(Био) зеленчукова градина 17

• 103 813
  • 744
  •   1
Отговори
# 585
Никога не съм нито виждала, нито яла райска ябълка.
Това ми е любимия есенен плод Heart Eyes
http://4.bp.blogspot.com/_e3yipribaoQ/SQNQyAOOHII/AAAAAAAACH8/jM … 0/diospiro+01.jpg

# 586
Аз пак с моите репи  Simple Smile.
Да ви покажа една репичка гигант http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2012.666718.27478469
Уви до този размер достигнаха само 2-3 от всичките ми червени БГ репички. Иначе, почти половината от тях или се напукаха или стрелкуваха. Сях ги късно(на 7 Април откриха сезона), беше сушаво, почвата е доста кофти - лесно се преовлажнява и още по-лесно изсъхва.
Другите репички(крушовиден местен сорт http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2012.666718.27478470 ), които сях, се получиха добре.
На есен ще нахвърля семе и на Дайкони.
Много от долните листа на картофите ми са започнали да пожълтяват. Скоро ще са готови за вадене или се разболяват от нещо  newsm78 ?! Разрових почвата около корените. Има клубени готови за ядене. Май ще е добре да ги започваме.

И един въпрос... Ще ми се да пробвам тази настойка с ореховите листа, но най-блиският орех, който видях тук е на 150 км от мен. За сметка на това имам няколко килограма ядки. Преди ядене обикновено ги накисвам във вода, за да им излязат инхибиторите. Дали тази вода може да се ползва за пръскане?! По-скоро ме притеснява как ще се отразят тези инхибитори на растенията. Thinking
Листата освен йод съдържат и много татин. Той е силен антисептик. Възможно е противогъбичното действие на настойката да се дължи и на него. Ако е така, вероятно могат да се пробва и с листа от дреги дървета - дъб, кестен...

Вие там плачете от много дъжд, а при нас тук почти не е валяло от есента. Даже днес ни наложиха воден режим на градините. Тъкмо щях да ходя да поливам  Sad ... А след 2-3 седмици като започне дъждовният сезон ще ни дави 2 месеца. После пак суша.
Така се земеделства тук при нас...

Последна редакция: пт, 08 юни 2012, 07:47 от manandy

# 587
skela на лука му е рано още за вадене. Първо ще му пожълтеят и поизсъхнат малко листата от летните горещини , а после като започне да „поляга” на една страна, обуваш едни ботуши, влизаш в лехата и започваш да тъпчеш, така че всичкия да легне на земята. Така ще му се налеят добре главите. От време на време вадиш по една глава и като видиш, че корена му, тук го наричат брада, започне да става по-дълъг и гъст е време да вадиш. Не пречи ако позакъснееш с ваденето му, просто му изсъхват съвсем стъблата и по-трудно се вади.
А морковите кога си ги сяла , че са готови толкова рано. Тази година пролетта беше по-хладна и дъждовна, че всичко малко ми закъснява. То и моите вече имат морковчета, ама са слабички още. Не им пречи да стоят в почвата стига да не ги нападне „червейчето”, мисля че се казваше морковена муха, и да ти го направи изяде. Мисля още не е късно ако си намериш от някъде арпаджик и си сложиш малко между тях. Така ще го предпазиш а и лук ще си имаш. Ако пък видиш , че започва да го яде, вади и ще ти кажа как да съхраняваш за много дълго време.

# 588
mama_gali , за дръвчето моето мнение е да сложиш на поне два метра от къщата. Аз съм строител по образование и в старите книги съм чела, че всяка къща трябва да бъде обиколена с бетонна пътека поне метър от всички страни, която да има наклон навън за да не влизат много води от дъждовете. Корените на дърветата и храстите много пречат, защото могат да ти пробият изолацията ,ако имаш такава, пък и бетона ще „разядат”. Не знам какъв е климата при теб , но при по-мек климат може да пробваш със смокиня. Тя може да се отглежда и като храст и като дърво.

# 589
Вчера направих малко снимки и мога и аз да покажа градината
http://marietta04.snimka.bg/hobby/gradina-2012.682333

# 590
Ето първите ми произведени тиквички в живота http://akskb.snimka.bg/hobby/gradina.681920.27478610  и морковчета  Simple Smile

Много благодаря за съветите на всички ви!

marietta04 първо да кажа че имаш страхотна градина.Морковите съм ги сяла на 25март,сега сях още 2 пакетчета за зимни.Другата година ще зная като количество колко са ни необходими,че тези не ми се вярва да ни стигнат.По една го ляма случайност арпаджика ми е сят точно до моркова,дели ги пътечка от 50 см.
А сега между лехите на  новите морковчета ще посея арпаджик,но още не са покълнали всичките ,като се оформят горе долу лехичките тогава ще сея.

Аз днес няма да мога да се добера до градината и сугурно тези въшки ще ми превземат растенията докато отида.Въпреки ,че аз отстраних 7-8 листа от тиквичката,най заразените.Ошмулих растението,но си викам по добре да загубя едно гнездо отколкото да се заразят и другите 5.

# 591
А как познаваме кога чесъна е готов за вадене?

# 592
  • на пъпа на Златията
Ето какво намерих .Да запиша че да не изчезне.
.....Картофът е единственото културно растение, което се напада от гъбата Synchytrium endobioticum, причиняваща рак по него, но тя засяга и диворастящи видове като черно куче грозде. Доматът може да бъде заразен само изкуствено. Симптомите на болестта са поява под земята на брадавичести и напукани образувания, често под формата на гъба или приличащи на парченца цветно зеле. Оцветяването им се променя от бяло към жълто и кафяво (когато заразените части са под земята) и евентуално зелено, когато са изложени на светлина. Възрастните тумори са черни и изгниват в почвата. По-рядко тези симптоми се проявяват върху надземните части на стъблата. При дъждовна година в основата на стъблото се образуват малки зеленикави брадавици на мястото на пъпките.

Болестта не е опасна за хората и не може да се прехвърли в човешкия организъм, но съсипва реколтата, обясни генералният директор на ....
Това е от 2004 г. http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2004/09/28/74704_panika_v_samokov … rak_po_kartofite/

# 593
Чесъна по същия начин като лука. Моят вече е налягал и трябва да го поотъпча. Миналата година го оставих доста повече да стои неизваден, но нищо му нямаше, само дето стеблото се късаше много лесно и не може да се сплете на венец. Аз предпочитам да си го изплета и после закачам на високо на таванчето да съхне. Оставям си само едно малко венче и га закачам над вратата, така си хем си имам за готвене и ядене, хем пък народната медицина казва , че гони доста буболечки.

# 594

Така и не намерих снимка в гугличката за рак на доматите.

clavibacter michiganensis

Hug

Последна редакция: пт, 08 юни 2012, 13:02 от Ердинч

# 595
marietta04, хубава е градината ти Hug Този боб, вързан със сезал, е увивен, нали? А може ли самостоятелно да се катери по сезала?
manandy, и твоята леха много ме впечатли! Цветя и зеленчуци, и билки, и жабки Simple Smile - красиво си го сътворил! Мисля, че картофите ти жълтеят, защото клубените съзряват, а надземната маса постепенно умира. Кога си ги сял? Технологичното време май беше към 90 дни.
mama_gali, когато стъблата започнат да жълтеят и сами полегнат. Оставям така още седмица, да речем, и после вадя, като пак го оставям да се изпече, за узрее на слънце.
Аз откъснах първата зелка за сезона. Имам готови моркови, но ползвах вносни семена с къс вегетационен период.

# 596
  • Варна-София
Скела, Мариетта, хубави градини.

Мариетта, имаш ли ябълки? Ако евентуално прилагаш, сподели еко-био средства за борба със струпясването!
 Praynig

# 597
  • на брега на Дунава
Прекрасни са градините ви!
 Аз снощи наготвих зеленчукова супа от няколко грахчета ,морковчета ,магданоз ,картофи ,корени магданоз от градината.Децата казаха ,че по вкусно нещо не са яли отдавна.
За съжаление и тази събота и неделя няма да си видя градината,но за другата също съм запланувала пръскане с орехова шума,торене на пипера и патладжана.
 Моят лук още не е направил глави , но при мен всичко става с около 14 дни по-късно отколкото в  полето.Чесъна вече има скилидки и започва да жълтее.Остана ми малко след борбата с луковата муха.Догодина ще взема мерки предварително.
По идея на Амика засях дайкони , които вече стават за ядене и са около 20 см. дълги.Не са много големи , но са ми гордост,защото при мен репите много не вървят-нападат се от червейчета , бързо стрелкуват и правят семе, загрубяват.Рядко уцелвам времето за засаждане , защото до късно има сняг ,а ако няма пък хваща суша.

# 598
  • Варна-София
МХ, опасявам се, че може  дайконът посаден пролетта да се опита да цъфти и да не ти се получи нежен и крехък, както му се полага. Аз ще го сея  в средата на лятото - юли-август, веднага след като се изпече на слънцето лука.

Иначе, когато ти омръзнат дайконите сурови, включи ги (на кубчета) към морковената гарнитура, когато печеш пиле. Ако зеленията не е пръскана става за зелена добавка към супи. И в зелена баница съм я слагала, наравно с останалата зеления.

Това ми напомня, че щирът вече ще да е излязъл. Да го оплевя и да си спретна един щирник. С толкова много дъждове сигурно ще е много крехък.

Последна редакция: пт, 08 юни 2012, 11:58 от amica1

# 599
Пострадали са почти всички овошки.

Освен черешите и ягодите, които са близо с 30% по-малко от миналата година и с лошо качество, драстични загуби ще има и при кайсиите, прасковите, крушите. Малко по-добро е положението само при ябълките.

Доматите и краставиците от полето също ще закъснеят и вероятно ще са по-скъпи от миналата година "Все пак там не очакваме големи проблеми, ще има българско производство, колкото и през миналата година", твърди зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров. Почти изцяло доматите и краставиците за консумация са от оранжериите, където няма щети, а стоката от полето отива за преработка в консервните фабрики.

http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=1411883

Общи условия

Активация на акаунт