Брекети – къде, какви, за колко? -тема 10

 • 106 670
 • 839
 •   1
Отговори
 • Мнения: 46 345

Добре дошли!
Брекети  тема 10

Полезно четиво за информиране и ортодонтското лечение

още за брекетите
Тема 9
Тема 8
Тема 7
Тема 6
Тема 5
Тема 4
Тема 3
Тема 2
Тема 1

10 мита за брекетите
1) Брекетите развалят зъбите
Не, по никакъв начин! Зъбите се развалят от лошата хигиена.
2) Брекетите са само за деца
Няма възрастова граница за лечение с брекети.
3) Не мога да се целувам с брекети
Има ли любов и страст, нищо не може да ви спре.
4) С брекетите ще фъфля
Брекетите се поставят от външната страна на зъбите и затова не пречат на говора.
5) С брекетите ще съм като Грозната Бети
Ако беше с криви, жълти зъби, щеше да е още по-грозна! Всъщност актрисата Америка Ферера е изключително красива и има блестяща усмивка. Всички знаем, че образът й е умишлено преувеличен във всяко отношение.
6) Всички брекети са еднакви
Има различни системи брекети, които се различават по форма, размер, материал и най-важното – по ефекта на крайния резултат.
7) Зъбите са ми криви, значи трябва да извадя зъби
В повечето случаи, за да се наредят струпаните зъбите, не е нужно да се вадят зъби. Това по-често се налага при възрастни пациенти, чийто активен растеж е приключил – когато искаме чрез зъбно преместване да компенсираме челюстно несъответствие и да подобрим външността на лицето.
Sunglasses С брекети не мога да се храня нормарно
Ако беше така, най-вероятно щеше да има верига от ресторанти,  приготвящи храна за хора с брекети. На практика можете да ядете всичко – освен много твърди и лепкави храни.
9) Зъбите се връщат след свалянето на брекетите
При спазване на правилата на лечение и плана за стабилизиране на резултата ефектът от лечението е стабилен – за цял живот.
10) Докато нося брекети, няма да се усмихвам
Дали ще се усмихвате, зависи от Вас, а не от брекетите. С брекети можете да сте много чаровни, стига да пожелаете!


Зъбите трябва да се мият след всяко хранене и да се почистват с конец за зъби поне веднъж на ден. Използването на вода за уста също е от полза. Когато има брекети почистването с четка и конец може да бъде предизвикателство, но е изключително важно да се прави редовно.
1) Почистване с конец
Конецът минава между дъгата и брекетите. Водачът за конец може да бъде полезен при трудните места. Конецът трябва да се движи внимателно около брекетите и около линията на венеца. Конецът трябва да се движи между всеки зъб.


  
2) Четкане на зъбите
Четка се границата зъб-венец. Използват се кръгови, вибриращи движения около венечната линия по 5 сек. на всеки зъб. Четка се бавно всяка дъга и всеки зъб. Четка се отгоре и отдолу на брекетите. За трудно достъпните места е добре да се използват интердентални четки, душове за уста и др.. Препоръчително е използването на звукови четки за зъби.


Снимките и информацията е взаимствана от сайта на стоматологична клиника Фабрика за усмивки usmivki.com, със съгласието на авторите.  

# 1
 • София
 • Мнения: 1 731
Благодарим за новата тема !
Искам да попитам тези от вас,които са към края на лечението:
Ще правите ли други корекции след брекетите(бондинг,фасети) ?

# 2
 • Мнения: X
Благодарим за новата тема !
Искам да попитам тези от вас,които са към края на лечението:
Ще правите ли други корекции след брекетите(бондинг,фасети) ?

И аз търся някой добър специалист за бондинг на 1ви горен зъб. Ако имате добър опит с някого, моля да ми дадете контактите му.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 5 010
Момичетаа, пращя от щастие и бързам да ви се похваля! Нова година, нова темичка, ново и прекрасно начало за мен! Днес бях при д-р Бъчваров на втори преглед и след анализ на снимките и отпечатъците ми каза, че може да ми нареди зъбите без да вадим тези 4 зъба, които се падат след кучешките! Relieved Relieved Relieved Relieved А аз имам да вадя 4 мъдреца със сигурност (и поради здравословни причини, и поради липса на място да избият). Изключително подробно ми обясни всичко, отговори ми на безброй многото въпроси и даже нищо не платих за консултацията. То реално преглед нямаше, само дискусия. Предложи ми системата деймън (вариант керамични за 5500 лв и метални за 5000 лв) с която срокът е 1.5 години или сапфирени със срок 2 години на цена 5000 лв. С Деймън имало по-малко триене, по-лесно придвижване на зъбите. Но аз метални не искам, така че се колебая между останалите 2 варианта. Сапфирените ме привличат с малко по-ниската си цена и факта, че са още по-невидими от керамичните. Срокът при тях също ме устройва и май клоня към тях. Но още не съм решила. Има време.
Първата ми задача е да се разделя с мъдреците. Той ми даде координати на д-р Папанчев. Ще отида при него, както и при хирурга Едрев. Ще видя какви цени и какви варианти за упойки и ред на вадене ще ми предложат и ще избера. После трябва да мине месец, да заздравеят раните ИИИ ще съм готова за слагане на брекети. Като знам, че ще се размина с вадене само на мъдреците, с кеф ще отида да ми ги махнат. Joy

Пък оная Стефанова, дето ми даде срок минимум 2,5 години и ме увери, че съм била случай като по учебник и няма никакъв начин да ми оправи зъбите без да се извадят тези след кучешките (т.е. с мъдреците общо 8 зъба) и то без да ми вземе отпечатъци... да си гледа работата! Само дето платих 60 лв за преглед при нея.

Между другото имам час за четвъртък при Янева и се чудя дали да отида и при нея, ей така, да видя какво ще ми каже. Въпреки, че ма вече съм взела решение. Simple Smile

# 4
 • Мнения: 174
Привет и от мен с малко новини от Варна;)
Миналата седмица посетих д-р Стоянова, д-р Дамянова и д-р Богданова. Поисках консултация за мен (43 год.) и дъщеря ми (8 год.) относно корекция на криви зъби и дълбока захапка. При първата ортодонтка платих два прегледа х 40 лв. и препоръката е - за мен сапфирени брекети (5500 лв.), а за детето шини (2 х 400 лв.) или сегментни брекети (само на постоянните зъби, тъй като има и млечни зъби все още (1500 лв.)
Според втората докторка (два прегледа х 20 лв.) при мен сапфирени брекети (4000 лв.), а при детето само шини (2 х 350 лв.), които се носят 2-3 год. и са последвани от брекети.
Мнението на третия ортодонт (преглед - 30 лв.) се покрива с второто, а именно - при мен сапфирени брекети (4000 лв.), а при детето само шини на този етап. (2 х 400 лв.)
Д-р Дамянова и д-р Богданова не препоръчват слагане на брекети в тази възраст и са категорични, че дълбока захапка не може да се корегира с брекети, когато не са налице всички постоянни зъби.
Аз определено се зарадвах на опцията "сегментни брекети" за детето, тъй като смятам, че е по-удобно - не се свалят и действието им е постоянно, но определено се притесних от мнението на другите две ортодонтки.
Моля ако някой има мнение по въпроса да се включи?

# 5
 • София
 • Мнения: 1 731
Ядете ли оризов снакс(кръглите парченца) с брекети ? Simple Smile
Има ли проблеми?

# 6
 • Мнения: 46 345
Дъщеря ми яде всичко, включително това.
Няма проблеми.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 731
Благодаря!  Hug

# 8
 • Мнения: 263
и аз всичко си ям..даже твърди ядки Simple Smile

# 9
 • Бургас
 • Мнения: 43
Благодарим за новата тема !
Искам да попитам тези от вас,които са към края на лечението:
Ще правите ли други корекции след брекетите(бондинг,фасети) ?
Аз смятам да си слагам гелче за избелване в горния ритейнър (по препоръка на ортодонта) и се замислям за пластика на венеца. Някой правил ли си е? Някои от моите зъби се оказаха с доста отдръпнат венец след лечението Sad

# 10
 • Мнения: 2
Здравейте,нова съм в групата.Мисля да си слагам брекети,от Пловдив съм.Спрях се на д-р Маневска,някой има ли мнения за нея,благодаря предварително Simple Smile

# 11
 • Мнения: 468
Здравейте!
Някой имал ли е болки и натиск в темпоромандибуларните стави преди поставянето на брекети, и лечението с тях помогна ли за справяне с проблема?

# 12
 • Мнения: 203
Аз не съм имала болки, по-скоро напрежение в тази област поради неправилна захапка и бруксизъм като малка (скърцах и стисках много зъбите), на моменти още ги стискам посреднощ... но аз от скоро съм с брекети и не мога да споделя опит дали помагат брекетите за това.

# 13
 • София
 • Мнения: 1 731
Благодарим за новата тема !
Искам да попитам тези от вас,които са към края на лечението:
Ще правите ли други корекции след брекетите(бондинг,фасети) ?
Аз смятам да си слагам гелче за избелване в горния ритейнър (по препоръка на ортодонта) и се замислям за пластика на венеца. Някой правил ли си е? Някои от моите зъби се оказаха с доста отдръпнат венец след лечението Sad
И на мен ми е интересно как се корегира венеца?
След лечение с брекети по-малко ли се вижда при усмивка или повече ?

# 14
 • Бургас
 • Мнения: 43
Зависи в коя посока протича корекцията. Ако зъбите се преместват напред - венеца се отдръпва (не е задължително, но в някои случаи) и зъбите изглеждат по-големи/дълги. Не знам ако се преместват назад зъбите обратен ли е ефекта.
Това, което разгледах като методи е - различни начини за "изрязване" на венеца - чрез лазер, хирургично или др. В моя случай присаждане на тъкан от друго място от лигавицата или изкустена тъкан. Самата операция изглежда ужасно, но резултатите никак не са лоши. Изглежда не го приемат като нещо с голяма сложност.

Общи условия

Активация на акаунт