Брекети - какви, къде, за колко? Тема 4

• 139 595
  • 1 145
  •   1
Отговори
# 675
  • София
В какъв смисъл комерсиален?

Изпрати ни на излишно изследване. Естествено в точно определена лаборатория  Close . Цената на изследването беше доста висока, не помня вече, беше преди години. Абсолютна лудница е в клиниката му, чака се много. В един кабинет има няколко стола.

В крайна сметка няколко години по-късно се насочих към друга клиника и съм много доволна.
Според ОД има голям шанс 1 година след поставянето на горните брекети да е приключило лечението.

# 676
Здравейте! Аз съм все още с брекети,но след няколко месеца ги махам.
Искам да препоръчвам д-р Керанова /Шумен/ . Много е мила и ми взе само 800лв за горни и долни брекети,а посещенията са ми 1нъж месечно за смяна на ластици и корекции от време на време, като не взима пари за посещение. Аз съм от Варна и ми препоръчаха една ортодонтка - Арнаудска май беше - искаше ми 2800лв общо,а на преглед 20лв .. Sad

# 677
  • BG
Цените варират в много широки граници. На щерката брекетите  са обикновени метални, долна и горна челюст при доц. Петрунов - 4000 лв.

# 678
  • Sofia
Назад бях писал подробно как се ценообразува слагането на брекетите, като самите брекети, дъги и другите консумативи може и да са много евтини. Дори за цена от 500лв може да се върже всичко от снимките до ритейнъра накрая. Всичко останало е за труда и уменията на ортодонта. Разбира се в по-малките градове труда често е по-евтин, а от друга страна има лекари, които не са стъпили на земята и не знаят, че има бедни пациенти, които също имат нужда от лечение. За сега изглежда, че ортодонтското лечение се смята за козметично лечение, т.е. за луксозна услуга, която не е спешна, нито задължителна и вероятно за това все още има безбожно високи цени :/

# 679
  • вече в собствен дом
здравейте и от мен! Преди 10 дни си сложих лингвални брекети на горните зъби. По принцип много бързо свикнах. Първоначално има изтръпване на зъбите и лека болка , но май с всеки изминал ден ме боли по-малко и по-малко. Притеснява ме 5-тия зъб от едната страна, който е умъртвен преди няколко години. По принцип ортодонтката по план каза, че постепенно ще го изпилва и накрая може и да го извади, за да се наместят зъбите. Когато ми сложи брекетите изпили малко и до вчера нищо не ме болеше. Но днес вече много ме боли, когато ям на него или го натискам. В спокойно състояние не чувствам болка. По принцип след 20 дни съм на преглед, но дали да чакам до тогава или да отида по-рано. Дали някой е имал такъв проблем?

# 680
  • Пловдив
На мен ми се е случвало същото с почти всеки един зъб в определен момент. Просто брекетите са започнали да оказват действие. Аз нямам умъртвени зъби и не знам дали има някаква разлика при тях, но ако продължи да те боли нищо не ти пречи да се обади на ОД и да питаш. Simple Smile

Аз продължавам с носенето на ластиците до края и есента ще ги свалям надявам се вече.  Simple Smile

# 681
  • Sofia
Но днес вече много ме боли, когато ям на него или го натискам.
Болят всички зъби, при хранене и натиск, които дъгата е активирала и те са започнали да се местят. Най-силно болят зъбите, които се намират най-далеч от оптималната форма на дъгата. Т.е. колкото са по-криви или стоящи на грешното място. Дъгата не мести всички зъби едновременно с еднаква сила. Целия процес е динамичен - когато дъгата премести дадени зъби в някаква посока, то може дъгата изведнъж да започне да оказва влияние на други, с по-голяма сила. Така през целия месец с дадена дъга може да усещаш различни зъби малко или повече. Ако действието и беше само за първите 5 дена, то дъгите щяха да се сменят всяка седмица Simple Smile

# 682
  • Sofia
По принцип ортодонтката по план каза, че постепенно ще го изпилва и накрая може и да го извади, за да се наместят зъбите.
Обикновено се вадят по двойки, симетрично зъби. Такъв ли ще е при теб случая? Иначе ми е трудно да си представя как ще стане симетрично. В случая, щом зъба е мъртъв дори е по-добре това, че ще се махне, но какво ще стане със симетричния от другата страна?

# 683
  • вече в собствен дом
От другата страна петият ми  зъб ми е изваден отдавна. Поради тази причина ще махнат и 5-тия от другата и ще издърпат всички зъби постепенно назад, за да се махне дупката от извадения зъб. Но всичко това, когато предните 4 зъба се изправят.
Аз за това се учудих, че този зъб ме боли сега, но явно е поради това, че предните зъби се наместват.
Благодаря за отговорите.

# 684
  • Sofia
Еми супер се е получило тогава така. Това, че ще ти го пилят малко по-малко изглежда добра идея - така до последно няма да ти се нарушава дъвкателната функция. Поддръжай си и си пази добре зъбите и дано само тези 2 зъба да са загубени Simple Smile

# 685
При какви случай се вадят по двойки симетрично зъби.

# 686
  • Sofia
Ако се извади само един зъб (по каквато и да е причина), то събирането на зъбите може да доведе до изместване на зъбите към страната на липсващия зъб. Т.е. зъби на едното чене да стоят встрани спрямо тези на другото. Напасването на дъвкателните повърхности също не е ясно колко ефективно ще е. За това се вадят най-често двойка предкътници така, че цялото съзъбие на едната челюст да влезне навътре, за да се осигури анатомично застъпване с другото чене.

Отделен въпрос е, че не рядко се вадят важни, дъвкателни зъби без или с недостатъчно уважителни причини. Например, ако има загубен кътник, то според мен трябва да бъде възстановен с имплант или адхезивен мост, а не симетрично да се извади и другия! В случая на Laura B се надявам, че не и пилят основен дъвкателен зъб!

Аз лично смятам, че зъби трябва да се вадят с цел ортодонтско лечение само когато е крайно необходимо и няма друг вариант.
Ако се стигне до загуба на зъб поради други причини, то или да се сложи имплант или ако тази опция е твърде скъпа, то да се постави адхезивен мост (такъв, който се поставя без изпилване на съседните зъби)!

# 687
Благодаря много за бързия и подробен отговор.

# 688
Здравейте, искам да се включа в дискусията.

Като ученичка - 8-ми клас - сложих брекети при д-р Алагьозова в кабинета ѝ в Мездра. Носих ги около 2 години, след което продължих с шини за през нощта. Изкарах така и студентството. После какво стана, днес пропусна, утре - също, а мъдреците ми досъсипаха всичко и сега съм в начално положение на долната челюст. Изкривяването е на други места и по-различно от преди, но го има и го намирам за все по-грозно.

Лошото е, че загубих телефона на ОД, а в нета не го намирам. По спомен беше 9 20 55, разбира се с кода на Мездра. Звънях - нищо.

Бихте ли помогнали?

# 689
  • Sofia
Д-Р ПАЛМИРА ТОДОРОВА АЛАГЬОЗОВА
0627122001
ГР.  МЕЗДРА,  УЛ. "АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ" N:95А

Това е, което намирам в Гугъл. Нямам идея дали информацията е актуална.

Общи условия

Активация на акаунт