Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - 6

• 54 635
  • 890
  •   1
Отговори
# 450
  • UK
Точно. Това, че суче на час и половина - два не означава непременно, че кърмата е намаляла, а че вероятно вече бебка е попораснала и има нужда от повече. Сега като суче повече хем си набавя необходимото, щом пълни памперсите и се чувства добре, хем с това стимулира по-голямо производство за напред. Скоро кърмата ще се увеличи и ще започне пак да суче на по-големи интервали. Продължавай да й даваш, когато тя иска и всичко ще е наред.
На тези периоди им казват "скок в растежа" и трябва само малко време на гърдите да се нагодят към новите изисквания на бебето Simple Smile

# 451
  • Пловдив
Благодаря ви момичета,страхотни сте Hug

# 452
здравейте,консултант от ЛЛЛ ме посъветва да задавам въпросите си тук.имам новородено и все още се мъчим с керменето,гърдите ме болят ужасно и не знам на колко часа да я кърмя,да я будя ли постояно?вече имам и разранено зърно,как да се справя с него,четох мн статии,сега ходя гола,мажа се с ланолин,следя позата на кърмене на бебто,все боли и боли,цедя се допълнително.страх ме е да пия повече от 2-3глъдки вода,умирам от жажда! нощем също толкова често ли трябва да кърмя? ще ви бъда изключително благодарна да ме насочите към някакъв режим

# 453
Здравейте, от СЪРЦЕ моля за вашата ПОМОЩ !!!  Praynig
Още от родилното кърмя дъщеря си изцяло. Първата седмица зърната ми бяха адски разранени и болезнени, защото нямаше кой да ми покаже как правилно трябва да засуче бебето, но това отмина. Едното зърно и гърда, да чукна на дърво, не са ми създавали никакви проблеми оттогава, но с другата не е така. Зърното си остана леко болезнено, но болката е търпима и до сега не й обръщах внимание. Това беше така до онзи ден, когато за 3-ти пореден път получих запушване на каналите на "проблемната" гърда. Тогава явно комбинацията от болезнена гърда и зърно ме накара да обърна внимание и на двете, за да се реши проблемът генерално, защото това ми запушване беше ЖЕСТОКО. Вече 4-ти ден все още усещам лека болка в гърдата, след множество горещи душове, компреси, масажи, налагане на настърган картоф върху гърдата и т.н.
  Предполагам болезнеността на зърното ми се дължи на неправилно засукване от страна на бебето и не мога да разбера защо "не ни се получава" с това зърно, а с другото - няма проблем! Когато детето пусне зърното, то стои в деформирана, сплесната форма. Леко посинява или почервенява и след няколко минути възвръща нормалните си цвят и форма. Понякога става и бяло. Иначе не е разранено. Въпросът ми тук е - как мода да се справя с този проблем и има ли някакъв лек за зърното /например да го топя в топла вода със сол, да го мажа с крем или зехтин, да го оставям да изсъхва на въздух и т.н./, за да се успокои по-бързо, докато се "нагодим" с бебето "как се прави". И още един въпрос - възможно ли е леката болка в гърдата, която все още усещам след запушването, да се дължи на болката от зърното, защото подути канали в момента няма?
  И сега относно запушванията ми. На какво най-вероятно се дължат, за да взема превантивни мерки, защото още един път наистина няма да мога да издържа да се справя с тази болка. Обикновено храня детето и от двете гърди. След като пусне едната, предлагам другата. Чувствам облекчение след хранене, но се случва и гърдите ми да останат доста пълни, особено нощно време. Струята ми тече доста силно, случва се детето да се "дави" в началото. Имам доста кърма, да чукна на дърво, но не знам дали е прекалено. Как е най-добре да действам в моя случай:
1. Да храня детето и от двете гърди на всяко хранене / по 15-20 минути/ и да оставя кърмата сама да се урегулира, защото мисля, че вече й е време! Почти два месеца минаха.../
2. Да храня детето и от двете гърди на всяко хранене / по 15-20 минути/ и да доизцеждам, ако все още са доста пълни.
3. Да храня детето само от едната гърда и леко да изцеждам другата за облекчение
4. Да храня детето само от едната гърда и да предлагам другата, ако не й стига?
Ако имам свръхлактация, искам да я урегулирам. Но, ако запушванията не се дължат на това, не искам да направя "фал" и да си намаля драстично кърмата.
  И след като вече за 3-ти път ми се запушва тази гърда, да я цедя ли "до дупка", за да предотвратя повторно запушване или отново да се доверявам на това, че просто трябва да усетя облекчение след като детето се е нахранило и да не цедя? През деня се храни през 2-3 часа, нощно време прави една пауза от 5 часа и една от 4 часа. Тогава кърмата е повече, да цедя ли след хранене? Общо взето - как превантивно да се справя с тези запушвания и как да предлагам гърдите при хранене? Да цедя ли? И кога би трябвало кърмата да се регулира, не й ли е време или е възможно постоянно да се получават запушвания? Ако е така, то след всяка нощ е възможно да се събуждам със запушени канали  Sad И едно допълнение - пуснах си и изследване за бактерии в кърмата, да не би това да е причината за запушванията, но нямам такива.
  Извинявам се за дългия пост, но ИСКАМ да кърмя бебето си и имам нужда от помощ за това!!!
БЛАГОДАРЯ !!!  newsm51

# 454
  • Пловдив
На мен за раните по зърната ми помогна крема за зърна на Медела.с няколко намазвания всичко приключи Peace

# 455
  • UK
Всеки крем с ланолин ще ти свърши работа, има по аптеките, чистият ланолин е без отмиване,за препоръчване е да не се отмива. Оставяй гърдите колкото може по-често на възхдух, зърната да дишат и да не се дразнят от материите на сутиени и подплънки.

# 456
здравейте,консултант от ЛЛЛ ме посъветва да задавам въпросите си тук.имам новородено и все още се мъчим с керменето,гърдите ме болят ужасно и не знам на колко часа да я кърмя,да я будя ли постояно?вече имам и разранено зърно,как да се справя с него,четох мн статии,сега ходя гола,мажа се с ланолин,следя позата на кърмене на бебто,все боли и боли,цедя се допълнително.страх ме е да пия повече от 2-3глъдки вода,умирам от жажда! нощем също толкова често ли трябва да кърмя? ще ви бъда изключително благодарна да ме насочите към някакъв режим

Боби, за новородено правилото "бебе не се буди" НЕ важи! Погрешно се смята, че щом бебето спи много, то е сито. При новородените, обаче, често ако по една или друга причина са недохранени, спят много и дори пропускат часове за хранене. Затова засега я буди ако пропуска хранене, т.е. ако минават повече от 3 часа от началото на предходното хранене. Добре е в началото да се хранте и през ноща на 3 часа. Предлагай й гърдата и всеки път, когато плачае - новороденоте най-често плачат защото са гладни. След няколко седмици бебето само ще си направи режима.
Зърната най-често се разраняват при неправилно засукване. Затова обърни внимание на позата за кърмене - изгледай някое и друго клипче в интернет или пък викни консултант по кърмене или някоя по-опитна майка кърмачка, за да видят как се кърмите. Аз също препоръчвам кремът на Медела за разранени зърна - много е ефикасен!

# 457
  • Варна
ЙоТо, здравей Simple Smile

Поздравявам те за желанието и упоритостта!
Моето мнение по твоите въпроси е следното: крем с пречистен ланолин (напр. Лансинох или Авент) ше ти помогне за рагадите (доколкото знам има и такива без отмиване). Съществува някакво странно схващане в БГ, че зърната трябва да се мият преди кърмене - надявам се, че не го практикуваш, защото това допринася за разраняването. Очевидно имаш свръх-лактация, но това "почти на два месеца" ми говори, че сте много мънички и имаш още времеви толеранс за регулиране на кърмата. Знам как боли и колко е гадно да се събудиш с гърда на камък. В този случай много помага правилното позициониране. Пробвай поза "футболна топка". Чувала съм, че помага ако разположиш бебето така, че брадичката му да опира в буцата, така се разбиваха по-ефективно. Това, че зърното е деформирано и побеляло като пусне, е нормално, получава се когато бебчо смуче много яко. Болка може да усещаш и при слизането на кърмата, а в твоя случай това явно е доста често, заради прекомерната лактация.
По списъка:
1. ако храниш по 15 мин на гърда, има опасност детето да не се нахранва качествено, поради факта, че ще се храни само с предно мляко и няма да успява да стигне до задното, мазно мляко
2. като 1., само дето ще изцеждаш хранителното мляко и то ще отива или във фризера или в тоалетната, което е жалко
3. това изглежда разумно
4. това също
В никакъв случай недей да цедиш "до дупка", защото това допринася за свръх-лактацията. Ако ще цедиш за облекчаване, те съветвам да е по около 30мл и то само при нужда. Чувала съм, че доста мами пият Лецитин и много им помага за спиране на запушванията.

Успех и дано скоро се похвалиш със здрави гърди Simple Smile

# 458
Днес суче на час и половина-два..необичайно за нея -аз за това се и притесних. Памперса е пълен Peace
3 - 6 - 9 запомни Simple Smile Класика за скок в растежа! .. и време за мама да се панира, че кърмата спира Simple Smile
3 - 6 - 9 седмици
3 - 6 - 9 месеца...

оттам нататък вече всичко е по течението  Sunglasses

# 459
  • Велико Търново
Здравейте, имам няколко въпроса:

1. Трябва ли да предлагам само едната гърда на ядене? От раждането до сега, бебето суче предимно и от двете гърди. На пръсти се броят пътите, когато е сукала само от едната. Сменям гърдите, когато усетя, че гърдата се е изпразнила и бебето суче напразно. Бебето много рядко пуска само гърдата или я пуска, но след малко търси пак. Дали постъпвам правилно?
2. Нормално ли е да ме болят гърдите от студено? Усещам, че ако ми стане хладно и изпитвам пронизваща болка в гърдите. Обикновено се случва между кърмения. Самото кърмене не е болезнено, като изключим първите няколко засуквания. Все още имам леко сцепено на двете зърна, може би е от това, иначе за в момента бебето засуква добре.

Надявам се да не съм написала въпросите прекалено объркано. Благодаря ви!

# 460
  • UK
Здравей, правилно постъпваш, не не е нужно да предлагаш само едната гърда, предлагай си двете, пък бебето ще изяде, колкото иска. Нека си сигурна, че изпразва първата, тогава предлагай втората. На следващото кърмене ги размени. Ако кърмиш на поискване, понякога ще суче повече, понякога по-малко, затова се увери, че ти си му предложила, пък то ще си хапне колкото иска. В рамките на 2 часа е добре да изпразва едната гърда. Т.е. ако сукне само малко и заспи, ако се събуди след 1 час му дай да доизпразни същата гърда и след това другата. Ако предлагаш винаги само по една гърда на хранене има вероятност да остава гладно. Ако пък все още са ти много препълнени гърдите, много възможно е да се нахрани само от едната и да не поиска втората. Тогава я дай на другото хранене и пак за всеки случай предложи двете. Объркано ли звуча? Просто се води по бебето, следи го кога гълта, когато усетиш, че продължава да суче, но вече не се чува да гълта, вероятно гърдата е празна, а то иска още.  Simple Smile Зартова не се води по точно схеми. Обикновен сутрин гърдите са доста по-пълни, може тогава да све нахранва с една гърда, а вечер да иска и двете. Това е кърменето на поискване.
По втория ти въпрос, тази пронизваща болка между кърменията трае секунди нали? Това е млякото, което потича, когато се препълни гърдата. Носиш подплънки нали, след топъл душ пак тече кърма, нали? Провери другия път, когато я усетиш дали нямаш капчици кърма. Съвсем нормално е това и няма връзка със студеното. Когато храниш на поискване, след време количеството ще се регулира според нуждите на бебето и няма да има такива изтичания.
 Скоро зърната ти ще загрубеят и няма да усещаш болка при първоначалното засукване.
Успешно кърмене.  Hug

# 461
  • Велико Търново
Благодаря много за отговора. Да, кърмя на поискване и винаги разменям гърдите, почвам от тази, с която съм свършила предния път. Обикновено от нея е изяло много по-малко. Сменям гърдите точно тогава, когато усетя, че почва да не гълта, а само дърпа.
Болката обикновено трае кратко наистина, като най-продължителна е след душ. Нося подплънки, защото гърдите ми текат много, както след топъл душ, така и когато бебето се разплаче, че е гладно. Най-много е през нощта и сутрин, когато гърдите са ми много препълнени и тека отвскяъде.

# 462
  • Пловдив
Днес суче на час и половина-два..необичайно за нея -аз за това се и притесних. Памперса е пълен Peace
3 - 6 - 9 запомни Simple Smile Класика за скок в растежа! .. и време за мама да се панира, че кърмата спира Simple Smile
3 - 6 - 9 седмици
3 - 6 - 9 месеца...

оттам нататък вече всичко е по течението  Sunglasses
Mr. Green е как няма да го запомня Peace

# 463
оффффф днес сме с нов проблем,оказа се че кърмата ми има твърде много хормони и се отразява на бебето,кърви доста от влагалището.казаха ми да спра кърменето и да мина на адаптирано мляко за три дни.страшно много ме е страх ,че ще се отбие а аз с тези болки трябва да се цедя постоянно сега.как да ги направя?моля за съвети.едвам я нахранихме сега,лъжичка,спринцовка ,не иска нищо,на края с биберона ,на мен постоянно ми се реве

# 464
  • UK
Това сериозно ли??? В смисъл не кървенето, а че е заради кърменето? На мен ако ми кажат подобно нещо, ще отида при други 5 специалисти и ако всич1ко до един ми потвърдят същото, тогава ще повярвам.  Peace
боби, колко беше голямо бебчето? Чувала съм подобни случаи - вагинално бяло течение,секрет от гърдичките дори на момченца, казват, че се изчиствах от хормоните на майката, които е натрупало, докато е било в утробата. Я се разрови и разчети по темата преди да правиш каквото и да било и задължително при детски гинеколог и неонатолог и какъвто още трябва. Кой ти го каза това за хормоните, педиатърът ли?

Я прочети това като начало:
http://drmaneva.com/%D0%95%D1%82%D0%B0%D0%BF-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD … %D1%82%D0%BE.html

Цитат
Хормонална реакция е и изтичането на секрет от половите органи на момиченцата, който обикновено е бяло-жълт и стъкловиден. Рядко той е обагрен в кръв поради разкъсване на кръвоносни съдове на влагалището. Нарича се pseudomenstruatio. Ако кървенето е по-обилно, трябва да се изключи хеморагичната болест у новороденото, която представлява дефицит на витамин К.

Не тормози детето, кърми си го, заведи го на читав лекар и му пуснете едни изследвания.

Последна редакция: пт, 11 апр 2014, 12:46 от dejie

Общи условия

Активация на акаунт