя асма да си пуснеш до къщата.  

Последна редакция: чт, 07 юни 2012, 16:47 от krasi_p

# 575
Много благодаря, записвам си  Peace Имаме асми, но ми се иска и дръвче да сложа, защото при зеленчуците няма място и ще прави сянка, малка ми е градинката.

# 576
  • Варна-София
Райска ябълка, не знам, огледай как растат наоколо в района. Във Варна стават огромни дървета, не точно като орехите и липите, но някъде там.
И после, обичаш ли райски ябълки? Малко хора ги харесват. Може би не зная как да ги ям.

# 577
Реших след лука като втора реколта да опитам с малко зелен боб... Четох, четох, пообърках се малко, но май се спрях на Старозагорски чер... Има ли някой опит с този сорт като втора реколта и какво бихте ме посъветвали? Бих опитала и с друг сорт, зависи и какви семена успея да си намеря този месец...  Peace

# 578
Никога не съм нито виждала, нито яла райска ябълка. Но праскова ми хареса като идея, тъкмо тати има една дребна бяла по-късна, която ще е добре да имам и аз  Simple Smile
Старозагорски чер май е най-хваления зелен боб в темата, аз семена не намерих,, но го бях избрала него, много го препоръчваха.

# 579
marietta04 тъкмо днеска мислех да чета за лука ,как се получават нещата и кога се вади.Моя още не са му жълти листата.Кога е нормално да пожълтеят при положение ,че е сят края на март?

А морковите нали може да си стоят в почвата въпреки ,че са готови?

Имам си лисна въшка по тиквичките,но в градината нямам нищо под ръка и не можах да третирам.По тоя повод си помечтах днеска да е готова къщата и като ми потрябва зехтин ,сапун или каквото и да е друго влизам и си го взимам.Но скоро няма да е особенно както бетона ще се бърка на ръка доста ще почакам Mr. Green
Нооо имаме градинка и животинки,покрай строенето на къщата поне няма да са празни курсовете до там Mr. Green

Днеска едното зайче излезнало през мрежата ,горкото сърцето щеще да му изскочи,не напразно казват "заешко сърце"
Имаме вече доста щурчета такива малки кафевички и се замислих дали да им се радвам или дойде времето да се замисля как да ги изгоня newsm78

# 580
Ще се гръмна!
Малкото неща, които изобщо растат както трябва - под тях поповото прасе минава, точно когато си се изпълнил с надежда и се радваш на всяко ново листенце - минава и ги намираш килнати и повехнали.  #Cussing out Натискам пръстта, отдолу празно.

Четох, че може да се забият паравани от срязани бутилки около корени на растенията, на 20 см дълбочина. Прасето не слизало по-надолу. За градинка с размерите на моята не е невъзможно, поне за част от нещата.  Е, нямам толкова бутилки за сега, но утре ще опитам дали се получава изобщо с наличните. Ако става - ще събирам още бутилки.
Започвам да съжалявам, че не осъществих хрумването си, да сложим ситна метална мрежа под лехите, пореди да ги направя. Тогава си мислех да се пазя от къртиците по този начин. А ето, че ме нападна прасе...  #2gunfire

# 581
  • на пъпа на Златията
Мамка му й прасе!
Бушката, още ли се моткаш с това прасе.Купи му там от новите сини бомбомки, дето замества скипера.Не се разтваряли във вода казват.Сложи ги в 4-те краища  на лехата и приключи с него.
Толкова труд полагаш а се оставяш някакво си прасе да те тормози.Разсипва ти градинката.Каквато и мрежа да слагаш няма да го изгониш от там.

# 582
Да ви се похваля с първите откъснати домати  Grinning .
Тъй де, те и черитата се броят ;р .

Какво се оплаквате от пипера, видели сте вие пипер за оплакване  Laughing .
Вкъщи като ни боли нещо, баща ни все ни казва, че ще го израстем, та и аз така сега си нареждам и доматите, и пипера, и патладжаните .

Алабаша на разсад ли се прави ?

# 583
И при мен има доста попови прасенца...Даже онези дни извадих три съвсем случайно...единият хвърлих в Янтра ама те опасни, плуват си, не ги изяде някоя рибка Simple Smile Ама градината е голяма, има и за тях има и за мен Simple Smile И къртица има....разрови ми лютите чушлета тъ ги редуцира малко Simple Smile И много трева има, ама да сме живи и здрави, другото са бели кахъри Simple Smile

# 584
  • на пъпа на Златията
Я , вижте!

http://rodopismolian.blogspot.com/2012/06/blog-post_599.html
Чета го .
Рак по картофите.Засягало и доматите!Спорите живеели 10-15 години. Да не би "слънчогледите" да са нещо такова?
Било вредно и за хората и животните .Не разбрах , как?

Санте и др. сортове били устойчиви.Розовите картофи не казваха ли им "санте"?
Вече ще купувам каквито и да са семена само в краен случай.

тук , лошо преведен сайт за био защита на растенията от Украйна..
http://www.tomat.kiev.ua/bg/tomat/zahist-roslin-vid-shkidnikiv-i-hvorob.html

Така и не намерих снимка в гугличката за рак на доматите.

Какво стана с блога дето щяха да се качват снимки за болестите?

Последна редакция: пт, 08 юни 2012, 00:16 от rorik

Общи условия

Активация на акаунт