След около месец моят съпруг ще пътува с автобус до България, заедно с нашият син.
Ние тримата сме австр. граждани, бащата и синът ми по рождение, а аз от няколко месеца съм с австрийски паспорт.
Преди седмица бяхме в България, но тримата, и когато се връщахме на паспортната проверка на летище София, на която имаше опашка подадох австрийските паспорти на мен и моя син, таткото беше по-назад на опашката. След като взе паспортите митничаря поиска и да види бащата. Беше странно, все пак сме чужди граждани, нали деклараации се изискват само от български граждани, ако детето е само с един родител.
Но сега ни предстои подобно пътуване пак до България, но този път пътуваме разделени. Аз летя със самолет, а нашия татко и синът ми ще пътуват с автобус и съответно, те ще останат 10 дни в БГ, а аз само 4 дни и ще се прибера в Австрия по-рано от тях. Та се питам дали, когато се качат на международния автобус двама австрийци - баща и дете на 6 г., като стигнат Калотина нашите митничари няма да се заядът за декларация от майката? т.е. от мен - /също вече чужд гражданин/
Съгласно външно министерство на Австрия, където вече звънях по телефона, ми казаха, че всички австрийски граждани може свободно да пътуват в чужбина, даже непълнолетни свободно си пътуват без всякакви пълномощни или декларации от родителите, но в България правилата винаги са криворазбрани.
Попитах също един австрийски нотариус за подобна декларация /за всеки случай да направя/ той само дето не ме помисли за побъркана, че искам да направя подобен документ да може бащата да пътува сам с детето в чужбина
Моля ако някой се е сблъсквал с подобен проблем нека сподели