(Био) зеленчукова градина 17

• 103 815
  • 744
  •   1
Отговори
# 600
Амика, какво беше щир и как се прави щирник? newsm78

# 601
  • Варна-София
Амика, какво беше щир и как се прави щирник? newsm78

Щирът се счита за злостен плевел. Ето един сайт, в който описват как трябва всички сили и ресурси да хвърлим, за да го унищожим раз и навсегда.
http://zerno-ua.com/?p=1783

Всъщност от хиляди години по света се ползва като листен зеленчук за готвене http://revita.bg/777/%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8/%D0%B0%D0%BC … 1%89%D0%B8%D1%80/ (на снимката е показан декоративният вариант)

Щирника го правя като обикновена баница със зелено по тази рецепта:
http://www.bordovsky.net/index_files/page0007.htm

Любопитно за щира е, че расте само на копано, това го различава силно от нормалните плевели. Всъщност е раннолетен зеленчук, който се обира преди да започне да цъфти. Цветът му е силно осилест и в него момент вече трябва да се прекрати брането за ядене. Ако се дава на прасета, също трябва да се спазва това правило.  

А от долния сайт следва още един съвет: да се ползва за хранителни цели само щир, който не е расъл на лехи торени с изкуствени торове, защото извлича силно азот (иначе няма представител на рода Amaranthus, който да е отровен). Източник е на витамин А, С и желязо. http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Amaranthus+retroflexus

Този сайт го препоръчвам силно за разглеждане и ползване. Описва се кулинарното и медицинско приложение на хиляди растения, доста от които познаваме само като плевели.

Последна редакция: пт, 08 юни 2012, 14:13 от amica1

# 602
Ехаа,колко много сме на линия! Laughing
Добро утро!
Първо да се похваля със зелевите.Алабаш като топки за тенис.
Авосет от разсад го посях,в началото на април.Хвана дъждовния период в почвата(28 дни).По същото време добавих и зелките,броколите,които наливат цвят,брюкселското(започнах да орязвам долните листа на 3см от стъблото) и карфиолът.Всъщност загубих 3 растения от зелева мозайка,която "видях" в ранен стадий.И ги изскубах.Есента е топла при мен,ще ми бъде много трудно да ги овардя от жегата.
Последните фотоси от живота ми в Градината.
http://vkoukova.snimka.bg/experiment/gradina-2012.681054.27453799
До тук беше хубавото.
...И защо всички домати(без да пръскам с нищо,наторени,без мана,нахапвания от гадове,овлажнени) са завили листа? Thinking
Вярно,че последната седмица температурите бавно и славно отиват нагоре,нагоре...
От 14 до...30 градуса.
Че и по-високо.още.още...
Бушко аз нямам прасе.И с години се опитвах да отглеждам зарзават в неподходяща почва.И си признавам,че е мъка.И за него,и за мене.Ако нямаш тези жизнено необходими 6 часа на ден,богата почва-няма да стане.Хилавките ми растения просто бяха мишена за целия зоопарк на комплекса.
Например имам фотоси от щипалки,изяждащи листата на тиквичка за две нощи.
И са прави,това им е работата.
Ти може да изловиш всички стари попови прасета ръчно,но те ще снесат яйца в почвата.Няма празно в Природата.
Освен нови,защитени с мрежа повдигнати легла,черен найлон в основата... Thinking
Мисли като попово прасе.Сериозно...
Мариета,Здравей! Hug
А какво правим с луците,които са отгоре на почвата?Тях газим ли?
Моите са излезли с главите си буквално.
Г-жа Иванова ме успоки миналата година.Нормално е.Главите им пълнят шепата...
Мацки,тиквите стават ли на полусянка.Под дърво да речем?
Lozeva,сънувах че живея в Портокалия..Сред райски ябълки,маракуя и слънчогледи.
И се събудих. Joy
ПС.Щир нямам.Обаче,обаче магаречкият бодил е като кактус.В Аризона....
Титинко,ти отглеждаш ли дини и пъпеше? Thinking

# 603
  • Варна-София
Ей, Вес, хубаво се разходих из градината ти. Като гледам, че добре ти растат всякакви зелеви се сетих за долната статия:

http://grist.org/organic-food/2011-04-26-strawberry-grower-shows … -without-poisons/

Там на едно място казват, че най-добре на здравето на почвата се отразява сеитбообръщението на карфиол/броколи с ягоди.

При мен нито зелеви стават, нито ягоди (е имам едни горски само за аромат), но ми е хубаво да се зачитам от време на време.

# 604
Титинко,ти отглеждаш ли дини и пъпеше? Thinking
Не, остави, че нямам место ( имам само два ястъка) но и е сянка от дъбовете. А и с тази висока влажност ( температурите ги пропускам - миналата седмица колата ми показваше 45С и то до морето) само тях дето не съм опрашвала.
Сложих да правя разсад за чубрица- да видим до къде ще я докарам

# 605
  • DE
Здравейте!
Аз черпя със салатки на листа. Има много,режа и пак никне.
На "Рукола" как и е името на български моля Hug Извинявам се Embarassed

Луците и на мен ми показаха така да ги тъпча. След около седмица се вадят.
Аз не че имам много за тъпчене...моя на нищо не мяза. Орязвам перата за салата и за кИфтаците.

Авоцет, за алабаша, в големи тарелки от месо пълня почва, забивам по едно семе и като стане на две-три дълги листа режа на квадрати е без много човаркане садя.
Сега е топло.
На есен пак Mr. Green

Малините са пълни с въшки. Заложих вчера коприва и хич не ми пука че пак ще ги усмъдя Twisted Evil

# 606
За прасетата - поповите де, от другите никой не се оплаква...  Laughing   Една баба, която си пати от тези гадинки ми каза, че растенията си ги сади с найлон около стеблото... От едната страна найлона срязан, увито веднъж около стъблото, така че найлона се разтваря и не спира растежа на стъблото... Така поповите прасета не го прегризват, докато е младо... Обаче с дупките из почвата, оставяни от поповите прасета, не зная какво прави...

# 607
  • Бургас
Момичета,записах се да ви следя,защото гледам три корена домата на терасата hahaha
Сигурно ви е смешно,но видях снимки на отглеждане по този начин и веднага се запалих.
Като ги сях си купих заразена пръст с мравки.С много труд се отървах,но сега забелязах,че лимоните ми са нападнати пак от мравки.По пръста,по стъблото и листата,до утре имам чувството,че целите ми лимони ще почернеят.Виждам,че тук темата е за отглеждане на зеленчуци в градина и при вас сигурно мравките не са проблем,но ако някой знае нещо природно,с което мога да си напръскам лимоните ще съм много благодарна

# 608
Момичета,записах се да ви следя,защото гледам три корена домата на терасата hahaha
Сигурно ви е смешно,но видях снимки на отглеждане по този начин и веднага се запалих.
Като ги сях си купих заразена пръст с мравки.С много труд се отървах,но сега забелязах,че лимоните ми са нападнати пак от мравки.По пръста,по стъблото и листата,до утре имам чувството,че целите ми лимони ще почернеят.Виждам,че тук темата е за отглеждане на зеленчуци в градина и при вас сигурно мравките не са проблем,но ако някой знае нещо природно,с което мога да си напръскам лимоните ще съм много благодарна
Някъде бях чела за сода бикарбонат-провери в нета.

# 609
За прасетата - поповите де, от другите никой не се оплаква...  Laughing   Една баба, която си пати от тези гадинки ми каза, че растенията си ги сади с найлон около стеблото... От едната страна найлона срязан, увито веднъж около стъблото, така че найлона се разтваря и не спира растежа на стъблото... Така поповите прасета не го прегризват, докато е младо... Обаче с дупките из почвата, оставяни от поповите прасета, не зная какво прави...

оня ден четох нещо за прасетата в турския форум, да споделя какво правят колегите

= на няколко места в градината се правят капанчета от 0,5л или 1л кофички за к.мляко залети вътре с два пръста дълбочина бира

кофичката се разполага както на снимката

= градината се полива обилно преди изгрев и непсредствено след изгрева се събира ''реколтата'' от прасетата

= правят се с 30 40см дълбочина малки ямички които се напълват с прясна оборска тор и се покриват със пръст. забелязва се местата със оборската тор и през месец февруари се отварят ямите и се събират прасетата заедно със новоизлюпените или ларвите

= захарен сироп се смесва със стърготини и се оставя на няколко места в градината, към 2 или 3 часа сутринта със фенерче се събира ''реколтата'' от прасета

= пускате кокошките из градината и гледате безплатно шоу

Hug

# 610

За прасетата - поповите де, от другите никой не се оплаква...  Laughing   Една баба, която си пати от тези гадинки ми каза, че растенията си ги сади с найлон около стеблото...

оня ден четох нещо за прасетата в турския форум, да споделя какво правят колегите
...

БЛАГОДАРЯ ВИ!  Hug

Ще ги мисля проклетниците. Но както е писала Веселчето - май трябва да преосмисля цялостно градината. Да си дам точна сметка цялостно дали е ок - слънце, почва и т.н. И после да се нагодя към нея. Ако трябва - да гледам това, което расте тук. А не слаби болни стъкове от всичко.
Но и за тази равносметка се иска опит.

Мисля да направя снимки на градината от блакона на всеки час от изгрев до залез - да мога сама да видя схематично осветяването от слънцето. Тогава със сигурност ще мога да кажа по колко и къде грее. Е, поне в този месец - слънцето бързо мени траекторията си, а при наличие на близки дървета и къщи, то всяка промяна в таректорията на слънцето има голямо значение и дава голяма разлика в осветеността на градината.

п.п. Веселче, прочетох поста ти на глас на половинката (много ми хареса и исках да споделя).
 Той стигна до гениалният извод, че приспособявайки се към условията - то ние трябва да направим ферма за попови прасета!
Рибарите ги ползват за стъв, значи и пазар ще има!  Joy

# 611

Ама само корените им ли гледаш...  hahaha  Догодина пробвай с цели растения...  Laughing

Значи аз мравки гоня из къщата със сол и оцет, но при теб едва ли е удачно...

Иначе идеите ги взех от тази тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=633242.0
Ето какво пише в първия пост:

"- мравки-
1. Наръсват се местата с канела и поливате отгоре с концентрирано лавандулово масло или с други етерични масла.
2.  Измива се пода с лимонов сок или оцет, ако позволява настилката, разбира се. Оставя се напоения с оцет парцал пред мравешкия вход и го поддържте влажен през деня.
3.Запушвате входовете на мравешките пътечки със силикон.
4.сол и веро( ръси се където минават)
............................
4.Чай от пелин срещу насекоми 1 пълна чаена лъжичка пелин се вари в 1 л вода. Прецежда се и се оставя да изстине. Пръска се неразреден срещу листни въшки, грудков хоботник, грахова листозавивачка, оси, както и по пътя на мравките."

Ето и още от тук - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=215330.0

"Мравки

* Мравките мразят краставици, особено тяхната кора, заради терпеноидите, които се съдържат в нея. Затова обелки от краставица, разпръснати по местата, където има мравки, ще ги прогонят. Колкото по-горчива е краставицата, толкова по-добра работа ще свърши.

* Содата за хляб е отровна за мравките, затова може да се наръси по пътечките, където минават. Содата за хляб можеш да смесиш с пудра захар в стари капачки от буркани или бутилки, които да поставиш на място, до което мравките лесно могат да стигнат. Тази рецепта върши много добра работа и против хлебарки.

* Там, където си забелязал, че щъкат мравки, можеш да измиеш с гъба, напоена с оцет. Изцеденият лимонов сок също върши работа. А ако намериш мястото, от където мравките влизат в къщи, или пък мравуняка – изцеди лимон отгоре, а след това сложи няколко парченца отрязан лимон.

* Ако мравките идват от терасата, можеш да си сложиш саксия с мента или джоджен и нашествието ще спре. Или можеш да разпръснеш пакетчета чай от мента.

* С етерично масло от мента може да се направи натурален инсектицид против мравки и паяци. Смеси 20 капки ментово масло със 100 мл вода. Разклати добре и напръскай. По този начин хем ще се избавиш от неприятните вредители, хем и в къщата ти ще мирише свежо.

* Мравките мразят още и талк, тебешир, утайка от кафе, лют пипер, канела."

# 612
Само да споделя че миналата година бях нападната от мравки ooooh!
И почти всички методи изпробвах..Оцета изобщо не ги гонеше..вечер миех с оцет и на сутринта почерняваше всичко..брррр само като се сетя и настръхвам...Гонех ги от едно място..прекъсвах им пътя от вън...но явно снасяха яйца и се раждаха нови...напаст голяма..
И единствено когато се захлади изчезнаха..
Но тук беше масово нашествие по всички  къщи ooooh!

И попово прасе или къртица си имах в малкото местенце...И му разравях тунелите всяка сутрин...дали не му обърках пътищата но изчезна Mr. Green

Lozeva,сънувах че живея в Портокалия..Сред райски ябълки,маракуя и слънчогледи.
И се събудих. Joy

Hug

Косовете  ми бяха клъвнали един патладжан и един корен домат...поне само това ми направи впечатление...като отсечени с нож...но ги оставих така...гледам че патладжана се съживи Party
А до домата бучнах един колтук...ами и домата се съживи и колтука тръгна Laughing
Експериментиии Peace

# 613
  • Бургас
rummy,stelt77,lozeva  Hug   bouquet

# 614
На село мойте котки ядат поповите прасета  Laughing .
Като поливам надвечер и им се напълнят тунелите с вода, излизат на повърхността.
Да знаете каква гледка сме, аз вървя напред и оправям вадата, котката след мен върви и чака.
Че даже понякога и под земята ги усеща, разравя бързо и готово.
Те иначе мишки не ядат Simple Smile .

Дядо винаги слагаше найлони около доматите. Не е абс на 100% ефективно, все по някой корен падаше жертва, но става въпрос за 2-3 от над 200.
На мен не ми се занимаваше да слагам и по доматите нямам жертви, но от зелето бая прегризаха и 1 патладжан също.

Да ви споделя, миналата седмица баба ми се върна от среща на випуска и бърза да ми каже какво правели бабите от не знам си кое село. Пръскали с мляко. Ама от много отдавна.
За съжаление повече подробности не ми даде.

Общи условия

Активация на акаунт