Българските детски книжки - пълен ужас!!!

• 2 733
  • 46
  •   1
Отговори
Българските книжки за деца са абсолютен кич - крещящи цветове, даже брокатче, олигофренски картинки, никаква естетика. А за съдържанието не искам и да говоря.!!! Новите приказки и стихчета са лишени от всякакъв здрав смисъл. Попадна ми книжката "Еленко бизнесмен". Там има следният  стих: Еленко бил добряк признат, без пистолет, без автомат!" Моляяяяя????? И още куп простотии, които са изброени прекрасно от лола в chuime.bg в тая статия - за Лисанка Манекенка и прочие. Това трябва да се промени, иначе децата ни растат в кич!
http://www.chuime.bg/78-lola-monteskyoo/19793-balgarski-narodni- … eren-prochit.html

# 1
Не знам какво да кажа. Моето детство съм запомнила с разкошни книги, с много добро оформление. Но там още малката русалка ставаше на пяна.

# 2
Ако целта е да се говори да детски книжки  - има достатъчно теми в "Нашите деца" и "Деца в училищна възраст"  Peace

Ако целта е да се генерира трафик към писанията на блогърката с гръмко име "Лола Монтескьо" - плитко, много плитко...

# 3
И сега има разкошни книги. Купувате глупости за да се възмущавате след това очевидно. Има избор, защо не се възползвате от това?

# 4
   Сега има в пъти повече прекрасни детски книги от времето ,когато аз бях малка, кара ли ви някой да купувате точно кичозните.

# 5
Никой не ме кара, във всички големи супери обаче и сергии за книги като на Славейковм (книжарниците поне спазват добрия вкус) тези книги буквално избождат очите. А естетиката се създава навсякъде - не ми харесва, че се налага да възпитавам децата си, карайки ги да затварят очи и уши за почти всичко около тях. Наистина, все едно сме в джунгла и тичаме със затворни очи към къщурката си, а всичко навън е опасно и грозно. Това също не е изход

# 6
Според мен доста преекспонираш. Откровено грозните детски книжки са малцинство в сравнение със свестните, даже бих казала, че трябва човек специално да ги търси.  Наистина има доста, които са в дисни стил, или пък,  онзи ден попаднах на издание на Братя Грим илюстрирано с нещо средно между манга и фотореализъм, от което просто приклекнах, но избор има достатъчно за всеки вкус.
 Малките деца харесват детски книжки с брокатче, камъчета, ярки картинки, това е просто едно от направленията  книгоиздаването за деца, като не го кефи някой, не купува. Лично аз харесвам някои от книжките с вложки и други подобни щуротии за момиченца.

Никой още не е надминал ужаса, който всяваха навремето в детските души илюстрациите на Петър Чуклев или Любен Зидаров, сега е направо рай. Колкото за бездарието на някои текстове - графоманията е безсмъртна, то се знае.

# 7
Никой не ме кара, във всички големи супери обаче и сергии за книги като на Славейковм (книжарниците поне спазват добрия вкус) тези книги буквално избождат очите. А естетиката се създава навсякъде - не ми харесва, че се налага да възпитавам децата си, карайки ги да затварят очи и уши за почти всичко около тях. Наистина, все едно сме в джунгла и тичаме със затворни очи към къщурката си, а всичко навън е опасно и грозно. Това също не е изход
Аз не разбирам, как така ти избождат очите. Имаш право на избор между пошлото и прекрасното, между красивото и грозното, между високото, средното и ниското. Капитализъм, скъпа моя. Аз лично се чувствам прекрасно сред това разнообразие и не прикривам очите на детето си. Ще се затръшкам за това, че книгите били с брокат! Че аз тъпа ли съм, детето ми тъпо ли е, че не можем сами за себе си да преценим, на какво да подадем ръка!

# 8
След като българските книжки за теб са ужас!!!, купувай берлински детски книжки. Украсени не с брокат, а с наденица например.

# 9
А аз мисля, че естетиката се възпитава. И че у нас това липсва. Погледнете само как живеем, как изглеждат градовете ни, входовете на блоковете, площадките... Човек, който е научен от малък да не търпи грозното и да иска да е хубаво около него, би направил нещо. човек, който е научен да казва, че това е "капитализъм" и да се изолира от грозното, без да прави нищо, за да го промени, живее в такава кочина, каквато е в по-голямата си част всеки български град.

# 10
Бла-бла-бла. Ами изчисти си входа и смени дограмата, след като ти е грозно. Когато почувствам, че ми е грозно, просто променям нещата, само дето не пускат тема тук, за да те уведомя. Проблемът не е в книжките, а в теб. Мрън-мрън-мрън, ах, колко ми е грозно и какви прасета са всички. Дано светът да свърши на 20 декември. Но ако не свърши? Я за всеки случай да пусна тема за мрънкане, може и да се съберем.

# 11
Ваня, изясни си темата - книгата конкретно или животът, вселената и всичко останало.
Показаната от теб книга е пошла и не си струва да се хаби хартия за отпечатването ѝ дори, но наистина имаме избор. Както и пълното право да коментираме как я възприемаме.

# 12
Шанел, поне не кисна по форумите да ругая хората, а изказвам мнение, на което се надявам, че имам право, ако позволиш Simple Smile Благодаря за съвета, дограмата и входа са лесна работа, ама на цял квартал дограмите и входовете не мога да оправя.

# 13
Шанел, поне не кисна по форумите

Но пък щедро препращаш хората там  Joy
20 мнения, от тях - 6 са линкове към един определен блог и автор. Що не си платиш за спонсорирана реклама? Ето една красива и естетична постъпка  Peace

# 14
http://www.google.de/imgres?hl=de&sa=X&tbo=d&biw=102 … :429,r:0,s:0,i:85

Ето линк с едни ужасни илюстрации например. Поне според мен.

Общи условия

Активация на акаунт