Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Университети в Германия и в други държави с немски език

 • 107 127
 • 725
 •   1
Отговори
# 75
 • Мнения: 1 064
Сп. ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА бр. окт. 2008

14 стр. - КАНДИДАТСТВАНЕ В ГЕРМАНИЯ – консултант Лиляна Николова, представител на Германската служба за академичен обмен (DААD)

18 стр. - ЕЗИКОВИ ИЗПИТИ И СЕРТИФИКАТИ - TestDaf – немски езиков тест

# 76
 • Мнения: 1 064
Информацията в списанието е от 2008 година и не отразява промените, за които писа Ива*. Затова изкарах част от текста.
Ива*, ако ти е удобно, погледни да направим конкретна корекция.  Hug

Текстът е в спойлера.

Скрит текст:
ЗА СРОКОВЕТЕ
За зимния семестър срокът за подаване на документи е 15.07., а за летния семестър – 15.01. Повечето специалности започват отзимен семестър и обикновено отговор от университетите за евентуален прием може да сеочаква от средата на август. Разбира се, при всяко правило си има изключения – в случая за някоиспециалности на английски език иза медицина.

КАНДИДАТСТВАНЕ
Дали се кандидатства централизирано или директно зависи изцяло от специалността. Не във всички случаи документите се подават в самия университет.Има три варианта:
- Документите се подават директно към университета.
- ZVS (Zentrale Vergabestelle, Централа за разпределение на студентскиместа) – за някои специалности, между тях тези с ограничен прием(т. нар. Numerus Clausus – NC) - за специалности с ограничен прием (например медицина, биология, стоматология, ветеринарна медицина,фармация, психология) се кандидатства чрез www.zvs.de.
- Uni Assist – специализирани са в работата с чуждестранни студенти. Стях работят университети от почти всички провинции в Германия.

ЕЗИКОВИ СЕРТИФИКАТИ
В България могат да се придобият следните сертификати за немски език:
- Sprachdiplom (езикови гимназии)
- Zentrale Oberstufe Prufung (приГьоте-институт)
- TestDaf
Важно е да се провери в конкретния университет какъв сертификат се изисква за избраната специалност и най-вече колко точки е минимумът.

ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА ДИПЛОМИ
Етапите на легализиране са следните:
На дипломата се прави копие, което се заверява при нотариус.
В Министерството на образованието и науката се прави заверка на въпросното легализирано копие.
Дипломата и копието се превеждат. Във фирмата за преводи се дава копие на дипломата на оригиналния език. След това те го прикрепят към преведената диплома. След това на тази пачка с листове ви удрят печатите за легализация (преди във Външно министерство, вече в МОН). Тоест накрая е налице копие в оригинален език, което се представя заедно с другите документи в немското посолство.
В МОН се получава и апостил (промяна от 2013 година).
Ако се кандидатства в повече от един университет, допълнителни копия могат да се направят и заверят в Посолството на Федерална Република Германия. Документите могат да се преведат и на английски, независимо че кандидатът ще следва на немски език. И в този случай апостил на допълнителните копия се дава от Посолството на Германия. За всички въпроси важи ВНИМАТЕЛНОТО прочитане на изискванията за избраната специалност в съответния университет относно приема на студенти (документи, езикови сертификати, срокове и тн.). Моят съвет към бъдещите студенти е да се възползват от тоновете информация интернет страницитена германските университети, тъй като е важно в този случай информацията да се черпи директно от ”извора”, за да се избегнат евентуални грешки и заблуди. Освен това, тези, които са решили да търсят помощ от фирми, даващи консултации за кандидатстване в чужбина, ще са по-полезни за себе си и за специалиста отсреща, когато имат конкретни въпроси

Съществува ли възможностза получаване на стипендия?
Образованието в Германия е безплатно и университетите неотпускат стипендии. Всяко лято DAAD обявява конкурс за стипендии след придобита степен ”бакалавър”, както и за летни курсове по немски език, студентски екскурзии и стажове в германски университети и др.
www.daad.de
– стипендии на DAAD за България: www.cmfnd.org
– Европейски формуляр за автобиография:www.cedefop.eu.int/transparency

Последна редакция: пт, 05 юли 2013, 10:57 от B l a n k a

# 77
# 78
 • София
 • Мнения: 884
B l a n k a , ето текста, касаещ промяната, който намерих:

"Считано от 01 юни 2013 г. Министерство на образованието и науката ще започне удостоверяване с „Апостил” на образователни и удостоверителни документи, издавани от висшите училища, от институциите в системата на народната просвета и от Министерство на образованието и науката и неговите звена, предназначени за ползване в чужбина (съгласно Закона за изменение и допълнение на Закона за ратифициране на Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове, обнародван в Държавен вестник, бр. 30 от 26.03.2013 г.).
От 01 юни 2013 г. Министерството на външните работи, дирекция „Консулски отношения”, ще преустанови удостоверяването с „Апостил” (Apostille) на посочените документи.
Удостоверените с „Апостил” (Apostille) от Министерство на образованието и науката документи ще могат да бъдат проверявани на адрес: http://apostille.mon.bg."

цитат от друг форум:
Цитат
Като отидеш във фирма за преводи, даваш копие на дипломата на оригиналния език. След това, те са задължени да ти я прикрепят към вече преведената диплома. След това на тази пачка с листове ви удрят печатите за легализация (миналата година във Външно, сега в МОН). Тоест накрая ти имаш копие в оригинален език, което представяш заедно с другите документи в немското посолство.

# 79
 • Варна
 • Мнения: 3 221
Ironic Когато кандидатстваш посочваш ли за коя квота? А този тест за кои кандидати се отнася? За тези Auswahlverfahren der Hochschulen ли или и за Abiturbestenquote?

Как се преобразуват българските дипломи за средно образование в точки по немската система?

# 80
 • София
 • Мнения: 16 356
Ironic Когато кандидатстваш посочваш ли за коя квота? А този тест за кои кандидати се отнася? За тези Auswahlverfahren der Hochschulen ли или и за Abiturbestenquote?

Как се преобразуват българските дипломи за средно образование в точки по немската система?

Нека  Ironic потвърди или поправи, но от това, което съм чела в нета, TMS  е за квотата AdH (Auswahlverfahren der Hochschulen).  Като критерий за прием резултатите от TMS се  взимат предвид  в следните  унита:
за медицина - Bochum, Erlangen-Nuernberg, Freiburg, Halle, Heidelberg, Heidelberg-Mannheim, Leipzig, Luebeck, Mainz, Muenchen, Oldenburg, Regensburg, Tuebingen, Ulm и Wuerzburg
за стоматология - Freiburg, Halle, Heidelberg, Mainz, Regensburg, Tuebingen, Ulm и Wuerzburg
Интересно е, че този тест не е задължителен (от това, което прочитам, останах с това впечaтление) . В смисъл, че човек може да си кандидатсва и без него, но явно при добро представяне на кандидата, последният получава аванс пред неявилите се.

# 81
 • Мнения: 1 064
Ива, благодаря много. Нанесох уточнението в самия обяснителен текст горе.  Hug

Намерих руски сайт с много богата информация по въпросите, които ни интересуват.
Ето класификатор на специалностите и в кои университети ги има:


СПИСЪК НА СПЕЦИАЛНОСТИТЕ И УНИВЕРСИТЕТИТЕ, В КОИТО ГИ ИМА

# 82
 • София
 • Мнения: 884
По-горе имаше въпрос за преобразуването на оценките от българските дипломи по немската система. Копирам ви формулата, по която uni-assist  е преобразувал оценката на сина ми:

Notendurchschnitt nach Bayerischer Formel

Nmax - Nd
-------------------- * 3 + 1
Nmax - Nmin,

където Nd е конкретната оценка, Nmax и Nmin са съответно 6 и 2.

# 83
 • София
 • Мнения: 84
Най-лесно се преобразува по правилото : 7-оценката на дипломата=оценката по немската система

най-много информация ще намерите в www.daad.de

руският сайт не е съвсем пълен. имайте предвид, че непременно трябва да разгледате и сайта на университетите, към които се е ориентирало детето - в общите сайтове невинаги бързо отразяват промените на специалности и срокове.

# 84
 • Мнения: 1 064
имайте предвид, че непременно трябва да разгледате и сайта на университетите, към които се е ориентирало детето - в общите сайтове невинаги бързо отразяват промените на специалности и срокове.

Абсолютно е така.

Но специално в нашия случай трябва първо да решим:
- точната специалност
- къде да се учи - в университет или в специализирано училище
- в кой град, респ. район на Германия (това отнесено към финансовото ни ниво)

Прочетох, че в бившите източни провинции животът е по-евтин? Дали все още е така, някой има ли впечатления?

# 85
 • София
 • Мнения: 84
мога да кажа за магдебург - детето ми се справя с 500 евра на месец, освен това имаше възможност да работи по 1-2 дена седмично, така че има и спестени пари в сметката си, които вероятно ще и потрябват за кауциони в берлин, където кандидатства за същинското си следване - до тук беше в "езикова година"

# 86
 • София
 • Мнения: 884
И в Берлин стигат 500Е  Wink.

# 87
 • София
 • Мнения: 84
драго ми е да го чуя че не знам какви очаквания да имам. на първо време чакаме да я приемат, после хуква да си търси общежитие, ако нея и намерят - квартира. предполагам, че наемът ще е определящ за сумата, с която ще преживява - в нашите възможности е да и пращаме 500-600 евра, ама до там. хубавото е, че почна работа в кетъринг компания, която оперирала и в берлин и ще има готова работа като се прехвърли (дано!)

# 88
 • Мнения: 1 064
И аз съм се вкопчила в тези 500 евро и се надявам това да бъде границата, но не знаех доколко е реално. За Мюнхен (вече споменах, че имам позната там), разбрах, че всичко е ужасно скъпо - и животът, и таксите, и квартирите. Казаха ми, че е за хора с възможности.

И друго - тези 500 евро по колко да ги умножавам - по 10 месеца ли или по 12 месеца. В смисъл - може би има ваканции. Към тях ми се струва, че трябва да се добавят едни 1000 евро на година за извънредни разходи, самолетни билети, учебници и други такива. И вече отгоре още 1000 евро за двете семестриални такси, ако има такива на съответното място.

# 89
 • София
 • Мнения: 884

И друго - тези 500 евро по колко да ги умножавам - по 10 месеца ли или по 12 месеца. В смисъл - може би има ваканции. Към тях ми се струва, че трябва да се добавят едни 1000 евро на година за извънредни разходи, самолетни билети, учебници и други такива. И вече отгоре още 1000 евро за двете семестриални такси, ако има такива на съответното място.

B l a n k a , парите за наема са си целогодишни, независимо дали си там или не. Обикновено децата си идват за Коледа, после след зимната сесия (тук за колко време зависи от академичния календар на съответния университет и кога са насрочени изпитите по предметите, които е записало детето. Първата година си дойде за месец и половина пролетта, когато беше ваканция, тази- едвам изтрая две седмици  Simple Smile) и след лятната сесия за максимум 2 месеца. Така че, предвидете поне три самолетни билета (някои си идват по-често, други по-рядко- това зависи от детето, работата му, адаптацията, средата и т.н.).
Семестриални такси останаха в 1-2 провинции (съвсем наскоро отпаднаха и в Бавария), така че и тази сума се редуцира наполовина (за карта за транспорта и за подкрепяне най-общо на студентските администрации, понастоящем в университета на сина ми е около 280Е на семестър).

Общи условия

Активация на акаунт