Гръцка кухня

• 214 622
  • 923
  •   1
Отговори
# 495
Не разбрах само с какво брашното от мелница или сладкарски цех е по-различно от пакетираното, което се продава в магазините? Доколкото знам брашната са различни типове. Кой тип е подходящ за козунаци?

# 496
  • София
Продава се и брашно за козунаци в големите магазини  Peace
Аз не съм голям специалист по козунаците, но домочадието ги изяжда и твърдят че са хубави  Wink, моето мнение е че ти е нужно брашно с колкото се може по-ниско пепелно съдържание

# 497
В България, тъй като е няма тази практика, зърно-жито производители да имат собствени мелници, фурни, магазини, сладкарници и съответно да си продават продукцията, май-ще е най-добре да ги правите с брашно от маркета, което е за козунаци.

Тук (където съм аз - Стереа Елада), голяма част от производителите, които си имат ниви и отглеждат пшеница, жито, царевица и др. са направили нещо като затворен цикъл, т.е. имат си къде да си пласират земеделската продукция като си имат собствени фурни с мелници, сладкарски цехове и сладкарница, точно тези магазини за брашно и подправки. При тях си сигурен, че в брашното няма набухватели, консерванти, оцветители, аромати. Брашното е чисто. Те си правят най-различни смески и можеш да си закупиш твърдо, меко брашно, брашно за хляб, царевично брашно, брашно за козунаци, брашно с което се прави пълнозърнестия хляб и разни други.
Та от тази гледна точка, кирия Фани, която е на 70 и кусур години ми изясни ситуацията с брашната, и този магазин, който се намира до нас е именно такъв.

Последна редакция: сб, 12 юли 2014, 18:40 от Hawaiian Islands

# 498
Благодаря ви за подробните разяснения  Hug

# 499
Споделете как правите мелидзаносалата (патладжанена) салата.  Simple Smile

# 500
А аз питам и за тарамосалата newsm78

# 501
тарамосалата..... веднага ти казвам рецептата, става страхотна. Моята свекърва е прави и откакто е опитах за първи път, все така е правя.
За да ти стане вкусна салатата, най-добре да е направиш от предния ден, за да отлежат продуктите, и на следващия да е консумираш.

Продукти:
Тарамас (червен или бял) около 100-150 грама;
багятико псоми (някакъв стар хля, сух) - един среден хляб е достатъчен (вътрешността, без корите);
лук - 2-3 средни глави;
лимон - 2-3 (изцедени, ако е необходимо и повече)
зехтин на око (според предпочитанята (аз слагам доста)

Приготовление:
От предната вечер се накисва във вода хляба и се оставя в хладилник за едно денонощие.
На следващия ден в блендер смилаш лука, добавяш тарамата, хляба, зехтина и лимона.
Завурташ няколко пъти, изсипваш салатата в купа и бъркаш много добре. Опитваш и според вкуса ти добавяш още лимон и зехтин.
Може да ти се стори много солена, не се стрсирай, това е така, защото не е отлежала. Затова ти казвам, че става за ядене и много вкусна на следващия ден. Тъй като хляба е поел от солта, лука е овкусил тарамата.
При сервиране, в чинията, салтата се полива отново с малко зехтин.

Сега като го пиша и направо ми се прияде. Жалко, че тук при нас (в Ламия) не продават тарама през останалото време на годината, совен за катара девтера  Grinning
Но е идея, като ходя в Атина да си купя от Склавенити.

Последна редакция: пн, 14 юли 2014, 21:15 от Hawaiian Islands

# 502
Хавайче, благодаря! bouquet
Така си го описала, че получих слюноотделяне  Crazy страшно я харесвам и често си я поръчваме по таверни, но искам да се науча да я правя!

Само да попитам тарамас колко като количество е необходимо за тези продукти и от къде мога да го купя (супера, рибните магазини)? Не знам даже как изглежда ooooh!
Свекървата на няколко пъти беше правила, но беше доста розова салата. Вместо хляб може ли да се замени с фриганиес?

# 503
за тези продукти ти е необходим около 100-150 грама тарама. С фриганя няма да се получи нищо. Хляба е по-плътен, докато фриганята се топи.
Ако е с червен тарама, т.е κόκκινος ταραμάς сатава розова салатата. На вид е много дребни топченца - хаивер и е мнго солен, не можеш да го ядеш така чист. Има един особен мирис, но пък като се приготви става невероятна салата.
По-принцип го продават в големите супер маркети, на щандовете с риба. По псарадиката, където има прясна риба няма. Ако, там, където живееш има Склавенити, със сигурност ще го намериш. Иначе и в А§В съм срещала.

Последна редакция: пн, 14 юли 2014, 21:23 от Hawaiian Islands

# 504
Ще се прави тези дни, мерси! Hug

# 505
  • зад парка
Това определено ми допада Peace. Два часа мога да ги отделя на драго сърце и още как  Hug

Винаги се старая точно да спазвам рецептите, но някои от продуктите тук са ми напълно непознати - напр. това махлепи newsm78. Мастихата предполагам е т.нар. "дъвка", която се слага и в ракиите, нали? Тя може да се намери в аптеките, доколкото ми е известно.

И да попитам за брашното, което ми се струва едно от съществените неща в рецептата.
Тук в БГ какво брашно е препоръчително за ползване?
И все пак, ако не мога да намеря махлепи, с какво да го заместя? newsm78

Махлепи има в арабските магазина на Пазара.
Бяло брашно взимам немско, 450-480 от био магазин.

Последна редакция: ср, 16 юли 2014, 11:00 от InaDot

# 506
Nqkoi ima li originalna recepta za PAKSIMADIA? Domashno prigotovlenie, razbira se.

Hug

# 507
  • София
Защо чак сега виждам тази тема?  doh Колко много съм пропуснала.... Голяма съм почитателка на гръцката кухня, обожавам да се храня там. Дори напоследък си мисля да отскоча за някой уикенд само заради манджата!
Записвам се в темата и вече огладнях, само дето тук няма къде да хапна това, което ми се яде...

# 508
Nqkoi po-nagore pitashe za MASTIKS - v BG moje da se nameri ili v aptekite, ili v bilkovite magazini.
Tova e t.nar. BOROVA DYVKA v Bulgaria!

Hug

# 509
  • зад парка
Nqkoi ima li originalna recepta za PAKSIMADIA? Domashno prigotovlenie, razbira se.

Hug

http://www.kulinarno-joana.com/2011/07/paksimadia/

Общи условия

Активация на акаунт