Брекети – къде, какви, за колко? -тема 15

 • 57 978
 • 750
 •   1
Отговори
 • Мнения: 46 350
Добре дошли!
Брекети тема 15

Полезно четиво за информиране и ортодонтското лечение

още за брекетите

Старите теми:
Tема 14

10 мита за брекетите
1) Брекетите развалят зъбите
Не, по никакъв начин! Зъбите се развалят от лошата хигиена.
2) Брекетите са само за деца
Няма възрастова граница за лечение с брекети.
3) Не мога да се целувам с брекети
Има ли любов и страст, нищо не може да ви спре.
4) С брекетите ще фъфля
Брекетите се поставят от външната страна на зъбите и затова не пречат на говора.
5) С брекетите ще съм като Грозната Бети
Ако беше с криви, жълти зъби, щеше да е още по-грозна! Всъщност актрисата Америка Ферера е изключително красива и има блестяща усмивка. Всички знаем, че образът й е умишлено преувеличен във всяко отношение.
6) Всички брекети са еднакви
Има различни системи брекети, които се различават по форма, размер, материал и най-важното – по ефекта на крайния резултат.
7) Зъбите са ми криви, значи трябва да извадя зъби
В повечето случаи, за да се наредят струпаните зъбите, не е нужно да се вадят зъби. Това по-често се налага при възрастни пациенти, чийто активен растеж е приключил – когато искаме чрез зъбно преместване да компенсираме челюстно несъответствие и да подобрим външността на лицето.
Sunglasses С брекети не мога да се храня нормарно
Ако беше така, най-вероятно щеше да има верига от ресторанти,  приготвящи храна за хора с брекети. На практика можете да ядете всичко – освен много твърди и лепкави храни.
9) Зъбите се връщат след свалянето на брекетите
При спазване на правилата на лечение и плана за стабилизиране на резултата ефектът от лечението е стабилен – за цял живот.
10) Докато нося брекети, няма да се усмихвам
Дали ще се усмихвате, зависи от Вас, а не от брекетите. С брекети можете да сте много чаровни, стига да пожелаете!


Зъбите трябва да се мият след всяко хранене и да се почистват с конец за зъби поне веднъж на ден. Използването на вода за уста също е от полза. Когато има брекети почистването с четка и конец може да бъде предизвикателство, но е изключително важно да се прави редовно.
1) Почистване с конец
Конецът минава между дъгата и брекетите. Водачът за конец може да бъде полезен при трудните места. Конецът трябва да се движи внимателно около брекетите и около линията на венеца. Конецът трябва да се движи между всеки зъб.


  
2) Четкане на зъбите
Четка се границата зъб-венец. Използват се кръгови, вибриращи движения около венечната линия по 5 сек. на всеки зъб. Четка се бавно всяка дъга и всеки зъб. Четка се отгоре и отдолу на брекетите. За трудно достъпните места е добре да се използват интердентални четки, душове за уста и др.. Препоръчително е използването на звукови четки за зъби.


Снимките и информацията е взаимствана от сайта на стоматологична клиника Фабрика за усмивки usmivki.com, със съгласието на авторите.

# 1
 • Мнения: 5 330
Цамбур
Скоро ги свалям, но все пак да чета.
Про моя доктор нямаше разлика в цената между метални и керамични.

# 2
 • Mediterraneo
 • Мнения: 37 579
Аз съм в чужбина. Планът за лечението беше разписан, в цената влизаше от снимката, отливките, през апарат за разширяване, самите брекети, ежемесечни посещения и двата ритейнъра накрая. Около 2600 евро излезе всичко, но буквално не ги усетих, защото плащах стъпка по стъпка всичко.

# 3
 • Мнения: X
Привет Simple Smile дано не съм много извън темата, но някой случайно има ли впечатления от домашен ултразвуков почистващ уред  за зъбна плака? Излезе ми реклама за такъв уред за 30лв и се замислих дали е добър. Понеже моята ОД ми препоръчва почистване зъбен камък на всеки 3 месеца, което си е бая разход. Нещо в състава на слюнката ли е не знам, всеки ден използвам конец, но явно има места между долните резци, където бързо се натрупва и конците не са ефективни

# 4
 • Мнения: 46 350
2400 лв. беше при дъщеря ми, общо за двете челюсти. Всички посещения са включени, колкото и често да се налагат. Доста се удължи лечението (4 г.), защото опитахме при долната челюст с шини, но тя не ги носеше и естествено нямаше ефект. Затова брекетите долу сложихме 2 г. по-късно.
При нея имаше много неща за правене - 1 свръхброен зъб, който по случайност тя счупи, извадиха го и остана дупка. Центърът на горната редица беше изместена в ляво и напред, отделно долната челюст от едната страна беше на буквата S. С една дума, много неща имаше да се правят.
Но вече сме на финала, скоро ще ги сваля. Засега всичко изглежда чудесно.

Zabraven Profil, консултирай се с друг специалист, много е съмнително това със зъбния камък.
Аз страдам от пародонтоза и също ме викаха на 3 месеца, в резултат на това зъбите ми се разклатиха. Разредих на 1 г. и положението се стабилизира. Оттогава съм леко скептична към такива чести процедури.

# 5
 • Мнения: 93
Дъщеря ми е на 11г.дадоха ни цена за брекети 3800 лв.за горни и долни. Апаратчето за разширяване се плаща отделно.

# 6
 • Мнения: 17 879
3500 нашите, Деймън

# 7
 • Мнения: X
Благодаря, ще попитам пак. ОД няма финансов интерес да ми препоръчва на 3 месеца, понеже не ходя при нея за това. Но аз нямам парадонтоза при често чистене, само че е доста разход. Всъщност самата зъбна плака доста способства за поява на парадонтоза, затова нямам против да я почиствам, колкото често се налага. Затова и ми препоръчаха по време на ортодонтското лечение често чистене, за да се избегне риск от инфекция, докато зъбите се местят (не съм в детско-юношеска възраст вече).

Все пак, дали такъв уред е качествен, се чудя, не намирам отзиви от истински потребители

# 8
 • Мнения: 806
Zabraven Profil, познато ми е. И аз съм в сходна ситуация - винаги ми се е образувал бързо колкото и да чистя, а откакто сложих фиксиран ритейнър, няма да ти казвам какъв ужас е. Заглеждала съм подобни машинки, но ми приличат на начин да си докарам някой ненужен проблем. Освен това повечето зъбен камък е трудно достъпен, да не говорим за подвенечния, който няма как сама да си го почистя. По тази причина се отказах и чинно си ходя при стоматолог - поне знам, че работата е свършена добре.

# 9
 • Мнения: 10
Здравейте ,може ли да ми препоръчате добър ортодонт в Пловдив относно брекети и ориентировъчни цени ? Благодаря

# 10
 • Мнения: 23 870
Мисля, че ще е полезно да пишете при кой ортодонт ходите, за да сверяваме цените.
Например за шини на нас ни излезе 1000лв, а на приятелка само 500.

# 11
 • Мнения: 666
3500 лв и на двете челюсти.

# 12
 • Сф
 • Мнения: 10 530
Здравейте ,може ли да ми препоръчате добър ортодонт в Пловдив относно брекети и ориентировъчни цени ? Благодаря
Д-р Хунджев. Той е от Пловдив, но приема и в София. Ние сме при него в Сф, доволни сме засега, а и се отличава като един от водещите специалисти, поне за Пловдив. 4000 метални брекети, горни и долни. Повечето ортодонти имат схеми на плащане.

# 13
 • Мнения: 10
Здравейте ,може ли да ми препоръчате добър ортодонт в Пловдив относно брекети и ориентировъчни цени ? Благодаря
Д-р Хунджев. Той е от Пловдив, но приема и в София. Ние сме при него в Сф, доволни сме засега, а и се отличава като един от водещите специалисти, поне за Пловдив. 4000 метални брекети, горни и долни. Повечето ортодонти имат схеми на плащане.

И аз съм при него и сложих керамичните, доволен съм доста за сега, 3ти месец съм с тях, а от скоро и отдолу сложих.

Добър и внимателен специалист, надявам се крайният резултат да бъде добър.

# 14
 • Мнения: 7
Здравейте, има ли някой кой е поставял брекети при д-р Галина Белева? Предстои да слагаме брекети на дъщеря ми и засега сме се спряли на нея след насока от зъболекарката ни, но ми се иска да чуя мнение и от пациент.

Общи условия

Активация на акаунт