Отговори
Отварям темата, защото не намерих подобни случаи какъвто е нашият.

След около месец моят съпруг ще пътува с автобус до България, заедно с нашият син.
Ние тримата сме австр. граждани, бащата и синът ми по рождение, а аз от няколко месеца съм с австрийски паспорт.

Преди седмица бяхме в България, но тримата, и когато се връщахме на паспортната проверка на летище София, на която имаше опашка подадох австрийските паспорти на мен и моя син, таткото беше по-назад на опашката. След като взе паспортите митничаря поиска и да види бащата. Беше странно, все пак сме чужди граждани, нали деклараации се изискват само от български граждани, ако детето е само с един родител.

Но сега ни предстои подобно пътуване пак до България, но този път пътуваме разделени. Аз летя със самолет, а нашия татко и синът ми ще пътуват с автобус и съответно, те ще останат 10 дни в БГ, а аз само 4 дни и ще се прибера в Австрия по-рано от тях.  Та се питам дали, когато се качат на международния автобус двама австрийци - баща и дете на 6 г., като стигнат Калотина нашите митничари няма да се заядът за декларация от майката?  т.е. от мен - /също вече чужд гражданин/

Съгласно външно министерство на Австрия, където вече звънях по телефона, ми казаха, че всички австрийски граждани може свободно да пътуват в чужбина, даже непълнолетни свободно си пътуват без всякакви пълномощни или декларации  от родителите, но в България правилата винаги са криворазбрани.
  Попитах също един австрийски нотариус за подобна декларация /за всеки случай да направя/ той само дето не ме помисли за побъркана, че искам да направя подобен документ да може бащата да пътува сам с детето в чужбина

Моля ако някой се е сблъсквал с подобен проблем нека сподели

# 1
Та се питам дали, когато се качат на международния автобус двама австрийци - баща и дете на 6 г., като стигнат Калотина нашите митничари няма да се заядът за декларация от майката?  т.е. от мен - /също вече чужд гражданин/
Няма страшно, нищо няма да им искат...

Аз доколкото разбрах и на предното пътуване не са ти искали декларация, а са искали да видят бащата, т.е. искали са да знаят дали пътувате всички заедно. Ако бащата не беше там пак нямаше да има проблем.
Аз няколко пъти съм излизала от БГ с детето (немско гражданство), питат дали и таткото е с нас, казвам не и готово...
Случвало ни се е и в трети държави да се редим на различни опашки -единия с детето, а другия без- и когато този с детето стигне до контрола да питат дали другия родител също е там, формалност явно...

# 2
  • София
Тези дни проверявах точно подобни въпроси. Ето информация от сайта на Гранична полиция за това кога изискват декларация. Чети "Напускане на РБългария от непълнолетни лица и такива с двойно гражданство".

# 3
  • ENGLAND
ТиSiДи както са казали няма да имаш проблеми. Но ако детето ти има и българско гражданство и паспорт е добре да се покажат и двата, понякога нашите се застраховат и разпитват.

# 4
  • Milano
Да. Доста често и глупости питат.

Аз бях за 3 дни в Бг преди 2 месеца с детето.

И понеже имам двойно гражданство, дамата ме попита бащата какво гражданство имал?

Ами то се вижда от паспорта и фамилията на детето, че няма нищо българско (това защото ако и двамата родители са с двойно гражданство, едното от което българско са длъжни да направят бг документи и на детето, а моето няма бг гражданство).

ТиSiДи, нямат никакво право да изискват декларации от чужди граждани. Те са само за бг граждани и от бг нотариус издадени.

Ти нямаш ли и бг гражданство?
Как така си си дала чуждите документи? Нали по закон ''бг граждани влизат и излизат от страната с редовни бг документи''?

# 5
Момичета, благодаря за отговорите
ще се поразровя още из сайтовете за инфо, но не искам като стигнат Калотина и митничарите да се заядът, че няма декларация. /която се издава САМО на български граждани/

regina di cuori - и тримата имаме само австрийско гражданство, мъжът ми си е австриец, детето беше с двойно, аз с българско. Преди няколко месеца получихме Указа на президента за освобождаване от българско, върнах българските паспорти, сега имаме само австрийски, и всички сме с едно и също австрийско фамилно име. Но нашите митничари явно не познават законите и си търсят по заучено правило декларации за всяко дете напускащо пределите на България.

# 6
Милинка, много полезен линк
Сега чета и се информирам и аз Simple Smile

# 7
Но нашите митничари явно не познават законите и си търсят по заучено правило декларации за всяко дете напускащо пределите на България.

Мисля, че малко преиграваш в случая.

Точно преди няколко дни напуснах БГ с децата, които са само чужди граждани. Въпреки това, полицаят ми образува нерви, защото започна да проверявя моето ЕГН по телефона.

Попитах какъв е проблема и той любезно ми отговори, че проблем няма. Неговото задължение е да провери дали при майка българка, децата имат ЕГН и дали не са в списъците за забрана за напускане на страната.

Та, в случаи, че ти си с само с чужд паспорт, децата ти и те -  няма защо да се притесняваш.

# 8
Ако детето е само австрийски гражданин нямаш никакъв проблем. Но мен винаги ме питат като летя сама с дъщеря ми има ли българско гражданство. Казвам не и е ок. Ако има обаче и българско гражданство при двама родители само с чуждо гражданство не знам дали биха търсили декларация.

# 9
  • Vienna
Нямате никакъв проблем, ако вси4ките имате само австрийско гражданство. Ние сме така и моето дете е летяло много пъти във вси4ки възможни комбинации - дори и само с братов4едка си, с баба си, само с мен, само с баща си .....

# 10
На мен досега не са ми търсили, понеже аз съм БГ гражданка, a бащата не. Егати смехорията би било мъжът ми да декларира, че е съгласен синът му да се прибере вкъщи.

Питат ме за ЕГН, аз казвам, че имаме без паспорт и с това се приключва.

Днес и това не ме питаха, но преди мен гледах как една майка с две деца я разкостиха, то проверки по телефона, то не знам какво.
Явно избирателно действат.

# 11
По конкретния казус - щом  нито детето, нито родителите са български граждани (всъщност най вече детето) - декларация не трябва. Всякакви опити на някой заядлив служител могат да се пресекат в зародиш с едно телефонно обаждане до австрийското посолство, или до българското вътрешно министерство. Става дума за сериозно нарушение на човешките права и проблема ще се разреши светкавично  Simple Smile Simple Smile

Ако обаче детето има българско гражданство, нещата стават по сложни. От 2009та година е приета една промяна, според която за деца постоянно живеещи в чужбина не се изисква декларация. Въпроса е, че не сте в състояние да докажете пред българския граничен служител факта, че детето ви живее постоянно в чужбина. Наличието на чужд паспорт не е документ,който удостоверява това.  Още повече, за да вземете българско гражданство на детето си, вие сте му направили адресна регистрация в БГ, и именно нея вижда в системата служителя. Така че варианта си остава декларация. Едва ли ще разполагате в вас с документ,който да се стори на момента достатъчно достоверен на властите

Ако опитате да покажете само чуждия паспорт на детето, изпадате в нарушение.  Всеки, притежаващ двойно гражданство, когато се намира в БГ е български гражданин според закона, независимо че притежава и чуждо. 

Много вероятно е с чужд паспорт детето да излезе безпроблемно, но ако попаднете на съвестен граничен полицай е възможно да си навлечете сериозни неприятности. Системата, с която боравят им дава възможност само по имена и дата на раждане да получат пълна информация за всеки български гражданин. Така че ако нещо се усъмнят, не им е проблем да разберат всичко, независимо чуждия документ, и чуждоезичните имена на детето.

За да нямате проблеми на излизане от България, ако детето ви е български гражданин му набавете декларация.

Ако  ви се струва сложно, вземете мерки да го отървете от българското гражданство, едва ли ще ви се сърди много за това като порасне  Sunglasses

# 12
  • ENGLAND

За да нямате проблеми на излизане от България, ако детето ви е български гражданин му набавете декларация.

Ако  ви се струва сложно, вземете мерки да го отървете от българското гражданство, едва ли ще ви се сърди много за това като порасне  Sunglasses

Хайде моля, този казус го нищим вече десетина години. Нито декларация се изисква, нито пък е нужно да се отървава ( много грозно звучи)  някой от гражданство. В закона е ясно казано, че декларация не е необходима и ако някой се усъмни да си кликне на ЕГН-то, ще излезе, че лицето живее в чужбина, защото като се попълват документите за паспорт се пише и постоянно местоживеене, т,е чужбината.

Впрочем предпочитам някой да ми направи пообстойна проверка, да ме поразпита, ако по този начин се предотврати незаконното извеждане на дете, а случаи има доста.

# 13
Освен това издаването на акт за раждане не е свързано с правене на адресна регистрация в България. След като аз съм заявила, че живея в чужбина и съм се изключила от системата на НОИ официално, не виждам защо ще записва някой детето ми като живeeщо в България.

Проверките на границите ги извършват по ЕГН на родителя, и то за да се види има ли евентуално забрана за напускане на страната придружаващото детето лице. Но и да приемем, че са толкова печени и могат и по име на латиница да намерят дали някой е български гражданин, то те направо ще трябва да затворят границите, за да разпитват масата от влизащи и излизащи с чужд паспорт и българско месторождение или имена в него, за да смъкнат евентуално някоя глобица.

# 14
  • Между гори и планини
Аз имам декларация от мъжа ми (амеркански гажданн), синът ни е с двойно гражданство, но ри напускан на България не са ми я искали. Показах само веднъж двата паспорта на детето, после си пътува само с американския. Аз съм само български гражданин

Общи условия

Активация на акаунт