Доход 500 лева на месец

• 90 474
  • 2 459
  •   1
Отговори
# 435
Когато мъжът започне да ражда децата, да ги отглежда и възпитава, а също да поеме основната част от домакинската работа, нищо не пречи жената да стане основен източник на доходи.
Ако пък трябва по равно да внасят доходи, би трябвало и другото да е по равно, примерно жената ражда едно дете, после мъжът другото и за всичко в семейството така и ето ти го абсолютното равенство между половете...  tooth

С изключение на раждането на детето, ние с моя мъж сме точно така. Имаме някои специфични задължения (той: косене на тревата, хвърляне на боклука, чистене на баните, аз: гладене, подреждане, декорация), всичко друго е който може, когато може. Доходите ги носим и двамата. Не се чувствам по-малко жена, нито него по-малко мъж затова, че ми е наготвил или изпрал. Партньори сме. Семейство.

# 436
А, защо мъжът трябва да е основният източник на доходи  newsm78 Добре, жената излиза две-три години в майчинство, а преди и след това  newsm78
Странни са ми общи бюждети, в които единственото общо нещо са парите на мъжа  Crazy

Защото бил "Главата на семейството". Което за мен не се връзва с идеята за равенство на мъжа и жената.

Няма равенство. Ти не разбра ли? Мъжът е по-важен. Точка.

Разбрах. Затова и жените ще взимат по-малко от мъжете. И тук, и в Щатите заплатите са по-малки за една и съща длъжност. Жените били майки (може и малко да взимат, да допълват там дохода). А мъжете - летци, космонавти, лектори, декани, президенти... Да покоряват върхове.

Да, майки са. А мъжете не са бащи сигурно.

# 437
  • София
Ние си помагаме много.
Особено откакто и аз започнах работа и изкарвам пари.
Все повече и повече си поделяме домакинската работа и грижата за децата.
Просто сам човек не може да се оправи с това за 3 часа вечер, а и не е честно другия да се опъва на дивана, макар и да изкарва малко повече пари.

# 438
  • Пловдив
Хехе, да, а докато не започнат да раждат деца, мъжете трябва да осигуряват цялата издръжка.  Sunglasses
И обратно (възможна мъжка гледна точка) - докато само жените раждат, само тяхно задължение е цялата грижа за децата и къщата, къде се бутат да работят извън къщи и да се правят на независими. Wink

# 439
  • Бургас
Това с равенството е пълна утопия.
Като отделим изключенията - едно дете се гледа по-качествено от жената. Най-малко ние сме по-чевръсти, развъртяни и може да правим няколко неща наведнъж. Просто природата ни е направила такава. Мъжете също вършат работа, но друго си е майката. А и честно казано ако оставя парите настрана искам да имам възможността да бъда до детето си и да се грижа за него, вместо да го лишавам от вниманието си, за да ходя да работя за някой дето пет пари не дава за мен. Връзката майка-дете е незаменима. Едно време , когато се е раждал мъжа ми, баща му е бил студент и майка му е осигурявала прехраната. Да не ви казвам, че в момента нямат никаква връзка помежду си и потребност да си общуват. А мъжът ми уважава повече баща си, защото той се е грижил за него като малък и е по-близък с него.
Просто искам да имам избор дали и колко дълго да отглеждам детето си, без да се притеснявам, че без моята заплата сме загубени.

# 440

Просто искам да имам избор дали и колко дълго да отглеждам детето си, без да се притеснявам, че без моята заплата сме загубени.

Това с избора е чудесно, пожелавам ти го най-сърдечно. Но реално в България е малък процентът на семействата, в които доходът на бащата е абсолютно достатъчен, за да не се налагат лишения от елементарни неща като качествена храна, дрехи, обувки, културен и социален живот.

# 441
  • London
Голяма е тая женска еманципация бе, да изземете функциите на мъжа, да се бутате между шамарите да опъвате каиша трижди, че и се усмихвате, че мъжа ви щял да взима колкото вас. Е аз си споделям виждането за традиционното семейство, с традиционните му роли. Казано кой е главата на семейството, ролите са разпределени от векове, всякакви нови преразпределения са една химера. Жената е семейното огнище, мъжа е хляба и силата, още ги глезете да се изнежват и пънете да им запълвате бюджетите на мързеланковците пък после се чудете защо не стават за чеп за зеле. Joy Мъжа не е мъж или поне няма как да се чувства такъв не носи ли основната мая у дома, няма ли средства да глези жена и деца и усеща, че е опората. За мен дохода на жената не бива да е определящ в едно семейство, ако е голям и го има добре дошло, но мъжа трябва да е подготвен да се справя с работеща и не работеща жена. Михлюзите по-хубаво да не създават семейно огнище, защото бързо гасне.

# 442
  • София
Абе в кой турски сериал жена, която работи за 3000+, ще си вземе мъж на 500 лв. заплата? Пък и ще му оставя да гледа децата. Нормално е мъжът да изкарва повече пари, иначе няма как да е глава на семейство. Ще е сульо.  Peace

Откога турските сериали са ви някакъв ориентир в живота? Shocked #Crazy Sick
Не са. И затова не вярвам в приказките, че жена с такъв доход, ще си вземе мъж с 500 лева и ще си го обичка и обгрижва. А, забравих, той ще върти домакинството и ще гледа децата.
А, защо мъжът трябва да е основният източник на доходи  newsm78 Добре, жената излиза две-три години в майчинство, а преди и след това  newsm78
Странни са ми общи бюждети, в които единственото общо нещо са парите на мъжа  Crazy

Защото бил "Главата на семейството". Което за мен не се връзва с идеята за равенство на мъжа и жената.
Равенството ще е утопия още дълго време, не само между мъжа и жената.

# 443
Връзката майка-дете е незаменима.

Тоест връзката баща-дете е заменима? Той не може да прояви грижа, да даде топлина, увереност и прочие? Той изкарва парите. Ами добре.

# 444
  • Пловдив
"Традиционното семейство" върви ли и с традиционната икономическа зависимост на жените? Защото само глезене ("средства да глези жена и деца") без отговорности или зависимости рядко има някъде. Wink

# 445
Когато мъжът започне да ражда децата, да ги отглежда и възпитава, а също да поеме основната част от домакинската работа, нищо не пречи жената да стане основен източник на доходи.
Ако пък трябва по равно да внасят доходи, би трябвало и другото да е по равно, примерно жената ражда едно дете, после мъжът другото и за всичко в семейството така и ето ти го абсолютното равенство между половете...  tooth

Като изключим да ражда и да кърми, моят мъж може абсолютно всичко останало, свързано с отглеждането на детето, не по-зле от мен.
"Традиционното семейство" за мен е абсолютно несъответстващо на времето, в което живеем. Дори нещата "от векове" все някога се променят. Така са измрели динозаврите, и традиционното семейство полека-лека отстъпва на по-функционални модели  Mr. Green
Аз искам да имам професионална реализация извън дома, защото за мен работата не е просто нещо, което върша, за да допринасям за семейния бюджет, а е нещо, което ми осмисля живота в степен, колкото и отглеждането на деца. Бих работила определени неща дори без пари, както и правя, де.

# 446
  • Бургас
Връзката майка-дете е незаменима.

Тоест връзката баща-дете е заменима? Той не може да прояви грижа, да даде топлина, увереност и прочие? Той изкарва парите. Ами добре.

Не случайно при раздяла съдът присъжда детето на майката, а не на бащата и не случайно повечето случаи на изоставени от единия си родител деца са повече от страна на бащата, не от майката. Като съм попадала на теми в подфорума "Родители, отглеждащи децата си сами", на половината от жените бившите им нито се вясват, нито търсят контакт с децата си, нито им плащат издръжка. После ми говорете, че мъжа и жената са еднакво добри и еднакво добре справящи се родители.
А и най-малко емоционалните потребности на една майка да е до детето си са по-големи от тези на мъжете.
Колкото и да рипате за равенство и да приравнявате мъжете и жените във всякакво отношение, природата има друго мнение по въпроса.

# 447
  • London
По-горе посочих, че няма лошо жената да работи, но не бива нейния доход да рефлектира на семейния икономически статус (тоест и без него трябва да може да се съществува добре). За мен работата на жената е за нейно лично удовлетворение, нужди и по-желание. Виж на мъжа това вече е отколешно задължение. Сега както например съм бременна, ако мъжа ми докарваше 500 лева и разчиташе аз да му запълвам бюджета, че да се нахраним и плати сметките щеше да се наложи да работя до финала вместо да си инджоя бременността и да се отдам на мързелуване, разходки, плуване, курсове за бременни и спокойствие. Не смятам, че такъв важен момент в живота трябва да се прекарва в стрес и дълги часове работа. А със мъж без доходи не виждам как иначе ще го прекара една жена. Той още от първия месец ми разправя да прекратявам всякакви ангажименти работни и не спира да ме обикаля и задоволява всеки каприз. Виждала съм и обратното - бременна с кървене, 9 часов работен ден на крак и като се прибере мъжа й чака и вечеря и не ще и да чуе дали се чувства добре. А благодаря от такъв Бай Ганьо.... , че и на края на месеца й прибираше парите, че видиш ли много била разпиляна и харчела без нужда. Shocked Истинския мъж не опира до заплатката на жена си, освен ако не е някакво форсмажорно обстоятелство и той винаги намира как да излезе от него. Peace

# 448
Пък като почнете да се приравнявате с мъжете..Нали сме нежния пол уж? Като чуя за приравняване, си се представям права пред струга, а не паднала под бара, както обичам...

# 449
Аз като една кифла сега ще отговоря,че с тези пари един мъж няма шанс да издържа семейство ,освен ако няма богата жена или къща от баба, хладилник зареден от тати и гледачка -мама за децата..

Общи условия

Активация на акаунт