Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Брекети – къде, какви, за колко? -тема 13

 • 49 908
 • 831
 •   1
Отговори
 • Мнения: 45 990
Добре дошли!
Брекети тема 13

Полезно четиво за информиране и ортодонтското лечение

още за брекетите

Старите теми:
Tема 12

10 мита за брекетите
1) Брекетите развалят зъбите
Не, по никакъв начин! Зъбите се развалят от лошата хигиена.
2) Брекетите са само за деца
Няма възрастова граница за лечение с брекети.
3) Не мога да се целувам с брекети
Има ли любов и страст, нищо не може да ви спре.
4) С брекетите ще фъфля
Брекетите се поставят от външната страна на зъбите и затова не пречат на говора.
5) С брекетите ще съм като Грозната Бети
Ако беше с криви, жълти зъби, щеше да е още по-грозна! Всъщност актрисата Америка Ферера е изключително красива и има блестяща усмивка. Всички знаем, че образът й е умишлено преувеличен във всяко отношение.
6) Всички брекети са еднакви
Има различни системи брекети, които се различават по форма, размер, материал и най-важното – по ефекта на крайния резултат.
7) Зъбите са ми криви, значи трябва да извадя зъби
В повечето случаи, за да се наредят струпаните зъбите, не е нужно да се вадят зъби. Това по-често се налага при възрастни пациенти, чийто активен растеж е приключил – когато искаме чрез зъбно преместване да компенсираме челюстно несъответствие и да подобрим външността на лицето.
Sunglasses С брекети не мога да се храня нормарно
Ако беше така, най-вероятно щеше да има верига от ресторанти,  приготвящи храна за хора с брекети. На практика можете да ядете всичко – освен много твърди и лепкави храни.
9) Зъбите се връщат след свалянето на брекетите
При спазване на правилата на лечение и плана за стабилизиране на резултата ефектът от лечението е стабилен – за цял живот.
10) Докато нося брекети, няма да се усмихвам
Дали ще се усмихвате, зависи от Вас, а не от брекетите. С брекети можете да сте много чаровни, стига да пожелаете!


Зъбите трябва да се мият след всяко хранене и да се почистват с конец за зъби поне веднъж на ден. Използването на вода за уста също е от полза. Когато има брекети почистването с четка и конец може да бъде предизвикателство, но е изключително важно да се прави редовно.
1) Почистване с конец
Конецът минава между дъгата и брекетите. Водачът за конец може да бъде полезен при трудните места. Конецът трябва да се движи внимателно около брекетите и около линията на венеца. Конецът трябва да се движи между всеки зъб.


  
2) Четкане на зъбите
Четка се границата зъб-венец. Използват се кръгови, вибриращи движения около венечната линия по 5 сек. на всеки зъб. Четка се бавно всяка дъга и всеки зъб. Четка се отгоре и отдолу на брекетите. За трудно достъпните места е добре да се използват интердентални четки, душове за уста и др.. Препоръчително е използването на звукови четки за зъби.


Снимките и информацията е взаимствана от сайта на стоматологична клиника Фабрика за усмивки usmivki.com, със съгласието на авторите.

# 1
 • Мнения: 20
Здравейте! Да ни е честита новата тема! 👏Не знам дали преди е отваряна тази тема или аз не съм се натъквала, но какво мислите за настъпващите промени в структурата на лицето по време и след проведено ортодонтско лечение. Положителни ли са измененията или по-скоро отрицателни? Имахте ли изобщо някакви промени, особено хората, които са вадили зъби. Колко зъба са ви извадени и на кое място? Мъдреци или кътници?

При мен случаят е следният: Поради липса на място извадихме един 5-ти горен и шести, също горен от другата страна, защото беше много разрушен и нямаше смисъл да го спасяваме и да вадим здрав. Очаквах да забележа промяна в челюстта , но се оказа, че дойде още на 2-рия месец и резултатът беше по-силно изразени скули (което не винаги е лошо) и леко по-слабо лице. Признавам.. трудно ми беше да свикна да се гледам, в един момент сякаш не бях аз, но постепенно свикнах с новото си “аз” и дори започнах да се харесвам повече от преди. Има ли хора с подобни промени и как протече вашето лечение?

Сега осъзнавам, че ортодонтията отдавна не е само подреждане на зъби, а синхрон и симетрия, в които трябва да се съобразяват лицевите характеристики на всеки пациент по отделно! Ако няма баланс, няма и красив резултат, а всички ние именно точно този собствен и уникален идеал търсим да постигнем! 😊

# 2
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 65
Подкрепям мнението, че настъпва промяна в лицето при промяна на челюстта. Аз не съм вадила зъби, но промяната е видима. Тази промяна не я забелязвам само аз, а и околните. Лицето ми е по- скулесто и издължено, повече се харесвам с новия ми вид Simple Smile))

# 3
 • Мнения: 66
Здравейте! Да се включа и аз.  На мен ми вадиха 4ти горе и 4ти долу , като долу все още сме в процес на нареждане , но до този момент резултатът е изразени скули , лошото е, че мисля и че носът ми е по видим , сякаш е станал по-голям ли и аз не знам как да се изразя , но не ми е особено любим резултатът с лицето ... Компенсирах с промяна на прическата ...

Последна редакция: пт, 29 ное 2019, 08:09 от Stacey91

# 4
 • Мнения: 20
Да и при мен го има това с “издължаването” на носа, защото челюстта и зъбната редица се измести леко назад. Но няма как, изисква се малко жертви, за да имаме хубава усмивка!

# 5
 • Mediterraneo
 • Мнения: 36 039
Със сигурност има промяна, при дъщеря ми вече започна леко да си личи, а носи брекети само от месец и половина!

# 6
 • Мнения: 114
Здравейте група. Харесах си четка за зъби, но се чудя добре ли ще почистват зъбите, които са с брекети.

BGN 88.83  50%OFF | Oclean X Xiaomi Sonic Electric Toothbrush rechargeable Waterproof  Ultrasonic Adult Tooth Brush Whitening Healthy Best Gift
https://s.click.aliexpress.com/e/eodLr30c

# 7
 • Мнения: 941
Записвам се в новата тема. Simple Smile
С молба да ми препоръчате ултразвукова четка и зъбен душ.
Нали днес е Черен петък, сега е моментът. Grinning
Разглеждах Емаг, Технополис и т.н., но изобщо не се ориентирах кои електрически четки са ултразвукови и кои не. Frowning1 Възможно ли е да не е конкретизирано?

# 8
 • Мнения: 45 990
Има промени на лицето, в зависимост от корекцията, която се прави. Имам 2 приятелки с много сериозни корекции, при едната беше обратна захапка, която даже докторът не вярваше, че ще се оправи без операция. Другата беше с много криви и един над друг зъби, при нея се се прибра цялата предна част навътре. Дъщеря ми беше с 1 излишен и заради липсата на място бяха тръгнали като ветрило напред. Още след първите 6 месеца разликата беше голяма - тази част м/у горната устна и носа хлътна. Долната ѝ челюст пък от едната страна беше на S почти и това стесняваше лицето от скулите надолу. Сега се нормализира.

П.П. Моля, не се "записвайте" в темата с "празни" постове "Запис". Просто натиснете "Следи" Simple Smile

# 9
 • Мнения: 114
Аз съм с този и съм много доволна. Има 10 степени. Струята е непрекъсната. Ако нямате контакт може да вземете този, който се зарежда.
https://www.technopolis.bg/bg/Z%C3%A0bni-dushove/Z%C3%A0ben-dush … 1611W503/p/821558
А за четката за зъби бих си взела  тази
BGN 88.83  50%OFF | Oclean X Xiaomi Sonic Electric Toothbrush rechargeable Waterproof  Ultrasonic Adult Tooth Brush Whitening Healthy Best Gift
https://s.click.aliexpress.com/e/eodLr30c

# 10
 • Мнения: 181
Здравейте в новата тема! Един от първите ми постове тук, беше свързан с въпрос за промяната в лицето. При мен няма вадени зъби, нямах и проблем със захапката, но промяната е огромна! Подобно на останалите - лицето ми се издължи, скулите се подчертаха и устните изпъкнаха. Промяната за една година наистина е голяма. Но, наистина , явно това е част от лечението, добиване на форма и симетрия, а с тях и промяната в лицевата конфигурация. Моят ОД обаче, упорито отрича промяната да е от брекетите ... 😂🤷♀

# 11
 • Мнения: 141
И аз съм с вадени 4 зъба(двете горни четворки и двете долни четворки),промяната засега ми е положителна☺️Имам по изразени скули и лицето ми стана по издължено.

# 12
 • София
 • Мнения: 1 661
Аз нямам вадени зъби,но и на мен лицето ми се издължи много.Не ми допада този ефект.
Аз си имах скули и преди брекетите,но след слагането още повече се подчертаха.
Имах дълбока захапка.Разширявахме челюстта и събирахме малки разстояния.
Предстои ми сваляне съвсем скороо!🍀

# 13
 • Мнения: 3 324
Синът ми е на 12 години и след няколко дни предстои снемане на отливката за брекетите му.
Водя го от бебе при доц. Петрунов, на когото имам пълно доверие.
Вариантите за система бяха 3, от които той лично препоръча самолигиращи се брекети и избрах тях.
Цената е 5500 лева, като половината при вземането на отливката.
Искрено се надявам на ултра добра хигиена от страна на детето и резултат, който си струва.

# 14
 • Мнения: 5 478
При мен ще се вадят също общо 4 зъба, защото ортодонтът смята, че само с разширяване на челюстта няма да е удачно в моя случай , тъй като твърде много ще ми се измени лицето. Разсъждавайки логично, смятам че е права, защото зъбите ми са един върху друг и това място просто няма откдъе да се вземе. Сигурно ще имам някаква визуална промяна, но ще трябва да се свикне.

Общи условия

Активация на акаунт